logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Lauta- ja strategiasotapelit

kerhoilta 2.12 – Maria ja häviäjän ylösnousu

pic599351_mdPiti sitten paukata kerhohuoneelle kolmen maissa, kun kavereiden kanssa päätettin pelata Friedrich-pelin kehittäjän uutta Maria-peliä. Friedrich on loistava peli ja löytyy kerhohuoneeltakin hyllystä. Pelissä on jännä pelikortti-pohjainen systeemi,  jossa määrätyllä alueella saa käytää vain määrättyä maata, esim pata-alueella saa taistella vain pata korteilla. Pelissä liikutellaan armeijoita (n. 3-7kpl) laudalla ja armeijoiden vahvuus on piilossa vastustajilta. Sotiessa sitten lasketaan armeijan arvo + pelatut kortit, ja kortteja lätkitään vuorotellan. Usein pienen tappion ottaminen ja perääntyminen on järkevämpää kuin taistella loppuun asti. Vastustajan piirittäminen, supplyn katkaiseminen tai supplytrainin tuhoaminen ovat myös taktiikoita.

Maria on sitten saman tekijän uudempi peli, sijoittuu aikaan ennen seitsemän vuotista sotaa ja on tehty kolmelle pelaajalle. yksi pelaa Preussia ja Pragmatisteja (hollanti-englanti-tms), yksi pelaaja pelaa Ranskaa ja liittolaista Bavariaa ja yksi pelaa alussa heikoilla olevaa Itävaltaa. Pelin mekaniikka on sama kuin Friedrichissä, mutta peliin on tuotu jotain uusia juttuja, kuten political-chart, ja kortteja joista bidataan ja joilla voi siirtää pelin minor-powereita (Saxony, Italy, Russia) kahteen eri suuntaan ja näin vaikuttaa peliin. Alussa Saxony on Preussin liittolainen, mutta voi vaihtaa puolta jos Political Track menee oikeaan laitaan (meidän pelissä tapahtui).

Pelivuoroja on yhteensä 12, eli kolme per vuosi. Peli kestää neljä vuotta ja joka vuoden lopuksi on talvi, jolloin on pisteytys (pisteet lasketaan jos kukaan ei voita ennen viimeistä talvea). Pelin ensimmäisen kierrokset yleensä etenee nopeasti, mutta mitä pidemmälle peli etenee ja mitä  lähempänä pelaajat ovat voittoa sitä pidemmiksi vuorot venyvät. Peli on haastava, jos joku menee johtoon muut painostaa päälle.

Miten meidän pelissä sitten kävi. No vaikka olenkin nykyään krooninen hävijäjä, onnistuin tänään voittamaan. Arvonnassa vedin pienimän kortin ja jouduin ottamaan Itävallan, jota ilmeisesti pidetään huonoimpana pelipaikkana, mutta sen jälkeen vedin hyviä kortteja ja peli meni muutenkin varsin mallikkaasti, parilla taktisella manooverilla pääsin yhdistämään armeijoita ja valloittamaan alueita Ranskan selustasta, samalla kun suojasin yhdella vahvalla armeijalla risti-alueelta (ristiä oli paljon kädessä) Preussia vastaan. Voitto taisi tulla kierroksella 9, juuri ennen kolmatta talvea. Yksi voiton avain oli myös polittikka-bidaukset, eli onnistuin saamaan politiikka kortteja  ja siirtämään sekä Ranskan, että Preussin negatiiviselle alueella, joilloin heiltä väheni saatavien korttien määrä ja käytössä olevat armeija-merkit. Häviäjä siis tällä kertaa voitti.

Vaikea arvioida peliä yhden pelikerran perustella, mutta voisin kyllä pelata uudelleenkin ja Kortti-alue-systeemi toimii siinä missä Friedrichissäkin.  Friedrichin ongelma on, että pelissä tekeminen ei ole balansissa (pienillä mailla on vähemmän tekemistä), Maria vaikuttaa enemmän balanssissa olevalta ja tasapainoisemmalta tekemisen suhteen. Suosittele jos kohtalaisen pitkät pelit (6h minimi, jos haluaa miettiä siirrot kunnolla, meidän peli siis kesti about 7 tuntia ja loppui kierroksella 9) ja teema/aikakausi kiinnostaa.

No kerhoillassa tapahtui jotain muutakin, mutta eipä tullut paljon seurattua kun keskityin peliin sen verran tarkasti, taisi olla DBMää ja motti-pelitestausta.

Bookmark and Share

You must be logged in to post a comment.