Kirjaudu portaaliin.

Poikkeusjärjestelyt

Kerhohuone

Kerhohuone on avoinna seuraavasti:
MA: 17.30 ->
KE, TO: 17.00 ->
LA, SU: 12.00 ->

Isäntä on avaamassa ovia yleensä n. 2 tuntia aloitusajasta, ota tämä huomioon kun saavut paikalle. Pelata voi pidempäänkin. Soita isännälle että pääset alaovesta sisään. Kerhohuoneen isäntien yhteystiedot

Kategoriat (Jutut)

Juttuarkisto

Russian Front

Operaatio Barbarossa alkoi (kesä-heinäkuu, 1941)

Vahvuudet Operaatio Barbarossan alussa

Vahvuudet Operaatio Barbarossan alussa

Lauantaina päästiin sitten aloittamaan Russian Front peli.  Säännöt oli luettu about puoliksi, mutta ensimmäiset kierrokset meni kuitenkin aika hitaasti, kun lähes jokainen sääntö piti vielä tarkastaa. Pelissä on ärsyttävästi jaettu ohjeet kahteen osaan, joten osa säännöistä löytyy ns. Basic-pelin ohjeista ja osa Advanced-ohjeista, tästä tuli sitten lisää ylimääräistä selailua. No kahden maissa pääsimme aloittamaan ensimmäisillä Saksan siirroilla ja puoli kahdeksan maissa olimme pelanneet 1½ pelikierrosta.

Venäjän puolustus oli asetettu historiallisesta puolustuksesta poiketen hieman syvempään muodostelmaan ja panssariarmeijat oli jätetty taaemmaksi ehkäisemään syviä linjojen läpi puskemisia. Saksan hyökkäys oli kohdistettu pohjoiseen isojen soiden pohjoispuolelle, kun taas etelään hyökkäsi lähinnä pari armeijakuntaa ja panssariarmeijoineen.

Sää oli pohjoisessa sateinen mikä asetti haasteita nopealle Leningradiin etenemiselle. Saksan ensimmäisen kierroksen hyökkäys lähti liikkeelle hieman varovasti, mutta silti ensimmäisellä kierroksella Saksan yllätyshyökkäys otti kontaktia yli 20 kohdassa ja vahvalla ylivoimalla. Venäläiset oli pakotettu kautta linja perääntymään ja varsinkin pohjoisella sektorilla linja joutui koville. Kaiken  kaikkiaan ensimmäisen kuukauden saksalaishyökkäyksissä tuhoutui 10 venäläistä armeijakuntaa. Ensimmäisellä kierroksella Saksan sodanjohto ei kuitenkaan osannut täysin hyödyntää Blitzkrig-taktiikoita ja eri aselajien välistä yhteistyötä, ja niinpä saksa eteni “vain”  n. 50-100  kilometriä äiti venäjälle. Vähäisintä eteneminen oli Etelässä missä romanialaiset ja saksalaiset pääsivät vain vaivoin yli rajan.

Venäjän sodanjohto tajusi nopeasti, että tehtaat  ja teollisuuskoneet sekä Kievissä, että Minskissä olisivat pian vaarassa ja Stalin määräsi aloittettavaksi tehtaiden välittömän evakuoinnin Uralille. Rautatiekapasiteetti oli kuitenkin rajoittunut ja se riitti vain hätävahvistusten vientiin Rigaan, jota Saksalaisjoukot lähestyivät jo 70 kilometrin päässä. Pohjoisessa venäläiset pyrkivät perääntymään ja suojaamaan divisioonia,  jotka olivat jatkuvasti vaarassa jäädä huollon ulkopuolelle saksalaisten puskiessa nopeasti useita kiiloja läpi linjojen. Toisaalta nopea eteneminen aiheutti myös saksalaisille haasteita oman huollon kanssa. Varsinaiset ainoat vastahyökkäykset venäläiset tekivät etelässä, jossa Romanian rajan tuntumassa kaksi romanialaista armeijakuntaa saarretiin ja lyötiin hajalle.  Riskiliike kuitenkin jätti venäläisten linjat avoimiksi. Stalin komensi myös uhkarohkeasti joukkoja pitäämään Brest Litovski, josta seurasikin useiden armeijoiden jääminen ilman huoltoa. Armoton Stalin oli valmis uhraamaan joukkoja jotta saksan sotakonetta saataisiin hidastettua.

b5p44rVenäjän sodanjohto oli myös ilmeisesti niin koomassa saksalaisten yllätyshyökkäyksestä, että unohti hyödyntää panssarien liikkuvuutta (Exploitation move unohtui)

Heinäkuu alkoi kuumana ja kuivana koko rintamalinjan matkalla ja Saksan joukot hyökkäsivät eteenpäin. Venäjän vastaiskut ja pieni uhka Romanian öljykenttiä kohtaan pakotti Saksan kuitenkin tuomaan vahvistuksia etelään. Kolme armeijakuntaa joista yksi panssariaremeija tuotiin tukemaan hyökkäystä etelästä samalla kuin osa eteläistä armeijaryhmää  kiihdytti kohti Odessaa ja Kieviä. Venäläisiä kenraaleja alkoi kuumottaa ja tuskan hiki nousta pintaan. Saksalaisten heinäkuun offensiiveissä pyyhkäistiin 9 venäläistä armeijakuntaa, samalla kun saksalaiste etenivät syvemmälle.  Blitzkrig ja lentokoneiden hyödyntäminen hyökkäyksissä toimi jo operaation alkua paremmin. Venäläisiä jäi taas ilman huoltoa useissa kohdissa ja venäläisillä kenraaleilla alkoi olla kuumat paikat. Onneksi Hitler  määräsi vahvan panssariarmeijan kohti Odessaa motittamaan etelärintaman venäläisiä ja tämä liike avasi huoltoyhteyden lähelle Brest Litovskia, helpottaen sinne jääneiden joukkojen saattamista takaisin huollon pariin.

Venäjän sodanjohto kokosi kiireesti lisää joukkoja mm. Leningradiin, Kieviin ja Moskovaan ja valmistautui siirtämään teollisuuden turvaan Minskistä jota saksalaiset uhkasivat jo 40 kilometrin päästä.

Bookmark and Share

You must be logged in to post a comment.