logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Command Decision

Command Decision esittelypeli

Mittakaava
Pelissä yksi alusta vastaa joukkuetta eli noin 3 panssarivaunua tai 30 sotilasta. Komppaniat koostuvat siis 2-4 alustasta. Yksi vuoro pelissä kuvastaa noin 30 minuutin ajanjaksoa.

Pelikentän mittakaava on 1:2000 eli yksi metri kentällä vastaa 2km (5cm = 100m). Standardikokoinen pelipöytä 180cm x 120cm kuvastaa siis 3,6km x 2,4km aluetta.

CD1

Pelin säännöt
Sääntöjen uusin versio “Test of Battle” on julkaistu 2006, jolloin sääntöjä on tekijöiden mukaan muutettu yksinkertaisemmiksi ja nopeammiksi. Sääntökirja on ulkoapäin tuhdin näköinen opus ja sisältä nopeasti katsottuna hyvin taitettu.

Vuororakenne etenee seuraavasti:

 1. Tykistö: Molemmat pelaajat voivat yrittää kutsua tykistöä.
 2. Liikkeet: Pelaajat heittävät noppaa aloitteesta. Isomman nopan heittänyt liikuuttaa joukkoja ensin. Tämän jälkeen vastapuoli.
 3. Tulitoiminta: Molemmat pelaajat taistelevat haluamillaan yksiköillä. Tulitoiminta tapahtuu yhtäaikaisesti, joten järjestyksellä ei ole väliä. Tulitoiminnan tuloksena on yksittäisen alustan pakeneminen tai tuhoutuminen. Tähän vaikuttaa oleellisesti joukkueen taso.
 4. Moraalitestit: Jokaiselle komppanialle, jota kohti on ammuttu heitetään moraalitesti. Tuloksena voi olla pakenemisia, “pinnejä” jolloin menettää liikkeen ensi vuoroksi tai antautumisia. Jälkimmäinen tosin vaatii myös paljon tappioita ja vihollisen läsnäolon.
 5. Komentojen vaihto. Molemmat pelaajat voivat vaihtaa komentoja komppanioilleen.

Pelin alussa jokaiselle komppanialle annetaan komento, joka vaikuttaa mitä komppania saa tehdä. Komentoja ovat esimerkiksi:

 • Eteneminen: Joukot voivat liikkua normaalisti ja taistella normaalisti
 • Nopea eteneminen: Joukot tuplaavat liikkeet, mutta menettävät taisteluvuoronsa.
 • Asemien pito (puolustus): Joukot eivät voi liikkua mutta voivat reagoida vastustaja liikkeisiin tulitoiminnalla liikevuorossa.
 • Vetäytyminen: Joukot ampuvat savuverhon ja vetäytyvät sen suojassa.

Komppanian komentojen lisäksi pelaajalla on käytössään pataljoonan esikunta, joka voi halutessaan ottaa komentoon yksittäisen joukkueen mistä tahansa pelikentältä ja antaa sille eri käskyn kuin tämän komppanialla on. Joukkue voi myös irrota tällöin komppanian komentoetäisyydeltä.

CD2

Testipeli

Pelasimme testipelin itärintaman taistelussa, jossa saksalainen panssarikrenatööri pataljoona (kolme mekanisoitua komppaniaa) vahvennettuna tiikerikomppanialla yrittivät venäläisten kanssa kilpaa valloittaa pelikentän keskellä sijaitsevaa kylää. Venäläisillä oli käytössä vahvennettu jalkaväkipataljoona (neljä komppaniaa), jossa tukena kaksi mekanisoitua pst-joukkuetta ja panssarikomppania (T34 vaunuja). Panssarikomppanian vahvuus oli kaksinkertainen verrattuna saksalaisten panssarikomppaniaan.

Molemmat antoivat pelin aluksi etenemiskäskyjä pois lukien joitain nopeita etenemisiä. Heti pelin alussa laidalla molempien panssarikomppaniat ottivat yhteen. T34 saivat häirittyä tiikereitä tulellaan, mutta eivät saaneet vahinkoa aikaan. Tiikerien vastalaukaukset aiheuttivat muutamia tappioita ja vetäytymisiä venäläisille. Hyvin nopeasti kahdelta Tiikeri-joukkueelta loppui kuitenkin panssariammukset ja venäläiset pääsivät vetäytymään panssarikomppanialla.

CD3

Keskikentällä molempien osapuolten jalkaväet suuntasivat kohti kylää. Saksalaiset panssarikrenatöörit kärsivät tappioita venäläisten panssaritorjunnan avattua tulen, mutta pääsivät ryhmittymään kaupungin suojaan välttäen isommat tappiot. Yksi komppania menetti komppanian päällikön joukkueen, mutta tämä ei isommin haitannut menoa. Saksalaisten panssarikrenatöörien tulivoima oli kaksinkertainen verrattuna venäläisten jalkaväen joukkuesiin. Lisäksi puolitelavaunujen konekiväärien tulituki auttoi merkittävästi. Komppanian joukkueista yksi oli tulitukijoukkue, joka kuvasti raskaita aseita ja kranaatinheittimiä. Tämä pystyi ampumaan omien joukkueiden yli ja oli tulivoimaltaan tehokas verrattuna peruskiväärijoukkueisiin. Tulitoiminnan tuloksena molemmilta puolilta tuhoutui useampia joukkueita ja myös yksittäisiä joukkueita pakeni. Peli kuitenkin ratkesti moraalivaiheessa heitettäviin komppanian moraalitesteihin. Saksalaiset onnistuivat pitämään kylässä tappiota kärsineen komppanian, mutta venäläiset komppaniat pakenivat, jolloin peli lopetettiin saksalaisten voittoon.

Yhteenveto
Aluksi peli tuntui hieman tahmealta, kun komppanioille vaihdellaan komentomerkkejä ja tulitoiminnan ja moraalitestien tuloksena joukkojen viereen ilmestyy erilaisia markkereita joukkueiden tilasta. Lisäksi tulitoiminnassa piti tarkastella useasti eri joukkojen kantamia ja tehokkuuksia aina ammuttaessa. Jalkaväellä oli kaksi eri kantamaa ja panssareilla kolme tai neljä. Nämä kuitenkin rupesi olemaan hallussa pelin lopussa, joka nopeutti kummasti pelaamista. Vuororakenne on yksinkertainen ja toimiva. Komennot toimivat hyvin ja tuovat peliin lisää taktiikoiden pohtimista. Yksi parhaista puolista on se, että komppaniat heittävät moraalitestin aina jos niitä kohti on ammuttu. Tämä vaikuttaa toimintaa tulen alla, jolloin ei kannata kaikkia joukkoja lyödä taisteluun ensimmäisenä. Muuten se antaa viholliselle vapaat kädet toimia.

Kaikki heitot heitetään pelissä D10 nopalla. Useimmiten heitetään osuma heitto ja tämän jälkeen vahinkoheitto. Heitot ovat yksinkertaisia, joten taistelut etenevät nopeasti. A4-läpyskälle on koottu tarpeelliset taulukot, joista irtoaa melkein kaikki tarvittava tieto paitsi kantamat ja tehokkuudet.

Isona plussana pitää mainita mittakaavat. Aika- ja etäisyysmittakaavat ovat oikeasti mietitty ja säännöt ovat rakennettu niiden pohjalta kuvaamaan taistelua.

Lopuksi voi todeta, että pelistä jäi mukava fiilis ja pitää ottaa ehdottomasti uusiksi. Varsinkin kun säännöt ovat halussa, niin voi yrittää viritellä hieman monimutkaisempia taktiikoita.

Bookmark and Share

4 comments to Command Decision esittelypeli

 • Hyvä raportti. Kauanko pelin kesto oli ja montako pelikierrosta? Oliko säätä jotenkin mallinnettu?

 • avatar Tero Särkijärvi

  Hyvä, että tuli raportti noinkin nopeasti. Olisi kyllä hyvä löytää joku ihan pelattava WW2 -peli, jonka säännöt ei menisi uusiksi joka pelikerran välissä.

  Onkohan peli skaalattavissa 10mm figuille?

 • Edellistä versiota pelanneena voin allekirjoittaa, että tämä toimii huomattavasti paremmin. Mm. pelin kesto on paljon paremmin hanskassa (en muista koskaan pelanneeni CDIII -peliä oikeasti loppuun), samoin spotting-säännöt.

  Moraali on kaksipiippuinen juttu, se myös ruokkii tulen jakamista sinne tänne palasina, koska moraaliheiton voi sitten aina mokata. Mitään tuliprioriteettisääntöjä kun ei kait ole.

  Komentosysteemi tökkii vähän road moven kanssa, se voi nimittäin olla todella pitkä nopeilla ajoneuvoilla ja mites ne tien mutkat suhtautuikaan siihen komentonuoleen? Muutenkin, ahem, tietyllä pelaaja-aineksella komentonuolien vaikutuksen tulkinta voi mennä kinastelun puolelle. Road movessa on muitakin “mahdollisuuksia”, helpointa tuomita kaikki tienpahaset mutavelliksi, josta ei poonuksia heru.

  Henk.koht. olen sitä mieltä, että vauriosysteemi alkaa tökkiä veteraanijoukoilla. Peli toimii paremmin normaalijoukoilla, jotka kuolee kanssa kun niitä ammutaan.

  Caveat emptor: Olen vaan pelannut, en lukenut itse sääntöjä läpi.

 • Senkun pelaat 10mm figuilla, jalustan koolla ei ole juurikaan merkitystä pelissä.

  Tästä(kin) pelistä saa paremman näköisen, kun laittaa enemmän pienempiä ukkoja jalustoille. Musta 15mm in liian iso tämän skaalan peleille, mutta sen käyttöön on varmaan historiallisia syitä…

You must be logged in to post a comment.