logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Lauta- ja strategiasotapelit

Ensilumi itärintamalla (Russian Front, elo-lokakuu)

Saksa ja venäjä taitavat olla molemmat jääneet jumiin syksyn mutakeleihin

Saksa ja venäjä taitavat olla molemmat jääneet jumiin syksyn mutakeleihin

Russian front pelin pelaamista on jatkettu kerhohuoneella kerhoiltojen yhteydessä suurin piirtein tahtiin yksi vuoropari per ilta. Tällä hetkellä menossa Lokakuu -41.

Elo-syyskuussa sää pysyi hyväna ja Saksan panssarikiilat puskivat varsinkin pohjoisessa syvemmälle Venäjän maaperälle samalla kun Venäjän sodanjohto evakuoi tehtaita uralille ja pyrki pitämään viivytystaistelun tappiot mahdollisimman vähäisinä. Molempien kahden ensimmäisen kuukauden aikana n. 10 venäläistä armeijaa tuhottiin ja miestappiot oli yhteensä yli miljoona miestä. Syyskuussa tahti kuitenkin jo hiipui ja vain n. 10 venäläistä armeijaa/armeijakuntaa koki tuhon. Myös venäläisiä koneita tuhottiin paljon syyskuun ilmataisteluissa.

Elokuussa Saksa valtasi Tallinnan venäjän sodanjohdon tehtyä virheen jättäessään sen miehittämättä (saksan motorisoitu jalkaväkikin on nopeaa). Elokuussa Venäjä pakotettiin myös perääntymään Minskistä. Saksan pienoiseksi yllätykseksi Syyskuun lopussa Neuvostoliitto aloitti vastaoffensiivin pohjoisessa. Leningradin lähellä suomalaisiin joukkoihin iskettiin voimalla laivaston tuella ja ne pakotettiin vetäytymään. Tallinnaa yritettiin vallata niin ikään laivaston tuella, mutta saksalaiset eivät suostuneet perääntymään kaupungista.  Muita pistohyökkäyksiä tehtiin myös saksan keskistä armeijaa vastaan.

Offensiivin tuloksena asema Suomen rintamalla vahvistui. Sodanjohdon virheen takia taas Rigassa vahva venäläinen armeija jäi huonoon asemaan,  joskin pääsi kuitenkin kelvolliseen sijaintiin huollon kannalta.  Yksinäinen heikko panssaridivisioona ajoi syvällä saksan hyökkäyskiilojen ohi ja häiritsi hetkellisesti huoltoa, hidastaen Saksalaisten pohjoisen panssarikiilan etenemistä kohti Leningradia. Etelässä venäjä yritti pudottaa laskuvarjojoukkoja vihollisen selustaan katkomaan, mutta koneet pudotettiin. Ilmasodassa molemmat osapuolet kokivat kovia ja hetkellisesti Venäjän operatiivinen lentuevahvuus oli nollassa. Uralin junasta kuitenkin jo tuotiin uutta siipeä rintamalle. Etelässä Vinnitsaan mottiin jäänyt Venäläisarmeija taisteli itsensä vapaaksi mutta otti samalla raskaita tappioita, kuin myös sitä vapauttamaan tullut armeija.

Lokakuussa tulikin sitten pohjoiseen ensilumi ja keskivenäjälle todellinen mutakeli sekä sadetta myös Mustan meren rannikkoa myöten. Saksan panssarikiilat jämähtivät käytännössä paikoilleen. Hyökkäyksiä venäläisten asemiin tuli vain muutamia ja vaikka Venäläiset armeijat ottivat kovia osumia, ne kuitenkin kestivät eivätkä tuhoutuneet täysin. Täydennyksillä armeijat saatiin pidettyä taistelukelpoisina. Kurja sää kuitenkin vaikutti myös Venäläisten liikkeeseen ja lokakuussa sodanjohto pääasiassa pyrki peräntymään ja tiivistämään puolustuslinjoja strategisiin kohtiin.

Saksan armeija oli vain 60 kilometrin päässä Smolenskista, mutta jo nyt oli selvää, että Moskovaan Saksa ei ainakaan vuonna -41 pääsisi. Leningradin tilannekin oli kelvollinen, joskin Rigan ja Tallinnan menetykset olivat pahoja virheitä. Myös yllättävän aikainen talvi haittaa venäjän laivaston liikettä.

Bookmark and Share

4 comments to Ensilumi itärintamalla (Russian Front, elo-lokakuu)

 • avatar Marko Sysipuro

  Oudon hiljaista on etelässä. Saksalaiset taisivat satsasta pohjoiseen etelän kustannuksella. Eiväthän saksalaiset (ja unkarilaiset ja romanialaiset) ole edenneet etelässä vielä mihinkään. En muista miten ne valloitustavoitteet menivät, mutta saksalisille näyttäisi tulevan kiire…

 • On kyllä ollut kelvottomat kelit. Hyökkäyksen ekana kuukautena 1-5 olisi ollut normikeli, mutta eikös silloinkin napahtanut kutonen ja pohjoisen hyökkäys mateli mudassa. Nyt sitten Lokakuun sääheitossa kutonen tarvittiin lumisateeseen pohjoisessa ja mutakeliin keskustassa. Tapion tuntien sieltä se kutonen taas pyörähti.

  Todellinen syy hyökkäyksen matelemiseen on kuitenkin venäläisten epähistoriallinen taktiikka. Tapio on rauhassa uhrannut noita joukkojaan eturintamassa ja laittanut toisen linjan taakse siten että tankit eivät pääse jyräämään taisteluiden jälkeen lisäliikkeitä.

  Kuvan alanurkassa näkyy venäläisten tappiot. Saksalaisilla on osumia, mutta yhtään kokonaista armeijaa ei ole vielä menetetty.

  Saksan sodanjohto joutuu kuitenkin tekemään uusia suunnitelmia. Moskovan ja Leningradin portteja ei tänä talvena kolkutella. Tosin suomalaiset näyttävät saartavan kohta Leningradin yksin, jos saksalaisia ei rupea kuulumaan.

 • No nyt pelattiin vielä marraskuun vuoro ja sää parani, ei lunta, ei mutaa, ei sadetta. Välittömästi saksan panssarit uhkasi Venähän huoltolinjoja, onneksi selustaan koukkaus olisi jättänyt saksan omat huollot haasteen eteen ja panssariarmeijan menetys olisi voinut olla raskas paikka saksan hyökkäykselle. Nyt on sitten kolme kuukautta talvea edessä ja käytännössä vauhti puolittunut ja saksalla -1 arvoihin koko kentällä.

  Kyllähän tossa pelissä Saksalla on vaikeampaa pelata, koska hyökkääminen vaatii blizien, exploit-movejen ja rautatienrakennuksen samanaikaista hallintaa ja samalla vastarinta kasvaa kokoajan. Varsinkin kun peli uusi on puolustaminen helpompaa, katsoo vaan minne päin perääntyy ja sitten ryhmittyy uudelleen sopiviin maastoihin.

  Kaksi kertaa olen yrittänyt tiputtaa laskuvarjojoukkoja selustaan ja molemmat koneet on pudotettu, nyt lähtee viimeinen erä ja tällä kertaa saan saattokoneen mukaan, varmaan olisi kannattanut maahanlaskut jättää myöhempään/talveen, mutta jos nyt onnistuu niin katkoo ainakin hetkeksi huollon saksan keskiarmeijalta. Saa nähdä onnistuuko joukot pääsemään maihin.

  Venäjän ensimmäiset 7-5-4 joukot tuli myös peliin ja 2 lisäkonetta, joka kyllä auttaa vastaiskujen tekemisessä, kohta voidaan odottaa ensimmäisiä oikeita vastahyökkäyksiä ryssänpojalta. Leningrad pikkaisen ahtaalla, mutta siellä on puolustuksessa väkeä ja laivasto ja lentokoneet, pitäisi kestää helposto ainakin suomalaisten yritykset, varsinkin kun kaupungista ei tarvitse perääntyä.

  Sääntöjen puitteissa toi kai olisi jo katkennut ryssän Decicive victoryyn, mutta varmaan pelataan vielä eteenpäin jotta nähdään kunnolla miten esim. talvisota vaikuttaa, jne. Saksalla tosiaan vielä joukot täysin kentällä, vaikka vahinkoja alkaakin jo kertyä armeijoihin. Talvella pysytään varmaan aika paljon nykyasemissa ja uskoisin, että -42 saksa vielä jauhaa eteenpäin, ainakin etelässä ja baltiassa. Joulukuussa moskovaan tulee sen verran väkeä, että moskova-smolensk sektoria pitkin ei varmastikaan pääse etenemään, tosin saksallakin vahvat keskittymät keskellä.

  Hyvä peli toi on, ja vielä ihan pelattavan kokoinen.

 • avatar Marko Sysipuro

  Hyvän pelin mielikuva mullekin siitä on jäänyt.

  Ja kyllähän peliä kannattaa vielä jatkaa, kun tuohon asti on päässyt. Pääsee veli venäläinenkin tosissaan kurittamaan viholaista.

You must be logged in to post a comment.