logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Front-sarjan pelit

Peliraportti: Eastfront II, Operation Blue (scenario 3)

Tie Stalingradiin auki

Tie Stalingradiin auki

Ja taas mennään. Pahaa koukoukutusta EastFront peliin ja kun uusi peli ja säännöissä ja taktiikassa on hakemista päätettiin taas ottaa uutta koitosta uuden skenaarion muodossa. Nyt otettiin kesä -42, ja Saksan operaatio Blue.  Nyt tehtiin setup oikein ja ainakin minulla venäläisenä oli vaikeuksia arvioidan minne Saksa iskee. Mahdollisia kohteita olivat Leningrad, Moskova, Rostov ja sitä kautta kohti Bakua.

Saksalainen asetti joukkonsa kohtalaisen tasaisesti, n 2 blokkia per hexa. Musta uhka tuntui varsin painostavalta. Tein sitten jonkinlaisen syvän puolustustuksen, mutta en huomannut, Rostovista lähtevän joen muotoa oikein ja linjassani oli siten heikko kohta. Jonka Saksa hyödynsikin heti ensimmäisellä vuorolla. Omalla vuorollani iskin vastaan kahdesta kohdasta joka taas pakotti Saksan siirtämään joukkoja Moskovan edustalta etelään. Pääkaupungin menettämisen uhka oli ainakin hetkellisesti vältetty. Etelässä sen sijaan näytti pahalta. Sevastapol joutuu vankkaan piiritykseen ja sitä alettiin moukaroida panssarien, ja raskaan tykistön voimin. Massiivinen junatykki oli raahattu paikalla murtamaan kaupungin puolustus.

Saksa siirtää joukkoja etelään, mutta ei hyödynnä jätettyä aukkoa

Saksa siirtää joukkoja etelään, mutta ei hyödynnä jätettyä aukkoa

Jätin tahallaan RostovinVoroneshin väliin aukon, toivoen saksalaisen työntävän joukkojaan kohti Stalingradia ja toivoin näin rintamalinjan venymistä, mutta vasta-iskuni oli aiheuttanut Saksan sodanjohtoon epäröintiä ja se päättikin vahvistaa keskustaa ja vuorytti paikalle yhteensä 6 panssariyksikköä.  Saksalaisten armoton vastaisku teki kauheaa tuhoa venäläisten puolustukseen, mutta Saksan huomaamatta rintamaan oli jäänyt heikko kohta.

Sevastapol piiritettynä, juuri ennen kaatumista

Sevastapol piiritettynä, juuri ennen kaatumista

Venäläiset kohdistivat iskunsa käynnissä olevaan taisteluun panssarikolonnan pohjoispuolella ja mursivat linjaan aukon, jota hyödyntämällä ratsuväki ja muutama jalkavaki divisioona pääsi kiertämään Saksalaisten hyökkäyksen taakse katkoen huollon panssariyksiköiltä. Tämä pakotti Saksan pysäyttämään hyökkäyksen ja puhdistamaan selustan. Tehtävä söi resurrseja ja pakotti Saksan käyttämään HQ:den komentoja hyökkäyksen sijaan selustaan kiertäneiden jokkojen tuhoamiseen. Venäläinen propaganda kirjoitti huikeita tarinoista isänmaan puolustajista, jotka uhrauksellaan pysäyttivät saksalaisen sotakoneen.

Venäläisent rynnivät selustaan ja katkovat panssarien huollon hetkeksi.

Venäläisent rynnivät selustaan ja katkovat panssarien huollon hetkeksi.

Kun hyökkäyksen momentti katosi, molemmat tyytyivätä tekemään vain pieniä toimenpiteitä. Venäjä käynnisti pohjoisessa useita taisteluja Leningradin vapauttamiseksi ja saksa työnsi lisää joukkoja soille ja metsiin puolustamaan kaupungin piirittäjiä.

Pohjoisessa käynnissä useita taisteluja (A,B,D)

Pohjoisessa käynnissä useita taisteluja (A,B,D)

Etelässä Saksalaisten pyrkimyksenä oli työntyä Kerch-salmen läpi ja kohti Maikopin öljylähteitä. Stavkan komennolla Stalingradista siirretiin kuitenkin reservejä puolustamaan salmea. Venäjän karhu yritää nyt epätoivoisesti rakentaa lisää panssareita ja vahvistaa joukkojaan, jotta pian alkavana talvena saataisiin luotua kunnon vastaisku saksalaisten kimppuun.

Venäjän vastahyökkäys talvella -42.

Venäläiset vetäytyneet Don-joen taakse puolustusasemiin

Venäläiset vetäytyneet Don-joen taakse puolustusasemiin

Jatkoimme peliä heti perjantaina. On kyllä todella koukuttava peli. Jäimme syyskuuhun ja Saksalla oli muutama vuoro vahvistaa asemia ja rakentaa selkeää puolustuslinjaa, ennen venäläisten talvihyökkäystä. Korkeiden tuotantoarvojen ansiosta Saksa pysyi vahvana ja liikekykyisenä. Se työntyi edelleen eteenpäin kohti Stalingradia ja valtasi Rostovin aiheuttaen venäläisille todella vakavan uhan rintaman murtumiseen.  Tie Bakuun oli lähes auki. Venäjä tuotti hädissään uusia joukkoja etelään ja syksyn ensi muta pelasti venäläiset. Eteläinen HQ ehti vetäytyä sujaan joen taaksi ja Saksakin alkoi jo valmistautua talveen, eikä kyennyt painaamaan syvemmälle.

Saksalaiset vetäytyvät talvehtimaan

Saksalaiset vetäytyvät talvehtimaan

Saksan sodanjohto päätti syksyllä ottaa taktisen etäisyydenoton rintamalinjan eteläosissa, ja näin minimoida läpimurtojen ja saarrostusten riskin. Lähes koko saksan rintama peruutti Rostov-Stalino-Kharkov-Bryansk-linjalle talvehtimaan. Venäläiset seurasiva tilannetta hölmistyneenä. Muutaman sadan kilometrin tyhjä alue houkutteli takaisin valtaamista, mutta pohjoisessa suunnitellun hyökkäyksen valmistelu vaati kaikki resurssit ja Stavka päätti, että saksalaisten vetäytymistä ei seurata. Leningradin vapautus ja siitä saatavat resurssit olivat prioriteetti yksi.

Venäjä käynnistää lisää taisteluja pohjoisessa

Venäjä käynnistää lisää taisteluja pohjoisessa

Lokakuussa Venäjä alkoi valmistelemaan pohjoisessa hyökkäystä ja oli jo muutamien vuorojen ajan rakentanut pohjoiseen Cadre-tason panssariyksiköita joita oli sitten kehittänyt taistelukuntoon talven hyökkäystä varten. Tavoitteena oli lyödä saksalaiset pohjoisessa ja avata huolto Leningradiin. Tavoitteena oli rakentaa syksyn epävakaiden kierrosten aikana joukkoja ja alkaa iskeä monessa kohdassa heti talven alkaessa. Leningradin huollon vapauttaminen oli jo lähellä marraskuussa, mutta onnistui lopullisesti vasta myöhemmin talvella. Venäjän strategiana pohjoisessa oli uhata Saksan linjaa useasta kohdasta ja sitoa saksalaisia joukkoja  taisteluihin suo- ja metsäalueille.

Leningrad huollon piirissä (A-taistelussa 3 saksalaista motissa)

Leningrad huollon piirissä (A-taistelussa 3 saksalaista motissa)

Suo- ja metsäalueet ovat vaikeita sekä hyökkääjälle, mutta se suojaa myös venäläisiä joukkoja Saksan vaarallisten panssarien vastaiskuilta. Näillä alueilla taistelut usein venyvät asemasodaksi, jossa kumpikaan osapuoli ei uskalla hyökätä. Sitomalla saksalaisia joukkoja useissa kohdissa Venäjä vähensi saksan reservien määrää ja talven jäädytettyä joet, pääsi hyökkäämään heikkoon kohtaan Leningradin eteläpuolella. Ja kun saksalaiset eivät päässeet vahvistamaan puolustusta, venäläiset vyöryttivät joen yli lisää väkea kunnes tammikuussa saksalaiset lyötiin ja huolto leningradiin palautetiin. Samalla joukko saksalaista jalkaväkeä ja kaksi mekanisoitua divisioonaa jäi mottii soille.

Venäjä eteni pohjoisessa

Venäjä eteni pohjoisessa

Venäjä jatkoi etenemistä vielä Helmikuussa ja varmisti Leningradin alueen vapauttamisen natsien vallasta. Talvi haittasi Saksan liikettä ja suurin osa HQ:sta oli etelässä, joten rintamalinjan korjaaminen oli haastavaa. Venäjä hyödynsi nopeasti aukon linjassa ja työnsi joukkoja kohti tallinnaa ja kiersi myös suolla taistelussa olleiden saksalaisten selustaan.Venäjä hyökkäsi myös kevyesti puolustettuun Bryanskiin. Saksa siirsi talven aikana joukkoja etelelästä tukemaan puolustusta, joten voi olla, että hyökkäyksen jatkaminen kohti Bakua ei ole enää mahdollista.  Rintamalinja on varsin mielenkiintoinen. Etelässä Venäjällä on linjassa pari selkeää aukkoa, mutta saksan kyky hyödyntää niitä on rajallinen.  Ennen kuin kesäkuukaudet alkaa Venäjän pitää kuitenkin vahvistaa puolustusta etelässä ja paikata aukot ainakin Bakun suunnalla. Bliz-hyökkäykselllä Saksa voisi edelleen katkaista huollon Venäjän eteläisiltä armeijoilta ja voittaa sodan.

Tilanne maaliskuun -43 alussa

Tilanne maaliskuun -43 alussa

Peli jäi Maaliskuun alkuun ja odotettavissa on mutaa ja talvea. Keväällä Saksan liike ja komentökyky paranee, mutta lähes koko Venäjän armeija on kentällä, lisäksi ilmaherruus ei ole enää saksalaisten.  Tilanne on varsin mielenkiintoinen. Linjat vedetään nyt kuntoon ja sen jälkeen Saksan sotakone näyttää vielä yhden iskun.

Kuvat

Bookmark and Share

You must be logged in to post a comment.