logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
DBM - De Bellis Multitudinis

Helsinki DBM Doubles: tuloksia

Tero ja Mika M. (Seleucid) – Hannu ja Niilo (Khurasanian) 2-30

Kimmo ja Mika V. (Ugaritic) – Chris ja Bill (French Ordonnance) 12-20

Chris (French Ordonnance) – Hannu ja Niilo (Khurasanian) 17-15

Tero ja Mika M. (Seleucid) – Kimmo (Ugaritic) 24-8

Hannu ja Niilo (Khurasanian) – Jaakko ja Sampo (Achaemenid Persian) 30-2

Chris ja Bill (French Ordonnance) – Tero, Kimmo ja Tatu (Seleucid) 20-12

Hannu ja Niilo (Khurasanian) – Kimmo ja Tatu (Ugaritic) 30-2

Chris ja Tero (French Ordonnance) – Jaakko (Achaemenid Persian) 14-18

Parit ja armeijat elivät viikonlopun aikana sen verran, että kokonaistulokset eivät ehkä ole kovinkaan mielekkäitä. Hyviä pelejä kuitenkin nähtiin, ja doubles formaatti osoitti jälleen viehätyksensä. Kaikki onnistumiset olivat omaa ansiota ja epäonnistumiset parin syytä.

Hannun kanssa pelasimme seuraavalla listalla:

Khurasanian, III/43
Samanids, 950 AD

C-in-C
Cv(S)	Reg	 1 General			30.0
Cv(S)	Irr	 5 Khurasani noble cavalry	45.0
LH(O)	Irr	 4 Mutatawwi's			20.0
Ax(S)	Reg	 6 Dailami infantry		30.0
Ps(O)	Reg	 3 Dailami infantry archers	 6.0
El(O)	Irr	 1 Elephants			16.0
Cmd Elts: 20 EEs: 18.5 Dem-Lvl: 6.5 Subtotal: 147.0

Sub-General
Cv(S)	Reg	 1 General			30.0
Cv(S)	Reg	 2 Turkish ghulams		20.0
LH(S)	Irr	 5 Mercenary Turks		35.0
Sp(I)	Reg	10 Khurasani armoured spearmen	40.0
Ps(O)	Reg	 5 Khurasani infantry archers	10.0
Hd(O)	Irr	 2 Hashariyan levies		 2.0
Cmd Elts: 25 EEs: 21.5 Dem-Lvl: 7.5 Subtotal: 137.0

Sub-General
Cv(S)	Reg	 1 General			30.0
Cv(S)	Irr	 5 Khurasani noble cavalry	45.0
LH(O)	Irr	 1 Mutatawwi's			 5.0
LH(F)	Irr	 2 Mutatawwi's			 8.0
Sp(I)	Reg	 6 Khurasani armoured spearmen	24.0
Ps(O)	Reg	 3 Khurasani infantry archers	 6.0
Bw(O)	Reg	 2 Khurasani infantry archers	10.0
Hd(O)	Irr	 4 Hashariyan levies		 4.0
El(O)	Irr	 1 Elephants			16.0
Cmd Elts: 25 EEs: 21.5 Dem-Lvl: 7.5 Subtotal: 148.0

Dailami Ally-General
Ax(S)	Irr	 1 General			 9.0
Ax(S)	Irr	12 Dailami tribal levy infantry 48.0
Ps(O)	Irr	 5 Dailami tribal levy archers	10.0
Cmd Elts: 18 EEs: 15.5 Dem-Lvl: 5.5 Subtotal: 67.0

Total APs: 499.0
Army Elts: 88 EEs:  77.0    Defeat Lvl: 38.5

Lista toimi aivan mukavasti, kaksi ryhmää superior auxiliaa toimi (ainakin suunnitelmissa) ykkösnyrkkinä, keihäät pitivät linjaa ja Cv(S):t tukivat missä tarvittiin. Norsut olivat yleensä vääräsää paikassa. Hannu oli ilmeisesti listaa tehdessään sekoittanut Saffaridit ja Samanidit koska jälkimmäisten kaikkia Reg Cv(S) minimeitä ei oltu täytetty. Sen siitä saa, kun ei tarkista kunnolla. Kuulin kyllä huhuja, että listoihin olisi salakuljetettu laittomia sikojakin…

1. peli (Tero ja Mika M., Seleucids)

Seleucidit hyökkäsivät, kentän keskellä oli suuri kivikko ja vasemmalla laidalla loiva mäki. Khurasanit täyttivät roughin auxilialla ja mäen ratsuväellä, C-in-C koukkasi kivikon oikealta puolelta ja keihäsmiehet odottivat takavasemmalla. Vastaan asettui kelteillä vahvistettu falangi ja aivan vasemmalla laidalla kome norsua saattajineen (El(S)) ja useita katafrakteja. Seleucidit jyräsivät eteenpäin, mutta hyökkäys kilpistyi mäellä odottavaan ratsuväkeen ja tueksi rynnänneisiin kevyisiin jousimiehiin, jotka tuhosivat norsut pelottavalla taidolla ja tarkkuudella. Falangi jyräsi kuitenkin eteenpäin uhatuista sivustoista huolimatta ja lähestyi jo Khurasani leiriä, kunnes selustasta tullut viesti toisen laidan murtumisesta ja oman leirin ryöstöstä. 30-2 Khurasaneille, Seleucidien huhutusta liittolaisesta ei näkynyt jälkeäkään.

2. peli (Chris, French Ordonnance)

Ranskalaiset puolustivat maastojen takana tiukassa siilimuodossa tykistön suojatessa sivustaa. Khurasanit uskoivat kuitenkinnäkevänsä pienen heikkouden oikeassa sivustassa ja sitä päätettiin lähteä kokeilemaan. C-in-C:n dailamit ja ratsuväki ryntäsivät pienen kivikon yli ranskalaisen keskiraskaan ratsuväen kimppuun yrittäen tuhota pienen kommandin ennen kuin ritarit ehtisivät hätiin. Samalla Sub 2 ja Dailami-liittolaiset yrittivät pitää muun armeija kiireisenä. Kovin hyvin suunnitelma ei toiminut, pikkuisen ranskalaiskommandin tuhoaminen kesti pitkään ja maksoi liikaa tappioina, jotta sen hyödyntäminen olisi onnistunut. Dailamit jäivät lopulta ranskalaisten riveissä taistelleiden sveitsiläisten jalkoihin ja täydellinen tappio vältettiin vain Chrisin ollessa pakotettu lähtemään kotiin. 17-15 ranskalaisille, flank march olisi ehkä tominut paremmin?

3. peli (Jaakko ja Sampo, Later Achaemenid Persian)

Oikealla laidalla sijainneet kivikot näyttivät erityisen houkuttelevilta dailamien mielestä, ja päätimme hyökätä niiden kautta persialaisten leiriin ja sivustaan. Suunitelma alkoi hiukan epäilyttämään kun paljastui,että persialaiset olivat lähettäneet laitakierron, todennäköisesti juurikin kyseiselle sivustalle. No preääntyäei enää voinut, joten ainoaksi ratkaisuksi jäi rynnätä eteenpäin ja toteuttaa suunnitelma ennen täydennysten saapumista. Sekin osoittautui toiveajatteluksi pölyn noustessa oikealta sivustalta jo parin vuoron jälkeen. No, nyt suunnitelma olisi toteutettava vieläkin nopeammin ja suuniteltua pienemmillä joukoilla, koska reservit piti lähettää pelastamaan sivustaa. Kaikeksi onneksi reservit olivat sentään riittävät, ja sivustaa uhannut persialainen nostoväki saatiin ajettua kentältä. Varsinaisessa taistelulinjassa joukkojen vähyys aiheutti uhkaavia tilanteita, mutta lopulta dailamit ja pari sankarillisesti taistellutta ratsumiestä selvitti tilanteen ja murskasi persialaisen jalkaväen. 30-2 Khurasaneille.

4. peli (Kimmo ja Tatu, Ugaritic)

Kimmon ugaritilaiset ovat 400 pisteessäkin isot, mutta sadan lisäpisteen jälkeen niitä oli jo pitkälti toista sataa laattaa. Tavallaan olikin jopa helpotus, kun selvisi, että osa joukoista oli lähetetty laitakierrolle. Pöydälle riittikin sitten vain hiukan omaa armeijaamme suurempi  joukkio. Suunitelma oli pitkälti edellisen pelin kaltainen, dailamit hyökkäisivät vasenta laitaa muiden joukkojen pidätellessä vihollista oikealla. Vihollisen hyökkäysvaunut ryntäsivät eteenpäin pelottavalla vauhdilla, mutta juuttuivat sitten useaksi vuoroksi lähes paikalleen komento-ongelmien ja vaikuttavan sitkeän turkkilaisen ratsumiesryhmän ansiosta. Khurasani ratsumihet hyökkäsivät jonossa vihollisen jousten kimppuun ja hämmästyttävästi hyökkäys ei päättynyt täydelliseen katastrofiin. tappioita saatiin aikaan vain parin laatan verran, mutta vihollisen keskusta juuttui taistelemaan sitkeiden ratsumiesten kanssa loppupelin ajaksi. Oikeallakeihäsmiehet saivat hätistettyä hyökkäysvaunut tiehensä, ja vasemmalla lähes puolesta kentästä vastannut ugaritilaiskommandi murtui kolmen khurasanikommandin hyökkäyksen alla. Lopulta keskellä uudelleen järjestäytyneen ratsuväen vastahyökkäys mursi myös ugaritilaisten keskustan ja samalla myös armeijan. Laitakierto ei tässä pelissä ehtinyt pöydälle asti. 30-2 Khurasaneille.

Vielä muutamia kuvia turnauksesta:

Bookmark and Share

1 comment to Helsinki DBM Doubles: tuloksia

  • avatar kalle

    Kaikki onnistumiset olivat omaa ansiota ja epäonnistumiset parin syytä.
    Tämä on hyvää vaihtelua siihen että onnistumiset johtuvat omasta hienosta taktiikasta, ja epäonnistumiset paskoista nopista.

You must be logged in to post a comment.