logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Flames of War Firestorm Kamppanja

TULIMYRSKY ON ALKANUT!

Helmi-maaliskuussa räiskyy FIWA:n tiloissa Flames of War:n Firestorm-kamppanja. Kamppanjan kontekstina toimii Venäjän 1944 kesän suuroffensiivi: Operaatio Bagration. Offensiivi oli ajoitettu alkamaan heti Normandian maihinnousun jälkeen ja se koostui kolmen Venäjän rintaman hyökkäyksestä Valko-Venäjään. Samanaikaisesti neljäs rintama hyökkäsi Karjalan ja Laatokan suunnassa. Jos lisähistoria kiinnostaa, niin KVVW.

Kamppanja kestää neljä kierrosta alustavasti viikon välein lauantaisin pelattuna. Toiminta pyörii maakuntiin jaetun kamppanja-kartan ympärillä, jossa pelaajat valitsevat kunkin taistelun painopisteen. Tavoitteena on valloittaa strategisia rautatien solmukohtia ja kaupunkeja. Keskeisen roolin ottavat tukijoukot, joita kartalla liikutellaan. Tukijoukot antavat taisteluihin lisää yksiköitä ja antavat mahdollisuuden tehdä/estää läpimurtoja. Venäjällä on luonnollisesti selkeä ylivoima.

Kamppanja on erittäin joustava, jolloin pelaajat voivat osallistua satunnaisesti ja armeijoiden kokoonpanoja ja kokoja voi vaihtaa pelistä toiseen. Mukaan ovat ilmoittautuneet seuraavat ressukat:

Saksa:

 • Antti
 • Marko
 • Aito
 • Jaakko

Venäjä:

 • Henkka
 • Oskari
 • Tatu
 • Jussi

Oheinen kartta esittää alkuasetelmaa poislukien tukijoukot. Tämä niin, että: A) alueet joissa taistellaan tulevat selviksi; B) Venäläiset muistavat vielä lopussa kuinka pitkälle he olivat jossainv vaiheessa edenneet.

ENSIMMÄINEN KIERROS:

Kenraalit lähtivät liikkeelle kauhunomaisen kankeuden siivittäminä. Mihin tässä oikein sitouduttiin?

Alkushokin jälkeen käynnistyivät hyökkäykset ja vatahyökkäykset. Taisteluparit jaettiin ja hyökkäykset olivat seuraavat:

Saksa:

 • Osipovichi -> Berezina
 • Bykhov -> Dobryna

Venäjä:

 • Zhlobin -> Berezino
 • Sumalina -> Polotsk
 • Gorki -> Orsha

Keskustassa molemmat puolet selvästi yrittivät saada vihollisjoukot saarroksiin. Pohjoisessa Venäjä pyrki lähinnä läpimurtoon heikkoa puolustusta kohdatessaan ja etelässä Saksa pyrki turvaamaan Bobruiskin vihollisen etenmiseltä. Hyökkäys Orshaan oli tarkoitettu valloittamaan arvokas kaupunki. Hyökkäyksiä ja kamppanjajoukkoja kuvaa alla oleva kartta (joudutte ehkä zoomaamaan, jotta yksiköistä saa selvää):

Taisteluiden tuloksia:

 1. Saksa valloitti Zhlobinin ja ajoi tuhansia miehiä pois alueelta
 2. Saksa valloitti Dobrynan ja saartoi osan Venäläisjoukoista
 3. Venäjä valloitti Osipovichin – Minsk on pahasti uhattuna ja eturintama vaarassa joutua saarretuksi
 4. Venäjä valloitti Orshan – Pioneereistä, stugeista ja Festerplatzista ei ollut mitään hyötyä
 5. Venäjä valloitti Polotskin

Taisteluiden tuloksena seuraavat Firestorm joukot tuhoituivat ja joutuivat reserviin odottelemaan:

 1. Stug -joukkue
 2. Panzer IV -joukkue
 3. Sturmovik -lentue

Pisteet ovat:

+150 Saksalle

 

TOINEN KIERROS:

Kierrosten välissä molemmat puolet ryhmittivät joukkojaan seuraavaa otantaa varten. Sotilaspoliisijoukkoja oli tuotava eturintamaan estämään Venäjän “exploitaiton” liikkeen pohjoisessa. Tämän tuloksena partisaanit saivat vapaat kädet lisäjoukkojen liikkumisen estämiseksi pohjoisen ja etelän välillä.

Saksa vetäytyi epäoleellisesta Zhlobinin alueesta, jonka olivat juuri valloittaneet. Joukkoja keskitettiin keskustaan ja pohjoiseen eturintamaan. Lepelissä saksalaiset ryhmittyivät tuhoamaan Tolochinin suolle motitetut Venäläiset panssarit. Marina Gorkassa vastaavasti ryhmityttiin hyökkämään Minskiä kohti rynnistävien Venäläisten kimppuun.

Venäjän liikkeet lähinnä levittivät joukkojaan koko rintaman leveydelle. Orsha oli jo valloitettu ja nyt Venäläiset valmistautuivat myös Vitebskin ja Mogilevin vyöryttämiseen.

Hyökkäykset olivat seuraavat:

Saksa:

 • Lepel -> Tolochin
 • Marina Gorka -> Osipovichi

Venäjä:

 • Rogachev -> Zhlobin
 • Rudina -> Vitebsk
 • Slavgorod -> Mogilev

 

Taisteluiden tuloksia:

 1. Saksan hyökkäys Tolochinin suolle oli suurmenestys ja motitetut Venäläiset tuhottiin.
 2. Saksa onnistui pitämään Vitebskin Tiikereiden ja Festerplatzin avulla
 3. Saksan hyökkäys Osipovichin tärkeään solmukohtaan epäonnistui surkeasti ja Venäläiset jatkoivat etenemistä Minskin porteille!
 4. Venäjä valloitti Mogilevin tiukan taistelun tuloksena – vailla huoltoyhteyksiä jääneiden puolustajien haluttomuus (Reluctant) koitui kohtalokkaaksi Festerplatz-linnoituksista huolimatta
 5. Venäjä vyörytti Zhlobinin alueen vahvan miesylivoiman siivittämänä

Taisteluiden tuloksena seuraavat firestorm joukot tuhoutuivat ja joutuivat reserviin:

 1. Stuka -laivue
 2. T-34/85 -joukkue
 3. T-34/85, T-34 ja SU-76 -joukkue tuhoutuivat kokonaan (+15 pistettä Saksalle)

Pisteet ovat:

+70 Saksalle

 

KOLMAS KIERROS:

Piste-erotus oli edellisen vuoron aikana vähentynyt merkittävästi ja Neuvostoliitto oli jatkanut vyörytystään Mogilevin valtauksellaan ja etenemällä aina Minskin porteille asti! Saksan Festerplatzien vahvistamasta etulinjasta ei enää ollut jäljellä kuin Vitebsk, joka pysyi Saksan hallussa useammasta kiivaasta hyökkäyksestä huolimatta. Bobruiskin linnoitettu kaupunki oli edelleen myös Saksan hallussa, mutta Venäjän joukot olivat saartaneet tämän ja kaupunki oli kaukana linjojen takana vailla huoltoa.

Joukkojen ryhmityksessä näki selvästi sen, että puna-armeija aikoi hyödyntää eteläistä läpimurtoaan tuomalla mahdollisimman paljon kalustoa murtokohtaan. Muualla rintamalla Venäläiset ryhmittyivät uusiin hyökkäyksiin kaupunkien valloittamiseksi ja etulinjan saartamiseksi.

Saksa lähti ryhmittämään joukkojaan Minskin puolustukseen ja vastahyökkäyksiin menetettyjen Orshan ja Mogilevin kaupunkien takaisinvaltaamiseksi. Lisää panssaria saapui myös Saksan reservistä. Partisaanit estivät  panssarin pääsyn Minskin tueksi, mutta eivät kyenneet estämään näiden ryhmittymistä Venäjän läpimurron selustaa uhkaamaan.

Saksan joukot olivat kuitenkin selvästi edelleen takajalalla edellisen kierroksen vyrytyksen jälkeen, sillä hyökkäysvaiheessa oli puna-armeijalla aloite. Neuvostojoukot pääsivät valitsemaan 4/5 hyökkäyksestä, mikä antoi heille mahdollisuuden hyökätä edullisiin kohteisiin ja pitää yllä painostusta etenkin etelässä.

Hyökkäykset olivat seuraavat:

Saksa:

 • Stolpce -> Osipovichi

Venäjä:

 • Marina-Gorka -> Minsk
 • Rudina -> Vitebsk
 • Zhlobin -> Berezino
 • Berezina -> Bobruisk

Taisteluiden tuloksia:

 1. Venäjä jatkoi läpimurtoaan Zhlobinista Berezinoon katkaisten täten yhteyden eturintaman ja selustan välillä
 2. Venäjä vyöryi saarrettuun Bobruiskiin, joka oli helppo kohde ilman huoltoa. Siellä olleet joukot otettiin vangeiksi (panssarijuna ja pioneerit)
 3. Venäjän hyökkäys Minskiin kilpistyi SS-Totenkopfin ja SS-Wikingin miehittämään vahvaan puolustuslinjaan (Festerplatz)
 4. Stolpce -> Osipovichi vielä pelaamatta
 5. Rudina -> Vitebsk vielä pelaamatta

Taisteluiden tuloksena seuraavat firestorm joukot tuhoutuivat ja joutuivat reserviin:

 1. Panzergrenadier-joukkue
 2. Panssarijuna ja pioneerijoukkue jäivät mottiin ja tuhoutuivat (+10VP Venäjälle)

Pisteet ovat:

+15 Saksalle

 

NELJÄS KIERROS (viimeinen):

Kierros alkoi hämyisissä tunnelmissa. Linjat olivat täysin sekaisin ja molemmat puolet olivat saartaneet toisensa joissain kohdissa. Joukkoja ryhmitettiin uusiin hyökkäyksiin ja vihollisen odotettua etenmistä torjumaan. Venäjä tarvitsisi enää muutaman pisteen voittaakseen, joten se valmistautui valloittamaan lopultakin Vitebskin kaupungin, sekä piti vahvan miehityksen jo valloitetuissa kaupungeissa ja vahvisti keskustan lupaavaa läpimurtoa. Saksan strategia oli tässä välissä jotenkin hukassa, mutta toisaalta niin oli myös linjat, eikä joukkojakaan ollut riittävästi.

Saksa sai hienoisen ylivoiman aloitteissa, joissa he suunnitelman mukaisesti lähtivät tuhoamaan Marina Gorkaan motitettuja Venäläisjoukkoja. Sen sijaan ainakin sotareportterille jäi mysteeriksi, miksi Saksa lähti hyökkäykseen epäoleellisille alueille pohjoisessa. Kohteisiin hyökkäämällä oli vain hävittävää, sen sijaan että oltaisiin tehty ryhmitetyillä joukoilla merkityksellisempi hyökkäys tärkeiden kaupunkien uudelleenvalloittamiseksi. Venäjä puolestaan jatkoi ratkaisevan Vitebskin kaupungin valloitusyritystään kolmatta kierrosta peräkkäin, sekä jatkoi etenemistä keskellä aikeenaan motittaa etulinja valloittaa merkittävä Lepelin alue.

Hyökkäykset olivat seuraavat:

Saksa:

 • Dzisna -> Polotsk
 • Dobryna -> Sumalina
 • Smolevichi -> Marina Gorka

Venäjä:

 • Berezino -> Lepel
 • Rudina -> Vitebsk (JÄLLEEN!)

Taisteluiden tuloksia:

 1. Vitebsk ei vieläkään murtunut
 2. Motitettujen Venäläisjoukkojen tuhoaminen epäonnistui surkeasti ja Venäläiset laajensivat keskustan läpimurtoaan Smolevichiin
 3. Hyökkäys Polotskiin epäonnistui pahemman kerran ja Venäjä pääsi etenemään myös Pohjoisessa merkittävälle Dzisnan alueelle
 4. Lepelin puolustus Saksalaisilla epäonnistui ja tärkeä alue meni Venäjän käsiin. Taistelu oli ratkaiseva, sillä se täydensi eturintaman motituksen. Tämä oli viimeinen oljenkorsi, jolla Saksa voisi vielä päästä voiton puolelle.
 5. Sumalinan taistelua ei ole vielä käyty, mutta tulos on merkityksetön

 

Mikäli Saksa olisi vielä voittanut taistelut 4 ja 5, olisi pistetilanne ollut +5 Saksalle, nyt tilanne kuitenkin on:

Pisteet ovat:

+25 Venäjälle

 

*** PISTETILANNE ON NIIN TIUKKA, ETTÄ LOPPUTULOS RATKEAA LAUANTAINA 13.3 MEGAPELISSÄ, JOSSA VENÄJÄLLÄ ON ETULYÖNTIASEMA ***

 

LIITTEITÄ:

Bagration-Campaign-Handbook

 

Bookmark and Share

5 comments to Flames of War Firestorm Kamppanja

 • Hyvin alkoi Saksan vastaisku, lauantaina sitten lisää hyviä tuloksia ;)

 • avatar Antti Lahtela

  Huonosti alkoi 282. Infanterie Divisionin matka itärintamalla… Tosin tappiosta voi syyttää ainostaan armeijakunnan antaminen lisäjoukkojen hidasta saapumista, toisin sanoen reserveistä ei ollut tietoakaan ;)

 • Jaakko, Rudina -> Vitebsk hyökkäyksessä tuhoutui IS-2 -joukkue, ei T-34/85 -joukkue.

 • avatar Jaakko Bjorklund

  Aito – ok, my bad. Noista valokuvista on jälkikäteen vähän vaikea erottaa T-34/85 ja IS-2 välillä ;)

  Kiitos lauantain matseista – olivat tiukkoja.

  Kamppanjan yleistilanne näyttää tällä hetkellä tiukalta. Toisaalta Saksa on saanut sujuvasti linjan oikaistua ja tuhottua Neuvostojoukkoja. Vitesbkin puolustus onnistui ja kaupunki saadaan mahdollisesti ensi vuorolla turvattua. Toisaalta Orshan nolo menetys viime vuorolla ja tuleva hyökkäys Mogileviin voivat muuttaa tilanteen Venäjän eduksi. Puna-armeija on muutenkin päässyt etenemään jo Minskin porteille, mikä on Saksan sodanjohdon kannalta hyväksymätöntä. Katotaan miten tässä käy…

 • Kiitos kamppanjasta, oli tiukat ja hauskat väännöt loppuakohti!

You must be logged in to post a comment.