logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Auto Draft

Tausta:

Operaatio Market-Garden oli alkanut rytinällä. Saksan eturintama oli moukaroitu pahoin ja eturintaman joukot antautuivat miltei taistelutta. Brittipanssari eteni tasaista vauhtia pohjoista kohti kolmea päätietä pitkin. Tahti ei kuitenkaan tulisi säilymään näin hyvänä, sillä pian etenijät tulisivat kohtaamaan yllättävän kovaa vastarintaa.

XXX-Corps kärkijoukot etenivät kohti Valkenswaardin kaupunkia, kun aivan yllättäen hyvin naamioidut Saksalaisjoukot avasivat tulen. “Contact” raikui kärkietenijöiden huuto, kun yläkerroksissa olevat konekiväärit avasivat tulen. Taistelu oli alkanut.

 

Tehtävä:

Hold-the-Line. Brittien tavoitteena on vallata toinen objektiiveistä (Union Jack) vuorolla 6 tai tämän jälkeen. Jos Brittejä ei ole yli kentän puolivälin vuorolla 6 tai tämän jälkeen Saksalaiset voittavat. Jos toinen puolista joutuu vetäytymään tappioiden johdosta, häviää tämä pelin. Saksalla on puolet joukoista reservissä, mutta kentällä olevat ovat kaivautuneet poteroihin.

Armeijat ja deployment:

Saksalaiset joukot koostuivat eliitistä SS-jalkaväestä. Kentälle asetettiin puolustukseen kaksi heikennettyä  jalkaväkijoukkuetta (osa vahvuudesta oli alistettu komppanian varakomentajan komentoon erilliseksi taisteluosastoksi), joiden tueksi oli kumpaankin liitetty kevyt IT-konetykki (2cm Flak 38). Jalkaväki ryhmittyi poteroihin pensasaitojen taakse molemmille kentän laitamille, suojaten molempia pohjoiseen vieviä tieuria.

Saksalla oli lisäksi konekivääri asetettu kahden keskellä olevan talon katolle, josta näillä oli hyvät tulialueet, hyvä suoja, sekä kyky tukea jalkaväkeä kun vihollinen kävisi näiden päälle. Taaempana oli kaksi kevyttä heitintä ja kolme Pak40 PsT-tykkiä oli väijytyksissä (asetetaan myöhemmin jonnekin kentälle, kunhan tarpeeksi kaukana vihollisesta).

Reservissä Saksalla oli mekanisoitu jalkaväkijoukkue puolitelavaunuissa, heikennetty moottoroitu jalkaväkijoukkue, tiedustelijoita schwimmwageneissa, sekä kaksi tiikeriä.

Brittien armeija koostui kolmesta täysvahvuisesta jalkaväkijoukkueesta, parist 6pdr PsT-tykistä, kahdesta täysvahvuisesta panssarijoukkueesta (joissa mukana tankintuhooja Challenger), M10 tankintuhoojavaunujoukkueesta, ilmatuesta (Limited) sekä mekanisoidusta kranaatinheitinjoukkueesta. Pääpaino Brittien etenemiselle oli itäisemmän tieuran suunnassa, jossa metsä ja talo tarjosivat jonkinlaista suojaa kahdelle jalkaväkijoukkueelle ja tankkijoukkueelle.

Keskeltä olivat etenemässä kolmas jalkaväkijoukkue ison raunion suojassa ja panssaritorjuntavaunujen tukemana. Lännestä puolestaan oli selvästi lähdössä koukkaamaan toinen panssarijoukkue.

Ohessa alku-asetelma (ruskeat laatikot ovat taloja, vihreät ovaalit metsiä, vihreät viivat pensasaitoja ja ruskeat kaistaleet teitä):

Saksalainen etulinja on tarkkana:

Britit lähtevät etenemään vasemmalla laidallaan. Eteneminen on kuitenkin heti alkuun hankalaa, kun Saksan heitinkeskitys tekee hajanaisia tappioita tiiviisti pakatun jalkaväen seassa ja pakottaa näitä suojautumaan etenemisen sijasta (pinned down). Saksalaiset kevyet ja raskaat konekiväärit lisäävät tappioita. Väijytyksestä esiin tulevat Pak-40 tykit avaavat tulen ja tuhoavat Brittipanssareiden kärkietenijän:

Britit kuitenkin toipuvat ja oikeaoppisesti etenevät savukranaattien turvin. Vaunut vetäytyvät ja lähtevät koukkaamaan tien puolelta.

Tiukan tulituksen heikentämät Brittijalkamiehet kuitenkin pääsevät lähitaisteluun Saksalaisten kanssa – lähinnä pitämällä Saksan päät matalana tiukan luotiryöpyn ja keskityksen avulla. Lähitaistelu on tiukkaa, mutta lopulta Saksalainen jalkaväki ja Pst-tykit tuhotaan viimeiseen mieheen. Mukana kaatuu komppaniankomentaja kapteeni Dietrich Besserwisser.

Samanaikaisesti oikealla sivustalla Brittivaunut lähtivät koukkaamaan jalkaväen edetessä raunion turvin.

Tiikerit kuitenkin saapuvat apuun ja tuhoavat heti ensimmäisen koukkaajista äärmmäiseltä kantamalta (39 “).

Saksalaiset pitävät pään matalana, jotteivat ottaisi turhia tappioita vihollisen ampumiselta. Vasta viime hetkellä Brittivaunujen rynniessä päälle he nousevat poteroistaan ampumaan panssarinyrkeillä. Lähitaistelu on tiukkaa – muutama puoliryhmä saksalaisia lanataan samalla kun yksi Brittivaunu tuhoutuu. Brittien pokka ei pidä ja he vetäytyvät. Samalla saksalaiset hylkäävät toivottomat asemansa ja vetäytyvät seuraavan pensasaidan taakse. Saksan komppania on lähellä murtumista (2 joukkuetta pöydällä olevista 5:stä on tuhoutunut, eikä komppaniankomentaja enää ole hengissä).

Vasemmalla selustalla Britit painavat päälle. Objektiivia turvaa enää yksinäinen konekivääri talon yläkerrassa (alla olevassa kuvassa puusta heti oikealle oleva talo):

Saksan reservit kuitenkin saapuvat. Brittien vasenta laitaa pitkin etenee mekanisoitu jalkaväki, sekä tiedustelijat jeepeissään (kuvan alareunan ulkopuolella):

Brittien oikealla reunalla puolestaan esiin ajaa motorisoitu jalkaväkijoukkue tiiviissä muodostelmassa uhmaten liittoutuneiden lentokoneita. Tiikerit kääntävät katseensa uhattua oikeaa (Brittien vasen) laitaa kohden…

… ja osoittavat samantien kyntensä.

Saksan keskustakin alkaa olemaan erittäin heikko vihollisen jatkuvan tulituksen napsiessa puolustajia vähän väliä. Britit etenevät Saksan alkuperäisten puolustusten tasolle.

Mekanisoitu jalkaväki jalkautuu talojen taakse suojaan. Tiedustelijat schwimmwageneissa yrittävät pysyä hengissä.

Lopulta kuitenkin Saksan miesylivoima on niin suuri, että he uskaltavat lähteä vastarynnäkköön. Vihollisen jalkaväki on tässä vaiheessa niin moukaroitua, että siitä ei ole tarpeeksi vastustusta. Jäljellä olleet Brittivaunut lähtevät yrittämään viimeistä läpimurtoa keskustasta (tällä laidalla on liian monta panssarinyrkkiä talojen suojassa).

Viimeisetkin Saksan keskustan alkuperäiset puolustajat tuhotaan lähitaistelussa. Brittijalkaväkikin kuitenkin tuhoutuu joukkueenjohtajaa lukuunottamatta, mutta hänkin päättää vetäytyä.

Reservistä saapunut moottorisoitu jalkaväki on kuitenkin tässä vaiheessa päässyt asemiin, eikä Briteillä enää ole miesvahvuutta yrittää läpimurtoa. Röyhkeät SS-miehet käyvät vielä tuhoamassa yhden Cromwell-panssarivaunun panssarikauhuilla, minkä jälkeen Britit vetäytyvät nuolemaan haavojaan.

Ne Britit, jotka eivät kuolleet tai päässeet peräytymään säntäsivät ilomielin Kolmannen Valtakunnan kestitettäviksi.

Yhteenveto:

Saksa voitti pitkälti Brittien liian hitaan etenemisen takia. Tämä antoi Saksalle aikaa tuoda reservejä hyviin asemiin. Brittijalkaväki otti melkoista moukarointia etenkin Brittien vasemmalla laidalla, kun he joutuivat etenemään konekiväärien ja tykistökeskityksen alaisina. Oikealla laidallakin oli Saksalaispuolustus asetettu sen verran hyvin, ettei Brittijalkaväki oikein voinut hyökätä. Kun läpimurrot lopulta saavutettiin, oli Saksalaisreservi päässyt etenemään jo riittävän pitkälle, jottei heidän tarvinnut lähteä “huonoihin” rynnäköihin objektiivien takaisinvaltaamiseksi.

Etenkin limittäisdeploymentista oli Saksalle suurta etua – molempiin jalkaväkiosastoihin oli liitetty tehokas IT-konetykki, minkä lisäksi konekiväärit keskellä oli asetettu siten, että ne pystyivät antamaan tukitulta kummalle tahansa jalkaväkijoukkueista mikäli nämä olivat uhattuja.

Saksa kuitenkin meinasi hävitä vuoron 4 paikkeilla, kun 2/5 pöydällä olevasta joukkueesta ja komppanian komentaja oli tuhottu. Mikäli Brittivaunut olisivat saaneet ajettua oikealle selustalla olleen jalkaväen pois asemistaan, eivät nämä olisi pystyneet vetäytymään, sillä he olivat saarrettuja. Tällöin he olisivat tuhoutuneet ja Saksa olisi hävinnyt automaattisesti moraalin murtuessa. SS-miehien pokka kuitenkin piti.

Bookmark and Share

2 comments to Flames of War taisteluraportti: Market Garden

  • avatar Antti Lahtela

    Sait viimein raportin aikaiseksi, hienoa :) Oli tiukka peli ja olisi tosiaan voinut mennä kummin päin tahansa. Se oli tosiaan merkittävä asia hyökkäyksen onnistumiselle, että niistä kahdesta jalkaväkijoukkueesta oli toinen pinnattuna sen yhden vuoron jolloin en saanut kunnon vyörytystä aikaan.

    Ja turhaan laitat noita propagandakuvia tohon, ei niitä kukaan kummiskaan usko ;)

  • avatar Jaakko Bjorklund

    Eihän siinä kestänyt kuin 3 kuukautta ;)

You must be logged in to post a comment.