logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Front-sarjan pelit

Peliraportti: Eastfront II, Operation Typhoon (scenario 2)

Saksalla 74, Venäjällä 49 resurssipistettä / tuotantokierros

Saksalla 74, Venäjällä 49 resurssipistettä / tuotantokierros

Barbarossa skenaario päättyi Venäläisten selvään voittoon, joten päätettiin Samin kanssa aloittaa heti uusi peli. Skenaarioksi valitsimme seuraavan puolivuotispätkän, eli operaatio Typhoonin. Nyt venäläiset hyökkäävät ja Saksalla on haasteena ensimmäisen talven aiheuttamat ongelmat.

Saksalaisten liike talvella on kaikilla yksiköillä 1 ruutu ja lisäksi kaikki hyökkäykset osuvat vain kuutosella. Lisäksi normaalitalvisääntöjen mukaan Saksan HQ:t ovat disrupted, eli komentokantamaan tulee -1.  Aluksi nämä tuntuivat aika pieniltä vaikutuksiltä, sillä Saksalla oli edelleen mm. 30 steppiä panssareita ja enemmän yksiöitä ja väkeä. Myös resussit oli 74-49 saksan eduksi. Liike- ja komentohaitat kuitenkin tuottivat Saksalle merkittäviä haasteita.

Lähtötilanne

Saksa on syvällä Venäjällä ja kolkuttelee jo Moskovan portteja. Rintamalinja on pitkä, etelässä Rostovista pohjoiseen Leningradiin. Leningrad on piiritetty, mutta voimissaan. Samoin Sevatapol.

Sami asetteli ensin saksalaiset rintamalle, ja painotti etelää ja pohjoista, jättäen arot rostovin ja Moskovan välissä kevyemmälle miehitykselle. Sami ilmeisesti pelkäsi venäläisten maihinnousuja selustaan ja toisaalta, ehkä suunnitteli Sevastapolin ja/tai Leningradin puolustusten murtamista.

Minä sitten asetin joukkoni hänen jälkeen ja laitoin kahden HQ:n tukemat hyökkäyskiilat keskustaan Moskovasta etelään. Alueelle oli kasaantunut varovasti arvioiden yli kolmas osa venäläisten vahvuudesta.  Jätin pohjoiseen soille cadre-tason joukkoja ja keskitin kaiken irti saatavan voiman keskustaan.

Joulukuu – ensimmäinen kierros.

Dec '41 - Aloitushyökkäys, 8 taistelukosketusta.

Dec '41 - Aloitushyökkäys, 8 taistelukosketusta.

Aloitin taistelun työntämällä joukkoni kahdesta kohdasta eteenpäin, yhteensä n. 5 vastustajan kohteeseen, joista 2-3 oli kohtia joista haettiin murtokohtaa. Läntinen HQ kolmen stepin arvoisena sai kaikki joukot komentoonsa, joten eteneminen oli taloudellista. Murron varmistamiseksi venäläiset aloittivat Bliz-komennolla, joten sain hyökätä kaksi kertaa. Olisin toivonut, että jo ensimmäinen hyökkäys olisi saanut aikaan aukon jota olisin voinut blizillä hyödyntää, mutta niin ei käynyt. Blizillä kuitenkin murrin saksalaisten linjan kahdesta kohta ja seuraavalla vuorollani aktivoin toisen alueella olleista HQ:sta ja ja vyörytin joukkoja eteenpäin syntyneestä aukosta.

Olin aistivinani pientä hermostumista vastustajastani, mutta omilla vuoroillaan hän parhaansa mukaan siirsi joukkoja laidoilta keskustaan. Hommaa kuitenkin vaikeutti huomattavasti talven aiheuttamat heikennykset. Saksalaiset jumittivat pahasti monessa paikassa, komentopuutteen ja heikon liikeen takia.

Kuun lopussa Venäjä oli painanut pienellä riskilläkin ison aukon rintamaan ja vyörynyt monen armeijan voimin keskustaan kohti Kieviä. Samalla uhaten huolloin katkaisemista Saksan joukkoilta varsinkin etelässä. Murtokohdan pohjoispuolelle siirtyi saksan Leningradin rintamalta vahvistuksia, jotka pelastivat Moskovan edustalla taistelevien jokkojen selustaan kierron. Venäläisillä on kuitenkin varsin vahva tilanne keskustassa.

Tammikuu

Jan '42 - Venäläiset katkovat huoltoa (vasen yläkulma)

Jan '42 - Venäläiset katkovat huoltoa (vasen yläkulma)

Veli venäläinen jatkoi joukkojen vyöryttämistä syntyneestä rintamarepeämästä. Panssarit ja Ratsuväki etenivät kohti Odessaa ja Kieviä katkaisten lopulta Saksan koko eteläiseltä armeijalta huollon. Pohjoisessa Saksa käynnisti pienen vastahyökkäyksen joka aiheutti hetken aikaa pientä paniikkia Venäjän sodanjohdossa, mutta talvitaistelun vaativuus hyydytti Saksan hyökkäyksestä parhaimman terän ja venäjä toi reservistä lisää joukkoja tukemaan uhkaavaa kohtaa ja käynnistämällä vastahyökkäyksen selustaan motitti hyökänneet saksalaiset.

Venäjä omalla toisella vuorollaan vahvisti taas Odessa-Kiev suuntaa ja pyrki leventämään murtoaan saksalaisten takana. Moskovan ja murtokohdan välissä on useita asemataisteluksi muodostuneita kohtia, mm. metsäisessä maastossa, jossa vihollisen tuhoaminen on vaikeaa.

Edit: Setup-virheen takia päätimme lopettaa skenaarion ja aloittaa taas tilanteesta puoli vuotta eteenpäin, eli operaatio Blue:sta.

Kuvat

Bookmark and Share

You must be logged in to post a comment.