logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
A Victory Lost

Peliraportti: A Victory Lost

Tilanne 2 vuoro lopussa

Tilanne 2 vuoro lopussa

Saimme Samin kanssa Clash of Giants -pelin Ypressin taistelun loppuun (Saksa jyräsi minun johtamat liittoutuneet) ennakoitua nopeammin, joten päätimme aloittaa uuden pelin kun oli peli-illassa aikaa jäljellä.  Settasimme A Victory Lost -pelin, josta löytyy jo aikaisempikin peliarvostelu.

(Viereisessä kuvassa tilanne 2 kierroksen lopussa, mihin peli jäi. Punaisella lähtölinja, ohuemmalla rintama, sinisellä saksalaisten uusi rintamaryhmitys, oranssilla venäläisten hyökkäyslinjoja.)


Vuoro 1: Venäläiset lyövät aukon Italian vastuurintamaan.

Vuoro 1: Venäläiset lyövät aukon Italian vastuurintamaan.

Minä pelasin nyt venäläisiä ja Sami pääsi pelaamaan saksalaisia. Ehdimme pelata kaksi kierrosta. Minulla on tästä pelistä pari puolikasta harjoitusta takana, joten pieni etu siitä.  Venäläisiä on enemmän, mutta Saksan HQ:t ja yksiköt ovat, sekä voimakkaampia, että liikkuvampia. Varsinkin Saksan panssari- ja mekanisoidut yksiköt ovat vaarallisia ja kykenevät liikkumaan rintamalla ongelmakohtiin ja lyömään lujaa.

Pelissä on 9 kierrosta ja alussa Venäjä painaa päälle, kunnes kierroksilla 5-7 saksa lyö takaisin voimakkaasti.

Peli alkoi STAVKA-chitin nostolla ja koko venäläisten linja hyökkäsi eteenpäin. Odotetusti Saksan liittolaisen Italian joukkojen pitämä keskusta murtui Venäläisten hyökkäyksen alla ja rintamaan saatiin laaja pullistuma. Se aiheutti myös saksan romanialaisille liittolaisille ongelmia ja uhan jäädä mottiin (joka osittain toteutuikin toisella kierroksella). Venäjä eteni Etelässä vahvasti ja Saksa oli pakotettu perääntymään. Pohjoisessa ei juuri tapahtunut ensimmäisellä kierroksella. Muutama unkarilainen divisioona joutui perääntymään Venäjän hyökätessä.

Vuoro 2 viimenen hyökkäys: Venäläiset motittavat 2 saksalaista divisioonaa

Vuoro 2 viimenen hyökkäys: Venäläiset motittavat 2 saksalaista divisioonaa

Toisella kierroksella koukkasin keskustan aukosta romanialaisia ja italialaisten selustaan. Tein sen pohjoiseen ja etelään. Saksa siirsi yksiköitä pohjoiseen ilmeisesti ajatuksena iskeä vastaan ja paikata syntynyt aukko, mutta ilmeisesti yleistilanne ja nopeasti mottiin tuhoutuneet romanialaiset saivat Saksan perääntymään myös keskustassa. Etelässä onnistuin viimeisellä HQ-aktivoinnillani piirittämään kaksi saksalaista divisioonaa, ja ilman pakomahdollisuutta kyseiset divisioonat kokivat tuhoisan lopun.

(13.2.2011  jatkoimme peliä. Kuvassa alla ruskea viiva alkuperäinen lähtölinja, punainen viiva tilanne 2 kierroksella ja vaaleampi punainen tilanne 3 kierroksen lopussa. Mustat tähdet ovat taistelupaikkoja)

3 kierros loppu: Venäjä etenee kaikilla rintamilla

3 kierros loppu: Venäjä etenee kaikilla rintamilla

Kakkoskierroksen vahvistukset olivat molemmilla vähäiset, muutaman divisioonan verran. Saksa perääntyi kaikilla rintamilla ja Vänäjä painoi perässä. Hitaat romanialaise, italialaiset ja unkarilaiset joukot jäivät pikkuhiljaa jumiin etenevän venäläisen höyryjunan alle ja tappioita tuli jokaisella sekotorilla, saksa kuitenin onnistui välttämään pahat menetykset, joskin 3 vuoron lopulla Venäjän toinen kaartin armeija ja viides panssariarmeija onnistui saartamaan Saksan 4 panssariarmeijan joukkoja ja kaksi panssaridivisioonaa pakotettiin perääntymään tappioden kera. Myös romanialainen mekanisoitu divisioona tuhoutui venäläisten puristuksessa ja yksi saksalainen jalkaväkidivisioona jäi mottiin.  Pohjoisessa  Venäjän joukot seurasivat perääntyviä saksalaisia/unkarilaisia, motittaen taas muutamia unkarilaisia divisioonia. Myös pohjoisessa taisteltiin.  Keskustassa Venäjä lopetteli pari romanialaisten mottia. Kokonaisuutena Venäjän eteneminen vaikutti hyvältä ja tappiot olivat tähän mennessä olleet vähäisiä.  Eteleässä koukkaus Rostoviin näyttäisi kuitenkin tapahtuvan liian hitaasti, jolloin eteleäisten armeijoiden tehtäväksi jää hidastaa kaukasukselta pakenevan armeijaryhmä A.

Venäjän vahvistukset saapuu rintamalle.

3. kierros loppi: Rautatie auki, Venäjän vahvistukset saapuuvat rintamalle.

Kolmos kierroksen lopussa tuli Venäjälle laajat vahvistukset (2 panssaridivisioonaa, 2 vahvaa (3-5, 3-4) divisioonaa ja 2 normaalia divisioonaa (2-4).  Saksan perääntyminen  ja kolmoskierroksella käydyt muutamat taistelut pohjoisessa olivat avanneet rautatiet aina keskiselle rintamalle asti, ja vahvistukset pääsivät laajalle alueelle heti rintamalinjan  taakse.

(Vahvistukset merkitty vihreillä kolmioilla ja junarata katkoviivalla.)

Neloskierroksella Venäjä jatkoi ensin hyökkäystä pohjoisesektorilla ensimmäisen kaartinarmeijan johdolla. Stavkan komennolla Venäjä olisi saanut todennäköisesti pohjoiseen pahan murtuman ja 2-3 mottia, mutta Mansteinin komennot ehtivät pohjoiselle Picon HQ:lle ja saksalaiset saivat vedettyä joukkoja taaksepäin ja ryhmitettyä keskustasta joukkoja pohjoiseen.

4 kierros alku: Saksa järjestelee linja kuntoon ja pakenee moteista.

4 kierros alku: Saksa järjestelee linja kuntoon ja pakenee moteista.

Lähellä ollut Saksan rintaman murtuminen pohjoisessa oli estetty. Venäjällä on kuitenkin vahva miehitys pohjoisessa, joten läpimurto voi olla mahdollinen myös myöhemmin.

(Saksan liikeet sinisellä, lähes motissa olleiden joukkojen lähtöpisteet merkitty, 3kpl)

Sunnuntai 20.2. Jatkoimme peliä pelaamalla neloskierroksen loppuun. Saksa vetäytyi pohjoissektorilla edelleen. Perääntyessä yksittäiset divisioonat tukkivat teiden solmukohtia hidastaen Venäjän nopeaa etenemistä. Pohjoisen sektori oli kuitenkin vahvasti alimiehitetty ja venäläisten 3 ja 4 kierroksen suuret vahvistukset molemmat tulivat pääasiassa sinne.

4. kierros loppu. Vahvistuksen vihreällä.

4. kierros loppu. Vahvistuksen vihreällä.

Viidennellä kierroksella venäjä jatkoi etenemistä pohjoisessa. Rintama oli murtunut siellä ja 1 kaartinarmeijan johdolla venäjä painoi kohti Kharkovia. Saksan hidastus haittasi etenemistä, mutta nopeat panssarit pääsivät kiertämään usemmasta kohdasta joukkojen ohi. Saksan 385 divisioona taisteli useita taisteluja ja hidasti hienosti useiden venäläisten divisioonien etenemistä.

Kohti Kharkovia

Kohti Kharkovia. Saksa perääntyy ja Venäjä vyöryy perässä.

Etelässä Venäjän kilpajuoksu Rostoviin jäi hieman vajaaksi, saksalaisten panssaridivisioonien hidastaessa etenemistä. Keskisektorilla puna-armeija puski jatkuvasti kiinni saksalaisiin, mutta usein Saksa onnistui perääntymään ennen joutumista piiritetyksi.  Joitain onnistumisia kuitenkin tuli siellä täällä. Eteneminen oli kuitenkin hyvin hidasta ja näytti siltä, että etelästä pakeneva panssariarmeija pääsee pakoon.  Venäjä yritti hidastaa pakoa uhraamalla yhden mekanisoidun divisioonan, mutta se vain hidasti etenemistä, vaikka divisioona taistelikin hienosti.

5. kierroksen loppu: Kharkov vallattu!

5. kierroksen loppu: Kharkov vallattu! Neljä muuta (sinisellä merkitty) vielä saksalaisten hallussa.

Osa pohjoisen joukoista jäi jälkeen (merkitty karttaan oranssilla ympyrällä), kun lähinnä panssaridivisioonista muodostuvat kärkijoukot ajoivat Kharkoviin ja siitä edelleen ohi ja kääntyivät kohti Etelää. Tavoitteena oli estää saksalaiten vahvistusten tuleminen pohjoiseen, ja tämä onnistuikin katkomalla rautatiet kahdesta kohtaa.

Jatkoimme sitten peliä kuutoskierroksen alusta heti seuraavana päivänä maanantaina. Kuutoskierros alkoi Stavka-chitin vetämisellä ja koko venäjän linja pääsi puskemaan tiukemmin kiinni saksalaisiin mm. Rostovissa. Pohjoisessa joukot ryhmittyivät teille Kharkovin lähellä nopeuttaakseen liikettä ja saadakseen kärjen nopeat panssarit kiinni. Venäjä veti vielä toisen chitin, mutta ei saanut merkittävää aikaan. Kuudennella kierroksella Saksalla on 6  HQ-chittiä, joten seuraavat kolme olikin saksalaisia ja Wehrmacht perääntyikin hallitusti Rostovista ja siirti joukkoja länteen suojaamaan siellä etenevää venäläisten panssarien kärkeä joka jo lähestyi Dnepropetrovskia. Käytännössä kaupungin valtaaminen olisi mahdotonta huolloin katkaiseminen koko saksan armeijalta olisi mahdollista.  Myös eteleäisempi Zaporozhe olisi isku etäisyydellä.

Mansteinin takakäden koukkulyönti

Aukko linjassa. Rautatie venäjän taustaan sininen katkoviiva.

Aukko linjassa. Rautatie venäjän taustaan sininen katkoviiva.

Seuraavat kaksi chittiä oli taas venäläisen ja yksi näistä oli 3. Kaartin armeija. Kun katsoin tilannetta komentajan alueella huomasin tehneeni todella pahan virheen. Olin jättänyt linjaan liian ison aukon ja liian heikot laidat kyseiselle aukolle. Tämä ei kuitenkaan ollut vielä paha asia, mutta kun havaitsin, että kyseisetä aukosta kulkee junarata aina venäjän huollon lähtöpisteeseen asti, alkoi pikkaisen jännittämään.  Saksalla oli vielä kolme Chittiä kulhossa, itselläni ei yhtään. Saksa saisi laittaa vahvistukset ensimmäisenä ja ne voisivat vapaasti ajaa aina huoltopisteilleni asti, jolloin koko armeija olisi vaarassa joutua ilman huoltoa (OOS). Kaksi oli vielä Manstein-chittejä.  Saksa pystyisi lyömään suurella määrällä joukkoja aukon reunoihin ja murtamaan rautatien vapaaksi. Vein ne joukot mitä pystyin liikuttamaan suojaamaan rataa ja jäin odottamaan Mansteinin takakäden koukkulyöntiä.

Onnekseni Sami ei huomannut tätä ja keskittyi sensijaan tuhomaan yksiköitäni aukon toisella reunalla. Motorisoiduista yksiköistä saatavat voittopisteet olisivat auttaneen häntä, jonka takia suurempi mahdollisuus jäi hyödyntämättä. Kolme perättäistä saksalaista chittiä sai kuitenkin venäläisten rintaman horjumaan.  Menetyksiä tuli, mutta kokonaisuutena pahasta tilanteesta selvittiin hyvin.

Kolme kuvaa saksan vastaiskusta.

Erich von Manstein's Backhand Blow Manstein rankaisee. Venäläiset panssarit ottaa lukua. Motorisoidut yksiköt piiritetty.

Saksalaisten siirtoja 7 vuorolla ja arvioitu vastaisku Kharkoviin

Saksalaisten siirtoja 7 vuorolla ja arvioitu vastaisku Kharkoviin

Seitsemäs kierros alkoi 2GDA-chitillä ja pääsin korjaamaa tilannettä riittävästi. Chittietu kuitenkin takasi sen, että Saksa pystyi perääntymään hallitusti ja siirtämään joukkoja länteen.  Juuri kun olin selvinnyt ensimmäisestä uhkatilanteesta huomasin että puna-armeijan läntinen reuna oli työntynyt liian lujaa ja liian syvällä ja samalla rintamalinja oli venynyt ja siten myös ohentunut. Sami siirsikin panssari- ja motorisoituja-divisioonia sinne ja olin taas ongelmissa. Näytti siltä että Saksa voisi jopa sopivilla chitin vedoilla puhkaista laitani ja uhata Kharkovin ja jopa vallata sen takaisin. Kun Saksa vielä teki muutamia iskuja ja tuhosi muutaman yksikön länsilaita näytti todella heikolta. Totesin, että en voi jatkaa etenemistä lännessä vaan vetäydyin hieman taaksepäin. Muilla sektoreilla Saksa edelleen perääntyi ja jätti jokilinjan.

Arvioin tässä vaiheessa, että pitämällä paineen yllä etelessä Rostovin suunnalla, voisin keskeltä puhkaista kohti Stalinoa. Siitä saatavat 5vp takaisi välittömän voiton (raja 30vp:tä). Samalla en kuitenaan saisi menettää Kharkovia. Niinpä kun vedin länsilaidan Popov-chitin peräännyin edelleen lisää osalla joukoista jopa Kharkovin tuntumaan.

Tilanne ennen loppua.

8 vuoro. Tilanne ennen loppua. Kharkovin kaksi puolustuslinjaa ja Stalino-hyökkäyssuunnitelma.

Kun otin kohteeksi Stalinon, vyörytin rintamaa parhaani mukaan Rostovista, että lännestä keskelle päin saaden sinne vahvan keskittymä, joukossa tankkeja.  8 kierroksen alussa Saksa vielä teki tuhoja lännessä ja selvästi pyrki kohti Kharkovia, joten kun vedin Stavka-chitin muodostin länteen syvän puolustuksen, josta läpi murtautuminen olisi ainaki hidasta.

Olin laittanut chit-pooliin 1. & 3. Kaartin HQ:n joiden komentoalueella olisuurimmat joukkojen keskittymät. Stavkan jälkeen sitten vedinkin 1GdA:n ja puskin eteenpäin, pakottaen saksalaisen divisioonan perääntymään, jolloin pääsin etenemään suoraan Stalinoon. Välitön voitto -säännön mukaan peli loppui heti, eikä Saksa ehtinyt enää hyökätä lännessä kohti Kharkovia. Venäjä oli saavuttanut yli 30 voittopistettä (32).  Saksalla oli lopputilanteessa 14 voittopistettä.

Kokonaisuutena peli oli varsin jännä. Muutamassa kohdassa hyvin sujunut pelini olisi voinut kaatua. Saksaa pitää varoa, varsinkin 6 ja 7 vuorolla, jolloin on suuri todennäköisyys, että Saksa saa useita peräkkäisiä vuoroja.  Sami pelasi hyvin perääntymispeliä, mutta olisi voinut ehkä hyödyntää panssarien hyökkäysvoimaa paikoitellen. Toisaalta hänen panssareihin kohdistuneet tappiot olivat vähäiset. Saksalaista jalkaväkeä sensijaan kaatui. Itse olisin niin ikään itse voinut muutamassa paikassa olla agressivisempi, sekä valita chitit paremmin joillain kierroksilla. Rostovin huollon katkaiseminen myös epäonnistui, koska en panostanut tarpeeksi HQ-voimaa siihen suuntaan, kun taas vein liian paljon jalkaväkeä etelään. Pitkä rintaman pitäiminen myös osoittautu loppupelissä haastavaksi.

Tämä peli on kyllä yksi ehdottomia suosikkejani sarjassa kevyet sota/strategiapelit. Tätä voisi myös pelata 5x suurennetulla kartalla ja Flames of War figuureilla :)

Lopputilanne. VP 32-14

Lopputilanne. VP 32-14

Bookmark and Share

4 comments to Peliraportti: A Victory Lost

  • Uusia taktisia karttakuvia lisätty 3 ja 4 kierroksen tapahtumista, photoshopilla käsipelillä väsätty. Manstein pelasti Saksan pohjoisen rintaman osan.

  • Taas pelattiin, nyt päästiin 6 kierroksen alkuun. Kharkov vallattiin takaisin. Saksan on nyt kuitenkin vahvimmillaan. 4&5 kierroksen vahvistukset tulivat peliin ja molemmat Manstein-chitit on käytössä ja Saksalla on 6 HQ-aktivointia 6 ja 7 kierroksilla.

  • Noniin! Saimme pelin loppuun. Tässä hyvää oppimateriaalia Flames of War pelaajille. Taas paljon photoshopattuja taktiikkakuvia.

  • avatar kalle

    Höpöhöpö, kunnon pikkusotilaspelejä ei tarvitse taktiikkakuvilla pilata, riittää että kuvissa on tankkeja ja natseja. Vielä kun kun samaan peliin saataisiin zombeja ja dinosauruksia, niin homma rokkaisi… (Riudun täällä himassa 40 asteen kuumeessa)

    Mutta hieno rapsa !

You must be logged in to post a comment.