logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Fantasia- ja Scifi-pelit

Askartelu ja Star Wars maanantai

Maanantaina puhdistettiin ja liimattiin alustoille iso joukko lisää Force on Force ukkoja. Työn alla olivat pienet TAG Britti paratrooper, SAS ja Black watch ryhmät, sekalainen joukko panttivankeja, infidelejä sekä edellisten keskiraskasta kalustoa. Myös pari ammuslaatikkoobjektia saivat hieman lisää väriä pintaan.

Illan bonus oli Ropeconin missannut Star Wars demopeli. Markon silmiä hivelemällä kokoelmalla testattiin uusia sääntöjä kolmen pelin verran. Kiitos hauskoista peleistä!


Star Wars
Star Wars peli sijoittui Luken kotimaisemiin. Kaupungissa kohtasivat palkkasoturit ja stormtrooperit. Palkkasoturit yrittivät ryöstää keisarin aluksesta kaksi droidia, puolustajien vastaavasti yrittäessä pelastaa nämä.

Star Wars pelissä hyödynnettiin pelikortteja, mitkä määräsivät aloitteen. Lisänä korteissa oli että alkupään kunkku, rouva ja jätkä toivat toimintoihin -2 kun hahmot joutuvat toimimaan nopeasti. Vastaavasti loppupään numeroilla oli aikaa tähdätä: 3:nen antoi kolme toimintoa, 2:nen +2 kaikkeen ja ykkösessä yksi rerollattava toiminto. Kympeillä saattoi nousta maasta ilman että käytti liikkumis toiminnon ylös (musta kortti) tai parantaa haavan (punainen kortti). Joka sieti kolme haavaa ennenkuin poistui laudalta, jokainen haava antoi miinus yhden toimintoihin.

Jokainen ukko vuorollaan saattoi tehdä kaksi toimintoa: liikkua, ampua tai näiden kompinaatiota esimerkiksi liikkua kaksi kertaa. Perusliikkumismatka oli 5 tuumaa, ratsulla 8. Noppaa käytettiin ampumiseen, lyhyellä matkalla osuminen 5+ ja pitkällä 7+. Noppa riippui ukon kyvystä, stormtrooperit ampuivat käyttäen d8 ja palkkasoturit d10. Valittu ase vaikutti myös kantamaan.

Ensimmäisessä pelissä lähitaistelu osoittautui murhaavaksi. Lähitaistelussa heitettiin molemmat noppaa ja hävinnyt sai silmälukujen erotuksen verran mahdollisesti haavoja. Palkkasoturit kunnostautuivat heittämällä melkoisen sarjan ykkösiä, jolloin stormtrooperit pääsivät iskeen puukolla 6 kertaa selkään useamman kerran. Ihme kyllä tästä selvittiin molemmat droidit saatiin ryöstettyä.

Pelitaktiikkaa testatessa on hyvä tehdä vain yksi muutos kerralla. Toiseen peliin tehtiin muutos että lähitaisteluun hyökätessä tehdään aloite nopanheitto, jolloin puolustajalla on mahdollisuus ampua hyökkääjä. Tämä ampumistaktiikka korostava pelityyli sopi meistä paremmin Star Wars henkeen. Tällä kertaa pelasin klooneilla ja hyvän alun jälkeen, missä Boba Fett pääsi hengestään, tappio oli selvä.

Loppuyhteenvetona korttien käyttäminen oli hyvin loogista ja ne oppi nopeasti. Sankareille saattoi helposti antaa isomman nopan tyyliin D12, jo tämä toi heidän kyvyt paremmin esiin. Ainoa mitä pitäisi ehkä muuttaa on että maahan kaatunut ukko pääsee tuskaisesti ylös, 6+ on liian vaikea heitto minusta varsinkin jos tehtävässä pitää lähteä liikkuvan objektin perään. Toisaalta se ehkä kuvaa että kukaan ei lähde juoksemaan laser tulituksen keskellä :)

Kolmannessa pelissä kokeiltiin Force on Force sääntöjä hyödyntäen samaa pelastustehtävää kuin pari viikkoa sitten. Voi pojat, palkkasoturit listivät mun stormtroopereitä kuin heinää (tappiosuhde 1-40). Kloonisotilaita riittää ja heitä vyöryikin jokaisen tynnyrin ja talon takaa joka vuoro lisää. Ei auttanut, palkkasoturit veivät taas pidemmän korren pelastaen droidit.

Täytyy kyllä sanoa että että Force on Force säännöt olivat hieman hakusessa, pitäisi varmaan munkin lukea sääntökirja. Yleisesti ne tuntuivat toimivan Star Wars demopelissä erityisesti jos halutaan saada stormtroopereita laudalle isoina ryhmiä. Supersankari luonnollisesti vastaa kahtasataa kloonia :)

Star Warsia tai vastaavia helposti opittavia pelejä varmaan otetaan säännöllisemminkin tulevina maanantaina.

Force on Force
Brittien marssiessa askartelupöydälle, myös infidelit heräsivät joukkojen rekrytointiin ja kalustamiseen. Tapio oli tuonut vahvistukseksi kerholle Toyota Technicalin setin, lisää infidelejä ja Abrams tankin. Eureka miniaturesin tilaus tuli hyvin perille suoraan Australiasta ja paketti kesti tulla reilun viikon. Laatu on mainio, näistä erityisesti Infidel ilmantorjunta-aseet ja USA kunnon kokoisella kiväärillä varustettu tarkka-ampuja ovat hienosti onnistuneita.

Vertailussa Imprintin raskaat aseet ovat hieman isoja Eurekan vastaaviin. Eurekan Mk19 konekiväärikranaatinheitin miellytti itseäni enemän. Kokoero ei haittaa varsinkin kun Imprintin neljän ison aseen setti maksaa vain 6 puntaa. Miehistö ei sisälly Imprint settiin, aseet lienevät alun perin tarkoitettu heidän HMMVW autoihin. Näihin soviteltiin miehistöiksi TAG Britti paratrooperit.

Bookmark and Share

7 comments to Askartelu ja Star Wars maanantai

 • avatar Juha

  Kerta kaikkiaan hieno Star Wars kokoelma, mainiot rakennukset, suoraan leffa propseja!

 • avatar Juha

  Sain myös eilen Eurekan figut, ja raskaiden aseiden laatu ja tarkkuus on erinomaista, tämän perusteella Eurekaa voi suositella, ainakin 28mm modernissa valikoimassa!

 • avatar Marko Sysipuro

  Kiitos. Tuossa nyt oli vain keskeneräisestä Mos Eisley -projektistani pari pienintä maalaamatonta rakennusta ja esinettä – mitä nyt sain kassiin mahtumaan mitään rikkomatta. Kotona odottaa viimeistelyä ja maalausta vielä paljon lisää rakennuksia ja rekvisiittaa.

  Figut ovat pre-paintedeitä edesmenneestä SW miniatyyripelistä. Näitäkin olisi tarkoitus hieman parannella. Saman pelin erilaisia SW-figuja löytyy kotoa monta sataa, mutta periaatteessa vain osien IV-VI figuja. Kloonisodat ovat nuoremman sukupolven heiniä.

  Niin ja kiitokset Mika peleistä! Vedettiin rennosti peräti kolme peliä kolmessa tunnissa ja vielä kahdella eri säääntösetillä, joista piti molemmista selittää säännöt toiselle.

  Sain Mikan kanssa pelatesani myös paljon aineksia Fistful of Lead -sääntöjen kehittämiseksi haluamaani Star Wars -tyyliin. Nytkin säännöt olivat jo alkuperäisestä muodostaan aika paljon modifioidut.

  Ensinnäkin lähitaistelu oli hanurista. Epäilin sen toimivuutta vahvasti ihan sinällään ja erityisesti vielä SW-maailmaan ensimmäisten 3 pienen testipelin jälkeen ja nämä Mikan kanssa “tosissaan” pelatut 2 peliä vahvistivat epäilykseni. Ei toimi. Lähitaistelu jää pois kokonaan ja tilalle tulee vain lähitaisteluaseille oma kantama 1″ close ja 2″ long. There, simple, done.

  Toiseksi, kuka näki SW-leffoissa haavoittuneita Storm Troopereita? You Tubessahan on ainakin yksi ihan loistava video, jossa Storm Trooperit päättävät ampua haavoittuneen ST:n, koska eivät tiedä miten suhtautua siihen, koska ei ole ennakkotapauksia. Eli pitää olla selvemmin herot ja Cannon Fodder erikseen.

  Katsotaan tulenko testaamaan settiä ensi maanantaina…

 • avatar Juha

  Rakennusten tyyli on just niin SW ja hyvin tunnistettavia, takaan että ne pysäyttävät demopelinä jossain tapahtumassa! Mitä materiaalia ne ovat ja olet itse mallista suunnitellut ja tehnyt nuo kuvissa olevat talot ym. ?

 • avatar tapio

  Selasin kerholla vähän FoF:in säätökirjaa ja vaikuttaa ihan kivalta peliltä. Tota pitää jossain vaiheessa kyllä testata.

 • avatar Juha

  Tervetuloa matkaan! Seuraavan kerran pelataan 3.9. lauantaina ja sitten taas 10.9. lauantaina. Voidaan pyörittää vielä pieniä pelejä harjoittelun markeissä. Jossain vaiheessa, kun kaverit saavat omia joukkojaan valmiiksi, aloitetaan kampanjapeli.

 • avatar Marko Sysipuro

  Pohjamateriaali itse tehdyissä rakennuksissa ja rakennelmissa on ihan valmiiksi sopivan kokoiset neliskulmaiset tai pyöreät styroxin palat sekä leikattua solimate- ja kapalevyä (parina poikkeuksena esim. deodoranttipullon korkkeja), jonka päälle on laastittu sitten eri kittejä ja lopuksi hiottu realistisemman sileäksi.

  Inspiraationa ovat olleet erilaiset kuvat Mos Eisleysta. Mitään sen tarkempaa mallia ei ollut. Aloitin vain yhtenä iltana rakentelun inspiraation vallassa ja käytin vierellä 25/28mm SW-figua antamassa hieman mittakaavaa.

  Ikkunoita ja ovia en jaksanut upottaa. Olisi ehkä realistisemman kuvan luomiseksi pitänyt, mutta päätin säästää itseäni. Käytin ikkunoissa ja ovissa melkein valmiiksi sopivan muotoisia puulevyn paloja, mikä oli iso virhe, koska Erikeeperillä liimattu puu warppasi kuivuessaan rumasti ja sai minut raivon partaalle.

  Seuraavaksi pitäisi ehkä rakentaa “Docking Bay 94″ 1/72 mittakaavan Millennium Falconille.

  EDIT. Todellinen SW-modellerin ja -fanin mittapuu on tietysti rakentaa “The Chalmun’s Spaceport Cantina” (a.k.a. “Mos Eisley Cantina”) toimivine/pelattavine sisätiloineen. Ei ihan vielä niin paljon viiraa, vaikka olenkin jo näköjään muka huomaamattani ja alitajuisesti ryhtynyt hamstraamaan kanttiinan asiakaskuntaa. :-)

You must be logged in to post a comment.