logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Flames of War: Monte Cassino

Voitettuaan akselivallat Pohjois-Afrikassa keväällä 1943, kohdistivat länsiliittoutuneet vuorostaan katseensa Italiaan. Heinäkuussa 1943 vallattiin onnistuneesti Sisilia ja syyskuussa 1943 tuli itse Italian niemimaan vuoro. Alunperin helpoksi kuvitellusta kampanjasta muodostui yksi toisen maailmansodan verisimmistä ja katkerimmista sotanäyttämöistä, missä taistelut jatkuivat aina sodan loppumiseen saakka.

Italian maihinnousu 1943

 

Monte Cassinon taistelu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taustaa tapahtumille:

Italian eteläisessä kärjessä tapahtuneet brittiläisten sekä amerikkailaisten maihinnousut onnistuivat ilman suurempaa vastarintaa. Aikaisemmin taistelutahtonsa menettäneet italialaiset saivat tarpeekseen sodasta ja Italia antautui vain viisi päivää maihinnousun jälkeen 8.9.1943. Saksalaiset eivät kuitenkaan jääneet toimettomana katselemaan liittoutuneiden etenemistä, vaan lähettivät Italiaan lisäjoukkoja ja miehittivät maan pohjois-osat.

 

Italian vuoristoinen maasto antoi erinomaiset edellytykset puolustukselle. Pienilläkin joukko-osastoilla saksalaisten onnistui pidättelemään liittoutuneita useita päiviä kerrallaan. Liittoutuneiden materiaalisesta ja miesmääräisestä ylivoimasta ei ollut juurikaan hyötyä vuoristoisissa laaksoissa.

 

Liittoutuneiden onnistui kuitenkin lopulta taistella tiensä aina Rooman porteille saakka. Yksi viimeisimmistä esteistä oli vielä saksalaisten Gustav-linjaksi kutsuma puolustusasema. Osa tätä linjaa oli myös Cassinon kaupunki ja sitä ympäröivät kukkulat. Eräällä puolustukselle merkittävällä kukkalalla sijaitsi vanha historiallinen benediktiiniläisluostari. Luostarin ja sen alhaalla olevan kaupungin omistuksesta käytiin veriset taistelut tammikuusta 1944 aina toukokuulle 1944 saakka. Taisteluun otti osaa monia eri kanssallisuuksia, intialaisia, uusi-seelantilaisia, puolalaisia ja aina marokkolaisia myöten.

Cassinon luostari

 

 

Pelasimme Monte Cassinon III taistelun, joka sijoittui maaliskuulle 1944.
Vastakkain olivat 4. Intialainen divisioona ja 1. Saksalainen maahanlaskudivisioona. Skenaariona No Retreat, Saksa puolustaa luostaria. Pelikokona 1500 pistettä ja käytimme molemmat Cassino-kirjasta löytyviä listoja.

Intialaiset valmiina hyökkäämään

Herr Oberst, it smells curry here…

Savuverho sokaisee saksalaiset

Intialaiset aloittavat hyökkäyksen kohti luostarikukkulaa. Raskas tykistö sekä kranaatinheittimet ampuvat kymmeniä savukranaatteja kukkulalle peittääkseen näkyvyyden saksalaisilta. Samalla peittyy myös saksalaisten tykistön näkyvyys lähes täysin.

Saksalainen IT-tykki on saanut intialaiset jyvälle

Saksalaiset kuitenkin toipuvat pian savusta ja avaavat tulen kohti intialaisia. Etenkin vasemmalla sivustalla oleva joukkue ottaa kovasti tappioita.

Intialaiset ovat jo luostarin porteilla!

Keskeltä hyökkäävä intialaisjoukkue pääsee savun turvin kukkulan eteen ja työntää saksalaisten etuvartiot tieltään ankarassa lähitaistelussa.

Saksalaisten avattua tulen, ei jäljelle jää kuin muutama mies!

Saksalaiset kuitenkin vetäytyvät luostarin muurien suojaan ja avoimelle jääneet intialaiset saavat näytteen laskuvarjojääkärien tulivoiman tehosta. Joukkueesta jää jäljelle vain murto-osa… Pelottomat intialaiset kuitenkin jatkavat taistelua viimeiseen mieheen.

Saksalaiset rynnäkkötykit tekevät vastahyökkäyksen kukkulalle toisen intialaisjoukkueen kimppuun.

Intialaisten oikealla sivustalla saadaan myös aikaan läpimurto etuvartioista, mutta reservistä apuun tulleet Stug-rynnäkkötykit tekevät jalkaväen tuella selvää tästäkin läpimurrosta. Samalla väijytyksessä olleet laskuvarjojääkärit tekevät selväksi, ettei luostarin valloitus tulisi olemaan enää mahdollista.

Cassinon luostari on taistelun tauottua edelleen saksalaisten laskuvarjojääkärien hallussa

Bookmark and Share

3 comments to Flames of War: Monte Cassino

 • avatar jaakko

  Hieno taistelu oli ja tattis Antti pelistä! Intialaisten oli aika vaikea hyökätä, kun puolustajat pystyivät vetäytymään ensikosketuksen jälkeen luostarin muurien turvaan. Tällä kertaa siis näin! Pitää kokeilla seuraavaksi miten saksalaisten vastahyökkäys onnistuu.

  Mä vähän muokkasin juttua, että näkyy komeat kuvat paremmin!

 • avatar Antti Lahtela

  Kiitos pelistä! Hyvä kun muokkasit, jäi eilen kesken kuvien ja raportin kirjoittaminen. Palaan asiaan vielä kun ehdin :)

 • avatar Mika

  Heti pääsee pelifiilikseen kun on viitteenä aitoa valokuvamateriaalia ja karttoja.

  Ps. Onko sulla kuvia Nordic Challengesta ja miten sinun työ pärjäsi maalauskisassa?

You must be logged in to post a comment.