logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Flames of War: Villers-Bocage kampanja osa III

Aikaisemmissa osissa olemme seuranneet kuinka Brittiläinen 7. panssaridivisioona on edennyt pieneen ranskalaiseen Villers-Bocagen kaupunkiin 12. kesäkuuta 1944. Tavoitteena briteillä oli kiertää saksalaisten puolustuslinjojen taakse ja vallata näin Caenin kaupunki. Operaatio olikin lähellä onnistumista. Brittien eteneminen kuitenkin pysäytettiin kaupungin itälaidalla ja kärkiosastot tuhottiin lähes viimeiseen mieheen. Saksalaiset tekivät nyt vastahyökkäyksen itse kaupunkiin tarkoituksenaan ajaa britit takaisin. Tehtävä ei tulisi olemaan helppo, sillä heitä odotti kaupungissa hyvin valmistautunut vihollinen.

Kaupungin valtaus:

Pelasimme Villers-Bocage kampanjan viimeisen tehtävän, Battle for Villers-Bocage missä kamppailtiin itse Villers Bocagen kaupungin hallinnasta. Tehtävässä oli käytössä molemmilla osapuolilla kaksi komppaniaa ja päämääränä oli saada tehtäväobjektiivit haltuun 11 vuoron aikana. Tehtävässä toisen komppanian murtuminen ei päätä peliä automaattisesti. Kampanjan aikaisempien tehtävien lopputuloksesta johtuen britit aloittavat 8 tuumaa kauempaa kuin tehtävässä olisi osoitettu.

Briteillä oli käytössään kaupunkiin edennyt Kuningattaren Prikaatin 1/7 pataljoonan B. komppania sekä B-eskadroona jo aikaisemmin tutuksi tulleesta 4th County of London Yeomanrysta. Saksalaisilla oli puolestaan Panzer Lehr divisioonan 5. panssarikomppania sekä 101. raskaan Tiikeri-pataljoonan 1. komppania.

Saksalaiset joukot.

Brittiläiset joukot.

Taistelu alkaa:

Pieni ranskalainen kaupunki eteläisessä Normandiassa ei vielä tiedä mitä sen kaduilla tulee seuraavien tuntien aikana tapahtumaan…

Villers-Bocage

Joukot valmiina ottamaan yhteen.

Joukot kohtaavat

Maisemakuvaa

 

Saksalaiset aloittavat taistelun ja alkaa rohkea eteneminen kohti kaupungin keskustaa. Näkyvyys bocage-pensaiden läpi on huono ja britit ovat viisaasti pysyneet poissa pääkaduilta, joten kontaktia ei ensimmäisillä vuoroilla saada aikaan.  Brittiläinen jalkaväki on kuitenkin valmiina etenemään kohti kaupungin keskustaa.

Saksalaispanssarit asemissa

 

Brittien aloituslinja

 

Brittiläiset joukot etenevät varovaisesti välttäen pääkatuja. Tämä hidastaa nopeiden Cromwell-panssarien liikettä merkittävästi. Jalkaväki etenee talosta taloon tekemällä reikiä seiniin. Ranskalaiset kiittävät myöhemmin tapettiensa pilaamisesta (puhumattakaan tykkitulen raunioittamasta kaupungista). Saksalaiset vaunut hidastuvat myös bocage-pensaista heidän oikealla sivustallaan.

Brittien eteneminen

Saksalaiset ja pensaat

 

Tiikerit uskaltavat tulla avoimille kaduille luottaen vahvaan panssaroitiinsa, eikä mene kauaa kun osa on jo saavuttanut kaupungin keskustorin.Samaan aikaan ensimmäiset laukaukset ammutaan ja seurauksena tuhoutunut Panzer IV-vaunu.
Saksalaiset vastaavat kuitenkin pian tuleen ja lopulta useita brittivaunuja on tulessa pensaiden väleissä.

Tiikerit avoimella

Tulitaistelu

 

Kaupungin keskustassa Tiikerit jatkavat etenemistään ilman mainittavaa vastarintaa. Taloissa vaaniva brittiläinen jalkaväki aikoo kuitenkin tehdä lopun kissapetojen saalistukselle… Britit eivät kuitenkaan näe edessä vaanivaa vaaraa, sillä saksalaiset ovat jo aivan brittien linjan tuntumassa. Saksalaiset eivät myöskään ole kärsineet merkittäviä tappioita.

Kaupunkitaistelua

Tiikerilinja

 

Brittien oikealla sivustalla ensimmäisen aallon Cromwell-vaunut juuttuvat bocage-pensaikkoon kohtalokkain seurauksin.  Vain muutama Panzer IV-vaunu ja yksi Tiikeri riittävät pysäyttämään juuttuneet brittipanssarit ja koko oikea sivusta menettää pian taistelukykynsä. Brittien jalkaväki kokee myös kovan kohtalon saksalaisten panssarikrenadöörien tehdessä hyökkäyksen käyttäen hyväkseen puolitelavaunujensa erinomaista liikkuvuutta. Seuraa ankara lähitaistelu, missä brittiläiset tuhotaan viimeiseen mieheen. Väityksessä olleet brittiläiset panssaritorjuntatykit eivät ehtineet estää jalkaväen tuhoa, sillä ne paljastivat asemansa liian myöhään.

Jumissa pensaikossa

Saksalaisten läpimurto

 

Saksalaiset käyttävät läpimurron hyväkseen ja ottavat haltuun brittien asemat kaupungin keskustorilla. Viimeiset taistelukykyiset brittijalkaväen miehet yrittävät vielä tehdä viimeisen epätoivoisen hyökkäyksen Tiikeri-vaunuja vastaan, mutta se tyrehtyy alkuunsa lyijysateeseen. Reservissä olleet loput Tiikerit liittyvät iskuun jäljelle jääneitä brittijoukkoja vastaan ja Villers-Bocage on taas vahvasti saksalaisten hallussa.

Tiikerin metsästystä

Brittien viimeiset hetket

Kampanjan lopputulos:
Kolmesta kampanjassa pelatusta pelistä saksalaiset voittivat kaksi, joten voitto menee etenkin viimeisen pelin murskavoiton myötä Saksalle.
Kampanja oli mukava pelata ja toi mukavasti lisää maustetta Flames of War pelin pelaamiseen. Itse pidän juuri historiallisista vastapareista, joten tämän kaltaiset pelit ovat mainioita tapoja kuvata oikeita tapahtumia toisessa maailmansodassa.

Mitä oikeasti tapahtui?
Aikaisemmissa osissa kuvatut tapahtumat menivät melkein oikeiden kesäkuun 1944 tapahtumien mukaisesti , lukuunottamatta ensimmäisen skenaarion tapahtumia.
Viimeinen peli noudatti myös hyvin todenmukaisesti oikeaa taistelua Villers-Bocagesta. Britit ajettiin pois kaupungista kiivaan taistelun jälkeen, mutta saksalaiset kokivat raskaat tappiot, mm. 9 panssaria joista 3 Tiikeri-vaunuja.
Tämän jälkeen kaupunki ei enää nähnyt taisteluita sodan aikana (pommitusta lukuunottamatta) ja myöhemmin muissa rintamanosissa tapahtuneet läpimurrot pakottivat saksalaiset vetäytymään kaupungista. Brittiläiset joukot valtasivat kaupungin lopulta ilman laukauksia 4. elokuuta 1944.

Bookmark and Share

2 comments to Flames of War: Villers-Bocage kampanja osa III

  • Kiitos Antti mukavasta kampanjasta! Tälläiset pelit ovat tosiaan hauskaa vaihtelua turnauspeleistä.

    Tiikerit kiittää, uutta kampanjaa vaan kehiin!

  • avatar Mika

    Hieno raportti! Kuten oli eilen puhetta viilasin vähän kuvia. Rinnakkaiset kuvat ei näytä toimivan sivustolla hyvin, laitoin ne peräkkäin jotta teksti ei hypi sivuttaissuunnassa.

You must be logged in to post a comment.