logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Maalausopas: 15mm WW2 Saksalaisia

SS-tiedustelijat kaipaavat lisää elintilaa

Keväänmittaan kerholla tullaan käymään Flames of War Escalation League, jossa jokainen pelaaja aloittaa uuden Early War -aikakauden armeijan ja armeijoiden kokoa kasvatetaan tasaisesti (600 pistettä alkuun ja 300 pistettä lisää joka toinen viikko). Kun nyt tulee maalattua jälleen uusi armeija, ajattelin hyödyntää tilaisuuden ja taltioida muille malliksi kuinka maalaan omat SS-jalkaväkimieheni.

Jalkaväeksi olen käyttänyt loppusodan Sturmkompanien joukkoja. Tästä aiheutuu joitain historiallisia virheitä ukkoihin, minkä lisäksi olen ottanut joitain vapauksia ukkojen värimaailman suhteen. Tässä skaalassa ja tällä porukalla emme kuitenkaan ole turhan nöpönuukia.

Ukkojen väsääminen alkaa tietenkin valujälkien poistamisesta. Tämän jälkeen olen liimannut ukot suoraan alustalle (lähinnä ettei ukot hukkuisi pitkän kasaamis/maalausprojektin aikana). Olen pyrkinyt hakemaan ukkojen sijoittelussa alustalle realistista fiilistä, joten esimerkiksi alemman kuvan vasemmanpuoleisen alustan miehet ottavat suojaa BMW-moottoripyörän takaa. Alustat pohjustan ennen maalaamista Hobby Pointista ostamallani “Pumicella”, joka tuo sopivan rosoisen tekstuurin alustaan ilman sen suurempia vaivoja.

Ukot liimattu alustoihin luonnollisiin asentoihin ja alusta päällystetty "Pumicella"

Pohjamaalaan ukot ensiksi Chaos Black sprayllä, jonka jälkeen sudin pikaisesti vetisellä Chaos Black maalilla ne kohdat joihin spray ei kunnolla ulotu (esim. ampuvien käsien alle jäävä “katve”). Spraymaalasin ukot vielä Army Painterin German Grey sprayllä, mutta vaan ylhäältä ja hieman kevyemmin. Kahden sprayn käyttö toimii paremmin vaaleammilla väreillä, mutta ideana on että tämä tuo jo hieman syvyyttää miniatyyriin (mustaa syvennyksissä ja vaaleampaa spraytä korkeammilla kohdilla – toimii loistavasti esim. neukkujalkaväellä tai liittoutuneiden vihreillä tankeilla).Alla olevassa kuvassa näkyy vasemmalla spraymaalaamisien jälkeinen tuotos. Oikealla olevaan miniatyyriin olen jo tehnyt seuraavan vaiheen – kuivaharjannut Codex Greyllä housut ja kypärän. Kuivaharjasin samalla värillä myös mustaksi jäävät osat (aseet, saappaat ja osan selässä olevista varusteista), mutta tein tämän huomattavasti kevyemmällä kuivaharjauksella.

Alustat pohjamaalattu mustalla ja harmaalla. Oikeanpuoleiseen lisätty ensimmäinen kuivaharjaus.

Seuraavaksi maalasin asetakit. Vedin pohjavärin harmaan päälle Vallejon German Field Graytä  highlightauksena. Päätin tuoda vielä vähän lisäsyvyyttä takkiin sekoittamalla Field Graytä ja Vallejon Khakia n. 2:1 suhteessa ja highlightaamalla tätä yksittäisiin pikkukohtiin (terävimmät saumat, hiha, kaulus, etc.). Highlightaus keskikokoisella pensselillä toimii hyvin 15mm skaalan ukkoihin – tässä ei kestä kovin kauan mutta efekti on huomattavasti parempi kuin kuivaharjauksen tai washauksen jäljiltä.

Takki maalattu - German Fieldgray ja highlightaus German Fieldgray + Khaki sekoitus

Seuraavaksi maalasin kaikki vyöt, puuosat, pussit ja ihon Scorched Brownilla.

Aseet, vyöt, pussukat ja iho Scorched Brownilla

Sama Scorched Brown vaihe takaa kuvattuna

Kävin Scorched Brown alueet läpi highlightaamalla nämä Bestial Brown ruskealla.

Bestial Brown highlightaus pussukoihin ja puuosiin

Lopuksi vielä vyöt ja kangasosat highlightattiin khakilla (näitä ei siis tarvitse highlightata ensiksi Bestial Brownilla).

Vöiden ja kangaspussien highlightaus khakilla

Iho ja alusta ovat 15mm WW2 ukon tärkeimmät yksityiskohdat, sillä nämä tuovat hyvän kontrastin ukon muihin maanläheisiin väreihin ja katsojan huomio kiinnittyy etenkin näihin. Tähän on syytä siis panostaa. Highlightasin ihoalueet vaalealla Elf Fleshillä suoraan Scorched Brownin päälle. Homma ei ole niin vaikeaa kuin miltä saattaisi tuntua, sillä etenkin kasvot on sen verran syvään uurrettu että highlightaus on helppoa. Itse laitan maalitäpän ukon molempiin poskipäihin, yhden nenään ja yhden leukaan. Pieni viiru ylähuuleen viimeistelee kasvot. Käsissä ei ole hirveästi väliä muuten, kunhan jättää ruskean viirun edes joidenkin sormien väliin.

Ihot highlightattu Elf Fleshillä

Seuraava vaihe on helppo – kypärät vetisellä Badab Black washilla. Ideana tässä on, että aikaisempi Codex Gray drybrushaus tuo vaaleutta korkeimpiin kohtiin kun taas washi tummentaa tätä hieman ja saa etenkin Saksalaisen kypärän sauman tummentumaan.

Kypäröihin vedetty vetinen Badab Black washi

Tässä vaiheessa hieman innostuin hifistelemään. Maalasin kypärään Saksalaiset tunnukset, jotka SS-miesten tapauksessa ovat puolueen merkki vasemmalla ja SS-riimu oikealla puolen kypärää. Tekniikkana oli tukevasta maalausasennosta pienimmällä pensselilläni maalata punainen (toisella puolen valkoinen) kolmio, johon keskelle valkoinen täppä. Keskelle muutama sekalainen musta viiru niin homma on selvä. Tämä ei oikeastaan ole kovin vaikeaa tai tarkkaa, kunhan maalausasento on hyvä, pensseli pieni ja maali sopivasti ohennettua. Hartioihin maalasin valkoiset viirut rivimiehen poleteiksi. Tämä on helppoa, sillä poletit ovat valmiiksi jo koholla, jolloin reunan ohjaa pensseliä itsestään.

Vaiheen voi kuitenkin helposti sivuuttaa ilman sen suurempia maalauspisteiden putoamisia.

Kypäriin lisätty tunnusmerkit (puolueen tunnus ja toiselle puolelle SS-riimu). Olkapolettien valkoiset raidat.

Ukot on nyt valmiita eli siirrymme alustan maalaamiseen. Tämä olisi kannattanut tehdä jo alussa, mutta olin liian innokas maalaamaan ukkoja.Näillä ukoilla hoidin alustan siten, että overbrushasin alustaan ensiksi Khemri Brownia. Tämän jälkeen vedin vielä kuivaharjauksen Dheneb Stonea homman päälle. Alustan reunat vedin German Field Greyllä, mikä tuo kokonaisuuteen hieman lisäväriä mutta kuitenkin säilyttää ukkojen kanssa saman värimaailman.

Alusta overbrushattu Khemri Brownilla ja drybrushattu Dheneb Stonella. Reunus German Field Greyllä.

Lopuksi static grassia alustaan. Käytin kahta eri väriä. Lähtökohtaisesti olisin käyttänyt seassa myös Hobby Pointissa myytäviä ruohotuppoja, mutta koska nämä oli minulta loppu, liike oli sunnuntaina kiinni ja hiitti oli kova, päädyin käyttämään tätä toista hieman pidempää kellertävää static grassia.

Static Grassia (useampaa eri tyyppiä) ja voila - valmiit ukot oikealta.

Ja vielä valmiit ukot vasemmalta. Tällä valaistuksella erottaa paremmin Feldgrey-asetakin.

Siinäpä se. Samat tekniikat soveltuvat luonnollisesti myös muille armeijoille ja ukoille.

Hyviä sutimisia!

Bookmark and Share

5 comments to Maalausopas: 15mm WW2 Saksalaisia

 • avatar kalle

  Pirun hyvä kamera sulla on ! Ja/tai hyvät kuvausolosuhteet. Onkos tolla hobby pointin töhnällä jotain etua rautakaupan mömmöihin verrattuna ? Ainakaan Oiva -silote (tjms) ei ole mitenkään kovin kestävää, ja jotain vahvempaa töhnää voisi hyvinkin käyttää. Oletko käsitelly basen miten, viiltänyt vai käyttänyt hiekkapaperia, onko mitään väliä ?

 • avatar Mika

  Asiallinen opas! Tuota Pumicea pitää kokeilla joku päivä.

 • Voin myös suositella tuota Vallejon Pumicea, paljon helpompi käyttää eikä halkeile tai ole huonon näköinen basella. Hobby Pointissa purnukka oli sen 11 e.

 • avatar JaakkoB

  Kamera on perus Canon EOS 450D järkkäri perusobjektiivillä – ei mitään ihmeellistä mutta testivoittaja. Valaistus päivänvalon (mutta ei suoraa auringonvaloa) ja hehkulampun tarkaan harkittua yhdistelmää mustaa taustaa vastaan kahvipöydällä ;)

  Pumice on hyvää koska se pysyy hyvin kiinni, ei halkeile ja on jo valmiiksi teksturoitua maali-liimaseosta (tai jotain). Tekstuuri ja jälki on tasalaatuista ja tarjolla on matskua erikokoisilla rakeilla.

  En ole koskaan käsitellyt alustaa mitenkään (ml. viiltelyt). Tätä ei ole koskaan myöskään tarvittu.

  Toinen vaihtoehto alustaan voisi olla ihan vaan erikeeper ja raepuhallushiekka. Hiekka ei maksa paljoa ja on tasatekstuurista. En ole kuitenkaan koskaan kokeillut (enkä halua valtavaa pussia kotinurkkiin).

 • avatar Mikko

  Tossa kiinnostaisi kokeilla itse tuota pärstän maalamistaktiikkaa. Eli tekisi nuo syvennykset näkyväksi highlightin avulla, ei washilla. Näyttäisi tulevan paljon parempi kontrasti mikä on näissä pikku-ukoissa tärkeää.
  Muutenkin ukkojen naaman washaaminen on hanurista.

You must be logged in to post a comment.