logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Puna-armeijan pikamaalauskurssi.

Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliiton puna-armeijassa palveli parhaimmillaan yli 11 miljoonaa miestä ja naista, kokonaisvärväyksen olleen 30 miljoonan luokkaa. Tämä asettaa haasteensa myös figupelaajille, sillä useissa toista maailmansotaa käsittelevissä peleissä saat Neuvostopelaajana hankkia suuret määrät jalkaväkeä pelilaudalle. Yksinkertaisella maalaustekniikalla on kuitenkin mahdollista saada kasaan tarvittavat joukot ennen eläkeikää. Tässä esimerkki 15mm mittakaavan neuvostojoukkojen maalaamisesta Flames of War peliin.

Markkinoilla on saatavilla useita 15mm valmistajia ja Flames of War-pelin valmistaja Battlefront tekee loistavia valkometalli figuja. Nämä ovat tosin suhteellisen hintavia etenkin massiiviseen jalkaväkiarmeijaan, mutta onneksi viimeisen vuoden aikana Plastic Soldier Company on tuonut muovisia 15mm figuja markkinoille. Nämä ovat laadultaan erinomaisia ja tulevat metallisia figuja huomattavasti halvemmaksi, vaikka hintaan lisäisi virallisen valmistajan muovialustat. Alustat voi myös tehdä itse.

En käsittele figujen rakennusta, sillä useimmat metallifigut ovat yhdessä osassa ja muovisissa figuissa on lähinnä käsien liimausta torsoon. Alustan tekoon käytin Vallejon White Pumice-massaa, mihin muoviset figut voi upottaa suoraan, ilman että niitä liimaa ensin alustaan. Alustaan voi aivan hyvin käyttää myös hiekkaa tai vain maalata sen jonka jälkeen liimaa päälle ruohoa yms.

Neuvostojalkaväkilaatan maalaus:

Kohta 1:

Figujen alustalle laiton jälkeen ja massan/hiekan kuivuttua pohjamaalaan figut ensin kevyesti mustalla spraymaalilla. Tämän jälkeen maalaan päälle ruskealla spraymaalilla kattavan kerroksen käyttämällä Army Painter Leather Brown-väriä. Juurikin ruskea pohjaväri on oleellinen osa nopeaa maalausprosessia. Näin voit jättää pohjavärin käyttöön aseiden puuosiin, reppuihin yms. varusteisiin.

Kohta 2:

Tässä vaiheessa maalaan alustan kuivaharjaamalla siihen Vallejon maaleilla US Field Drap ja Vallejon White, suhdeluvuilla 40/60, jolloin saan aikaan vaalean ruskean maakerroksen. Tämä tuo kontrastia figuille mielestäni hyvin. Tämän vaiheen voi toki tehdä myöhemminkin, mutta teen sen itse tässä vaiheessa niin ei tarvitse varoa maalattuja figuja.

Kohta 3:

Nyt maalaan figuille ihon Games Workshopin Dwarf Flesh-maalilla ja Vallejon mustalla aseiden metalliosat sekä saappaat. Tämä on ehkä tarkin vaihe maalauksessa, sillä tulee varoa etenkin aseiden puuosia.

Kohta 4:

Maalaan nyt loput värit figuihin. Univormujen väriksi olen valinnut Vallejon Khaki-värin, sillä se kuvaa mielestäni hyvin neuvostosotilaan kesäunivormua. Sodan aikana univormuja tehtiin niin monessa eri paikassa ja eri materiaaleista, ettei “oikeaa” väriteemaa oikeastaan olekaan. Kunhan saa kuvattua vaalean ruskeaa/kellertävää väriä tarpeeksi hyvin.

Kypärät maalasin Vallejon Russian Uniform-värillä. Lopuksi lisään aikaisemmin maalaamiini mustiin kohtiin aseissa Vallejon Gun Metal-väriä niin että musta läpikuultaa vielä läpi.

Kohta 5:

Viimeinen silaus figuille tulee jo perinteeksi muodustuneella Games Workshopin Devlan Mud-litkumaalilla. Maalaan koko figun alustaa ja ihoa lukuunottamatta. Näin saadaan kontrastia ja hyvä viimeistely figuille. Maali myös peittää osan mahdollisista virheistä mitä aikaisemmin on tapahtunut.

Lopuksi maalaan alustan reunan Vallejon Reflecting Green-värillä ja lisään alustaan ruohoa. Käytin Games Workshopin  sekä Woodland Scenicsin static grass-ruohoja. Näissä kannattaa käyttää sitä mistä itse tykkää ja mitä on aikaisemmin käyttänyt, niin pysyy yhtenäinen teema armeijassa.

Tällä maalaustekniikalla sain maalattua kahdessa viikossa kaksi komppaniallista neuvostosotureita valmiina ajamaan fasistit takaisin Berliiniin. Maalausjälkeä voi toki parantaa lisäämällä varjostuksia tai kuivaharjauksella. Tämän artikkelin tarkoitus on kuitenkin todistaa että neuvostoarmeijan voi saada pelikentälle ilman mittavia ponnistuksia. Ja tässä yhteydessä on hyvä muistaa toveri Stalinin sanat; “Määrässä on oma laatunsa”. ;)

Bookmark and Share

7 comments to Puna-armeijan pikamaalauskurssi.

 • avatar Mika

  Asiallinen opas!

 • avatar Juha

  Hyvä artikkeli! Näin armeijoita maalaavan näkökulmasta kiinnostava nähdä muiden tekniikoita. Tätä lisää kerhon sivuille, pitäisikö itsekin joskus?

 • avatar Mika

  Multa ja Tapiolta saa muutkin innostuneet juttujen kirjoittajat editor oikeuksia. Vetääkää hihasta.

 • avatar Ohris

  Hyvä opas, mutta kuvat ovat hieman hämäriä… Tallensin kuvan ja käytin ihan windowsin autorepair optiota niin tulee värit paremmin näkyviin… Saattaa vääristää, mutta nyt on vähän pimeätä.

 • avatar Antti Lahtela

  Kamerani on kyllä huono, mutta isommalla näytöllä töissä katsottuna näyttivät ihan tyydyttäviltä.

  Tälläisiä voisi hyvin pistää sivuille lisää, mielestäni palvelevat etenkin uusia pelaajia mainiosti. Eli ei muuta kuin artikkeleita kehiin :)

 • avatar JaakkoB

  Hyvä opas miten saa iivanalauman nopeasti kuntoon.

  Itse näkisin vielä pienen ekstravaivan joka nostaisi eksponentiaalisesti efektiä. Highlightaisin ihot vaaleammalla (esim. elf flesh).

  Myös ne vaaleamman kellertävät ruohotupot olisivat hyvä lisä.

  Tämän kokoisissa figuissa pelipöydällä näkyy parhaiten iho ja beissi (muun ollessa aika samaa värimaailmaa), joten kun näihin tuo hieman lisää kirkkautta muuttuu koko figu pienellä vaivalla hyvän näköisestä uskomattoman hyvän näköiseksi.

 • avatar Mikko

  Tällästä lisää joo, hyvä opas ja tuo perspektiiviä + vinkkejä.

You must be logged in to post a comment.