logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Fantasia- ja Scifi-pelit

Kuinka Warhammereista tehtiin koko kansan TV -viihdettä

Kaikkihan ovat jo nähneet hienon Warhammer Fantasy -aiheisen asiaviihdeohjelman Ylen Puoli Seitsemässä ? Jos ei, niin vielä hetken ohjelma on nähtävissä täällä : http://areena.yle.fi/ohjelma/515504.

Olin poikieni kanssa järjestelemässä ohjelmaa, ja esiinnyimme myös pienessä roolissa jutussa, joten kerrotaanpa täällä miten homma kaiken kaikkiaan eteni. Oli tosiaankin mielenkiintoista nähdä miten tämmönen pieni pätkä telkkariohjelmaa syntyy, ja ennen kaikkea miten ison työn tuohon saa tehdä. Lopputulos on mielestäni vaivan arvoinen, ainakin omalta osaltani. Toivottavasti toimittajat ja Ylekin saivat mitä hakivat.

Homma lähti liikkeelle Tapsalle tulleesta kyselystä, josta tässä vähän referaattia :

Nimeni on Turkka Huhtala, toimitan YLE TV1:lle Puoli seitsemän -nimistä
(PS) asiaohjelmaa.

Suunnittelen ensi vuoden inserttejäni ja haluaisin vihdoin toteuttaa
pitkäaikaisen haaveeni tehdä Warhammerista jutun. Idea heräsi uudelleen
henkiin ostettuani Playstationille Warhammer 40K: Space Marine -pelin.
Maailma on tuttu omasta lapsuudestani ja ihmettelen, miten vähän aiheesta
olen nähnyt vuosien varrella juttuja valtamedioissa. En itse asiassa
ainuttakaan. Olin tällä samalla viestillä yhteydessä Sotavasara.nettiin ja
sieltä parin mutkan kautta sain yhteystietosi käsiini.

Juttu olisi yksinkertaisesti peliesittely, koska väitän ettei 95%
katsojistamme ole kuullutkaan Warhammerista. Jos sana esittely kuulostaa
tylsältä niin toteutus olisi kuitenkin jotain sellaista, mitä ei ehkä
aiemmin ole nähty.

Tästä Tapsa sitten kyseli joiltain yllytyshulluilta mielenkiintoa osallistua hommaan, ja tottakai ilmoittauduin vapaaehtoiseksi. Laitoin Turkalle kuvia maastoista, turnauksista ja nappuloista insipiraation lähteeksi (ja valitsin hänelle aiheeksi Warhammer Fantasyn…). Toimittajahan innostui kuin pikkupoika, kuuluu varmaan työn vaatimuksiin. Turkka ja kuvaaja kävivät meillä 20.12.2011 sitten katselemassa miltä napit ja maastot käytännössä näyttävät, ja samalla hän hiukan haastatteli ja tenttaili niitä näitä. Turkalla oli hahmotteilla vielä tässä vaiheessa erilaisia lähestymistapoja aiheeseen, tarkoitus ei ollut tehdä mitään sääntöesittelyä, vaan tehdä jotain visuaalisesti näyttävää.

Toimittajat tulivat myös tutustumaan aihepiiriin ORC:in vuodenvaihteen turnauksessa, jotta saivat vähän tuntumaa miten nappeja ja pelaamista kannattaa kuvata.

Siintä sessiosta on mm tällainen harjoituskuva :

Näiden sessioiden jälkeen Turkalla olikin jo homman juoni mietittynä, elikkä tällainen Synopsys syntyneenä :

Tässä kohtausluettelo

1. SOTATANTERE
– Alkuspiikki, jossa mehustellaan kuin fantasiaelokuvassa. Lokaatio:
studio.
2. TURKKA VS. POJAT
– Turkka armeijoineen Mannosen poikien kimppuun. Käytännössä siis jutun
henkilöiden esittely.
3. ISÄ PAIKALLE
– Poijjat huutaa isänsä apuun. Kalle koukannut sivustaan suuren armeijan
kanssa.
4. HAASTATTELU
– Aselepo ja jutustelu.
5. PELIN SÄÄNNÖT
– Näytetään oikeaa pelaamista. Lokaatio Niittykumpu peliturnaus. Ei
haastattelua.
6. FIGUJEN MAALAUS
– Juurikin sitä. Maalaajan jututtaminen.
7. LOPPUJUTUSTELU
– Mannoset ja Turkka takaisin studiossa.

Jutun mitta noin neljä minuuttia.

Käytettäviksi armeijoiksi valittiin Kaaossoturit ja Empire, molemmat vähän vahvistettuina. Tarkoitus ei ollut tehdä mitään oikeata pelitilannetta, vaan ihan vaan fiilistelyä mahdollisimman hyvännäköisessä ympäristössä. Isoja mörköjä kuviin, mutta ensi alkuun kuitenkin vähän tavallisemman kokoisia ja näköisiä kuviin.

Oolrait, ei siis muuta kuin kehittelemään kamoja kuvauksiin. Toimittajien mielestä kolme pelikentällistä maastoa ja nappeja olisi passeli määrä. Tämähän on helppo homma, kun mulla on turnausmaastoa kevyesti 25 pöytään, mutta kun pitäisi tuottaa kolme viimeisen päälle kuvauksellista kentällistä maastoa, niin se onkin eri juttu… Niinpä kysäisin Teemulta Empire -kylää lainaa, ja Timolta ja Henryltä vähän vahvistuksia kaaossoturiarmeijaan, ja hain kerholta Jussin kukkuloita käyttöön, näillä vahvistuksilla homma hoituisi.

4.1.2012 kävin sitten viemässä kamat YLEn studiolle, pystytettiin pari pöytää, josta ensimmäisessä olisi vain vähän maastoa, ja toinen olisi täynnä taistelua, siis tällaista settiä :

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamaa oli siis tarjolla saman verran kuin normiturnauksessa, jätin taiteilijat laittelemaan maastoja ja nappeja miten tykkäävät.

5.1. torstaina oli sitten kuvausten aika. Meillä ei ollut oikein mitään kuvaa, mitä meidän pitäisi tehdä studiolla. Toki tuo Turkan synopsys, mutta muuten oltiin aika pihalla mitä olisi tarkoitus kuvata. Ainakin taiteilijat oli saaneet komian pöydän aikaiseksi :

 Tässä vähän studiomiljöötä :

Tuossa on valmisteltuna bluescreenit, jotta saadaan sankarit upotettua nappuloiden sekaan fantasiamaailmaan.

Tässä kuvaushenkilökunta valmistautuu tekemään live action -kuvauksiin liittyviä kamera-ajoja :

Ja itse starat pönöttämässä :

Koko perhe oli hommassa mukana, täällä taustajoukot keskittyvät suoritukseen kulisseissa :

Tässä vielä kulisseja haastatteluun :

Haastattelukysymykset tuli sillai aika äkkiä, joten vähän hirvitti jälkikäteen, että mitenkähän tyhmältä sitä mahtaakaan vaikuttaa. Mutta tuskinpa noita kukaan muu viitsii niin kriittisesti katsoa, joten huihai.Kuvausryhmä jatkoi vielä figujen kuvailua, joten me lähdimme vaihteeksi kotosalla käymään, kuvauksiin meni aikaa jotain 11.00 – 17.00 paikkeilla. Illalla joskus kasin-ysin aikaan kävin pakkaamassa kamat autoon ja kuskasin taas kotiin ne.

Seuraava kuvaussessio olikin sitten Niittykummussa faba pariturnauksessa. Turnaus jouduttiin siirtämään kertsiltä Niitykumpuun, kun meiltä meni iso avotila alta pois, eikä 24 pelaajaa oikein viitsi ahtaa ihan mahdottoman pieneen tilaan. No, tuolla oli sitten paljon parempi kyllä kuvailla kuin Lauttasaaressa.

Tässä taiteilijat kuvaamassa :

Ja ammattikuvaajan otoksia turnauksesta :

Mitäpäs siitä muuta, kuvaukset onnistuivat, ohjelma tuli ulos, ja olo on väsynyt mutta onnellinen. Ohjelma oli paljon parempi kuin pelkäsin. Omaa osuutta ei oikein kestä kattoa, mutta muutenhan tuo on näyttävä ja hauska setti. Ennen kaikkea oli todella hauska seurata läheltä miten tällainen pieni TV insertti syntyy. Eipä tuota tarvitse mielestäni harrastajien hävetä millään lailla, annettiin ihan hyvä kuva touhusta, saatiin muutama sekunti valtakunnallista näkyvyyttä, ja hauskaa oli.

 

Bookmark and Share

3 comments to Kuinka Warhammereista tehtiin koko kansan TV -viihdettä

  • avatar Sami Kilpinen

    Nyt olet Kalle ylikriittinen omien osuuksiesi suhteen, mielestäni annoit hyvän ja jämäkän, mutta reilun vaikutelman pätkässä itsestäsi.

    Yllätyinpä kyllä, miten näyttävän oloisen insertin saitte YLEn kanssa aikaiseksi.

    • avatar kalle

      Kiitos kiitos, mukava huomata että muutkin ovat tykänneet. Hyvää tulosta syntyy, kun kaikki on innolla hommassa mukana. Toimittaja Huhtalakin oli oikeasti täysillä aiheessa mukana. Olen Turkalle vinkkaillut ja suositellut, että kannattaisi tulla seuraavaksi Ropeconiin tekemään juttua. Käsittämätöntä että niinkin näyttävästä ja eksoottisesta tapahtumasta ei ole vielä tehty kunnollista TV -juttua. Tai varmaan jotain pientä on, mutta lisää maailmaan mahtuisi, on se kuitenkin aika monipuolinen ja visuaalinen tapahtuma. Ja voisi olla ihan mielenkiintoinen aihe laajemmallekin yleisölle. Muutenkin kuin saatananpalvonnalla pelottelun näkökulmasta :)

You must be logged in to post a comment.