logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Maalaus ja rakentaminen

Samurai maalausprojekti


Warhammer Ancient Battle Samurai armeija työn alla. WAB keskustelun innoittamana aloitin tuliterien Wargames Factoryn samuraiden maalausprojektin. Tässä artikkeli aikaisempien loistavien Flames of War maalausoppaiden jatkoksi.

28mm ukot koostuvat kolmesta paketista (Ashigaru jousiampujat, Ashigary Yari ja Samurai) missä kussakin on 25 kpl ukkoja.

Kokoominen

Rakentamisvaiheessa ukot irroitettiin muovikehikoista tarkoilla sivuleikkureilla ja koottiin putsaten suurimmat valujäämät saumoista. Ukkojen detalji on hyvä, joskin näyttävät hieman pitkiltä japanilaisiksi. Pitää ottaa vielä kuva Perryn samuraiden rinnalla.

Kokoominen oli hieman hidasta, sillä jokainen jalka, käsi, ase ja pää pitää liimata erikeen paikoilleen. Tarkoittaen että kumpikin jalka on erikseen. Ukoista sai tehtyä tietyn määrän erilaisia asentoja, ainoastaan jäin kaipaamaan asentoa missä olisi molemmissä käsissä miekat.

Lopuksi ukot liimattiin myös ohulle (0,3 mm) plasticardille jotta ne voitiin liimata Eri keeperillä metallialuslevyille. Arviolta muihin muoviukkoihin verratuna näiden akentamiseen meni melkein tuplasti aikaa.

 

Hiekoitus

Erikeeperillä liimattiin alustoille akvaariokaupasta ostettua hiekkaa mihin oli sekoitettu kärkeampaa hiekkaa läheiseltä uimarannalta. Jos hiekan haluaa pysyvän kovassakin käytössä voi lopuksi sen päälle sivellä vedelle ohennettua erikeeperiä kun ensimmäinen liimaus on kuivunut.

Ukot on liimattu 20mm pyöreille metallisille aluslevyille, joiden mainiot ominaisuudet tulevat ilmi tässä artikkelissa myöhemmin. Aluslevyjä saa edullisesti minulta kerholla.

Pohjamaalaus

Halusin ukkoihin kirkkaat sävyt, joten pohjamaaliksi valittiin valkoinen maston. Pientä jännitystä oli ilmassa  sillä edellinen valkoinen Mastoni osoittautui viallikseksi. Tästä syystä pohjamaalia on hyvä kokeilla varsinkin pakkasella spreijatessa ensin johonkin koepalaan, vaikka muovikehyksen palaan.

Muoviukot on hyvä myös pestä ensin Fairilla, sillä muovikehyksissä voi olla rasvaa. Tätä en itse tällä kertaa jaksanut tehdä, mutta spaypohjamaalia suosittelen aina kaikille muoviukoille sillä pelkkä akryyli ei pysy muovissa kovin pitkään.

Spraymaaleissa on vahvemmat kemikaalit jotka jää kiinni ukkoon taaten hyvän maalipinnan vesiohenteisille akryylimaaleille.

Kuljetus

Kuljettamista varten hankittiin läpinäkyvä laatikko jolloin armeijan paikantaminen hyllystä on helppoa. Pohjalle laitettiin ohutta magneettiilevyä, joten herkät samurait kestävät kuljetusta kolhiintumatta. En yleensä liimaa levyä kiinni laatikkoon, sopivan kokoiseksi leikattu pala pysyy sellaisenaan laatikon pohjalla kunhan ei nosta ylösalaisin.

Magneettilevyä on saatavilla minulta kerholla. Aluslevyt ovat myös reilusti halvempia kuin perinteiset neliskulmaiset muovilalustat. Metalli tuo kivasti painoa ukkoon ja painopiste siirtyy muoviukolla todella alas milloin ukot pysyvät hyvin pystyssä.

Pyöreä alusta ei haittaa sillä WAB ukkoja jokatapauksessa siirrellään isommilla siirtelyalustoilla, jotka aion tehdä myös magneettilevystä.

Perusvärit ja maalausteline

Päätin tehdä ukoista sinisiä, osin siksi että aikaisemmista sinivalkoisista meksikaaneista tuli mielestäni onnistuneita. Tuttu ja turvallinen värivalinta, plastel blue ja dark prussian blue. Maalausta varten rakensin pienen kätevän apuvälineen. Magneettilevyä kiinnitetiin teipillä pahvilaatikon päälle, jolloin metallialauslevyille laitetut ukot pysyivät mainiosti rivissä ja sormet mahtuu laatikoon.

Maalaustelineen avulla saatiin kerralla maalattua 4-5 ukkoa tukevammalla ottella. Perusvärin maalauksessa nopeus on tärkeämpää kuin tarkkuus, kun tavoitteena maalata 50 ukkoa viikonlopun aikana.

Hetken uurastamisen jälkeen 50 ukkoa perusväritetty. Sinistä meni myös kohtiin mihin ei olisi pitänyt, mutta siitä ei kannata kantaa huolta.

Dark blue wash

Tässä vaiheessa Dark Prussian blue väriä ohennettiin reilusti vedellä ja litkutettiin edellisten sinisten päälle.

Litkua valuu myös yli pastel blue rajojen. Lopuksi litkun kuivuttua ukkoihin kuivaharjattiin Electric blue sävyä ja maalattiin kasvot suntone fleshillä.

Tästä syystä edellisessä perusväri kohdassa ei tarvitse olla niin tarkka kun litkua valuu, ja myöhemmin maalataan valkoiset housut ja hatut jotka peittävät isoimman osan kohdista mihin sinistä perusväriä ei ollut tarkoitettu.

 

Yksityiskohdat

Työlain vaihe oli maalata käsien reunat ja housut polvista valkoisella. Hatut menevät nopeasti mustalla. Tästä käytän itse nimitystä korjausmaalaus sillä tässä vaiheessa korjataan monia kohtia mihin sinistä aikaisemmin roiskui.

Yksityiskohtia aloitettiin maalaamalla säärystimet mustalla.

Säärystimet ovat kiinni jaloissa naruilla, nämä narut näkyy vähän huonosti kuvassa.

Jokaisen säärystymen ylä ja alapäähän maalattiin narut vaalean sinisellä (GW ice blue, muuten käytän vallejon maaleja). En jaksanut narujen kanssa säätää vaan huidoin ne melko nopeasti. Samalla high lightattiin myös ice bluella haarniskan alasosan narut ja reunat.

Naru toimii myös kivasti katseen erottimena mustan ja valkoisen välillä jaloissa, jolloin kaksi pääväriä sulautuu toisiinsa paremmin.

Kengät maalattiin vaalean keltaisella nahalla. Väriä meni myös hieman alustalle, mutta ei haittaa sillä washiakin tulee menemään seuraavassa vaiheessa ja alustat maalataan lopuksi.

Alustasta tulee vaaleahko, jolloin pieni tummempi varjo kengän ympärillä tuo ukkoa kenkineen esiin.

Kenkien päälle laitettiin Devlan mud wash ja keihäät maalattiin punaisiksi. Miekat maalattiin mustiksi ja keihään kärjet samalla. Nämä vaiheet alkoviat olla jo taas nopeita.

Liput

Lippuihin maalattiin mustat raidat ja lisättiin vesisiirtokuvat. Käytin 15mm:sille ukoille tarkoitettuja kuvia Yari miesten selkälipuissa ja lipunkantajalle 28mm tarkoitettuja. 28mm meni aivan reunasta reunaan selkälipussa, tuumin että pienempi on parempi vaikka on ehkä hieman pieni.


Eilen 14.1 aloitettiin Ashigary kivääriampujen kokoominen ja hiekoitus. Kuvassa ukot modernien Afgaanien taustalla.
Hiekan kuivuessa samurai yksikkö sai punaisen perusvärin ja Badab Black inkin. Tämä toimi varsin hyvin, pitää vielä highlighttaa punaisella että saan takaisin kirkkaat värit. Vielä vähän hakusessa että minkä väriseksi maalaisin housut. Musta ois helppo valinta, mutta keltainen voisi olla aika röyhkeä :)


Tänään 15.1 saatiin maalattua jousiampujien nuolet ruskealla ja jouskareiden pienet narut German greylla. Ampujien hattujen alareuna maalattiin mustalla siistien aikaisempia sotkuja.

Eiköhän tästä päästä vielä joku ilta alustojen maalaukseen, homma on selvästi hidastunut joululomien loputtua. Saa nähdä miten sini-puna-musta-valkoinen teema toimii lopulta.

 

Bookmark and Share

7 comments to Samurai maalausprojekti

 • avatar kalle

  Ei voi kuin hämmästellä ja ihailla, noihan oli vielä harmaata muovia perjantaina !

 • avatar Mikko

  Jep, ei näköjään kauaa mene kun tietää mitä tekee. Millä meinasit lakata noi, ard coat?

  Noi Mastonien viallisuudet on kiusallisia. Tuntuisi että ensimmäinen kerta/spraypullo on se kriittisin, silloin menee pilalle jos on mennäkseen. Oon koittanut itse aina uuden pullon ajaa sisään lämmittämällä sitä paidan alla tai vedessä, ravistelemalla, ja suihkuttamalla parikymmentä sekuntia maalia ilmaan.

 • avatar Mika

  Kiitti, torstaina päivän päätteeksi ostin figut ja kokosin myöhään aamuyöhön. Perjantaina hiekoitin ja aloitin illalla maalaan kympiltä maalaten aamuun, johonkin neljään asti.. Ja lauantaina jatkoin kolmen aikaan iltapäivällä maalaten noin 3-4 tuntia putkeen. Nyt sunnuntaina on pakko pitää hetki taukoa, jouskarit sain sentaan punasiksi tänään.. en muistakaan koska olisin viimeksi maalannut rank and file joukkoja.

  Lakata aioin ihan vaan army painterin anti shinella koska ukkoja liikutellaan pääasiassa alustoilla. Ja en kuitenkaan pelaa paljoa jolloin visuaalisuus menee pelattavuuden edelle :)

  Yleisesti Maston on toiminut todella hyvin, ainostaan on kerran sattunut tuo pullo missä hevosiin tuli antiikki crack efekti kun maali halkeili jännästi. Itse meinasin että johtui -10 asteen pakkasesta. Jaakko aina hymyilee miksen käytä oikeita figupohjamaaleja. Pihi ei pysty kun Mastonin saa 4 eurolla.. toisaalta kymppi maalista vajaan 100 euron ukkojen rinnalla ei pitäisi olla enää paha..

 • avatar Mika

  Nyt on siirtokuvat lipuissa. Veni Vidi Vici valmistamat kuvat oli helppo laittaa. Kiitos taannoisesta valmistajavinkistä Tero.

 • Hienoilta näyttää, noi liput kyllä kruunaa setin.

 • avatar Mika

  Hieman edistystä tapahtunut.

 • avatar Mika

  Kerholla on pari eurokaupasta ostettua bonzaita odottamassa uudelleen basetusta.

  Teemu, näiltä valmistajilta saa lisää Japaniaiheista maastoa:
  http://www.oshiromodelterrain.co.uk/
  http://www.johnjenkinsdesigns.com/28JAP.htm
  http://www.grandmanner.co.uk/28mm_Eastern_Asia–category–6.html
  http://www.hovelsltd.co.uk/oriental25.htm
  http://www.scheltrum.co.uk/east28fort.html

  Mulla on pari Oshiron valmiiksi maalattua taloa, vessa ja lythysetti.. jossain, etsin ne WAB turnaukseen. Tasoltaan ovat melko samanlaisia kuin kuvissa, mutta jatkossa ostan todennäköisesti maalaamattomina.

  Grand Mannerilta mulla on jossain tuo iso kello pyörimässä. Sen voisikin maalata mikäli se löytyy..

  JonJenkisiltä mulla on temppeli ja kai pari settiä muureja. Ovat odottaneet jo pidempään maalausta. En tiedä saanko maaleihin ennen turnausta mutta niistä tiedän missä ovat :)

  Hovelsin ovat hieman crudeja jos ovat samaa tasoa kuin heiltä hommaamani pari lännentaloa.

You must be logged in to post a comment.