logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Maalaus ja rakentaminen

Tee itse joulukuusi 15 – 28mm skaalaan !

Joulu ja joulukuusiaika lähestyvät. Sotapeliharrastajan on hyvä hiljentyä rakentamaan joulun kuvaelmaa. Kuten vaikkapa tuuheaa kuusimetsää Battle of the Bulgen taisteluihin. Tässäpä ohjeet, joilla saat Flokin hinnalla tehtyä vaikkapa olohuoheen lattian täyteen kaunista havumetsää. Ei tarvita kuin about tunti puuta kohti, ja halvalla syntyy sutjakkaasti hyvää jälkeä. No, ei nyt ehkä ihan tuntia per puu, mutta kyllähän tossa tovi menee.

Puut ovat mallia flokattu pulloharja. Hyvä puoli on se, että kukin voi oman taiteellisen kykynsä puitteissa tehdä ihan niin yksilöllisiä puita, ja mille tahansa maantieteelliselle alueelle vaan huvittaa. Nää mun puut on olleet jo aika monessa fabaturnauksessa mukana, ja aika hyvin tuntuvat kestävän käyttöä.

Kaikki lähtee ihan perustarvikkeista. Eli hamppuköyttä, sakset, leikkurit, pihdit, rautalankaa, ruuvipuristin ja akkuporakone, sekä autotalli…

Tossa noi tärkeimmät kilut ja kalut (mittanauhaa ei tartte, muta samalla alustalla on myös sattumalta sota käynnissä) :

Homma lähtee liikkeelle siten, että taita rautalangan pätkän sopivan mittaiseksi ja katkaiset. Mitan pitää olla vähän lopullista puuta pidempi, jotta on mitä kiinnittää puun alustaan. Sitten pätkit hamppuköydestä tuplasti sen mittasia pätkiä, kuin mitä puun oksille tulee mittaa, siis puun halkaisijan pituisia pätkiä, näin :

Niinkuin tuosta kuvasta näkyy, hamppuköysi (löytyy kaupasta Sisal naru -nimellä) pitää purkaa auki. Auki purettu naru kasataan matoksi, joka näyttää tältä :

Sitten toi hamppu matto ujutetaan taitetun rautalangan väliin, tai oikeastaan ujutetaan se rautalanka paikalleen. Rautalanka on hyvä taitoskohdastaan puristaa kiinni, ja suoristella se rautalanka suht tiukaksi ja suoraksi paketiksi, niin toi hamppu pysyy siellä välissä seuraavaa kohtaa ajatellen. Tässä rautalanka paikallaan :

Tuolta alta pitää vähän kiertää rautalankaa kiinni, edelleenkin pitämään hamput paikallaan :

Tuo alaosa on pistetty vähän mutkalle, jotta sen saa poran holkkiin kiinni. Tän jälkeen vaan pistetään puun latva kiinni ruuvipuristimeen, ja juurakko poraan, ja painetaan surrur -nappulaa sopiva aika , kukin arvioikoon oman halunsa mukaan :

Noniin, nyt on pulloharja valmiina. Jos tarkoitus on putsata pullot ennen kotiviinin pullotusta, homma oli oikeastaan tässä. Jos taas haluaa Warhammeriin tyylikästä pelimaastoa, pitää vielä jaksaa ne oleellisemmat vaiheet. Ensinnäkin tuota sätöstä kannattaa vähän trimmata. Eli oikoa niitä oksia suoraan, ja sitten ihan saksilla trimmat fiksumman näköiseksi, jonka jälkeen tulos näyttää tältä :

Tästä jää nyt tällä erää uupumaan pari vaihetta, mutta ne varmaan kaikki osaa itsekin. Eli kunhan jatkan projektia, otan kuvat alustan liimauksesta ja beissauksesta, puun maalauksesta ja flokkauksesta.  Itse olen maalannut puut spreijaamalla ne ensin mustaksi (Maston mattamusta), sitten tummalla vihreällä ja lopuksi vaalealla. Army paintterin oivia spreita. Flokkauksen olen hoitanut ihan vaan sutimalla puuta vedellä ohennetulla erikeepperillä, ja tiputtelemalla flokkia pintaan. Kun liima on kuivunut olen spreiannut mattalakkaa pintaan, ja hyvin on töhnä pysynyt kasassa.

Tässä on beissattu ja spreimaalattu, mutta vielä flokkaamaton  puu :

Ja lopputuloksia, flokattuja puita, joissa on beissitkin maalattu ja ruohotettu :

Ainiin, ja noihin sitten vaan askartelemaan ne pienet tähdet, omenat ja kynttilät, niin joulu voi tulla pienelle figuttelijallekin !

Bookmark and Share

14 comments to Tee itse joulukuusi 15 – 28mm skaalaan !

 • Ahaa! Näin se siis toimii! Tosi asiallinen ja opettava tutoriaali, pitää testata ensi tilassa.

 • avatar Tero S

  Hyvä ohje. helppoja, näyttäviä, halpoja ja kestäviä puita, vaikkakin aikaa vieviä valmistaa. Toi lopuksi lakkaus tai muu kiinnittävä vaihe on oikeasti tärkeä kestävyyden kannalta, joten älkääpä pikkutontut skipatko sitä.. ;)

 • avatar Marko

  Mietinkin mitä varten se porakone pitää omistaa. ;-)

 • Ei siinä porakonetta tarvi, kyllä sitä käsipelilläkin pyörittää.

  Juju on tehdä homma toisinpäin: “juurakko” kiinni ruuvipenkkiin ja kärjen “luupista” läpi rautanaula tai muu hantaaki (sen voi lopuksi nipsaista pois). Tälleen pyörittää myös parimillistä lankaa, mikä voisi muuten olla sähkökoneen väännölle vähän haasteellista.

  Kiertäminen jäykistää lankaa huomattavasti. Olen tehnyt tällä tavalla mm. standaarien tankoja.

  Huom! Mitä tiukemman spiraalin väännät, sitä enemmän runko lyhenee.

  • avatar kalle

   Siis haloo ! Miksi ihmeessä tehdä jotain käsin, jos siihen löytyy sähköinen työkalu ? Tai oikein tosimiehillä kompuralla toimiva. Jos normaali pora on liian järeä, niin kaivetaan hyllyltä Dremeli esiin.

   Nyt mk-s tilaat cdonista “Koti Kuntoon” -sarjaa pari kautta dvd:llä. Kannattaa ottaa ne vuodet, jolloin Pamela Andersson on Tim ‘The Toolman’ Taylorin apurina.

   • Päinvastoin. Normaalin poran vääntö loppuu kesken, kun pitäisi 2mm paksumpaa lankaa vääntää jengalle. Sähkökoneessa on kierroksia vaan ei vääntöä. Siksi niillä halvoilla akkuruuvareillakaan ei tee mitään.

    Ja vaikka koneessa piisaisi tehoa, käsipelillä homma on paremmin hanskassa. Tarpeeksi kun vääntää, se lanka nimittäin menee poikki tai rupeaa kiertämään “kaksois-helixiä”.

   • avatar Mika

    Mitä mitä, onko mun uusi joululahja iskuporakone ihan turha :)

    • avatar kalle

     Se on turha vaan, jos sen voi pistää 10A:n sulakkeen pistorasiaan. Hanki 8kW:n kapine, puolimetrinen timanttiterä, ja vedä siihen sähköt suoraan kaapista, sitten se on pora.

    • Oikea työkalu kuhunkin hommaan. Porat on tehty poraamiseen, kiillotuslaikat kiillottamiseen, ruuvarit ruuvaamisen jne. vaikka niissä kaikissa pohjimmiltaan voimanlähde pyörittää istukkaan kiinnitettyä työkalua.

     Voimatyökaluilla työskennellessä kannattaa myös muistaa, että figuissa on kovin nihkeästi massaa hukkalämmön dumppaamiseen — ja epoksi pehmenee yllättävän alhaisissa lämpötiloissa.

 • avatar Mikko

  Hienoa settiä! Joulunpyhinä pitää koittaa itekki.
  Samaa mieltä mk-s :n kanssa, oikea työkalu kaikkiin hommiin. Eli isoin mahdollinen, ei mitään yösähköllä hiblailua!

 • avatar Teemu

  Hyvä joulutunnelma ja mopo jossain kaukana!

You must be logged in to post a comment.