Olin viimeviikon lomailemassa sateisessa Lontoossa ja tuli siinä ohessa käytyä muutamassa Brittimuseossa hakemassa Napoleonic hiittiä. Uusi tuttavuus oli National Army Museum, joka oli hieman syrjempänä mutta tosi mukava kokemus. Etenkin massiivinen Waterloo figupöytä on jo itsessään vierailun arvoinen.
1:1 englantilaissotilas Waterloosta sateisen yön jälkeen. Taistelukuvauksen mukaan kaverin musketti jumitteli koko taistelun koska puuosat olivat turvonneet sateessa.
Itselleni museon varsinainen highlight oli kuitenkin 1830-luvulla laadittu replikaatio Waterloon taistelusta, jossa mukana 70.000 maalattua noin 5mm miniatyyriä 50 m2 kokoisella muotoillulla kentällä! Tämä voi olla seuraava tavoite niille jotka harkitsevat 6mm Napoleonic-skaalaa. Alla kuva kokonaisuudesta:
Tämä uskomaton projekti oli kapteeni Sibornen laatima yritys replikoida taistelun “ratkaiseva hetki” – Keisarillisen Kaartin murtuminen. Siborne haastatteli 1830-luvulla kaikkia taistelussa palvelleita Brittiupseereita, laati tämän perusteella tarkan taistelukuvauksen missä kukin yksikkö oli minäkin hetkenä ja laati näin kattavimman kuvauksen mitä meillä nykyään on taistelusta. Luonnollisesti Siborne ei ottanut vastaan Brittiarmeijassa palvelleiden saksalaisupseerien kuvauksia (hollantilais-belgialaisista en tiedä) puhumattakaan preussilaisten tai ranskalaisten toimien selvittelystä.
Malli on rakennettu liimalla kovetetuista kankaista, tekopuista, yms. Havainnemallia esitettiin aikanaan laajasti Brittiyleisölle maksua vastaan.
Alla tarkempi kuva Brittiratsuväestä ja tykistöstä linjojen takana.
Sitten vielä kuvaa brittien linjoista. Mäen takana neliöt ja edessä jalkaväki riveissä. Ranskan keisarillinen kaarti on juuri murtumassa.
Museossa oli muitakin miniatyyrejä. Alla kuva Rorke’s Driftistä 1879.
Museossa oli paljon muutakin mielenkiintoista. Alla Napoleonin hevonen joka jäi Waterloon jälkeen “sotavangiksi”, mutta pääsi onnekseen kilpahevosten siitosoriksi Englantiin.
Sotamuistoja oli muutenkin mielenkiintoisesti esillä. Wellingtonin omaisuutta ja keisarillisia kotkia oli vaikka muille jakaa. Apsley Housissa (Wellingtonin valtiolta saamassa kartanossa) oli hienosti esillä myös kasa ranskalaisia marsalkan sauvoja sekä Napoleonin kultainen ja jalokivin koristeltu miekka, jonka hän oli teettänyt Brysselissä 1815 pidettävää voitonparaatia varten.
Oliko tämä se Chelsean museo? Se on hyvä paikka, vaikka aika pieni. Kirjaosasto on hyvä!
Jeps, juurikin se sama. Mielestäni oli ihan kivan kokoinen – sopiva mixi materiaalia ja infoa. En kuitenkaan ehtinyt parin tunnin aikana kuin katsomaan 1600-1800 -luvut. :)
Hyvää hiittiä :) Pitää itsekin päästä joskus tuonne. Mutainen brittisotilas tuo hyvin esille sään vaikutuksen univormuihin, joten ei haittaa vaikka ei jokaista detaljia omiin figuihin laittaisikaan vaan voi aina sanoa että kyse on mudasta ;)
Oisko pöllö idea kaavailla keväälle – Saluten tienoille – Kertsin kevätretkeä Lontooseen. Saluten lisäksi vois käydä parissa “teema-museossa”.
Mikahan sinne lähtee jokatapauksessa.
Teemu
Hamburger Tactica on taas Helmikuun lopussa, sinnekin voisi alkaa varailla matkoja.
Pakko puuttua virheelliseen tietoon. Siborne teki erittäin tarkkaa työtä 8 vuoden ajan haastatellen kaikkien maiden upseereita. Hänen alkuperäisessä pienoismallissaan oli myös Preussin joukot mutta Wellington teki kaikkensa tuhotakseen Sibornen maineen historoitsiana ja pienoismallin Preussin joukot koska muuten olisi kansa saannut tietää ettei Wellington yksin voittanut Napoleonia.