logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Historialliset sotapelit

Ancient maalaus-hiittiä: Rus / Mongols

En osaa / jaksa tehdä omaa blogia, niinpä terrorisoin / innostan teitä tarinoilla ja kuvilla seuraavan Ancient-armeija-projektin vaiheista.

Lue lisää, jos kiinnostaa.

Oon jo jonkun aikaa (lukiessani Igguldenin kirjoittamaa Tsingis Kanin “elämänkertaa”) miettinyt mongooli-armeijan tekemistä, mutta ajanpuutteen lisäksi (maalannut tänä vuonna mm. 2 WAB-armeijaa) mietin, että mistä figut… sitten kaivelin kaappeja ja kas, mulla olikin tarvittavat figut:

* 100v. vanhoja Ralparthan mongol invasion figuja, (about 20mm kooltaan)

* Clan wars figuja, jotka näyttää mongoleilta

* Citadelin Kislev Nomad archers + niitä kislev-jalkamiehiä

* Citadelin Lotr-figuja: Khand horsemen ja jalkamiehet (nää on ihan parhaita)

* Wargames factoryn kitbash: Persian + Samurai cavalry boxit

No ennenkuin 100 ratsastajaa (no ei niitä niin monta mahdu 2250p. armeijaan) on maalattu, niin pitäis keksiä joku muu lista, jolla “Nomad cavalryä”  voi testata… No sehän on RUS-lista, tsekatkaa mitä herkkua:

* 159p. kenraali (=halpa)

* Berserkkereitä, kahdella woundilla

* eliitti, S4+ ratsuväkeä (ei tosin saa samaan listaan Berserkkien kanssa, joten nää saa jäädä)

* Varjazit = viking hirdmen (fear + (staattinen) shieldwall

* Levyjä 2p. / ukko

* Mercenaries: Steppe archers

* Allyinä: Viikinkeinä.

Siis aivan herkkua!

Tässä yleiskuva armeijasta. Vaiheessa vielä.

Koko armeija

Koko armeija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasemmalta katsoen: nomad archers, skirmishers with bows, levy, militia (takana), sankarit (edessä), lisää levyjä, varjazit (taaimpana), tribal warriors. Allies:viking skirmishers with slings, hirdmen.

Täällä sitten seurataan armeijan valmistumista sekä tammikuun Hail Caesar -seissioihin (barbaarit), että kevään WAB-kampanjaan.

Toivottavasti muutkin innostuvat maalaamaan armeijansa (nimiä mainitsematta tämä on haaste ainakin Mikko K:lle, Ville M:lle, Markolle ja Samille) tulevaa kampanjaa varten.

Rupesin näitä tässä jo kasailemaan Kit-bash -otteella:

Varjazit syntyvät yhdistelemällä osia GP:n ja WGF:n viikingeistä ja Bondeista, Citadelin empire-ukoista (hihat, hilparit, päitä) sekä WLG:n kelteistä että WGF:n germanic warrioireista (kilpiä, päitä jne.) Tässä kuvia näistä konvertoiduista ukoista ja muutamasta kokoelmasta löytyvistä soveltuvista ukoista:

Lisäsin muutamia kuvia tuonne kuvagalleriaan mun uusista roman auxillary archereista ja keltti slingereistä. Lisäksi basetan kelttejä uudelleen…

 

Tarkoituksena on ostaa boxi WGF:n saksoneita ja rakentaa niistä levy-joukkoja, käyttää viikinkien ja germaanien turkiksiin pukeutuneita joukkoja tribal-warrioreina. Sekä tilata Old Gloryltä RUS, Russian Town militia ja Mongol -figuja täydentämään armeijalle oikeaa look & feeliä:

http://www.oldgloryuk.com/disp_items.php?m=2&sh=2

Old Gloryn Russian Town Militia alkaa olla kuosissa, tässä yksi näyte:

Rusian town militia.

Rusian town militia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_000593

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensimmäisenä yksikkönä kunnolla sudin alle pääsi Citadelin vanhat Kislevitet.

RUS: skirmishers with bows (Citadelin Kislevites)

Käytän usein pohjamaalina ruskeaa tai sitten mustan pohjamaalin päälle ruskeaa. Näin saa nahkareleet, jouset, nuolet, keihäänvarret, ihot, base-hiekat yms. valmiiksi base colorin. Nopeuttaa maalausta huomattavasti.

 

Tässä maalattu muutamia eri ruskean sävyjä pohjamaalin päälle: nahkavetimet, turkiksia, iho. Wash ja final highlites vielä.

Kislevites: base + hilites + wash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja tässä Kislevitet lähes valmiina: basejen viimeistelu ja silmät vielä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutama uusi konversio

Berserker, osat:body on WLG kelttisoturi, pää on Empiren flagellantti ja aseet on GP:n viikinkiosia. Terävämpänä alapuolella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rus levies, osat: WGF:n saxons, citadelin käsiä ja (zombien) aseita. Sekalaisia päitä.

RUS -levies – maalaus etenee. Nopeat korostukset ruskean sävyillä + iho ja metalli. Sitten muutamaa eri ruskeaa washia. Tän jälkeen enää detskujen nostoa. Melko nopeaa. Vertailuksi käytin dippiä yhteen 4-ukon baseen. Oli dippi aika kuivunut, mutta sekin toimi (ei ole mukana tässä kuvassa).

Rus-levies etenee. Osia useammalt avalmistajalta ja ainakin viidestä eri setistä.

Rus-levies etenee. Osia useammalt avalmistajalta ja ainakin viidestä eri setistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tribal warriors (warband) ja viking allies

Tribal warriors (warband) ja viking allies

Armeijan sankarit: laidoilla berserkkereitä, keskellä tuleva warlord seurueineen + army standard

Armeijan sankarit: laidoilla berserkkereitä, keskellä tuleva warlord seurueineen + army standard

Levies - eli venäläisiä maaorjia, viikatteet heiluu!

Levies – eli venäläisiä maaorjia, viikatteet heiluu!

Militia - osaa tehdä kilpimuurin

Militia – osaa tehdä kilpimuurin

Tribal warriors (warband) ja viking allies

Tribal warriors (warband) ja viking allies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välipalana tuli alkukeväästä sudittua myös yksikkö kreikkalaisia hopliteja:

Hoplites - vaatii vielä viimeistelyä

Hoplites – vaatii vielä viimeistelyä

 

 

 

 

 

 

 

Ensimmäinen testipeli pelattu RUS-armeijalla:

Turnaus lähestyy ja lämmittelynä / revanssina edellisen turnauksen Kallen voitoksi ratkaisseesta pelistä Viikingit (Teemu) – Rooma (Kalle)(jonka Teemu voitti vain niukasti, koska roomalaiset vetäytyivät taistelusta) otettiin uusintamatsi sunnuntaina. Viikingit
olivat tässä välissä vaeltaneet Novgorodin seudulle ja palkkautuneet siellä paikallisen RUS-ruhtinaan armeijaan. Lista oli melko kokeilullinen pitäen sisällään pari yksikköä pelottavia viikinkejä, perusjalkavälkeä, maaorjia, skirmaajia sekä huippuketteriä aron
horse archereita.

Peli eteni seuraavasti:

Deployment: Rooma laittaa eliitti-legioonansa keskelle, auxiliaa sivuille ja scorpiot taakse. ASB heiluu yksinään legioonien takana.
RUS tekee melko tasaisen battlelinen. Viking-allyt ottavat toisen flankin ja liikkuvat 8″ riding horses -ominaisuudella ennen pelin alkua. Horse archerit deployaavat toiseen laitaan.

1. kierros

Rooma saa aloitteen. Sivuissa auxilia etenee pikamarssia. Eliitti-legioonat vyöryvät eteenpäin. linkomiehet ottavat asemat sivustoilla. Linkomiehet ja Scorpio tappavat kaksi viikinkiä. RUS-armeija etenee laidoilla agressiivisesti; horse archerit
ovat ekan vuuoron jälkeen jo vihollisen joukkojen takana (saavat liikkua normiliikkeen ampumisen jälkeen).
Keskellä edetään varovaisemmin, maaorjat edellä. Viikinki-yksiköt tekevät kilpimuurit. Ampuminen tappaa vain muutaman legioonalaisen, vaikka horse archerien osumistarkkuus on hurja… ei hyvä.

2. Kierros

Rooma hyökkää vasemmassa laidassa auxilialla eteen tyrkylle asettuneiden maaorjien kimppuun sekä baltti-heimolaisten kimppuun.
Keskellä Rooma etenee lähes iholle.
Hurjat baltit kaatavat auxiliaa niin javelineilla kuin lähitaistelussa. Alle 5 miehen vahvuuteen huvennut auxilia autobreikkaa ja baltit miehittävät objektiivin. Toinen auxilia pieksee maaorjat heittämällä, mutta innostuu liikaa ja seuraa pakenevia orjia suoraan
shieldwallissa odottavien viikinkien syliin… auts!
RUS-ampuminen lähietäisyydeltä alkaa tuottaa hieman parempaa tulosta, muttei läheskään riittävää… horse archerit ampuvat roomalaisia selkään, onneksi nämä osaavat käyttää kilpiään siihenkin suuntaan, kuten myös heittää raskaita keihäitään taaksepäin(?)

3. Kierros

Rooma jatkaa rynnäkköään. Toinen legioona hyökkää toisen maaorjayksikön kimppuun ja toinen sling-skirmaajien. Maaorjat yllättävät ja pitävät rivinsä pelottavaa vihollista vastaan hurjalla LD5:lla! Skirmaajat perääntyvät, jolloin legioona ja yksi auxilia
redirectaavat Varjazien kimppuun (viikinkejä nekin), jotka odottavat kilpimuurissa.
Lähitaistelussa toinen legioona jyrää maaorjat ja pursuitissa samantien slingerit. Ai jai – mutta toisaalta ovat aika paitsiossa tällä hetkellä. Oikeassa tappelussa RUS-munakoria vastaan Rooma ottaa muusikolla voiton (RUS ASB unohdetaan laskea) ja drilled
legioona tekee voluntary give groundin – ovelaa! Viikingit murskaavat vasemmassa laidassa auxilian ja etenevät kohti keskustaa sivusuunnassa. RUS-vuorolla selustassa oleva horse archers hyökkää yksinään pööpöilevän Rooman ASB:n kimppuun, joka haavoittuu, mutta
saa pelin tasapeliin lipun avulla. Varjazit liiskaavat kulmittain olevan auxilian, josta pelästyneenä legioonakin hieman panikoi.
Rus-militiaottaa haltuun oikean laidan objektiivin. Kaksi objektiivia RUS-armeijan hallussa.

4. Kierros

Rooman panikoinut legioona rallyää. Paitsioon juossut orientoituu uudestaan. Pientä shiftailua muualla ja sitten taas tapellaan:
Varjazit innostuvat liikaa ja chargaavat legioonan kimppuun – ei kannattaisi ilman shieldwallia ja thrusting speareilla varustettuna, toisaalta toinen legioona hengittää niskaan. Sitten tapahtuu ratkaiseva käänne: horse archerit tappavat asb:n ja viikinkien selustaa kohti etenevä legioona panikoi ja juoksee 11 tuumaa aivan pöydän reunaan asti. Kallelle meinaa ruveta riittämään…

5. Kierros
Varjazit saavat toisen rivin keihäsmiehet mukaan taistoon ja kombinaatio, jossa kenraali, asb, vielä yksi elossa oleva berserkki, parit viikingit hilpareilla ja tokarivi keihäillä voittaa taiston. Roomalaisia on piesty sen verran, että olisi autobreikki… koska
legioona on stubbborn, arvotaan kumpi sääntö vie voiton… autobreak ja legioona tuhotaan. Kaikki objektiivit ovat RUS-armeijan hallussa ja horse archerit juhlivat Rooman armeija-lippua heilutellen… pelin lopputulos ei jää epäselväksi. Viikingit kruunaavat itsensä oikeutetusti WAB-kuninkaiksi!

Kiitos Kallelle pelistä ja siitäs sait!

P.S. Olemme molemmat sitä mieltä, että HC on parempi turnauspeli. Organisoidaan vaikka lohkot, niin saadaan paremmin historiallisia vastinpareja myös turnauksessa.

Bookmark and Share

25 comments to Ancient maalaus-hiittiä: Rus / Mongols

You must be logged in to post a comment.