logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Front-sarjan pelit

Eurofront 2 – Toinen maailmansota blokkipelinä.

 

Ollaan Samin kanssa useampaa kertaan pelattu EastFront2 -peliä ja nyt muutama viikko sitten saataiin pelattua ensimmäinen WestFront2 -peli, joka päättyi Liittoutuneiden panssarien ajettua berliiniin syksyllä -44.  Nyt sitten Eclipseä pelatessa törmättiin yhteen uuteen Front-sarjan faniin ja päätetiin yhteistuumin aloittaa koko sodan käsittävä EuroFront2 -peli. Mukaan saattaa tulla myös muita pelaajia, mutta päävastuut jaetiin seuraavasti:

  • Sami, Axis  -> Sami + Timo (re-startin jälkeen)
  • Timo, Soviet -> Janne (re-startin jälkeen)
  • Tapio, Allied

Ensimmäinen pelikerta pelattiin tänään. Peli alkaa Saksan hyökkäyksellä Puolaan syyskuussa -39. Kokonaisuudessaan ehdimme pelata helmikuu -40 alkupuolelle.  Saksa siis avasi pelin Blitz-hyökkäyksellä yhdellä HQ:lla ja lisäksi joukkoja liikutti strategisilla liikkeillä OKH. Saksa hyökkäsi joko suunnasta sitoen 70% Puolan yksiköistä.  Ensimmäisen hyökkäysaallon (FN1) aikana 5 puolalaista yksikköä tuhoutui ja Blitz-hyökkäysvaiheessa Saksa katkaisi huollon pääkaupunkiin, lamauttaen koko Puolan sotakoneiston.  Puolustustaistelussa Puola sai muutaman osuman Saksan panssareihin ja 3-4 osumaa saksalaiseen jalkaväkeen. Lisäksi Saksan sodanjohto varmisti toisella Blitz-hyökkäyksellä tuloksen, vaikka normaali hyökkäys olisi ollut riittävä. Saksa käytti ylimääräisen HQ-komennon joukkojen liikutteluun.

Liittoutuneet tyytyivät vähän siirtelemään joukkoja, lähinnä vahvistamaan Ranskan puolustusta. Saksalle oli epäselvää, mitkä liittoutuneiden suunnitelmat olivat Norjan suhteen.

Venäjä odotetusti siirsi joukkoja Puolaan heti puolan kaaduttua ja tämän jälkeen alkoi valmistella Suomen valloitusta. Hyökkäyskäsky tuli kuitenki vasta tammikuussa 1940.  Raivokkailla Blitz-hyökkäyksillä ja Stavkan strategisella tuella, helmikuun alussa venäläiset joukot onnistuivat murtamaan suomalaisten puolustuksen ja työntymään Imatran suunnalta aina Lahden tuntumaan asti. Suomen päähuolto katkesi hetkellisesti,  Mannerheim ryhmitti loput joukot uudelleen puolustukseen. Tilanne on kuitenkin paha, Suomi on romahtamassa ja Ruotsissa mietitään Saksan puolelle siirtymistä.

Diplomatia:

  • Oct 39 – Axis: Phony War  /  Soviet: Polish Partition
  • Nov 39 – Soviet: Curzon Line
  • Dec 39
  • Jan 40 – Soviet: Winter War
  • Feb 40 – Allied: Finnish Relief

 

30.7.2012  Jatkettiin peliä. Janne tuli mukaan opettelemaan peliä saksalaisten puolelle.

EF2, Suomi, Venäjän osavaltio, kesä -41

EF2, Suomi, Venäjän osavaltio, kesä -41 (keltaiset static-yksiköt suomalaisia kommunisteja, house-rule.)

Venäjä odotetusti katkaisi huollon Suomelta ja maaliskuussa Suomi oli valloitettu ja alistettu Venäjän läntiseksi osavaltioksi. Saksa aloitti Hollannin ja Belgian murskaamisen heti maaliskuussa, Saksalla ei kuitenkaan ollut vielä käytössä laskuvarjojoukkoja ja se pakotti Saksan kiertämään Belgian linnoitukset. Luftwaffe ei kuitenkaan ollut odotetun laisessa iskussa ja koko kevään ajan saksalaisten ilmahyökkäykset tuottivat vain keskiarvoa huonompia tuloksia.

Ruotsi päätti huhtikuussa liittyä sotaan Saksan puolelle ja joka siirsi välittömästi joukkojaan Tanskan ja Norjan valloittamisen sijaan Ruotsiin. Ranskan suuret armeijat marssivat Brysseliin ja Belgian rajalla puolustamaan, ja myös Englanti aktivoitui välittömästi ja siirsi joukkoja hyökkäävien saksalaisten eteen.

Vastarinnan ja Luftwaffen epäonnen takia Saksan hyökkäys hidastui puuduttavaksi taisteluksi.  Brysselin valtaus ei onnistunut, vahvan monikansallisen vastarinnan takia. Rannikon suuntainen hyökkäys lyötiin takaisin kolme kertaa, ja yhdellä kerralla saksalaisten hyökkäysjoukot murskattiin täydellisesti (neljä kutosta).

Etelässä Maginot linjan pohjoispuolella hyökkäys oli onnostuttu vaivoin pysäyttämään. Ranskan Sodanjohto komensi joukot vastahyökkäykseen saksailaisten hyökkäyskiilan selustaan, katkaisten tien vahvistuksilta, mutta ei huollolta. Tämä entisestään vaikeutti Saksan hyökkäystä.

Lopulta Saksa käytti laskuvarjojoukkoja Belgian linnakkeiden murtamiseen ja liittoutuneiden puolustus alkoi murtua. Hyökkäys oli kuitenkin ollut Saksalle raskas ja kuluttava ja keskikesä lähestyi.

5.8.2012  jatkettiin peliä. Oltiin edellisellä viikolla pelattu vielä pari vuoroa ja Ranska oli kaatunut uuvuttavien taisteluiden jälkeen ja Saksa suuntasi Maltan valloittamiseen, joka sitten meni infernaalisesti pieleen. Tässä vaiheessa “Hitler” totesi, että luovuttaa. Päätimme sitten yhteistuumin aloittaa uudelleen 1940 skenaariosta, eli uudelleen Ranskan valloituksesta. Ruotsi ja itärintama jätettiin kuten se oli edellisessä pelissä.

Uuteen starttiin Liittoutuneet olivat valinneet uuden taktiikan, eli päättivät luovuttaa Ranskan kohtalaisen vähäisellä vastarinnalla. Ranska teki kuitenkin pari onnistunutta vastahyökkäystä, eikä Saksan noppa vieläkään ollut paras mahdollinen. Ranska kuitenkin kaatui muutamassa kuussa ja Saksa päätti tällä kertaa valloittaa koko Ranskan. Pohjoisafrikan ranskalaiset siis jäivät peliin, mutta emämaan ranskalaiset kuolivat huollon puutteeseen.

EF2, Afrikka, Saksan offensiivi pysäytetty vuoristokapeikkoon.

EF2, Afrikka, Saksan offensiivi pysäytetty vuoristokapeikkoon.

Seuraavaksi Saksa suuntasi etelään välimerelle ja kohti tunisia. Englanti pyrki parhaansa mukaan jarruttamaan saksalaisten etenemistä, mutta joutui perääntymän kohti algeriaa kun voimakas mekanisoitu yksitkkö tuhoutui Saksan onnekkaassa hyökkäyksessä. Liittoutuneet kuitenkin perääntyivät hallitusti ja rakensivat puolustuksen Algeriaan Constantinen kaupungin länsipuolelle.

Saksa yritti vielä läpimurtoa, mutta Englanti vahvisti taistelusijainteja ja ryhmitti lisää joukkoja puolustusasemiin ja tilanne jumiutui. Saksa on voimia yritää yhtä läpimurtoa, mutta myös englantilais-ranskalaiset puolustajat ovat voimissaan. Pohjois-afrikassa on odotettavissa taisteluita polttavassa helteessä, joka kuluttaa molempien osapuolien voimia.

Balkanilla Kreikka liittyi liittoutuneiden puolella ja idässä valmistauduttiin sotaan. Romania tuli vastahakoisesti Saksan puolelle vasta talvella -41. Venäjä alkoi hitaasti toipua Stalinin puhdistuksista ja talvisodan rasituksista. Saksan yksiköt siirtyivät kohti itää Venäjän rajalle.

Barbarossa

EF2, Barbarossa, aloitushyökkäys, kesäkuu -41

EF2, Barbarossa, aloitushyökkäys, kesäkuu -41

7-8.6.2012 ja taas pelailtiin parina päivänä peliä eteenpäin. Saksa aloitti Barbarossan Kesäkuussa -41 voimallisesti iskien lähes jokaiseen Venäjän yksikkön rajalla. Viisi vheikkoa venäläistä armeijaa tuhoutui heti taisteluissa ja Blizkrieg taktiikkaa hyödyntävät saksalaiset vyöryivät eteenpäin saartaen useita armeijoita motteihin. Venäjä perääntyi parhaansa mukaan keskustasta suon takaa kohti Moskovaa. Venäjä hylkäsi Minskin ja Kievin lähes ilman taistelua ja rakensi puolustusmuodostelman Bryanskista Rigaan. Odessan puolustu piti ja Saksa suuntasi sen ohi kohti Ukrainan tuottoisia teollisuusalueita. Pohjoisessa Saksa ryhmitti joukkoja kohti Leningradia ja iski Bryanskiin, jonka puolustuksesta vastasi 10 kaarinarmeija. Venäläiset saivat Bryanskissa sodassa aneemisen alun jälkeen ensimmäisen suuren voiton. 10G löi ja tuhosi koko saksalaisen hyökkäysjoukon (neljällä nopalla kolme kutosta ja yksi vitonen).

Saksa kuitenkin eteni uhkaavasti kohti Rostovia, valloittaen kaupungin toisen jälkeen, kunnes toinen venäläinen kaartinarmeija (24G) alkoi sankaritekonsa. Se oli jäänyt Odessan taakse pattitilanteeseen romanialaisen armeijan kanssa ja Saksan sodanjohto kyllästyi odottelmaan ja käski romanialaiset hyökkäämään. Taas jälki oli tuhoisaa. Venäläiset tuhosivat vastusjat täydellisesti (kolme kutosta neljällä nopalla :). Tilanteen teki vielä pahemmansi seurannut Venäläisten operaatio, jossa 24G yhdessä pohjoisessa olleen venäläisen armeijan kanssa katkaisi Rostovin suuntaan edenneen saksalaisen armeijaryhmän huollon. Saksa joutu käskemään osan joukoista takaisin päin jotta armeijaryhmän huolto saatiin palautettua. Rostov oli pelastettu. Toistaiseksi.

Pohjoisessa Saksa yritti vielä Leningradin suuntaa voimakkailla hyökkäyksillä ja Luftwaffen koko voiman avustuksella. Venäläisten puolustus Daugava-joella kuitenkin piti lyöden yhdessä kohdassa saksalaiset takaisin ja muissa kohdin linja piti vaikka menetyksiä tulikin. Saksa ei päässyt tällä kertaa toteuttamaan Blizkrieg-taktiikkaa.  Tämän jälkeen Venäjä suoritti vetäytymisen joelta kohti Leningradia ja sen suoalueita. Saksan sodanjohto määräsi vielä joukot puolusmuodostelmiin ja ilmeisesti alkoi jo odottamaan talvea ja Venäjän vastahyökkäsystä.

Myös Rostovin suunnalla molemma osapuolet ryhmittyivät uudelleen ensimmäisten syyssateiden pisaroiden tipahdellessa maahan.  Oliko mutakelit alkamassa?

10-11.8.2012 Ja sota jatkui.

Mutakelit jäi syksyllä vähäisiksi, mutta Saksan hyökkäyksen parhaat iskut oli jo käytetty. Kylmä talvi oli tulossa. Talvella Venäjä siirsi joukkoja Rostovin suuntaan ja Saksa vastasi strategisilla joukkojen siirroilla vahvistaen rintamaa.  Venäjä aloitti hyökkäykset saksalaisten heikkoihin kohtiin, Rostovin ja  Voroneshin lähistöillä. Saksa siirri edelleen joukkoja alueelle vahvistaen linjaa. Seuraavaksi Venäjä siirsi hyökkäyksen painopisteen Kievin ja Minskin suuntaan. Kylmä sää kangisti pahasti saksalaisia, venäläiset siirsivät edelleen joukkoja Minskin suuntaan ja alkoivat murtamaan saksalaisten puolustusrintamaa.  Helmikuuhun loppuun mennessä saksalaisten oli Rigasta Pripet-soille ulottuva aukko.  Saksan pohjoinen armeijaryhmä oli motissa Baltiassa.

Välimerellä Britit aloittivat hyökkäyksen Tobrukin ja vastaavasti joutuivat vetäytymään Algeriasta kohti Gibraltaria. Saksan toivo Afrikan valloituksesta alkoi hiipua.

Saksa oli jättänyt Brestin ja Cherbourgin satamat ilman puolustusta ja hutikuun alussa liittoutuneet päättivät hyödyntään tilanteen tekemällä kaksi maihinnousua satamakaupunkeihin. Vastustusta ei ollut, joten brittiläiset etenivät syvemmälle Ranskaan. Tästä hurmioituneena ranskalaiset nousivat Marseillessa vastarinnan tukemana kapinaan ja valloittivat tärkeän satamakaupungin. Saksan tilanne oli todella tukala. Idässä oli kuitenkin tullut mutainen syksy ja siellä osapuolet saivat lepoa.

EF2, Barbarossa, kesä -42

EF2, Barbarossa, kesä -42

Kesä -42 alkoi taas Saksan agressiivisella hyökkäyksellä. Venäläiset halusivat pitää jääräpäisesti kiinni puolustusasemistaan ja niinpä vahvoilla Blizkrieg hyökkäyksillä Saksa pääsi asemiin josta se uhkasi Venäjän linjoja useista kohdista. Sitten tapahtui venäläisten virhe, sodan väsyttämät kenraalit eivät huomanneet heikkoa kohtaa linjassa ja Saksa iski linjasta läpi. Vielä kun onnikin hieman alkoi suosia, niin Borschtsoppa olla valmis. Lähes kolmasosa Venäjän armeijasta jäi ilman huoltoa, ja tämä lisättynä saksalaisten voimakkaisiin iskuihin, käytännössä lähes puolitti puna-armeijan vahvuuden.  Onni oli, että valtaosa venäläisista panssareista ja mekanisoiduista yksiköistä säilyi toimintakykyisenä. Venäläiset reagoivat paniikinomaisesti ja vetivät joukkojaan taaksepäin ja iskivät kiinni selustaan karanneisiin saksalaisiin, joista toinen paljastuikin italialaiseksi mekanisoiduksi yksiköksi. Kaukana oli pizzapojat kotikonnuiltaan. Heinäkuuta oli vielä muutama viikko ja saksan sotaonni oli kääntynyt – ainakin hetkeksi.

16. & 18.8.2012  taas on pelattu usampana päivänä ja muutama pidempi sessio.

Venäjä onnistui välttävästi korjaamaan pahasti luhistuvan Moskovan rintaman, ja vaikka Saksa jatkoi hyökkäämistä ja sai aikaan useita pieniä motteja, onnistuttiin hyökkäys pysäyttämään n. 100 kilomatrin päähän Moskovasta.

Leningradin suunnalla Saksa painoi ohi soiden suuntaan, mutta kaupungin huolto hoidettiin suomen kautta. Etelässä Venäjä yritti pientä epätoivoista vastahyökkäystä, jonka seurauksena Saksa sai lähes aikaan toisen ison motin. Onni oli kuitenkin matkassa ja katastrofilta vältyttiin täpärästi. Rostovin suunnalla Saksa kuitenkin piiritti kaupungin ja sitä puolustaneen joukot.

Talvi meni taistellessa ja voimia kerätessä. Kesä -43 Saksa suuntasi kohti Maikopin öljykenttiä ja Batumia. Venäjällä huolestuttiin, Baku oli elintärkeä Venäjälle. Saksa alkoikin hyökätä vuorten yli Mustanmeren rannan suunnalta.  Venäjä siirsi joukkoja etelään ja paikallisista työläisistä koottiin hätäkomppanioita. Saksa oli tuonut alueella vahvan armeijaryhmän (2x 3step HQ + 1x 2step HQ), joukossa oli myös vahvoja SS-panssaridivisioonia. Saksa hyökkäsi voimakkaasti Batumin ja Tbilisin suuntaan ja vastaavasti venäjä valmistautui vastahyökkäykseen vuoren toisella puolella siirtämällä hyökkäysjoukkoja ja voimakkaan pääesikunnan (3step HQ) Grosznyn ympäristöön.

Saksa hyökkäsi voimakkaasti ja murti Batumin puolustuksen. Venäjä miehitti koko Tbilisiin johtavan laakson ja Saksa puski eteenpäin. Turkissa seurattiin tilannetta ja harkittiin mukaan tuloa sotaan. Keskusteluja Saksan kanssa käytiin ja kultaa lähetettiin Turkkiin. Oli vain ajan kysymys koska Turkki liittyisi Saksan puolelle ja varmistaisi mm. Saksan huollon.

Pohjoisessa saksa lähetti divisioonan sotilaita itsemurhatehtävälle syvälle Venäjän metsiin. Joukot häiritsivät hetkellisesti Suomeen kulkevaa huoltoa. Venäläiset kuitenkin sitoivat divisioonan ja palauttivat Suomeen kulkevat huoltolinjat.

Länsirintamalla kreikkalais-venäläis-brittiläinen liittouma yritti aiheuttaa painetta Balkanilla ja Bulgaria saatiinkin lopettamaan sotatoimet liitoumaa vastaan. Saksa vastasi SS-joukkojen voimakkaalla iskulla, murtaen liittouman heikon puolustuksen. Kreikkassa alkoi ankara värväys ja liittoutuneiden tuella puolustusta rakennettiin Kreikan kukkuloille.  Saksa jatkoi hyökkäystä, liittoutuneet tekivät virheen ja saksa nousi maihin selustaan. Kreikka antautui.

Afrikassa Liittoutuneet lähtivät vihdoin liikkeelle kohti Tunisiaa ja tuhosivat siellä olevat italialaiset joukot.

 

Georgi Konstantinovitš Žukov

Itärintamalla  vastarinta oli kovaa, mutta sota näytti menevän Saksan suunnitelmien mukaan. Turkki oli pian tulossa mukaan sotaan ja Bakun valloitus olisi sen jälkeen vain ajan kysymys.

Sitten tuli Zukovilta komento hyökätä!

Heinäkuun (1943) lopulla venäläiset aloittivat vastahyökkäyksen väkevällä ryhmittymällä. Hultolinjaa varmistavan laidan kimppuun hyökättiin.  Puolustamassa olleet italialaiset kuitenkin taistelivat urhoollisesti ja ensimmäinen läpimurtohyökkäys torjuttiin. Paniikki kuitenkin iski saksalaisiin. Lisää joukkoja komennettiin pitämään huoltoreittiä suojelevaa rintamaa ja välitön murtumauhka saatiin torjuttua.

Saksa jatkoi murtautumista Bakua kohti itsevarmana. Zukov määräsi lisää joukkoja joukkoja hyökkäykseen. Toisessa voimakkaassa läpimurtohyökkäyksessä saksalaisten äärimmilleen venytetty heikko laita viimein murtui ja venäläiset panssarit syöksyivät aukosta saksalaisten selustaan katkoen huollon Saksan Baku-armeijaryhmältä ja tuhoten armeijan esikunnan suoralla panssarihyökkäyksellä.  Hitler oli järkyttynyt, mutta puhui jo, että yritetään Bakua uudellen -44 kesällä.

Saksan armeija oli paniikissa. Aloite oli siirtynyt Venäjälle. Puna-armeijalla oli edessään aukeaa maastoa aina Ukrainaan asti. Sevastapol oli palautettu merituen piiriin ja läpimurron tehnyt hyökkäysarmaija sisälsi riittävästi vahvoja yksiköitä nopeaan hyökkäykseen.

Saksan kenraalit Hitleriä miellyttääkseen suunnittelivat vielä Moskovan valtausta, hyökkäystä joka ajaisi Wehrmachtin vain pahempaan ahdinkoon.  Oli aika perääntyä ja puolustaa Saksaa, mutta hulluus ja epätoivo oli vallannut saksalaiset.

 

Kohti loppusotaa

Taas on pelattu useampana päivänä pienissä pätkissä. Tänään (5.9) pelailtiin taas. Vuosi on 1944 ja kesä. Sotaa jäljellä n. 12 kk. Tässä lyhyesti mitä on tässä välissä tapahtunut.

Venäjän voimat eivät sitten kuitenkaan riittäneet haastamaan Saksan puolustusta ja vastaiskuilla Saksa tuhosi liian heikkoon kuntoon joutuneita venäläisyksiköitä. Vuoden 1944 alku menikin sitten pienissä nahisteluissa, ilman merkittäviä tuloksia. Kevään mutakelien aikaan Venäjä tyytyi korjailemaan joukkojaan ja Saksakin oli passivinen.

Lännessä liittoutuneet etenivät nopeasti Italiaan jolloin italia romahti ja antautui. Liittoutuneet yrittivät puskea saappaan vartta ylös, mutta matka tyssäsi alppien juurelle Saksalaisten vahvaan puolustukseen. Liittoutuneet siirtyivä jugoslavian puolelle, mutta saksalaisten vastahyökkäys pakotti perääntymään. Tämän jälkeen liittoutuneet siirsivät joukkoja Kreikkaan ja painoivat läpi Romaniaan, jolloin se antautui ja poistui sodasta. Saksa menetti ploestin hetkeksi, mutta liittoutuneet  eivät halunneet pitää siitä kiinni.

Idässä Venäjä aloitti hyökkäyksen Moskovan suunnalta ja mursi saksalaisten puolustuksen kahdesta kohdasta. Saksa vastasi iskemällä yhä syvemmälle kohti Uralia. Venäjä joutui hidastamaan hyökkäystään ja nostamaan vielä reservejä. Sevastapolin suunnalla venäläiset aloittivat hyökkäyksen tavoitteena murtautua kohti Odessaa.

 

Kuvagalleria

Bookmark and Share

18 comments to Eurofront 2 – Toinen maailmansota blokkipelinä.

You must be logged in to post a comment.