logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Flames of War taisteluraportti – Mogilevin valtaus

Taiteilijan näkemys hyökkäyksestä:

 

Osana Firestorm-kampanjaa pelattiin 19.2. peli Mogilevin valtauksesta. Kaupunki muodosti keskeisen solmukohdan joka oli jäänyt Valkovenäjälle suuntautuvassa suuroffensiivissa pahasti venäläisten saartamaksi. Kaupunki oli pitänyt pintansa jo useamman kierroksen, estäen näin kampanjajoukkojen huoltoa ja siirtämistä alueelta toiselle.

Kierros 4 alkoikin rytinällä kun pelasimme 2 vs. 2 taistelun kaupungista. Out of supply puolustajat eivät olleet tilanteesta moksiskaan (heittäen tuloksen 5 – motituksella ei vaikutusta) ja päättivät hyödyntää kaupungin ekstensiivisiä festerplaz-linnoitteita puolustuksessa. Hyökkäykseen oltiin valittu veteraani kaartin rynnäkköosasto (Udarny Strelkovy Batallion) sekä heitä tukemaan massiiviseksi paisunut rangaistuspataljoona, jonka tehtävänä oli imeä lyijy ilmasta kallisarvoisempien kaartin miesten ympäriltä. Puolustamaan oltiin jätetty Luftwaffen kenttäkomppania sekä kaupunkiin jääneistä sekalaisista raskaista panssarivaunuista koostuva panssarikomppania (ml. 2 raskasta Elefant-vaunua, Tiikeri sekä joitain Panzer IV:sia).

Tehtävänä oli osuvasti No Retreat.

Mogilev viikon piirityksen jälkeen:

 

Taistelukenttä hyökkääjän perspektiivistä. Käytössä oli pelin ison koon vuoksi 3 objektiiviä ja puolustajilla 2 ambushia (Elefantit ja Luftwaffen pioneerijoukkue). Koko pöydän leveys oli linnoitettu piikkilangalla ja miinoitteilla joita oli kaikissa kohdin kaksi sektiota syvyydeltä. Tämä tulisi aiheuttamaan hyökkääjille suuria ongelmia.

 

Oikeanpuoleinen objektiivi – kaupunkia hallitseva kukkula joka on vaiikuttavasti 4 bunkkerin, miinoitteiden ja piikkilangan suojaama.

Vasen objektiivi – toinen merkittävä harjanne jota sitäkin suojasi 4 konekivääribunkkeria, piikkilankaa, miinakenttiä sekä kaksi 88mm tykkiä.

 

Venäläiset soluttautuivat röyhkeästi yön turvin lähietäisyydelle, jolloin jo ekalla vuorolla saatiin tiedustelijoiden toimesta paljastettua 88mm tykkien asemat. Nämä tuhottiin ensimmäisellä vuorolla yhden bunkkerin kanssa. Samalla paljastuivat vasemmalla harjanteella väijyksissä olleet Elefant-vaunut, jotka avasivat tuhoisan tulen kaartin raskaisiin vaunuihin (3xIS-2, 3xISU-152).

 

Kaartin jalkaväki ja tankit ryhmittyivät vasemmalle, jossa oli enemmän maastoa jonka turvin edetä. Rangaistuspataljoona joutui tyytymään avoimeen oikeaan laitaan, missä ensimmäisen suuren kukkulan ja tavoiteharjanteen välissä ei ollut muuta kuin avomaastoa ja reilusti piikkilankaa.

 

Hyökkäys oikealla laidalla täydessä käynnissä. SU-122 vaunut ovat aloittaneet bunkkereiden tuhoamisen tälläkin sektorilla.

 

Rangaistuspataljoonan pojat saivat osakseen tuhoisaa tykistötulta. Konekivääri- ja tykistötuli saivatkin aikaan sen että piikkilangan hidastama eteneminen kärsi pahoja tappioita ja noin kolme neljästä rangaistuspataljoonan miehestä kuoli tähän laaksoon.

 

Neuvostojoukoilla oli tukenaan reilusti tykistöä – Katuysha-patteri, 122mm patteri sekä 152mm patteri. Raskas tykistö olikin tuhoisaa, kuten tämä suora osuma panssarikomppanian komentotiikeriin osoittaa.

 

Oikean puoliskon bunkkerit on neutralisoitu, mutta kukkulaa lähestyessä paljastuukin harjanteella väijyksissä lymyillyt suuri Luftwaffen pioneerijoukkue:

 

Piikkilangasta selvittyään harventunut rangaistuspataljoona käy rynnäkköön…

 

 

… ja ajaa pioneerit asemistaan. Osa miehistä ei pääse perääntymään ja syöksyy kuolemaansa läpipääsemättömältä harjanteelta!

 

Samaan aikaan vasen hyökkäys on joutunut vaikeuksiin. Kaartin jalkaväki oli unohtanut piikkilangan leikkurit kotiin eikä tahtonut päästä esteiden yli. Samalla bunkkerintuhoajat ISU-152:set tuhottiin juuri ratkaisevalla hetkellä Elefantien toimesta, minkä johdosta pojat jäivät avoimelle roikkumaan.

 

Tulos oli murhaava. Toinen jalkaväki komppania tuhottiin viimeiseen mieheen kun he parina eri vuorona ensin ylittivät esteet ja sitten tekivät kaksi rynnäkköyritystä (jotka melkein onnistuivat) bunkkereiden kimppuun.

 

Samalla viimeinen IS-2 sai kuitenkin kostettua saksalaisille koukkaamalle Elefantin kylkeen ja lopettamalla tämän päivät lyhyeen:

 

Saksalaisvaunut palavat vasemmalla toisen jalkaväkikomppanian puskiessa objektiiville:

 

Saksalaiset olivat hätää kärsimässä oikealla. Joukkoja oli saatava harjanteelle ja tankit aloittivat vastahyökkäyksen – ensin varakomentajan pantteri ja sitten panzer-IV:t perässä:

 

 

Rangaistuspataljoonaa ei enää ollut kuin muutama ryhmä hengissä. He kuitenkin torjuivat kaksi jalkaväkirynnäkköä sekä tankkien hyökkäyksen objektiiville, voittaen näin pelin Venäläisille. Voiton hetkellä lopputilanne vasemmalla harjanteella oli alla olevan kuvan mukainen – reservistä tulleet joukot pitivät tätä hallussaan juuri ja juuri, mutta kaartin joukotkin olivat ottaneet pahan kolauksen.

 

Taistelun lopputulos oli siis Puna-armeijan voitto. Puhkottuaan kaupungin linnoitteet oli keskustan raivaaminen pelkkää rutiinia. Taistelu oli kuitenkin ollut tiukka ja mikäli Saksa oli pystynyt pitkittämään oikean harjanteen taistelua hieman pidempään, olisi Puna-armeijalta loppuneet miehet kesken.

 

Kaupunkilaiset toivottavat urheat pelastajat tervetulleiksi…

 

… samalla kun Luftwaffen varikkomiehet ja muu roskaväki autetaan sotavankeuteen Uralin toiselle puolen:

 

 

Bookmark and Share

You must be logged in to post a comment.