logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Flames of War

Kipsitaloja 15mm skaalaan

LinkaWorld tekee pienoisrautatie skaalalla talonrakennusmuotteja joihin voi valaa kipsiä tai resiiniä (hartsia?). Materiaaleista kipsi on suositeltavampaa koska se pidentää kumimuottien ikää huomattavasti hartsiin verrattuna. Valetuilla paloilla voi rakentaa haluamiaan rakennuksia, Linkalla on saitillaan piirustuksia vessoista katedraaleihin, eli mielikuvitus ja viitsiminen on näiden kanssa rajana.

Käyn tässä artikkelissa läpi perus valamisen ja pikkutönön rakentamisen. Maalaamisesta ja loppuhiblaamisesta en puhu, laitan vaikka siitä oman kuvansa kun sinne asti pääsen.

Tilasin lisää muotteja kerholle, kaikki joilla on kiinnostusta joku viikonloppu puskea taloja talkoovoimin, ilmoittautukaa alustavasti. Homma on mukavaa ja rentoa, eli kannattaa kokeilla.

 

 

 

Tilasin neljä perusmuottia joista tulee tiilitaloihin seinää, ikkunoita ja ovia ja vinoja rakennelmia. Lisäksi ostin kattomuotteja. Muoteille tulee hintaa jotain kympin kappale joten mistään isosta investoinnista ei puhuta. Tilasin nyt kerholle myös lisäksi noita muotteja muitakin, näistä saadaan kivitaloja, siltoja ja puutaloa ymv.ymv.  lisäksi.

Kipsinä käytin ensin Hobbypointin kovana mainostamaa kipsiä, se on ihan ok ja kestänee, mutta ostin Kerasilista nyt Primodur 100 -kipsiä joka on paljon kovempaa ja selkeästi kulutusta kestävämpää. Kipsille tulee hintaa 1€/kilo.

Koko homma alkaa muottien valmistelemisella. Tämä tarkoittaa niiden upottamista veteen johon on laitettu hieman tiskiainetta. Tästä ei Linkan ohjeissa puhuta mitään, mutta se on käytännössä tärkein kaikista vaiheista, kun muotit ovat tiskiaineessa, ne rikkovat niihin valutetun kipsin pintajännityksen ja kipsi valuu pienimpiikin väleihin ilman isompaa suostuttelua.

Seuraavaksi muotiteista hakataan suurin vesi pois ja ne laitetaan lika suojatulle alustalle.

Sitten valmistellaan kipsi. Primodurin sekoitussuhde on 2.2 kipsiä / 1 vettä, tämä ei ole näin tarkkaa, ja 2/1 riittää hyvin. Parhaiten sekoitus onnistuu kertakäyttökupeissa. Ensin kipsi, sitten vesi. Soosia sekoitetaan minuutti – pari, kunnes se saavuttaa kakkutaikinan/lettutaikinan koostumuksen. Vatkaamista tulee välttää ettei muodostu kohtuuttomasti ilmakuplia.

 

Valmis kipsi kaadetaan muotteihin kohtuu tarkasti ja jollain työkalulla pieniin koloihin avustaen.

Kaadon jälkeen muottien alla olevaa pöytää paukutellaan nyrkillä/päällä/tmv. jolloin muotteihin jääneet ilmakuplat tulevat pinnalle ja puhkeavat. Puhkeamista voidaan helpottaa sumuttamalla tiskivettä pinnalle, itse en ole tätä tehnyt.

Kun hakkaaminen on ohi, niin muottien päällä oleva vielä taikinamainen ylimääräinen kipsi kaavitaan *varovasti* pois. Tässä ei tarvi olla pedanttinen vaan suurimmat kohoumat vaan poistetaan.

Sitten voi odottaa että kipsi muuttuu kylmän voin koostumusta vastaavaksi (jotain 5min), ja pintaa voi kaapia hieman lisää. Tässä vaiheessa voi esmes. talojen sisäseiniin kaapia betonia muistuttavan pinnan. Samassa vaiheessa voi yli jääneestä kipsistä ottaa vähän ja “voidella” sitä esmes. ilmakuplien jättämiin kuoppiin. Aika hyvä työkalu tässä oli blisterien sisävaahtomuovi.

Tämän jälkeen odotellaan kunnes kipsi on niin kovaa että se kestää pois oton (ehkä jotain 15-20min.) Tässä voi käyttää arvioinnin helpottamiseen yli jäänyttä kipsiä ja katkoa + kokeilla sillä.

Pois otto suoritetaan varovasti, ja palat laitetaan vielä hetkeksi kuivumaan naamapuoli ylöspäin. Rikkimenneet palat säästetään että niitä voi käyttää raunioiden pohjalla tai pienemmissä kohdissa muotoiltuina.

Lopuksi palat siivotaan.

Seuraavana on rakentaminen. Paras kiinnitys tapahtuu erikeepperillä, se pitää hyvin ja tilkitsee palojen välejä. Tämä voidaan tehdä vaikka palat eivät olisi kokonaan kuivuneetkaan, kunhan ne ovat vain kiinteitä, eli puoli tuntia – kolme varttia tmv.

Kun konstruktio on valmis ja harjakaiset on pidetty, annetaan talon kuivua jos on käytetty vielä kosteita elementtejä. Kun kaikki on kuivaa, on vuorossa pohjamaalaus, maalaus ja pinnoitus. Pohjustin talon Etlan 1.5mm polystyreenilevylle, se ei taivu ja kestää. Kunhan jaksan maalailla tuon, niin tuon kerholle. Pienten muotovirheiden korjaus onnistuu parhaiten (ylläri) kipsillä tai erikeepperillä.

Katon pois ottaminen pitää vielä miettiä, itse ainakin haluaisin että ne olisivat irroitettavia.Kaksikerroksinen talo näyttäisi olevan vielä ihan ok kestävä, tiputtelua se ei tule kestämään, mutta eipä varmaan resiinikään. Isommat rakennelmat tulee todennäköisesti tukea sisältä jollain ja valaa paksummista elementeistä. Kipsin käsittely on helppoa ja esim. kuvassa näkyvä tupakkaparveke ja pikkukatos olivat nopeita tehdä. Kuvassa ei vielä ole harjakattoa, se jäi aamulla kuivumaan pöydälle. Yläkerran kukkapurkkeihin meinasin laittaa armypaintterin kukkia, saas nähä toimiiko.

Sitten maali, flock ja loppuhiblaus. Hintaa tulee:

Muotit/tehtyjen talojen määrä = 2-0.1 euroa

Kipsi = 0.00023 euroa

Kunhan noi loput muotit tulevat, on tarkoitus tosiaan pitää talkoot joissa noita rakenneltaisiin enemmänkin Flames tmv. 10-20mm käyttöön. Talothan voi halutessaan vaikka rapata märällä kipsillä jos niistä haluaa vaikka afrikkaan tönöjä tai muuten vaihdella ulkonäköjä.

Valoin tiiliseinää myös kaksipuolisena, tarkoituksena on kokeilla sitä FoW basella maastona kun Old Gloryn greatcoat jenkit tulevat (mainos).

Bookmark and Share

10 comments to Kipsitaloja 15mm skaalaan

 • avatar Mika

  Loistava idea, ilmoittaudun mukaan talkoisiin.

 • avatar jaakko

  Hienojahan näistä tosiaan tulee ja mieluusti tuun jelppimään jos/kun päivä vaan yhtään sopii.

  Noi ikkunat varmaan sais “läpinäkyviksi” jos kipsin vaan märkänä leikkaa veke ja se on ainakin omaan silmään viel parempi. Niinhän sulla oli siinä ekassa mallikappaleessa?

 • avatar Mikko

  Jotain oli tullut postiin kun tulin tänään töistä, voi olla ne loput muotit, katotaan. Noi talkoot menee kuitenkin parin kolmen viikon päähän vaikka tulisikin nyt. Valan noita paloja valmiiksi ennen sitä niin saadaan linjasto käyntiin heti.

  Jaakko: joo, noi ikkunat saa tosiaan kuivinakin pois kun metallikärkisellä terällä sahaa reunat ja sitte töksäyttää. Oon miettinyt miltä näyttäis jos liimaisi sisälle blisteristä läpinäkyvää muovia. Kokeilen tohon tönöön kunhan saan se maaleihin.

 • avatar Juha

  Rakennustalkoot pienoiskoossa on hauskoja! Tulen mukaan, jos vain päivä/ilta osuu kohdalle

 • avatar Mikko

  Noni, nyt tuli loput muotit tossa eilisessä paketissa oli vaan maalia.
  Justiin odottelen ekan sarjan kuivumista, ihan hyvän näköstä palaa tulee noistakin.
  Pistän nyt ilmottautuneille ehdotuksia päivistä meilillä, mulla taitaa teidän kaikkien osotteet ollakkin.
  Jos jotakuta vielä kiinnostaa niin kiinnostuksensa ilmaiskoon.

 • avatar JussiV

  Hyvältä näyttää ja tulen kyllä talkoisiin jos päivä ja aika sopii. Uskoisin että ikkunalasien väkertely ei ole vaivan arvoista. Mutta aukot ikkunoissa kylläkin, sillä siten näkee aukkojen paikat molemmilta puolilta.

 • avatar kalle

  Mukaan, jos kalenteri on suosiollinen.

 • Hmmm… mulla on Linkan muotteja, mutta en oikein ikinä onnistunut saamaan niitä valuja onnistumaan (edes Primodurilla). Etenkin ovi/ikkunapalat ovat tsiljoona kertaa herkempiä kuin Hirst Artsin tiilet.

  Ei kun teinhän mä niistä yhden Bloodbowl -kentän. Pitäisi vaan maalata pelaajiakin…

 • avatar Mikko

  Joo, osa noista paloista vaatii pikkasen suunnittelua ainakin näissä uusissa muoteissa. Ovipalat on annettava kuivua pidempään ja jätettävä millin – pari paksummiksi. Ei noi muuten ole kyllä halkeillut kun jos unohtaa mikä on ikkuna/ovimuotti ja yrittää irrottaa niistä paloja samalla raivolla kun tavallisesta seinämuotista.

You must be logged in to post a comment.