logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Hail Caesar 20.1.2013

Hail Caesaria on vähän kokeiltu kerholla, mutta pelihän huutaa isoa kenttää ja valtavia barbaarihordeja. Joten on aika alkaa suunnittelemaan isompaa Hail Caesar sessiota tammikuulle 2013. Pelataan yksi tai useampi peli, sen mukaan miten ihmisiä tulee pelailemaan. Myös ‘kokemattomampia’ pelaajia kehotetaan tulemaan joukkoon tummaan maalatuilla armeijoillaan. Ei tätä kukaan vielä osaa pelata.

Hail Caesarista pelinä on esim täällä lisätietoa : Hail Caesar

Peliä on armeijakirjoineen näkynyt ainakin Stadin Pelikaupassa myynnissä, sieltä kannattaa käydä poimimassa tämä upea kovakantinen jokakodin klassikko omaan kirjahyllyyn.

Aletaan siis plänäämään isompaa Hail Caesaria tonne tammikuulle. Loppuvuosi on sen verran kiireinen, ettei ennen oikeen kerkeä, ja tuleehan se tammikuukin sieltä.

Voidaan pelata yksi tai useampi peli, sen mukaan ketä tulee mukaan. Luulisin että 2-3 pelaajaa per puoli olisi ihan passeli. Silloin pelikenttä voi olla esim kolmen normikentän kokoinen, siis pitkät sivut yhditettyinä, eli 3 * 48” levey ja 72” syvyys.

( Ajankohtaan voi ottaa kantaa täällä : http://doodle.com/zcuangya4vdmifzm?lt=4 )

Tuon perusteella valitaan 20.1.2013 pelipäiväksi.

Musta olisi ainakin kiva pyrkiä johonkin edes vähän historialliseen kuvioon, eli ainakin oikean tapaiset joukot vastakkain, ja maasto ja tapahtumat mallintamassa jotain mielekästä taistelua. Samoin suosisin vain maalattuja nappuloita, ja näyttävää maastoa.

Itse lähden siis joko Roomalla tai Persialla liikkeelle, mutta varmaan toi rooma vastaan barbaarit on helpoin järkätä.

Peleistä jollain välineellä mielenkiintonsa ovat ilmaisseet  :

 • Kalle (Rooma, Persia),
 • Juha (Rooma, barbaarit),
 • Mikko(Keltit, kreikkalaiset)
 • Jaakko (roomalaisia) – ei ehkä pelaamaan, mutta napit on käytettävissä
 • Antti (barbaareja)
 • Ville V ( ei omia nappeja)
 • Teemu (rooma & barbaarit )
 • Sami K.
 • Kustaa, Makedonia

Tämmöisiä pelejä on siis tekeillään :

 • Standard -yksikön koko on : 120mm frontage. Mieluiten 6 * 3 ukkelia.
 • Large unitin koko on 160mm – 200mm frontti, eli 8-10 * 3 ugulia.
 • Small unitin koko on 80mm frontti, eli 4 * 2 uljasta soturia

Rooma vastaan Barbaarit – Kähinä Sumujen Saarilla:

Rooma :

 • Kalle
 • Juha
 • Jaakon roomalaiset, pelaajana vaikkapa Ville V

Barbaarit :

 • Mikko,
 • Antti
 • Teemu

Tässä näyte valmistuvista naked fanatics -barbaareista. Tänään (to 17.1.) ois tarkoitus viimeistellä 7 chariottia!

 

Naked fanatics by Teemu

Naked fanatics by Teemu

Pelin kokoa :

Historiallinen tausta ja maasto : Soditaan sumujen saarella, joten ekalla vuorolla sumu hälvenee. Muuten tbd.

Skenaario :

 

Mahdollinen Toinen peli :

 

 

 

Bookmark and Share

102 comments to Hail Caesar 20.1.2013

 • avatar Juha

  Jihuu! Tuon näihin nyyttäreihin roomalaisia ja kelttibarbaareja!

 • avatar Antti Lahtela

  Mä voin tulla myös niillä barbaareilla mitä Jaakon ja Sampon kanssa ollaan väsätty :)

 • Jos/kun Rooma on EIR ja barbaareina ainakin kelttejä, historialliset vaihtoehdot on lähinna kapina sumujen saarella (mulla on Boudica) tai Galliassa.

  Jälkimmäisessä voisi olla semi-uskottavasti mukana germaaneja (kummalla vaan puolella, mutta Rooma tuskin oikeasti kaipaa vahvistuksia).

  • avatar Juha

   Jep, Gallia on jees. Mun keltit on tosin enempi brittejä, noin bodypaintin perusteella, mutta mutta… ei nyt niin tarkkaa ole. Jotenkin näkisin britit, gallit, germaanit ja jopa piktit ja sopivat muut figut toiselle ja EIR toiselle puolelle,

 • avatar Sami K.

  Varmaan kannattaa joku historiallinen taistelu valita tälle pelille aiheeksi?
  Niitähän on liuta. Jos ei muuten, ccancients.net on täynnä skenaarioita sille pelille, siitä voisi soveltaa jotakin.

 • avatar Sami K.

  No, tuossa nyt aluksi tuota skenaariolistaa linkin kanssa, siitä vaan ensin valitaan “sota” / ajanjakso:

  http://www.ccancients.net/Maps/index.html

  Oletan siis, että kaikilla roomalaisfiguilla on tietysti vain ja ainoastaan levypanssaria?
  Silloin ehkä kannattaa sijoittaa tosiaan tuonne ajanlaskun jälkeisille tapahtumille, mutta onhan se vähän tylsä, jos näin sulkisimme pois tulevistakin Rooman taisteluista mm. Caesarin Gallian valloituksen jne.

  • Nipotus: Gallian valloitukseen tarvittaisiin Caesarin armeija, ei EIR -armeija. Esim. kilvet on erilaiset ja ratsuväki loistaa poissaolollaan. Jullesta ei koskaan hämäävästä nimestä ja kovasta yrityksestä huolimatta tullut keisaria, Rooman keisariaika alkoi vasta hieman myöhemmin.

   Foundrylla on hyvä Caesar -sarja, mutta kellään ei taida oikeasti olla sellaista armeijaa.

   • avatar Juha

    Oikein nipotettu ;), jos kuitenkin otetaan lähtökohdaksi EIR, joka on hämmästyttävien, mutta totuutta mukaelevien sattumusten kautta saanut vastaansa barbaariliittouman vihat, ja sitten tapellaan iso “one off” taistelu, siis jos ei nyt koetettaisi ihan “oikeaa” historiallista, muuten ollaan umpikujassa.

    • Kyllähän roomalaiset kukistivat sekalaisia kapinoita. Kapina Galliassa germaanien tukemana on minusta ihan uskottava skenaario. Sarmaattien, daakialaisten yms. ravaaminen apuun puolen Euroopan poikki on sitten ehkä hieman epäuskottavaa, puhumattakaan mistään +-500 vuoden aikaportaaleista.

     Laajemmin ajatellen minusta EIR on vähän tylsä armeija juuri historiallisten vastustajien puutteen vuoksi. Oikeastaan ainoa sivistynyt sotilasmahti jota vastaan roomalaiset taistelivat olivat roomalaiset itse. Muuten se on barbaarikapina, barbaarikapina, juutalaiskapina, barbaarikapina, barbaarikapina ja satunnainen kärhämöinti parthialaisten kanssa (soveltuuko maasto ratsuväelle? Kyllä: hävisit, ei: voitit).

     Tasavaltalaiset, siinä se oikea pastanpurijoiden armeija. Ottivat senkkaa nenästä makedonialaisilta (ml. persialais- ja egyptiläisvariaatiot), kreikkalaisilta, espanjalaisilta, karthagolaisilta, toisilta italiaisilta ja vielä niiltä barbaareilta. Ja niillä on oikeasti muitakin heikkouksia kuin joukkojen kallis pistehinta…

     P.S. Barbaarimätöissä olisi kiva, että säännöt oikeasti mahdollistaisivat peitteisen maaston käytön eikä jokainen pusikko olisi sellainen juoksuhiekkakuoppa kuin WABissa…

     • avatar Juha

      No eihän tuosta asiana voi olla kuin samaa mieltä! Omaa näkökulmaa rajaa vain olemassa olevien armeijoiden tila, EIR ja barbaarit. Tässä vaiheessa en halua tasvaltalaisarmeijaa väsäämään (tosin 15mm löytyy :) DBA basella.)

      Miksei voida tehdä jotain house-rulea noihin maastoihin? varsinkin kun pelinä on HC, joka on korostetusti herrasmiesten ajanvietettä ei turnaamista!

      • En osaa lonkalta sanoa, miten HC:ssa onnistuu warbandin hyökätä esim. metsän läpi. Mutta asia sietää tutkia ennakkoon. Kokonaan avoimella tasangolla pelaaminen sataa ehkä vähän liikaa imperialistien laariin.

   • avatar Sami K.

    Siis hetkinen, en nyt ymmärrä, miten annoin sellaisen kuvan, että muuta olisin väittänyt. Tarkoitin, että jos pitäydymme EIR-aikaisissa taisteluissa, olisi sääli sulkea pois mm. tätä ennen tapahtuva Caesarin Gallian valloitus, pari vuosisataa aiemman gallialaissodat jne.

    Varmaan tuli väärinkäsitys.

 • avatar Gusse

  Multa löytyy noita makedonialaisia. Itse pikemanit voi Roomakähinän suhteen jättää kotiin, mutta ratsuväki käy hyvin esim auxillareista ja kevyttä jalkaväkeä voi hyödyntää joko roomalla tai barbaareilla. Pelaamaan ei oo pakko päästä, mutta tulen mielelläni paikan päälle seuraamaan.

 • avatar Teemu

  Lisää Kalle mutkin I tai II -peliin. Opn todellakin tulossa.

  Teemu

 • avatar Raul

  Hei kaikkille,

  Mua kiinnostaa tästä pelistä. Itseasiassa mulla on kirja ja pari armejä (rooma ja barbaarit), valitettavasti asun Salossa mutta haluan käydä kattelessama. Olisiko mahdollista?

  T.Raul

  • avatar kalle

   Toki, tervetuloa. Pelaamaankin voi tulla, koitetaan saada pelimuoto sillä lailla joustavaksi, että voidaan jakaa joukkoja eri henkilöille komennettavaksi.

   Lukitsin nyt samalla päivän, kun doodlen perusteella tuolta löytyi kaikille sopiva päivä.

 • avatar kalle

  Jätkät on pelanneen 30 peliä imperial rooma vs britit, mitä mekin olemme pelaamassa, ja kehitelleet ämpärillisen house ruleja balansoimaan peliä, kun ilmeisesti britit voittaa 80% matseista muuten :

  http://wabforum.co.uk/viewtopic.php?f=113&t=10961

  Tuskin tarvitaan tässä karkelossa, pääasia että päästään ottamaan sääntöihin tuntumaa, ja ulkoiluttamaan upeita ukkeleita.

  Nyt on vähäksi aikaa WABit sivussa, ja alan perehtymään tähän HooCee sessioon. Itse aion keskittyä siis ton Rooma – britit session järkkäämiseen, eli jos samaan aikaan jotkut haluavat pelata vaikkapa kreikkalaisten kähinöitä, niin sitä saa joku muu miettiä. Tavoitteena siis edelleenkin pistää kolmen WAB -armeijan verran ukkoja pöydälle per puoli, ja mitä se sitten HC -termistöllä tarkoittaakaan. Ja otetaan hooceen kirjoittajien mukaan enämpi roolipelaamisote hommaan tiukan väännön sijaan.

  • avatar Juha

   Mun Rooma ja Britti/keltit ilmoitttautuvat uudelleen, ne on menossa uusiin baseihin jo! Saapahan kerrankin kaikki figut pöydälle! Eikä se mitään haittaa, jos Rooma saa aika ajoin selkäänsä ;)

   • Häh? Joko me ehdittiin sopimaan basetus HC:lle?

    Ajattelin hommata Warbaselta laserleikattuja sabot-beissejä.

    Mun keltit on aina valmiina taistoon, joskin TO&E ei mene viralliseen kaavaan (mulla on ihan liikaa ratsuväkeä, kärryjä ja skirmaajia).

 • avatar Sami K.

  Hyväksytäänkö ne viikinkifigut kelteiksi, jos saan maalattua? Näköjään noilla on panssaria noilla briton-figuillakin, tosin jotkut siellä aina nakuilevat.

  Tai sitten voin tietysti pelata lainafiguilla, jos tarjotaan. HC on tällä hetkellä se kiinnostavin peli.

  • avatar kalle

   Arvioi itse, ei niitä kukaan muu pysty arvioimaan :)

  • Maalaatko sä ne lopultakin jos mä sanon joo?

   ;)

  • avatar Teemu

   Sanoisin, että siitä vaan, kun ne on maalatut. Kimpassa kuitenkinn pelataan, niin eturiviin vaikka multa kelttejä.

   Mut tavoitteena on komea peli, jossa ukot on maalattuja ja maasto näyttävää!

   • Eikä mun mielestä kaikkien ole pakko tuoda omia figuja. Katsotaan, millainen peli saadaan kasattua ja jakaudutaan joukkeisiin sen kummemmin miettämättä kuka toi mitä.

    Mutta beisseistä voisi sopia jotain. Tässä mallia, miltä 160x80mm näyttää:

    http://www.smallcuts.net/blog/?id=991

    • avatar kalle

     Mulla on kaikki ukot nyt ja jatkossa 20mm aluslevyillä, eli pyöreillä 20mm halkaisijaltaan metallilevyillä. Niitä voi magnetoidulle alustalle laittaa toisiinsa kiinni, jolloin se vastaa 20mm neliöbeissiä, tai pistää niitä harvempaan vastaamaan vaikka 25mm per ukkeli.

     • Mullakin on äijät prikoilla ja pysyy. En nyt kuitenkaan puhunut siitä.

      HC:ssä ukkojen määrällä ei ole väliä. Ulkonäöllisesti roomalaisten rivien sietääkin olla tiiviimpiä.

      Tärkeämpää on sopia yksikköjen (“movement trayn”) koko. HC ei anna kiinteitä kokoja, suositus on muistaakseni 12-20cm leveys normiyksiköille, mutta meneehän se vähän sotkuiseksi jos toisen linjan leveys on jatkuvasti 50% suurempi, tulee kaikenmaailman puolikaskontaktia ja muuta riesaa.

      Yksi vaihtoehto on ostaa läjä tällaisia:

      http://www.warbases.co.uk/#/movement-trays/4526418311

      Martin tekee mielellään myös custom-kokoja.

      • avatar kalle

       Äänestän 120cm leveitä yksiköitä standardikooksi, ihan sen takia että mun WAB liikutusalustat on sen levyisiä. Mutta käy mulle muutkin koot. Larget ja smallit sitten vastaavasssa suhteessa.

       EDIT : Joo siis 120 milliä.

       • Ehkä kuitenkin milleissä? ;)

        Mulla on varastossa läjä (lue: riittää lainattavaksi asti) 120x60mm ja 80x80mm (helppo tuplata 160×80) -lätkiä. Suurehko osa niistä on valmiiksi magnetoitu.

        Käy mulle muutkin, mutta niitä en lupaa hankkiä yli oman tarpeen. Tärkeintä olisi tehdä joku päätös.

       • avatar Teemu

        eli 6 ukkoa 20mm baseilla. Sopii mulle ihan hyvin. Keltti-hordet sitten vähän isompia jne.

       • avatar kalle

        Jos 120mm on oiva leveys standard unitille, niin pelataanko kahden vai kolmen syvyisenä ?

        Ainakin tohon tammikuun isompaan mättöön kuulostaisi kolmen syvyinen hyvältä, 18 ukkelia näyttää yksiköltä, 6 * 2 ei oikein.

        • avatar Juha

         Kannatan tuota 6×3 (120 mm frontage) perusmallia unitille, se näyttää unitilta. Voihan se olla jopa neljäkin syvä tai syvempi kun kyse on isosta unitista tai sellaisesta warbandistä. Jos olen oikein ymmärtänyt leveys ei ole ihan pilkulleen ja syvyys tuo vain mukanaan pienen riskin jos joutuu vetäytymään taistelusta. Isokirja itse taitaa suositella tuota neljää syvyydeksi warbandeille?

         • Joo, ei tämä ole mikään mikrometripeli. Homma menee sekavaksi jos mitat heittää niin paljon, että olet aina kontaktissa 1,5 vastustajan kanssa tjsp. Estetiikan lisäksi rivien määrällä on väliä lähinnä interpenetraatiossa (ts. linjan rivinvaihdot).

          Mä vedän sitten kelteille 2 12x6cm lätkää peräkkäin, siihen menee jotakuinkin 16-20 äijää yksikköön…

          eli saan raavittua kasaan vähän säveltämällä jotain 8-10 yksikköä warbandia. Periaatteessa parin divisioonan runko. Apujoukkoja on turhankin kanssa, jos kosher-listalla pelataan.

 • Niin, ja casualty markkereita pitäisi hommata. Niitä tarvii käytännössä keskimäärin 6 per yksikkö, eli vähintään jotain 50 kpl per puoli.

  Pitänee tilata läjä irtokilpiä tai jotain.

 • avatar Marko

  Kyllähän mäkin Hail Ceasaria pelanneena olen kiinnostunut, mutta mulla ei ole roomalaisia eikä barbaareja. Tulen varmaan siis katselemaan…

  Niin ja 120mm näyttää ja kuulostaa ihan fiksulta ratkaisulta. Warbandit ja falangit sitten kolmen syvyisinä.

  • avatar Juha

   Minusta tuo Mikon aikaisemmin esille tuoma ajatus, siitä että kaikkien ei tarvitse tuoda “väkisin” omia figujaa, vaan liittyy peliin jommalle kummalle puolelle eli pääsee osallistumaan. Silloin ei tule sellaisia hassuja armeija comboja. Uskon siellä olevan ihan mukavasti tekemistä tuossa Rooma vs, barbaarit ottelussakin.

    • avatar Sami K.

     Juu, siis ainoa syy tuoda figuja on, jos niitä ei ole jo taistelussa tarpeeksi. Eli kunhan Juha vaikka keksii jonkun skenaarion, siinä varmaan sitten kerrotaan, mitä joukkoja kullakin puolella on. Perusyksikkö on 2 riviä syvä, ja perusleveys on 160mm eli 8 figua. Mutta joillakin yksiköillä on 3 tai 4 riviä, mutta vapaastihan nuo saa sopia.

     Mitä roomalaisten tiiviimmyyteen tulee, minusta tuo sääntö, jonka mukaan brittien on pakko yhdistyä isoiksi (eli tuplaleveyksisiksi) yksiköiksi mahdollisuuksien mukaan on hyvä.

 • avatar kalle

  Tosta otin eilen inspiraatiota fluffyyn : https://www.youtube.com/watch?v=KOZs2_i_cDE

  Centurion elokuva, 117 AD, roomalaiset ottaa britanniassa pikteiltä nekkuun kunnolla. Voin lainata DVD:tä, jos joku kaipaa. Ei mikään ihmeellinen leffa, mutta on noita legioonalaisten taisteluja aina hauska katsoa.

  • Ne tulipallot meni vähän överiksi…

   Vanhemmissa leffoissa tuppaa olemaan parempia (IMHO) taistelukohtauksia, kun avustajat saivat nälkäpalkkaa ja niitä pystyi oikeasti tuomaan kuvaan riittäviä määriä.

  • avatar Teemu

   Ihan on pätkä. Multa löytyy myös ja lisäksi “Kotka” ja “Last legion’. Kaikki samaa teemaa… Pitäiskö järkätä leffailta kertsillä, ikään kuin johdantona…

 • avatar kalle

  Pistin tonne postiin nyt suositukset unittien koosta. Sääntöjen lukeminen etenee hiljalleen, vielä ei ole mitään kummmoista valaistumista tapahtunut.

 • avatar kalle

  Mites olis skenaariona HC:n sääntiksen sivun 128 Border Raid AD52 britanniassa. Näyttäis olevan suunnilleen kolmen normikentän kokoinen pelialue, ja tohon voi hyvin sovittaa 2-4 pelaajaa per puoli. Lukaisin ton skenaarion toistaiseksi vaan pikaisesti läpi, mutta noin periaatteessa tykkään ton tyyppisestä asetelmasta, eli armeijalistat on valmiina, maasto ja tavoitteet on asetettu, ja skenussa on ukavan tarinallinen ote.

  • avatar kalle

   Tavailin viikonloppuna taas sääntöjä ja HC:n tota brittiskenaariota läpi. Jotenkin se skenaario on kirjoitettu vähän sekavasti, tai vaatii puolueettoman Umpiren söhellystä. Luulenpa, että kirjoittelen vaikka puhtaaksi sen skenaarion, noin periaatteessa se on ihan suht hauskan oloinen, mutta luulenpa että sitä voisi kyllä oleellisesti parantaa… Mutta joukkojen koostumuksen kopsaisin pääpiirteissään siitä skenusta, jos vaan saadaan se määrä joukkoja liikenteeseen. Roomalaiset tuskin on ongelma, mutta barbaareja tarttetaan aika läjät, olikohan se 2 * 4 warbandia + kaikkea mahdollista.

   • WI300:ssa oli myös Rooma vs. Britit skenu.

    • avatar kalle

     Pystyisikkö skannaamaan ja meilaamaan sen skenaarion, siltä varalta ettei lehteä ole myymälässä, kun seuraavan kerran pääsen kylille ?

   • avatar Juha

    Hyvä jos on aluksi ihan pelimiesten itsensä tekemä skenu, silloin pääsee asiaan heti eli siirtelemään leluja pöydällä! Yleensä nuo herrojen skenut ovat vähän löysästi kirjoitettuja ja vaativat joko sopimista tai juuri Umpiren tekemään tilanteessa tulkinnat. Oliko se nyt niin, että tuo warband on yksi unit ja sen kooksi on jotenkin hahmoteltu 6×4 figua eli 24? Mulla on tuollaisia joukkoja noin kolme jo valmiina.

 • avatar Sami K.

  Tuosta voi katsoa Rickin höpötystä aiheesta, meillähän oli tuo perusfrontage 120mm, eli juurikin tuo 24 figua medium warbandille. Large olisi sitten 48 figua.

  http://www.warlordgames.com/9769/hail-caesar-rick-speaks/

  • Alustan koko ratkaisee, sille tungetaan sitten ukkoja kunnes hyvältä näyttää. HC:ssa on oivallinen tilaisuus laittaa vähän enemmän huomiota alustan koristeluun.

   Vrt. Debis, jossa bleidejä laitetaan 4 alustalle ja warbandia 3 ukkoa.

   P.S. Tilaan just komentobeisseiksi 70mm pyöreitä sabotteja, joihin tulee 4 25 pyöreää slottia. Maksaa about euron/kpl. Haluaako joku muu? Säännöthän ei määrää komentobasen koosta mitään, eikä sillä ole mitään suurta merkitystä. Halusin neljä slottia, koska siihen saa siististi jalkakomentoryhmän tai kaksi kaakkia. Muitakin kokoja/slotteja saa.

   • avatar Juha

    just näin, olen juuri aloittamassa barbaarien uudelleen basetuksen, ja niihin tulee vaihtelevasti figuja aina 4-5 per base (40x40mm), silloin myös vähän erottuvat pöydällä hyvin formatusta Roomasta.

   • avatar Juha

    Liityn tilaukseen kahdella kymmenellä basella, jos ehtii!

    • Et sä tarvitse kahtakymmentä komentobasea, niitä on siis noin yksi per divisioona plus Suuri Johtaja. Mutta kyllä mä tilaan jos välttämättä haluat.

     Yritän muistaa skannata sen lehtiartikkelin huomenna.

     • avatar Juha

      Tiedän, mutta käytän niitä myös muuhun tarpeeseen, mallaus jne. Ja kun nyt tulee, niin saan varastoon enemmän kerralla.

      • Ok, laitetaan tilaukseen. Finalisoin tilauksen varmaan illlalla tai huomenna aamulla, jos joku muu vielä haluaa niitä (tai Warbaselta jotain muuta). Materiaali on siis laserleikattua MDF:ää.

       Postikulut jakoon hypermystisellä tilausosuuskaavalla.

  • avatar Juha

   Heh, perusfrontage taitaa noiden herrojen mukaan olla 160-200mm ja sitten todetaan – hieman säälien – on ihan hyväksyttävää pelata myös 120 – 160mm frontagella, jos ei nyt muuta ole ;), mutta meille se kyllä sopii.

   • avatar Sami K.

    Mutta perussyvyys on 2 riviä, meillä näköjään 3 riviä, eli oikeastaan figuja on enemmän yksikössä. Eli aivan hyvin voisimme pelata perusfrontageilla figumäärän suhteen.

    Onko muuten joku syy, että isot yksiköt ovat noin pieniä? Eikös pitäisi olla 240mm? Aika paljon parempia ovat 160-millisinä.

 • avatar Teemu

  Millä aikataululla pelataan?

  • avatar kalle

   Mikäs herroille passaa, olisko ysin korvilla paikalle maastoa ja nappeja kasailemaan passeli ?

   Koitan tässä lähipäivinä vähän hahmotella peliä lisää, mutta Juhan jossain ehdottama ihan perus bättle taitaa olla se viisain ratkaisu, kun ollaan kuitenkin ottamassa lähinnä vielä tuntumaa peliin. Otetaan siitä pelistä sitten oppia ja kehitellään seuraavasta sessiosta vieläkin viksumpi.

   Eilen nostin taas roomalaiset operaatiopöydälle, ja aloin sutia viimeisiä pariakymmentä legioonalaista kuosiinsa. Samalla aloin lukemaan taas kertaalleen HC sääntistä alusta loppuun…

   Olen kanssa ottanut 2013 vähän prioriteettia peleihin:
   1. Faba, varmaan reilut puolet peliajasta
   2. Ancient + Hail Caesar
   3. Wotr, jos kerkeää, ja tietty ainakin kampanja
   3. Flames jos aikaa jää, pakko jäädä edes vähäsen.
   4. 40k, jolle ei millään aikaa jää…

 • avatar Juha

  Klo 9.00 sopii hyvin. Mulla Bp ja HC kuuluvat prioriteetin kärkeen, niin jos tämä HC nyt osoittautuu hauskaksi peliksi, BP ainakin on!

 • 0900 sopii hyvin.

  Tekeekö joku listat etukäteen, vai kannetaanko vaan kaikki paikalle ja ihmetellään siitä?

  nimim. laittoman paljon ratsuväkeä ja kärryjä

  • avatar kalle

   Kannetaan paikalle ja katotaan divisioonat kasaan. Lasketaan omat listat kuitenkin about valmiiksi, niin että voidaan tuunata ne paikanpäällä kuntoon.

   Imperial Rooma vs Ancient Briton HC : Biblical & classical kirjasta ilmeisesti.

  • avatar Juha

   No jos koetetaan pelata se sääntiksen skenu, niin sen mukaan voisi kasata. Siinähän on aika selkeä listaus molemmilla puolille, jos “oikeat” figut ei riitä, niin sitten joustetaan.

   Hitto onkos tässäkin pelissä tuo “laiton” käsite? Eikös se perustu pelaajine keskinäiseen sopimukseen ;)

   Eli kaikki paikalle!

   • avatar kalle

    Tarkotakko Juha sivun 128 Border Raid AD52 skenua ?

   • Valitettavasti on. “Listakirjan” mukaan mennen barbaariarmeijaan on uskomattoman vaikea tunkea mitään muuta, kuin perusjalkabarbaareja. Ilmeisesti esim. JulleC:n kohtaamia gallien ratsuväkiosastoja ei ollut oikeasti olemassa…

    Suoraan sanottuna ainakin se ensimmäinen listakirja on ala-arvoinen suoritus. Siitä saa yksikkötyypit ja statit ja ehkä jotain osviittaa “hinnasta”, mutta muuten kompositiosäännöt vaikuttaa melko lailla testaamattomilta, bugisilta ja kannattanee jättää huomiotta. Ei tämä peli muutenkaan sovi mihinkään hampaat irvessä turnaamiseen.

    • avatar Juha

     No ei sovi, meinaan nillittäminen :) ja jos niitä barbaariratsumiehiä on, niin miksi niitä ei sitten voisi käyttää? Sehän on vain pelaajien välinen sopimus. No anyway, se kirjan skenu on aikas lailla jalkaväkimittelö.

    • avatar kalle

     Ei oteta mitään stressiä noista yksiköistä. Koitetaan mennä suunnilleen sen säätinksen skenaarion mukaan, ja sovelletaan vapaasti yksikkötyyppejä, jos jollain on joukkoja joita nimenomaan haluaa kentälle.

 • avatar Ville

  Sori, täytyy perua HC, menikin pahasti päällekkäin muiden sovittujen menojen kanssa. Toisella kertaa sitten.

  Ville V.

  • avatar kalle

   No, lähdetään siitä että ne pelaa jotka tulee paikalle. Nappuloita varmaan riittää anyway. Mikko & Teemu ja Antti on joka tapauksessa barbaroimassa ja minä ja Juha herrasmiehinä hoidellaan vähän ammattimaisempaa sotimista. Muita voi tulla paikalle ihan vapaavalintaisesti, ja jaetaan komentoa sen mukaan ketä paikalla on.

 • avatar Teemu

  Voitaisiin lähiaikoina listata (maalalatut) joukot. Tuollahan on keskustelyuryhmissä oma ketju “Ancient armeija-listauksille”

  • avatar kalle

   Mä listasin mun roomalaiset tonne.

  • avatar Juha

   Pitää viikonloppuna tarkentaa määrät, suunnilleen samanlainen armeija kuin Kallellakin, mulla on enemmän auxiliaa ja hieman vähemmän legioonaa, mut kokonaisuutena samanlainen legioona. Kaapissa vielä maalaamattoman lisä legioonaa ja auxiliaa :)

 • avatar Antti Lahtela

  Oho, en ole seurannut tätä ketjua sen jälkeen kun syyskuussa olin tohon kommentoinut enkä ole edes tajunnut että olen merkitty mukaan tähän :O

  EN ole siis maalannut syyskuun jälkeen yhtäkään barbaaria joten ne on ihan kesken! Napoleonin sodat on vieny mut ihan mennessään kun hankin pirun ison kasan 15mm joukkoja Waterloo-projektiin ja maalannut koko loppuvuoden niitä.

  Näillä näkymin pääsen kyllä mukaan pelaamaan, tosin on kyllä jo peliä joka viikonlopulle joten toivottavasti ei hallitus kotona sano mitään… Figut tuon toki kerholle joka tapauksessa.

  Joukot ovat Warhammer Ancients alustoille laitettu, eiköhän niistä voi muodostaa kuitenkin Hail Ceaseriin porukat.

 • avatar kalle

  Yess ! Nyt on kaikki goddamn roomalaiset maaleissa !! Toki niistä suurin osa kaipaa pientä ja isompaa laittoa, ruohotusta, kilpiä etc, mutta ne on jo pelikelpoisia.

 • avatar Luar

  Hei!

  Minä olen tulossa. Haluan katella ja oppia systeemi mutta voisin myös pelata jos olisi mahdollista. Mulla on barbareja (keltit). Ne ovat maalatut, otanko mukaan?

  • avatar kalle

   Tervetuloa pelaamaan, ja nappaa ihmeessä nappulat matkaan.

   • avatar Sami K.

    Aika kovaksi väännöksi menee jaksaa tulla (tietysti taas yömyöhään valvotun) leiriviikonlopun jälkeen tähän, mutta onneksi tämä sota ei ole yhdestä miehestä kiinni. Peli kuitenkin kuuluu prioriteetteihin Juhan lailla, joten todellakin pyrin tulemaan paikalle. Voin pelata mitä vaan tarjolla olevaa.
    Ajattelin myöskin ostaa tuon HC:n startterin, ja myydä pois roomalaisia kaipaaville roomalaiset (30 + scorpion). Kelttejä kuitenkin tarvitaan lisää enemmän, ja ne sopivat yhteen viikinkifigujeni kanssa jossain määrin. Tämän testin jälkeen kun selviää, mitä ajanjaksoja ja joukkoja alamme jatkossakin pelaamaan, voisin alkaa kasaamaan varsinaista armeijaa. Varmaan rooman sodat ovat vahvoilla, mutta kreikkalaisiakin (ilman roomaa) olisi tietysti mukava nähdä.

    Asiaa sivuten, jatkan nyt myös aktiivisesti tuon fantasia-HC:n eli Hail Franzin kokoamista pohjautuen tämän Yahoo-groupin työhön http://games.groups.yahoo.com/group/HailCaesarFantasy/files/ , ja siitä alan myös varmaankin organisoimaan pelejä tämän vuoden aikana, tietysti kiinnostuksesta riippuen. Ja tietysti siten, että roomalaiset pääsevät myös tappelemaan örkkien kanssa, onhan Warhammer-maailmassa oma Tilealainen entinen maailmanmahti Remas!

 • avatar Teemu

  Kysymys: tarviitteko mun roomalaisia mukaan? En turhaan jaksa roudata niitä kertsille. Listaus maalatuista joukoista tuolla keskustelufoorumilla.

  • avatar kalle

   Tuo vaan. Käytetään niitä vaikka woundimarkkereina, tai ne voi viettää orgioita meidän sotureiden vaimojen ja tyttärien kanssa takalinjoilla jos ei muuta käyttöä keksitä. Oishan se komeata pistää kolme armeijallista roomalaisia kentälle.

 • avatar Antti Lahtela

  Huomasin että olitte aloittamassa hyvissä ajoin, en varmaan ehdi ihan klo 9 paikalle. Mun barbaarit on kerholla vitriinissä, voitte sieltä ottaa jos en itse ehdi.

 • avatar kalle

  Ja voitto kotiin ! En kyllä tiedä menikö kaikki säännöt ihan oikein, ehkä helpompi taas lukea niitä, kun on jo toinen peli takana.

  Antti otti kerhon 15mm napit inventoitaviksi, päästään niilläkin pelaamaan HC:ta, 28mm napeilla vaatii väkisin sen 2-3 pelaajaa per puoli, eli on aika suuritöistä.

  Muuten ihan OK peli, pitää koittaa ettiä seuraavaan mättöön sopiva skenaario.

  • avatar Juha

   Hieno peli ja hyvä kokemus noista säännöistä! Ei kai ihan megaluokan virheitä tehty? Seuraavaan skenu ja umpire, niin pelaaminen nopeutuu edelleen. Ei kun sopimaan seuraavaa!

   • avatar Sami K.

    Juu, hauska peli oli, niin kuin oli odotettavissa. Uutta putkeen ja Umpire-vuorot tarvittaessa, varmaan pystyy jo viimeistään Helmikuun alettua pelaamaan toisen?

   • No, mä ainakin kategorisesti unohdin kaikki “wild fighter” rerollini. Äh, kaikki erikoissäännöt on ihan hanurista, kun yrittää opetella systeemiä.

    Toisekseen, kyllä tällaiset 6-0 -tulokset pistää miettimään toimiko se nyt ihan oikeasti. Ja sanoisin tämän vaikka olisin voittanut.

    • avatar Juha

     Yhden pelin perusteella voi olla vaikea tuomita. Pelin tekijöiden pelissä barbaarit voittivat totaalisesti, ja nyt toisin päin. Lisää pelejä vyön alle, niin näkee miten toimii. HC:ssä juttu on kyllä enemmän leikkiminen maalatuilla figuilla komeassa maastossa, ei niinkään se kumpi voitti. Erikoissäännöt ne minuakin vähän arveluttavat. BP:ssä niitä on onneksi paljon vähemmin :)

 • avatar kalle

  Jäi muuten kertsille yksi sääntis, laitoin sen kirjahyllyyn, eli sieltä vaan hakemaan omaansa.

 • avatar Antti Lahtela

  Pistin tonne keskustelufoorumille listan kreikkalaisfiguista, noilla pääsee jo halukkaat pelaamaan. Teen vielä skenun, jos ei ihmiset halua itse keksiä.

  http://www.nopat.fi/forumpress-2/?vasthtmlaction=viewtopic&t=182.0

 • avatar kalle

  Sweeping advance yksikölle olisi pitänyt tehdä testi, meneekö disorderered tilaan.

  • avatar Sami K.

   Eikös sitä heitetty? Luin ainakin sen sääntökohdan ja sovellettiin jossain vaiheessa, ehkä unohtui sitten matkalla. Voisiko siis olla niin, että sweeping advanceja voi tehdä, kunnes disorderaa?

   • avatar kalle

    Yksikkö voi tehdä vain yhden sweepin per kierros, ja en kyllä minä ainakaan heittänyt (muistaakseni) sitä. No, disordered olisi vaikuttanut lähinnä vaan -1 osumiseen. Toinen, missä saatettiin mennä metsään, oli support attackit, ne ei saa plussaa osumiseen chargeista tai muustakaan.

 • avatar Sami K.

  Hmm, pitäisikö pelata niin, että kuitenkin morale save-heitto on aina sama, eikä erikseen heitetä 5+:aa ja supportien osumille 4+:aa tms, jos pilumit tms. vaikuttavat, vaan savet tulevat aina samalla luvulla? On siinä järkeä myös historiallisesti, koska tosiaan pilumit kilvissä on vaikea tapella.

  Voin tietysti pistää Warlord Gamesille kyselyn tai sitten foorumille, eiköhän sieltä Fat Bloke tai joku auktoriteetti vastaile!

  • avatar kalle

   Kysy vaan. Luulisin, että ne supporting attackit on ikään kuin ne tukevat yksiköt ampuisivat lähelle siihen kohdeyksikköön. Eli jos skirmarit tukee legioonayksikköä, ei moraalisaveen tule mitään modifieria. Mutta tänä on kyllä arvelu sen perusteella mitä sääntöä taas tavasin.

 • avatar kalle

  Teemun kanssa oli puhetta, että voisi koittaa järjestää Hail Caesar -turnauksen. Koitetaan parilla pienellä house rulella säätää peliä niin, että pelit saa pelattua järkevällä yksikkökoolla, kahdella divisioonalla kolmessa tunnissa.

  Tarjolla olisi : 26.5. ja 9.6. Sopiskos noista jompi tai kumpi ?

  Jos saadaan 6 tai enemmän pelaajaa paikalle, niin turnaus olisi mielekästä järkätä.

You must be logged in to post a comment.