logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Historialliset sotapelit

20.1. Hail Caesar -pelin raporttia ja kokemuksia

 

Eillen sunnuntaina kertsille kokoontui innokas joukko ancient-fanaatikkoja kokeilemaan Warlord Gamesin Hail Caesar -peliä. Moni oli ottanut tuntumaan sääntölogiikkaan Black Powder peleissä ja hyväksihän ne on havaittu. Mukana oli myös kaksi espanjalais-vahvistusta Raoul ja ystävänsä.

Rooman tehtävänä oli rankaista niskuroivia kelttien barbaariheimoja, jotka olivat kehdanneet vangita legioonalaiskomentajia, sekä kaapata Legioonan XX standardin.

Pelilauta oli massiivinen 6″ X 12″ ja figuja oli molemmilla puolilla yli oman tarpeen (mikä olis tietty ollu hyvä ymmärtää, niin ei ois viime viikon yöunet mennyt barbaareja sutiessa ;-))

Barbaari-horde on herännyt - roomalaisia nököpiirissä

Barbaari-horde on herännyt – roomalaisia nököpiirissä

Mitäs sitten tapahtuikaan – lue lisää!

Rooman set up - Britonit ovat vielä unessa / lihapatojen äärellä.

Rooman set up – Britonit ovat vielä unessa / lihapatojen äärellä.

Rooman ratsuväki menossa rankaisemaan kyläläisiä heimosotureiden virheistä. Ratsuväki vietti yhden kierroksen rankaisemassa kylän naisia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelloilla juoksenteli paimenpoika, joka sai kohdata Rooman mahdin ensimmäisenä :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WP_000354

First blood! Numidialainen auxiliary on lahdannut britonien paimenpojan ennen hälyytyksen antamista ja jahtaa nyt hepoilta näyttäviä lehmiä, jotka sanovat MÄÄ! Roomalaiset eivät kuulemma tiedä mitä lehmillä / lampailla tehdään. Keltit tietävät…

WP_000355

Roomalainen ratsuväki teurastaa ensimmäisen kylän (nais)puolustajat ja tuikkaa kylän palamaan.

WP_000361

Roomalaiset polttivat ensimmäisen Briton-kylän ja ottivat naiset ja lapset vangeiksi!

WP_000360

Roomalaisarmeija etenee aalloissa. Yksi komentajista on kännissä! tarjoaako tämä Britoneille mahdollisuuden poimia vastustajan divisioona kerrallaan?

WP_000356

Keltti-armeija on herännyt; keskellä Teemun druidic fanatics, vasemmalla Raoulin klaani ja oikealla isännän, eli Mikon klaani.

WP_000359

Hälytys on anntettu ja keltit rynnistävät eteenpäin!

WP_000357

Mikon divisioona koukkaa kylän läpi pöpelikköön ja yllättää Rooman väijyksissä olleen Numidialaisen auxiliary-ratsuväen

WP_000353

Antin divisioona etenee linjassa. Alokkaat ovat niin peloissaan, että harjoittelevat tortoisea koko ajan!

 

Roomalaiset olivat lähetttäneet legioonat rangaisteuretkelle kurittamaan kurittomia barbaariheimoja, ja noutamaan kaapatun legioona XX:n tunnuksen takaisin. Matkalla roomalaisten oli määrä polttaa kylät ja harjoittaa muutakin rangaistustoimintaa. Peli alkoi ensimmäisten roomalaisten legioonien ilmestyessä kentälle alkaen edetä kohti kohteen olevia kyliä. Aluksi eteneminen eteni kohtuullisen nopeasti ja ilman sen kummempaa vastutusta, kunnes kelttien vartiomiehet havaitsivat marssivat legioonat. Heimot hälyytettiin aseisiin ja ei aikaakaan, kun taistelukentän reunoilta alkoi vyöryä valtavia barbaarilaumoja, jotka aloittivat etenemisen kohti legioonien ensimmäisiä joukkoja. Tilanne näytti todella huolestuttavalta, kelttien ylivoima oli ilmeinen, oliko Rooma sohaissut muurahaispesään ja saanut kaikki keltit kimppuunsa samaan aikaan.

Legioonien komentajat alkoivat komentaa joukkojaan yhtenäiseen linjaan, tietäen että koko linjan olisi pidettävä ja läpimurtoa ei saisi syntyä, muuten alivoimainen roomalaisjoukko olisi tuhoon tuomittu. Juuri oikealla hetkellä roomalisten linja saatiin yhtenäisesti, sillä samassa hetkessä ensimmäiset taistelut alkoivat, ensin vasemmalla sivustalla metsän suojissa, jossa Rooman linja piti. Tämä siitäkin huolimatta, että vaihtelevassa humalatilassa ollut legaatti Dipso Vino Maniacus onnistui blunderoimaan monta tärkeää komentoa samalla pyörien ympäriinsä hevosensa selässä. Onneksi Vinon joukoissa taisteli veteraanikohortti, joka osasi asiansa juuri oikealla hetkellä.

Keskellä hurjat fanaatikot iskivät vääjäämättömällä voimalla toiseen Spandexin legioonaan, joka sekin piti linjansa ja sama toistui myös oikealla sivustalla. Näin kelttien ensimmäien tuhoisa isku oli saatu torjuttua, ja nyt taistelu kääntyisi selvemmin ammattisotilaiden eduksi.

Ensi-iskun jälkeen keltiti juuttuivat kuluttavaan iskujen vaihtoon Rooman hyvin haarniskoitujen ja motivoituneiden sotilaiden kanssa, jotka vielä pystyivät vastaiskuihin kelttien sivustoihin. Tarkannuksen mainittakoon, että rooman legaatti Flaatus Maximus, otti kohortin kokemattomia legioonalaisia komentoonsa, ja johti hyökkäystä edestä jyräten alleen kaksi kelttilaumaan. Tämä käytänössä mursi kelttien hyökkäyksen. Vaikka keltiti taistelivat hurjasti, tilanne alkoi vähitellen kääntyä Rooman eduksi ja joukko joukolta kelttien soturit katsoivat paremmaksi vetäytyä pois taistelusta, kunnes barbaariheimojen armeija käytännössä murtui ja oli aika lopettaa taistelu.

Kelttien eteneminen oli pysäytetty keskelle taistelukenttää, ja taistelu oli ohi. Voittoisa Rooma poltti loput kylät ja haki takaisin XX -legioonan Aguilan ja marssi takaisin leirehin juhlimaan voittoaan.

Kommentteihin: mitä opittiin? Miksi roomalaiset veivät voiton? Alussa kuitenkin huomattiin, että Britoni-pelaajat ovat selvästi parempia pelaajia! ;-)

Jatkakaapa tähän muut kuvia ottaneet!

Tässä lisää muutamia tilannekuvia ja taistelukenttäkuvaa taistelulinjojen hurjista kohtaamisista, ovat varsinaisia joukkokohtauksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barbaarit ja legioona kohtaavat metsän reunoilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hurjat villit iskevät roomalaisten Testudoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hurjistunut kenturio etsii seuraavaa uhria gladiukselleen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barbaarien heimopäälliköt taktikoivat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rooman kenraalit taktikoivat myös, hieman voittoisammin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taistelun huippuvaihe, suurin osa joukoista mukana taistelulinjassa, varsinainen “kaikki lyövät” tilanne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kelttimassa vyöryy rooman linjaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voittoisan Rooma on hakenut kotkansa takaisin!

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share

65 comments to 20.1. Hail Caesar -pelin raporttia ja kokemuksia

 • avatar Teemu

  Raportin tynkää…

 • avatar kalle

  Teemu, jokainen maalattu figu tekee maailmasta vähän paremman paikan, joten viimeisen yön maalaussessio ei mennyt ollenkaan hukkaan :)

  Ensinnäkin skenusta plussia ja miinuksia :
  + vaiheittainen kentälle tulo on hyvä juttu, pääsee peli paljon nopeammin liikkeelle. Tota kannattaa käyttää
  + Seuraavassakin pelissä voisi olla listat valmiina, voitaisiin pelata vaikka noilla samoilla joukoilla, myutta vähän yksinkertaistaa vaan hommaa.
  – Kolmen kentän matka ehkä liikaa ? Riittäisköhän tähän skenaarioon (muokattuna, ks alla) kaksi pöytää ? Siis 96” * 72”.

  Rooma depos ja pelasi vähän hölmösti, kentsua ei olisi kannattanut pistää ehkä ekana kentälle, kun nimenomaan vikana tulevalla jalkaväkidivisioonalla kannattaisi olla komentorerollit. Ei vaan osattu sääntöä oikein. Ratsuväki haaskatttiin kanssa ihan sekundäärisiin kohteisiin.

  Mitäs jos otettaisiin uusinta näin :
  * Samat joukot (barbaarit voi vähän säätää jos haluaa, kun kerran hävisivät)
  * Laitetaan vaan kaksi pöytää, pitkät sivut yhteen.
  * Kummaltakin puolelta tulee aina yksi divisioona kentälle kierroksessa
  * Otetaan vähän vähemmän metsää kentälle, vähän pienemmär rakennukset.
  * Kerrataan säännöt vielä ennen peliä :)

  • avatar Juha

   Ehdotus on hyvä, otetaan vaan uusinta!

  • avatar Teemu

   “Teemu, jokainen maalattu figu tekee maailmasta vähän paremman paikan, joten viimeisen yön maalaussessio ei mennyt ollenkaan hukkaan :)”

   Näinhän se on…, tosin ei ollut kyseessä vain yksi yö! Olisi voinut maalata vaikka fanaticit ja kärryt ihan valmiiksi, jos ois tiennyt, että perusjantteireita tai ratsuväkeä ei tarvita.

  • avatar Teemu

   Mun mielestä voidaan hyvin pelata samoilla listoilla.

   Ei Rooman voitto ollut kiinni paremmasta listasta vaan siitä, että ratkaisevilla hetkillä kelttien chargeista aina VAIN osa meni perille (esim. fanaatikot) ja kyljet jäivät auki. Linjan pitäminen ja charget pääasiassa initiative-liikkeellä on se varmempi tie. Mutta riskejä pitää ottaa. Homma kusi siihen, että roomalaisten closed ranks kesti niin hyvin, että vaikka fanaatikot tekivät 9 hittiä (ja otti vissiin 2 sisään), roomalaislegioona hävisi vain yhdellä ja silloin break-testi oli helppo onnistua.

   Sääntöjen oppimisen ja ennenkaikkea taktisempien ulottuvuuksien oppimisen kannalta olisi juurikin hyvä pelata samalla setillä. Maastoa tosiaan kannattaa vähän keventää.

   Jos joku kenraaleista haluaa vaihtaa puolta, niin sehän käy.

   2.2. ei valitettavasti käy mulle. Saatte tarvittaessa esim. kelttikärryjä lainaan.

 • avatar Sami K.

  Itse kyllä preferoisin uutta skenaariota, joka jatkaisi tämän tapahtumista, jos Umpire (kuka se tuleekaan olemaan) sellaisen saisi aikaan.
  Silloin ei sekoittuisi hyvän ja muistettavan skenaarion muistot uusinnan kanssa!

  Mutta en minä mitenkään suuresti uusintaakaan vastusta, jos sillä tavalla saadaan nopeammin uutta putkeen, pääasia, että pelaaminen jatkuu. Mutta tosiaan voin tarjoutua umpireksi ja skenunmiettijäksi, jos Mikko ei ehdi (hänhän tarjoutui olemaan umpire ensimmäisen kerran).

 • avatar kalle

  Mites muuten joidenkin toisten armeijoiden kohtaaminen, kreikkalaisiahan on porukoilla paljon ? Mulla olisi persialaisia pistää kentälle, mutta muilla ei taida olla. Eikä noi mun persialaiset riitä millään yhdeksi rintamaksi. Marko varmaan osaa sanoa, löytyisikö Persia + petturikreikkalaiset vastaan sparta tms :)

 • avatar Sami K.

  Aika kiitettävästihän foorumin Ancients- ja medieval-figulistaukseen olette laittaneet tietoja, eiköhän niiden perusteella voi alkaa suunnittelemaan.
  Nyt toki seuraavassa pelissä käytetään samaa teemaa ja joukkoja, mutta uusien teemojen aloittaminen hoituu varmaan kaikkein parhaiten niin, että teema, skenaario ja siinä käytettävät joukot suunnitellaan kuukausia etukäteen, jotta ihmisillä on aikaa rauhassa valmistautua niihin.

  Kelteillähän on nyt selkeä revanssin tarve, eivätkä Walesin keltit luovuta hevillä! Ehkä tällä kertaa voisivatkin roolit vaihtua, barbaarit tekisivätkin iskun, joka yllättää roomalaiset, jotka olivat kuvitelleet paikalliset heimot jo lyödyiksi?

 • avatar Antti Lahtela

  Hieno peli oli, näitä Black Powder/Hail Ceasar pelejä on tosi rento pelata eikä mene liian takkuiseksi vaikka pelaajia on paljon.

  Minäkin tuun mielelläni seuraavaan matsiin, kumpi puoli tahansa käy ja voin maalata loppuun ne mun barbaarit siltä varalta jos ne muuten vaikka loppuisi ;)

  Eikö olisi paras pysyä Rooma vs. barbaarit asetelmassa vielä kreikkalaisten sijaan, kun on joukkojen kyvyt tullut tutuksi?

  • avatar Juha

   Koko pelin idis on moninpeli, siksi skaalautuvat hyvin 300 + figumäärille ;) pelin kärsimättä, siitä pidän isot pelit ja maalatut figut, siinä on jotain, siinä!

   Itse en voi kontribuoida muita kuin barbaareja ja roomalaisia, kun muita aikausia ei ole, eikä lähiaikona tule, tosin en menisi vannomaan ;)

 • avatar kalle

  Tuliskos lauantai 2.2. liian nopeasti ? Sopisi mulle :)

 • avatar Sami K.

  Käyhän se, hyvä vaan, kun taotaan, kun leka on lämmin.
  Tämä peli voisi olla hieman muunneltu osapuolien vaihto, pitää vaan säätää joukkoja hieman. Ja tarinaan sopivasti taistelussa erityisen hyvin suoriutuneet “raa’at” legioonalaiset voisivat olla nyt jo regulareja? Mitkäs yksiköt tekivätkään sankaritekoja?

 • En lupaa mitään tällä aikataululla.

 • avatar Antti Lahtela

  Sain tehtyä inventaarion figuista loppuun. Foorumilta voi käydä kattomassa. Roomalaisia oli kyllä harmittavan vähän, muuten saisi hyvin pelattua Hail Ceaseria kun barbaareita on runsaasti.

  http://www.nopat.fi/forumpress-2/?vasthtmlaction=viewtopic&t=184.0

  • avatar kalle

   Hankitaan kerhon piikkiin noita 15 millisiä sen verran että päästään pelaamaan, jos vaan löytyy niille maalaajia. Minä voin ottaa osaa maalaustalkoisiin. Hooceeta ois kiva pelata 15 millisilläkin. Tämä siis mikäli kerholla on fyrkkaa, eikä ole painavampaa rahantarvetta hallituksen mielestä. Lisäksi pitää avaimia hommata joskus lisää…

   Ei kai noi 15mm figut paljoa maksa ?

   • avatar Juha

    15 mm figut ovat halpoja,ihan sama mikä valmistaja. On itse asiass hassua, että me jotka olemme tottuneet GW:n figuhinnoitteluun, pohdimme olisko 15mm kallista :) 15 mm packin (8-10 ukkoa) hinnalla saa parhaimmillaan GW figun pään :D. Mulla on muuten pikkuarmeijat 15mm Marian roman ja Carthagolaisia. Ja tietenkin h-‘vetin iso EIR armeija :D

    • Ei ne oikeastaan enää ole. Kun vähän shoppailee, metallifigujakin saa punnan kieppeillä per äijä. Muovi maksaa karkeasti ottaen puolet.

     Esim.
     6 pakettia 15mm viikinkejä @2.80 = 16,80 GBP
     Gripping beastin viikinkiboksi n. 20 GBP

     Ja jälkimmäisestä saa määräalennusta, kun niitä tilaa useampia.

     Mutta jos saa kiksejä muurahaisten maalaamisesta, se on sitten toinen juttu. Mä en niihin koske genressä, jossa vormujen pitäisi oikeasti näyttää hyvältä (nykyajan viherruskeat mössöt ja kurkkusalaattipuvut on toinen juttu).

     • avatar Juha

      Kyllä kurkkusalaatinkin voi maalata figun päälle ;) Mut joo murkkujen maalaaminen on oma juttunsa.

      • avatar Sami K.

       Muurahaisilla tarkoitetaan 15mm ja alle? Ei ole mikään halpa skaala, kuten alempana (epäonnistuin oikeaan kohtaan replyämisessä) tutkin, ellei nyt Warrior miniaturesilta tilaa.

       Yllätyin kyllä positiivisesti nykyisten uusien kymppi- ja kuusimillisten laadusta (kuusimillisillä tosin tulee se kysymys, erottaako yksiköt toisistaan toisella puolella pöytää, kun niitä en ole “lihassa” nähnyt).

       • avatar Juha

        On se, vertaa ny vaikka GW:hen :D

        • avatar Sami K.

         GW:n hinnat ovat kyllä niin hulluja, että menevät yli skaalan, nimim. edelliset ostokset v. 2009. Onneksi historiallissa ei GW-hinnoista tarvitse huolehtia.

         • avatar kalle

          On ne GW:n hinnat pöljiä, mutta tossa kun alotin kokoamaan Perryn preussilaisia, niin kyllä niissä sen laatueronkin huomaa. Okei, 27€:lla saa 46 ukkoa, mikä on ihan sievä hinta, mutta on ne lujasti alle GW:n laadun. WLG:n muoviroomalaiset oli musta onnistuneempia, vaikka samasta puusta veistettyjä kaikki ovatkin.

          Eli, kun mulla on faba-armeijat perusteiltaan valmiina, niin joku satanen tai pari per armeijan päivitys silloin tällöin uusiin ihmemölleihin ei paljon puristele. Tyhjästä niiden tekeminen alkaisi jo hiljalleen kirpaista.

  • avatar Juha

   Antti, mulla on iso roomalaisarmeija 15mm, se on tuommoinen DBM kokoinen ja siihen voi liittää tarvittaessa marian roomalaiset ja jopa cartgagolaiset (niillä on sotanorsuja).

   • avatar Antti Lahtela

    Muistelin että mainitsit roomalaiskokoelmasta :) Hyvä juttu, kun voidaan sitten pelata jo halutessamme 15mm Hail Ceaseria. Jos ja kun kerholla on ylimääräistä, niin en vastusta lisäfigujen hankintaa. Itellä kyllä pahasti 15mm Waterloo-projekti kesken joten musta ei kovin merkittävää maalausapua saa.

 • avatar Sami K.

  Katselin itse asiassa vaihtoehtoja. Caesarin ja Zvezdan uudet (n. 2000 ja eteenpäin) 1/72:t (n. 24mm) ovat edullisin tapa täyttää rivejä (niitä saa esim 40-60 figua 7-9€:llä ja vielä täältä Helsingistä Kuivalaiselta), ja paremmat setit vastaavat detaljeiltaan parhaimpiakin 15-millisiä (http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=1395 esimerkkinä), mutta monet eivät pidä “bendy plasticista” ja ihmisillä on huonoja maalauskokemuksia niistä aiemmilta (Airfix, Hät jne.) vuosilta.

  15-millisillä laadukkaat figut Xyston, Mirilton Miniatures maksavat 3.50£ per 8 figua (Essexillä 2.80£, mutta laatuero on niin selkeä, että kannattaa ostaa Xystonia), eli selkeästi kalliimpaa täyttää rivit.

  10-millisillä Magister Militumin figut ovat hienoja ja kooltaan jotain 12-13mm:n luokkaa, eli valideja optioita (aitojen) 15-millisten kanssa sotimiseen. Hinnat ovat 5£ per 30 jalkaväkeä, eli aivan dramaattisen paljon halvempaa kuin 15-milliset.

  Pendrakenilla erityisesti nuo uudet Puunilaissotien Eooman ja Karthagon armeijat ovat erittäin hienoja ja vielä halvempia kuin Magisterit, mutta ymmärtääkseni figut ovat lähempänä aitoa 10-millistä. Vanhemman tuotannon laatu vaihtelee iän mukaan.

  6-millisissä taas on Baccus, joka on juuri uusinut Makedonialaiset ja Persialaiset, ja komeata katseltavaa on. Rapier Miniaturesin figut ovat parempia kuin vanhemmat Baccukset ja hieman halvempia. Niitä saa 24 hintaan 1.25£ ja Baccuksia 96 6£:llä Figujen oikea koko on jotain 7,5mm.

  Siinäpä noita vaihtoehtoja 28-millisille. Ei ole ollenkaan tyhmä ajatus myöskään pick & mixata ja tehdä tiettyjä periodeja eri skaaloilla, jos ne eivät historiallisesti tapelleet keskenään. Esimerkiksi Alexanderin sodat Baccukset 6-millisillä, puunilaissodat Pendrakenin 10-millisillä ja vaikka keskiaika 15-millisillä.

  Tämä siis tiedoksi kaikille pelaajille, kun Hail Caesarin jatkoa mietitään, ei pelkästään klubin hankintoihin. Pääsääntöisesti sama pätee myös kaikkiin muihin historiallisiin ajanjaksoihin.

  Olisi mukava seuraavaksi selvittää, mistä ajanjaksoista on eniten dokumentoituja taisteluita ja toisiin peleihin julkaistuja skenaarioita, joita voi helposti soveltaa HC:hen.

 • avatar Teemu

  Figu-täydennyksiä / HC-sääntökirjoja?

  Moi. WLG:n hinnat nousevat tänä iltana. Ajattelin laittaa tilauksen ennen sitä menemään.

  Tuleeko joku kimppaan? Jos saadaan 50£:n tilaus, niin postit ei maksa mitään.

  Laittakaa viestiä tänne tai tekstarilla 040 5433000.

  Teemu

 • avatar Sami K.

  Itse asiassa pitäisi juuri päättää alennushintaisen HC-sääntökirjan tai sen starterin välillä, ja päättää, haluanko vielä Pike & Shotten…
  No, jos pelkällä alennushintaisella Hail Caesarilla pääsee viiteenkymppiin, niin ainakin se tilaukseen, jos en muusta ilmoita.

  Daakialaisista tulee kuulemma parempi boxi lähiaikoina, pitänee siis odotella.

  • avatar Teemu

   Kuitti, kirja lisätty. Tilaus on jossain 200£ tienoilla nyt… ;-)

  • avatar JaakkoB

   Multa löytyy muuten tuo Pike & Shotte sekä edelleen maalaamaton 28mm imperialistiarmeija (3 pataljoonaa jalkaväkeä sekä 1 pataljoona ratsuväkeä). Kallella muistaakseni löytyy tän ajan “ruotsalaisia”, vaikka “univormut” ja varusteet nyt sopivatkin melko hyvin ristiin eri armeijoilla.

   Skaalojen puolesta 28mm figut ovat hyvän näköisiä, mutta mielestäni 15mm figuilla saa oikean fiiliksen näihin peleihin siten että figut ovat vielä persoonallisia ja hyvän näköisiä. 6 ja 10mm figut menevät piperrykseksi ja samalla vaivalla voisi pelata pahvicountereilla.

   Early Imperial Rome -aikakautta kannattaisi minun mielestäni välttää, koska silloin ei oikeasti taisteltu mitenkään ihan hirveästi kenttätaisteluita jotka olisivat tasaväkisiä. Antiikissa 350-100 eaa on mielestäni toimivampi aikakausi. Etenkin Makedonialaisten “successor states” mähinöinti sekä puunilaissodat (Rooma – Kartago – Barbaarit) ovat kiinnostavampia taistelujen määrän (sekä näiden monipuolisempien taktiikoiden ja yksikkötyyppien) kannalta ja miniatyyrejä voi käyttää aika hyvin ristiin tänä aikakautena. Tätä aikakautta aikaisemmat kreikkalaismähinöinnit olivat oikeastaan aika tylsiä taktiikoidensa ja armeijoiden koostumuksen kannalta (tosin hopliittiminiatyyrejä voi käyttää aika hyvin ristiin ja toimivat vielä vuoden 300 eaa kieppeille lähes jokaisen osapuolen riveihin).

   • avatar kalle

    Joo mulla on noita kokoamattomia hurreja satamäärin :) Ja koottuna yksi yksikkö ~35 pikemeniä. Joku päivä pitää jatkaa sitäkin projektia, mutta nyt on preussi päässyt operaatiopöydälle.

   • avatar Sami K.

    Pike & Shottea siis testaamaan vain!

    Hieman kehottaisin välttämään “sweeping statements”-tyyppisiä lausuntoja 10-millisistä ja pahvicounttereista (itse olen valmis pelaamaan niilläkin, kunhan grafiikat ovat kohdallaan – ei lautapeleissä ole mitään vikaa), vaikka se on toki suomalaista keskustelumallia parhaimmillaan!

    Ero 15-millisiin ei nimittäin ole niin suuri, kun vertaillaan keskinkertaisia 15-millisiä (Essex) uusiin 10-millisiin, ja hintaerohan on selkeä.

    Olkoon tämä kuvaesimerkkinä: http://s14.postimage.org/egdt22thd/comparison.jpg

    Kumpi onkaan parempi setti, maalaamaton vai maalattu?

    • avatar Juha

     Skaalasota :D Tämä skaalakeskustelu voi olla noin akateemisesti ottean ihan kivaa, mutta kaikissa skaaloissa on hyviä ja huonoja figuja koosta riippumatta. Minusta pienen pienet figut ovat maalauksen kannalta muurahaisia, joten 15mm on pienin skaala jossa onnistun vielä toteuttamaan tunnistettavia joukko-osastoja yms.

     Olen skaalani valinnut ;)

    • avatar JaakkoB

     En kiellä etteivätkö 15mm:iä pienemmät voisi olla nykyisin tarkkoja ja hyvän näköisiä miniatyyrejä. Kyse on figujen koosta. 15mm:iä on kiva maalata ja 6-10:mm muuttuvat liiaksi massaksi yksityiskohdista riippumatta kun niitä katsoo siitä n. 1-1,5 metristä pelitilanteessa. 15mm säilyttää persoonallisuutensa tälläkin etäisyydellä ja mielestäni on hyvä kompromissi massan kannalta. Tästä voi tietenkin olla montaa mieltä, mutta minulle 15mm vaan toimii parhaiten “massataisteluille”.

     Hinta ei ole minulle tekijä skaalavalinnassa.

     15mm skaalaa puoltaa se makuvalintojen ulkopuolinen tekijä, että skaala on erittäin yleisesti käytössä (suomessa etenkin DBM pelaajia on hyvin). Tämänkaltaisen skaalan preferointi on mielestäni suotavaa, jotta pidetään ovet avoinna potentiaalisille uusille pelikavereille joilla jo on aikakauden miniatyyrejä. Onneksi Black Powder -peleissä alustakokoon suhtaudutaan löyhästi, jottei tätä tarvitse tarkemmin pohtia skaalan ja aikakauden ohella :)

     • avatar kalle

      Kyllä mustakin 15mm tuntuis fiksuimmalta skaalalta HC ja BP -peleihin, vaikkei mulla niihin ole ukon ukkoa :) Pistän sitten joku päivä tilaukseen. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä työn alla lisää 28 millisiä. 15 ukoista saa todella hyvän näkösiä, en sitten tiedä mihin omat taidot riittää.

   • avatar Sami K.

    Olen muuten samaa mieltä noista ajanjaksoista, Jaakko. Juuri sen takia nuo EIR-roomalaiset ovat päätyneet lähinnä brittikelttejä kurmoottamahan.

    Tasavallan roomalaisarmeijassa on tyyliä ja särmää, eli sinnepäin laajentaminen voisi olla fiksumpaa kuin EIR briteissä-teemaan lisääminen. Nyt vaan suunnittelemaan, että kuka ostaa mitä, ja missä skaalassa!

    • avatar Juha

     Sami, jo se tuntuu tyylikkäältä, niin maalaa sellainen ;)

     • avatar Sami K.

      Niin tekisinkin, mutta tajusin juuri, etteihän Pre-Marianeita ole 28-millisenä. Tai ehkä metallisia on, mutta realismia kehiin budjeteilleni. Toki Warlordilta on tulossa Marian-roomalaisia, ovathan ne ainakin lähempänä totuutta huomattavasti.

      Toinen vaihtoehto on joku pienempi skaala 6-millisten ja 15-millisten (todennäköisesti Xystonin, eli kallista, mutta laadukkat figut) väliltä.

      6-millisissä voi tehdä näyttävät muodostelmat eikä tilaa vaadita hirveästi, 15-milliset Xystonit taas ovat hyvä kompromissi skulptien ja tilanviennin kannalta, plus ihmisillä on niitä jo, sekä useampi on kiinnostunut siinä skaalassa jotain tekemään.

      28-millisissä on toki pohjaa noista kelteistä, mitä porukoilla on, mutta eri yksiköiden saatavuus muovisina on heikkoa. Osa porukasta ei tämän pienempiä figuja pelaakaan.

      Voi olla, että noihin 15-millisiin se lopulta kallistuu?

      • avatar kalle

       Pelaa niitä imperial roomalaisia pre-marianeina, nobody cares. Tai minä en ainakaan piittaa :)

       • avatar Sami K.

        Ei tule kuuloonkaan. Eihän siinä ole mitään fiilistä, ennemmin sitten joku muu projekti. Plus niitä EIR-roomalaisia on jo tarpeeksi.

      • avatar Teemu

       Mulla on metallisia Foundryn Caesarian / Marian -roomamalaisia basetettuna ja mustalla pohjamaalilla jonkinlainen läjä, oisko 32.

       En niitä tarvitse, joten liikenevät myyntiin. Jos kiinnostaa.

 • avatar Teemu

  Tilaus WLG:ille lähetetty. Laittakaa Kalle ja Sami ostostenne summa mun tilille 230518-1147.

  Exchange rate: 1 EUR = 0.814104 GBP

  Teemu

 • avatar Sami K.

  Ja löytyihän myös Masters of the Mediterranean-kampanja Roomalle, Karthagolle, Gallialaisille, “Yhdistyneelle Kreikalle” ja Alexandrialle.
  Tämä ei näy vaativan Umpirea, eli aika helppo olisi pelata. Skaala nyt tosiaan pitäisi näille valita.

  http://www.napnuts.com/mom_rules.htm

  • avatar Teemu

   Aika makeelta vaikuttaa. Olisko ajankohta kun WAB-kampanja on pelattu? Eli touko-kesäkuu.
   Jos 28mm, niin oon mukana (aikataulun ollessa aikaisintaan toukokuussa).

   • avatar Sami K.

    Juu, se aikataulu olisi varmaan realistinen, ottaen huomioon, että itsekin pitäisi armeija tehdä (ja sitä ennen BP 15mm!), ellei sitten kerhon 15-milliset riitä, jos niihin mennään.

    Skaalan valinta 15- ja 28-millisten välillä riippuu täysin kannatuksesta, eli kannattaa äänestää. Teemu varmaan haluaisi olla Gallia 28-millisillä?
    Viisi tuohon mahtunee, mutta toki taisteluissa saa pelata kenet vaan “ylikomentaja” nimittää komentajaksi.

    Roomalaiset tietty Republican (pre-marian)-tyylisenä.

 • avatar Teemu

  WLG: newsletteristä:

  Next Week: Rome’s Dacian Wars Ready for pre-order next week this supplement for Hail Caesar focuses on Rome’s wars under Trajan against the Dacians and their Sarmatian allies. Also included are rules for playing skirmish games, fighting sieges and using warships, as well as campaign and hobby ideas.

  — sieget ja sotalaivat kiinnostaa…

  • Sotalaivoja? Siis jotkut maihinnoususäännöt, vai oikeita laivataisteluita?

   Olen pitkään ja huonolla menestyksellä etsinyt hyviä kaleerisääntöjä….

  • avatar kalle

   Osallistun kimppatilaukseen… Mulle kanssa tommonen supplementti.

   • avatar Teemu

    Mä odotan, että tulee myyntiin Fantsuun. Mut joo, varsinkin jos joku kampanja pelataan, niin sieget kuuluu asiaan. Myös Dark-age skenuihin vois sopia Mikan ja mun Viikinki-veneet… Täytyy rakentaa se, niin ja se rooman kaleeri. Zvedzalta löytyy tosi hienot kaleerit roomalaisille ja kreikkalaisille. Olen sellaiset Pietarista roudannut mulle ja Markolle.

 • avatar Sami K.

  Tuo on kyllä siistiä, täytyy myöntää. Daakialaisistahan oli puhe.

You must be logged in to post a comment.