logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Battle of Waterloo 18.6.1815

Pitkään suunnitteilla ollut Waterloon taistelu 15mm skaalassa Black Powder-säännöillä on nyt käsillä! Pystyykö Napoleon murskaamaan liittouman joukot ennen Preussin armeijan paikalle tuloa vai toistuuko historia? Taistelun kulku on käsissäsi, otatko haasteen vastaan?

Battle_of_Waterloo_Map

Tavoitteena on pelata taistelun osa Ranskan ja Britti-liittouman välillä, eli preussilaisten osuus jää pelattavaksi myöhemmäksi kun tarpeeksi joukkoja on kasassa. Viimeistään taistelun 200-vuotispäivänä vuonna 2015?

Tarkoitus on pelata taistelu kerholla joko 20.-21.7 tai vaihtoehtoisesti 3.-4.8, tähän alle voi kaikki kiinnostuneet ilmaista halukkuutensa millä puolella pelaa sekä toiveensa päivien suhteen.

Pelin kulku pyritään ohjaamaan oikean taistelun mukaisesti, mutta toki pelaajilla on myös vapauksia joukkojensa suhteen. Pelissä on molemmilla osapuolilla ylikomentajat jotka määräävät viime kädessä taistelun kulusta.

Mukaan tarvitset Napoleonin sotien hengen mukaisen herrasmiesasenteen, figut löytyvät järjestäjiltä. Pyrimme pitämään osallistujamäärän järkevissä mitoissa. Ensisijalla osallistujissa pyritään suosimaan jo aikaisemmin peliä pelanneita, mutta kaikki ovat tervetulleita katsomaan paikan päälle ja fiilistelemään.

Päivitys 16.7. Juhan ratsuväkidivisioonat katselmoitu Jaakon mallin mukaan! Alla muutama kuva ja tarkemmin blogissani:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kellermanin III Cavalry Corps.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaquinot’n ja Pire’n kevyet 1 ja 2 ratsuväkidivisioona, jotka vahtivat Ranskan armeijan sivustoja.

 

 

 

 

 

Päivitys 15.7.:

Jaakon ranskalaisosasto on jo asetettu liikekannallepanolle. Tänään valmistui Ranskan ratsuväen IV armeijakunta joka koostuu yksinomaan raskaista kyrassieereistä. Ja tanner tömisee! Nämä urhot asettuivat rinta-rinnan jalkaväen 1. ja 2. divisioonan kanssa katselmoinnissa. Yksi pataljoona vielä uupuu, mutta muuten ovat kaikki Jaakon joukot valmiina murskaamaan ohuen punaisen linjan.

 photo IMG_7804_zpsed6a5443.jpg

IV ratsuväen armeijakunta koko komeudessaan – 8 rykmenttiä kyrassieerejä

 photo IMG_7803_zps79ea6fe3.jpg

D’Erlonin I Armeijakunnasta puolet – 1. ja 2. jalkaväkidivisioona marssimassa Brysseliin

 photo IMG_7802_zps2c127afc.jpg

 photo IMG_7799_zps3d7a70a9.jpg

Tykistö on Ranskan juttu…

 photo IMG_7798_zps988092d0.jpg

Jaakon joukot katselmuksessa

 photo IMG_7796_zps6382b33a.jpg

Kenraalit Wathier ja Delort johtavat ratsuväen manööverejä

 photo IMG_7795_zpsc5966660.jpg

Général de Division Milhaud koordinoi armeijakuntaansa

 photo IMG_7793_zpsb640dc68.jpg

10. kyrassieerirykmentin tunnusomainen väri on miehekäs pinkki

 photo IMG_7792_zpsd6c0ee73.jpg

Sotaan lähdettäessä on turha säästellä univormunsa kuluissa – kenraali Wathiersilla on hieno leopardintaljasta tehty satula.

 photo IMG_7791_zps0dc2bbcf.jpg

Kenraali Delort johtaa 9. kyrassieerejä

 

 

Juha sai katselmoitua omat ranskalaisensa tulossa olevaa Waterloota varten, ja tässä kuvaa joukoista ryhmittymisalueella:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kenraali Bachelun viidennen divisioonan kaksi prikaatia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prinssi Jerome Napoleonin komentama 6 kevyt kevyt divisioona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reillen II Coprs 5, 6, 7 ja 9 divisioona komeudessaan.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viimeiset ranskalaiset matkalla Waterloohon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäiset komppaniat Antille lupaamistani Nassaun jalkaväestä – VIP tilassa

 

 

 

 

Bookmark and Share

45 comments to Battle of Waterloo 18.6.1815

 • avatar kalle

  Elokuun 3-4 onnistuisi ja mielellään tulisin pelaamaan. toi heinäkuun päivämäärä ei onnistu. Pari peliä on tullut pelattua, ja omat 15mm preussilaiset on vielä tekovaiheessa (odottaa beissejä, jotka tilasin tässä joku päivä sitten, ja ensin viimeistelen 28mm preussilaiset). Säännöt on jotenkin tutut, ja tota Albion kakkostakin on tullut tavailtua. Mulla ei ole väliä kummalla puolella pelaan.

 • avatar Juha

  Tuo heinäkuu on mulle parempi, elokuu varauksella…

 • avatar Juha

  Lisäsin juttuun muutaman hiitti -kuvan uusista Waterloohon valmistuvista vaihvistuksista, mukana Nassau line infanry!

 • avatar Antti Lahtela

  Juha, noi on tosi hyvännäköisiä! Pääsit maalaamaan vähän eksoottisempia Napoleonin sodan osapuolia :)

  Sellainen pieni lisätieto tähän liittyen, että tämän pelin pääjärjestäjät ovat allekirjoittaneen lisäksi Jaakko ja Juha joka tuokin peliin yli puolet tarvittavista figuista. Tästä syystä edellä mainittujen henkilöiden toiveet pelin ajankohdan suhteen ovat ratkaisevia.

 • avatar JaakkoB

  Mulle on aika sama noiden välillä. Elokuu on marginaalisesti parempi kun on vähän lisäaikaa maalaamiseen eikä se viikonloppu ole muuten yhtä täynnä.

  Miten sille Pekalle joka tuo kaartin sopii nuo viikonloput?

  • avatar Juha

   Pekka ei osannut viikko sitten vielä sanoa työvuorojaan, mut selviää koht’sillään. voimme saada varmaan Pekan joukot kentälle, vaikka mies ei oliskaan mukana? Jos menee elokuulle, mulle ei käy kuin sunnuntai, muuten olen pois kaupungista koko viikon :-(, siis ei oikein ole vaihtoehto.

 • avatar Juha

  Nassaun jalkaväen ensimmäinen pataljoona ja muuta 15mm napoleonic joukkoja valmiina. Katso lähemmin http://mentor888.blogspot.fi/2013/07/black-powder-kohti-waterloota-2-nassaun.html

 • avatar Antti Lahtela

  Lukitaan nyt tuo lauantai-sunnuntai 20.7-21.7. tälle pelille. Elokuulle olisi ilmeisesti enemmän tulijoita, mutta lohdutukseksi täytyy sanoa ettei tämä jää ainoaksi Waterlooksi kerholla :) Viimeistään 2015 pitää pelata koko setti preussilaisten kanssa!

 • avatar Juha

  No lähitulevaisuudessa tuo heinäkuun 20-21 on paras. Onko muita ilmoittautunut elokuulle, kuin Kalle? Ihannetilanne olisi kolme kenraalia per puoli, mutta kahdella pärjää. Koetan värvätä Hesen mukaan. Onko Mikalta kysytty?

  Mitäs jos sitten siirretään tyystin elokuun puolen välin jälkeen, niin saadaan ihmiset takaisin metsästä? ;-)

 • avatar Sami K.

  Viikko ennen Ropeconia, eli Heinäkuu, käy, viikko Ropeconin jälkeen taas ei käy.

 • 20-21.7 mulle parempi, 3.8 oon häissä, mut ei sinäänsä haittaa jos preussilaiset saapuu kentällä pelastamaan päivän vasta tokana päivänä ;) prikaati preussilaista jalkaväkeä sekä rakuunaa eskadroona löytyy.

 • Tätä pitäis päästä pelaamaan :)

 • avatar Teemu

  Mullekaan ei sovi tuo heinäkuu. ELokuu ois ok, mutta näyttäis peli jo sovitun heinäkuulle. 15mm. ei vielä ole…

  • avatar kalle

   Löytyiskö tohon elokuun lauantaille 3.8. 28 millin BP -pelaajia ? Mulla on vissiin siinä sunnuntaina menoa. Tai jos ei onnistu, niin pelataan vaikka joku kimppapeli hooceeta 3.8. ?

 • avatar Marko

  Multakin kiinnostusta kyseltiin ja lupasin Antille vastata. 15mm Waterloo tietty kiinostaisi, mutta 20.-21.8. on Porin Jazzit – eli ei. Jos/kun pelaan/hummaan viikonlopun Ropeconissa, niin en kehtaa olla kotoa poissa seuraavaakin (3.-4.8.) viikonloppua Waterloossa.

 • avatar Juha

  Waterloossa ollut Nassaun 1st regiment of foot maalattu ja valmis toimintaan, tehty Antti !
  http://mentor888.blogspot.fi/2013/07/kohti-waterloota-3-nassau-1st-regiment.html

 • avatar Antti Lahtela

  Harmi kun ei kaikille halukkaille tuo heinäkuu sovi, mutta kuten jo todettu niin ei tämä viimeiseksi Waterlooksi tule jäämään :)

  Hienoa Juha kun maalasit nassaulaiset, saadaan liittouman linja viimeisteltyä. Ja mitä vähää olen Nassaun toimista ennen Waterloota lukenut, niin olivat osa Ranskan alulle panemaa Reinin liittoa jonka joukot taistelivat mm. Venäjän sotaretkellä 1812. Joten kyllä noille tarvittaessa muutakin käyttöä vielä löytyy :)

 • avatar Sami K.

  Mitenkäs, onko sunnuntaina varmasti vielä pelattavaa, vai juurikin ratkaisunhetket? Tallinnaa keskiaikaporukalla tarjolla sunnuntaiksi. Toki en hylkää kenraaleja, jos ja kun sunnuntai on muutakin kuin “varapäivä”. Waterloo on kuitenkin tärkeä.

 • avatar Juha

  Brittien joukot katselmoitu suunnittelukokouksen yhteydessä, have a look: http://mentor888.blogspot.fi/2013/07/black-powder-kohti-waterloota.html pelihiitti sen kun nousee!

 • avatar Antti Lahtela

  Tavoite vahvasti pelata peli lauantain 20.7 aikana, sunnuntai lähinnä varalla jos peli venyy sekä siivousta varten.

  • avatar Sami K.

   Juu, no, Tallinnan reissuun piti kaiketi sitoutua jo viime keskiviikkona, joten olen pelaamassa lähtökohtaisesti Sunnuntainakin. Elleivät sitten ota mukaan myöhästelijöitä, pitää kysyä.
   Mitenkäs pelaajat on jaettu?

   Ehkä noin lähtökohtana historian muuttaminen on kiinnostavampaa kuin sen toistaminen, mutta toisaalta brittejäkin on mukava pelata.

 • avatar Juha

  Ranskan joukot pantu pöydälle, luetteloitu, ryhmitelty ja katselmoitu, ja saan kasaan suunnitellun joukon miltei kokonaan, tosin hieman ohennettuna. Lisäsin juttuun muutaman kuvan kohti Waterloota marssivasta armeijasta!

 • avatar kalle

  Mahtavat kokoelmat :) Pistää motivaatiota omien ukkojenkin tekoon.

 • Miten peli nyt pelataan, pääsenkö Preussilaisilla suorittamaan sivustahyökkäyksen vai en? Olis kiva tietää niin en tuo figuja turhaan pelipäivänä :)

  • avatar Juha

   Ymmärtääksemi Preussin hyökkäys on tarkoitus ottaa ohjelmaan, mutta odotetaan Antin lopullista kommenttia. Jos kerran Preussia on maaleissa, en näe syytä jättää sitä pois, jos vain peli etenee siihen pisteeseen.

   • avatar Antti Lahtela

    Preussilaiset on merkitty ilmestymään taistelukentälle Jaakon tekemässä suunnitelmassa. Joten ota Aito ihmeessä mukaan joukot, liittouma tulee tarvitsemaan jokaisen prikaatin pysäyttämään Ranskan höyryjyrän.

    Pääsevätkö kenraalit paikalle lauantaina paikalle klo 8.30 mennessä? Saataisiin peli hyvissä ajoin käyntiin, käymme laittamassa itse kentän ja joukot jo perjantaina valmiiksi.

    • avatar Juha

     Latoin jo tänään kolme pöytää yhteen ja mallailin pelialuetta pienessä pelihuoneessa, hyvältä näyttää! Imuroin myös sen Waterloo huoneen, niin ei leiju pölyä niin paljon. Saavutaan paikalle 8.30.

 • avatar Juha

  Ranskan täydennyksiä saapuu maalauspöydältä tasaiseen tahtiin, nyt valmiiksi tulivat Empress Dragoonit: http://mentor888.blogspot.fi/2013/07/black-powder-kohti-waterloota-4.html

 • Koukku ei ole kovin, mutta eiköhän me parilla prikaatilla saada kylki murrettua! Maalaaminen käynnissä “rykmentti päivässä” vauhdilla :)

  8:30 ok, game on. Voin opetella pelaamaan sivusthyökkäystä odotellessa :)

 • avatar JaakkoB

  Kyrassieerit ovat vihdoin valmiita! Lisäsin kuvia omista joukoistani. Enää yksi jalkaväkipataljoona maalattavana sekä hieman sälää ja korjaustoimenpiteitä aikaisemmin maalattuihin niin kaikki on kasassa lauantaita varten.

  Mulle sopii aloitus 8.30.

  • avatar Antti Lahtela

   Hyvän näköistä jälkeä! Mä viimeistelen vielä viimeisen Kaartin pataljoonan, niin liittouman joukot on valmiina lauantaina.

  • avatar Juha

   Hieno kyrassieeriarmeija! Käännetyt värit trumpetin soittajilla on hienot ja Wathiersin satulavaate. Saadaan hieno hyökkäyslinja aikaan.

 • avatar Antti Lahtela

  Jaetaan komentajat eri puolille kun nähdään kuinka paljon tulee lopulta pelaajia paikalle. Allekirjoittanut ottaa Britti-liittouman ylikomentajuuden ja Jaakko vastaavasti Ranskan ylikomentajuuden.

  Jokainen pelaajaa saa komentoonsa X-määrän prikaateja pelin aikana joiden määrä sekä joukot voivat vaihdella pelin kuluessa. Kenenkään ei siis tarvitse jäädä seuraamaan vierestä jos on jo pelin alussa tapattanut joukkonsa. Kaikki joukot eivät myöskään vyöry taisteluun kerralla, vaan peli on jaettu vaiheisiin oikeaa taistelua mukaillen.

  Ylikomentajat jakavat kenraaleille tehtävät joiden mukaan taistelu kulkee ja ne voivat vaihtua pelin aikana kuten yllä todettu. Tärkeintä on pitää peli sujuvana sekä hauskana ja mikäli erimielisyyksiä ilmenee, niin pelin johtajat määräävät miten asia etenee. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun pelissä on mukana vähän Black Powderia pelanneita sekä täysin noviiseja.

 • avatar Sami K.

  Jos Napo voittaa, niin sittenhän meidän historiaexperttiemme pitää laatia what if-jatkoskenaario riippuen voiton murskaavuudesta!
  Siinä mielessä Ranskan puolella.

  Mutta hyvältä kuulostaa tuo vaiheittaisuus, siitä saavat olla ylikomentajat vastuussa, siis reservien allokoimisesta ja tavoitteiden jaosta, on siistiä, että sitten joutuvat tuskailemaan, suorittavatko kenraalit niitä! Ehkä Napo & Wellington myös voivat käydä hädän tullen mikromanageroimassa, jos on aikaa?

 • avatar Antti Lahtela

  Ylikomentajat osallistuvat myös pelaamiseen, lähinnä ottamalla komentoon reservejä sekä tosiaan tarpeen tullen heittämällä noppia siellä täällä.

  • Onko suunnitelmissa tuoda siis Preussilaisten IV ja II osat Plancenoitin taisteluun vanhaa/nuorta kaartia vastaan, vai I osat Papelotteen vahvistamaan Wellingtonin vasenta sivustaa?

   Multa löytyy siis vaan yks jalkaväki prikaati ja yks rakuuna prikaati + pari hassua tykkiä, tällä voidaan “simuloida” jonkun armeijakunnan osan kärkeä sivustahyökkäyksessä, muttei jokaista kohtaa :)

   • avatar Juha

    Juteltiin asiasta viime keskiviikkona, ja muistaakseni tulimme Papelotin rintaman kannalle, Papelot on mukana pelipöydällä. Ja toisaalta meilläkään ei oiken ole vielä joukkoja tuohon Plancenoitin taisteluun.

 • avatar Juha

  Jaakon mallista inspiroituneena, kayselmoin omat Ranskan ratsujoukot, ja muutama kuva postissa ja kaikki täältä: http://mentor888.blogspot.fi/2013/07/black-powder-kohti-waterloota-5.html

 • Hyvän näköistä settiä!

  Hienoa, omat joukot mallinnettu juurikin I Corpsin mukaan Papelotin taistelussa :)

You must be logged in to post a comment.