logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Black Powder: Battle of Austerlitz 1805

DCF 1.0Musta ruuti peittää jälleen näkyvyyden, ensi lauantaina 30.11. aamusta klo 9.00 alkaen! Lauantai on varsinainen pelipäivä, mutta sunnuntaille jatketaan, jos sota ei lopu vielä lauantaina.

Pelaamme kerholla Austerlitzin taistelun Black Powder-säännöillä käyttäen 15mm figuja. Taistelu käytiin historiallisesti 2.12.1805 ja pelaamme uusinnan kyseisestä taistelusta lähellä vuosipäivää 30.11-1.12.2013.  Vastakkain Napoleonin johtama Ranska ja Itävalta-Venäjän liittouma.

Taistelun OOB:t, kartat, käskykirjeet ja muu rekvisiitta on valmisteltu, ja ne jaetaan lauantaina aamusta mukaan tuleville komentajille. Mukaan mahtuu vielä pelaamaan.

Taustaa:

Lyhyen rauhankauden jälkeen eurooppa oli jälleen sodassa. Napoleon on nimittänyt itsensä Keisariksi ja hamuaa lisää valtaa etenkin keskisestä euroopasta. Tämä johti Kolmannen liittokunnan syntyyn, missä pääosaa näytteli Itävalta sekä Venäjä.

Heti kampanjan alussa alivoimastaan huolimatta Napoleon kukisti suuren Itävaltalaisen armeijan Ulmissa ja sai loput Itävallan armeijasta perääntymään kohti itää, mistä Venäjän armeijat marssivat parhaillaan sen avuksi. Tämä johti pienen Austerlitzin kylän lähellä käytyyn taisteluun, missä n. 200 000 tuhatta miestä kohtasi toisensa koleassa talvisäässä. Nykyään taistelupaikka sijaitsee Tsekin tasavallassa, joka kuului 1805 Itävallan keisarikuntaan.

Peli:

Käytämme hyväksi havaittuja Black Powder sääntöjä, itse skenaario on muokattu Austerlitzin taistelu General De Brigade-skenaariokirjasta. Kirjan skenariota laajennetaan hieman, siten että otamme peliin mukaan Lannesin ja Bagrationin armeijakunnat, taistelukentän pohjoisosassa, jolloin käytännössä tuplaamme kirjan skenarion. Alkuasetelma perustuu oikeaan Austerlitzin taistelun alkuasetelmaan hieman figumääriin soveltaen. Taistelun eteläinen osa Sokolnitz / Telnitz on rajattu pois, edellisistä syistä.

 austerlitz deplo 03

Alkuasetelma taistelulle. Komennot ja kunkin kenraalin käskyt jaetaan taistelun alkuun mennessä. Samoin on tähän skenarioon tehdään “house rulet” Waterloon tapaan, ja niihin liittyen testataan kevyt fog of war -sääntöä.

Tässä tulevan taistelun OOB kummallekin puolelle.

Ranska

Garde Imperiale (C-n-C, reservissä)

Infantry 6 Btn. Cav. 4 Sq. 2 Batt.

IV Corps – Soult (30 Btn, 6 batt.)

St. Hillaire

Vandamme

Legrand

V Corps – Lannes (20 Btn. 2 batt)

Caffarelli

Suchet

Cavarly reserve – Murat (14 Sq, 2 Horse batt)

Nantousy

D’hautpol

Kellermann

Liittouma

Russian Guard (C-nC, reservissä)

Infantry 10 Btn. 2 Batt.

Advance guard -Bagration (12 btn, 2 batt)

Dolgorukov

Kamensky

2nd column – Langeron (10 btn, 2 batt)

Olsyfief

Kamensky

3rd column Przebyszewski (8 btn, 1 batt)

Miller

Selekhov

4th  column – Miloradovitch & Kollowrath (28 Btn, 6 batt)

Monaktin

Vodniansky

Rottermund

Jurzik

5th cav. column – Lichtenstein (10 Sq, 4 batt)

Caramelli

Traeunfels

Gladkov

Uvarov

Joukot ja niiden asettelu muodostetaan pääosin historiallisen kokoonpanon mukaisesti (itävaltalaisten määrää lisätään kompensoimaan puuttuvia venäläisiä). Itse taistelu voi toki saada toisen lopputuloksen kuin aikanaan kävi. Pelissä on molemmilla puolilla ylikomentaja, joka päättää reservijoukkojen käytöstä sekä tulkitsee tarvittaessa peliä. Figut tulevat pääosin Juhan kokoelmista, mutta Antti ja Herkko tuovat pienet osastot liittokunnalle. Lisäksi käytössä on Jaakon sekä Pekan figut Ranskalle.

Pelaajia mahtuu mukaan 4 per puoli, etusijalla figuureja peliin tuoneet mikäli osallistujia on tulossa paljon. Peli pelataan kahtena päivänä, voi tulla mukaan vain toiseen päivään. Herramieshengessä pelataan, kuten kuuluu. Joukot jaetaan myöhemmin, kun selviää pelaajien määrä.

Tämän pelin erityssäännöt:

- Tykkien ammuntaan lisätään 12 cm extraa, vain long range ammunta.

- Tykinkuulta pomppaavat support -kantamalla oleviin, jos ovat edelleen tykin kantamalla. Vaatii osuman ensimmäiseen, sen jälkeen consealed.

- Albion 2:sen neliösäännöt ja kolonnasäännöt

- Mäelle kiipeäminen ja laskeutuminen 1/2 nopeudella

- Murtuneiden prikaatien shaken ja ja disordered yksiköt poistetaan pöydältä.

- Viinitarhat antavat +1 moraaliin edestä ja takaa, ei sivulta.

- Liittouman prikaatit eivät voi olla eri muodoissa, vaan kaikkien samassa (esim. linjassa tai kolonnassa)

- Marssikolonnan osumia ei tulkita enfilloiviksi, vaan normaaliosumiksi.

- Pataljoona voi tukea vain sivuille tai eteen, ei selkänsä taakse (pelkkä läsnäolo ei riitä, pitää voida myös puukottaa)

Hieman komentamisesta

- yhden prikaatin komennot annetaan kerralla

- komentaessa kerrotaan liike (mihin menee) ja sen jälkeinen muoto ja/tai toiminta.

- Komennetaan ensisijaisesti prikaatia kokonaisuutena, jos vain mahdollista. Prikaatin hajauttamista ei pidetä suotavana.

- Armeijakunnan komentajat toimivat ylikomentajina omille prikaateilleen. Armeijan ylikomentaja komentaa kaikkea.

- Kuolleet komentajat korvautuvat huonommilla.

- Ei “follow me” komentoja.

Fog of War

Saman puolen komentajien ei tule kesken kuluvan turnin keskustella taktiikasta keskenään. Siis kysymykset, “minne olet menossa?” tai “otatko sinä tuon rakennuksen?”, ei ole suotavaa. Tasoittavan kierroksen jälkeen voi aina pyytää lyhyttä taktiikkakeskustelua, jos on tarpeen. Radiot tulivat käyttöön myöhemmin taistelukentillä.

Katsotaan miten onnistuu ;-)

-Osallistujat-

Kolmannen liittokunnan armeija:

- Antti C&C (Itävalta)

- Herkko (Venäjä)

- Sami K. (Venäjä)

- Kalle? (Itävalta)

Ranskan keisarikunta:

- Juha C&C

- Samuli

- Hese

- Mika

-Teemu (vain lauantai ilta)

Tähän alle voi ilmoittaa halukkuutensa pelaamaan ja lisäksi jos on omia maalattuja 15mm tuomassa peliin mukaan.

Tässä muutama kuva Antin ja Kallen vasta valmistuneista Itävallan joukoista. Kenraalien Rottermund sekä Jurzick prikaatit tykistöineen. Kallella lisäksi Prinssi Lichesteinin Curassieereja.

Austrians

Rottermunds Brigade

Austrians

Jurzicks Brigade

 

Teemun ranskalaiset ovat basejen saapumisen myötä päässeet maalauspöydälle. Jotain valmistunee lauantaiksi.

Teemun ranskalaiset ovat basejen saapumisen myötä päässeet maalauspöydälle. Jotain valmistunee lauantaiksi.

Bookmark and Share

123 comments to Black Powder: Battle of Austerlitz 1805

 • No nyt Kalle, maalauskone käyntiin! Ranska kutsuu kenraaleita vastuullisiin tehtäviin! Upea taistelu luvassa!

 • avatar kalle

  Joo, ainakin ukkelit voin luvata tapahtumaan maalattuina. Siis ne mitä mulla on nyt puolivalmiina. Teen inventaarion joku päivä… Kunhan saan vielä 10 Preussin 28mm line infantryä valmiiksi, alan taas sutimaan noita 15mm hättiäisiä.

  Pitää vielä vähän katsoa pääsenkö pelaamaan.

 • avatar Sami K.

  Toki Venäläiseni tulevat mukaan? En minä niitä yhtä peliä varten maalannut! 2 venäläistä ja 2 Itävaltalaista kenraalia kuuluu asiaan.

  Esitän, että tässä pelissä ei ole ylikomentajia tai tuomareita ainakaan pelaajien keskuudessa. Pelataan tasa-arvoisina, ja toivottavasti yhteisen taktiikan mukaan – mutta se on jokaisesta kiinni!

 • avatar Antti Lahtela

  Sami, toki sun Venäjän joukot pääsee mukaan. Lisään sut tonne pelaajien listaan.

  Olen samaa mieltä Juhan kanssa, että pidetään ylikomentajat mukana. Perustelu on ensijaisesti se, että saadaan peli pidettyä kasassa ja tasapainossa. Laitamme kentälle X-määrän joukkoja jotka ovat/olivat oikeastikin reservissä taistelun alussa (esim. Venäjän Kaarti) ja jotka ei heti osallistu taisteluun. Jos kaikki joukot annetaan pelaajille ilman kontrollia, puuroutuu peli helposti kun jokaiseen rintamanosaan pyrkii kerralla liikaa joukkoja. Näin myös aikakaudelle ominainen taistelutapa tulee esitettyä oikein (joukot eivät rynnistäneet kerralla päälle vaan usein taistelu eskaloitui hiljalleen ja etenkin ratsuväki oli kriittisessä roolissa reservinä). Kukaan ei varmaankaan halua istua koko lauantaita vaihtopenkillä ja odottaa kunnes joukkonsa pääsevät mukaan jos ne jaetaan jo pelin alussa?

  Ja Sami, tällä kertaa emme tee samantyylistä käskynjako kuin Waterloossa ja pelaajilla tulee olemaan enemmän päätäntävaltaa. Jokaiselle annetaan tarpeeksi joukkoja jo pelin alussa vastuualueineen ja objektiiveineen (jokainen saa toki omat figunsa käyttöön). Austerlitz on molemmille osapuolille liikkuvuutta vaativa taistelu, joten kyseessä ei ole perinteinen hyökkääjä vs. puolustaja skenaario.

  • Antti tuossa jo perustelikin asiaa, mutta sen verran komppaan, että Austerliz on taistelu jossa molemmat osapuolet käytännössä hyökkäävät vaiheittain, joten puuhaa riittää. Käytännössä ennen peliä ylipäälliöt briiffaavat kunkin kenraalin ja siinä yhteydessä annetaan kullekin divisoonalle tehtävä, jota sitten suoritetaan. Usein myös ensiallossa oleville muodostuu mukavasti paineita, kun heidän onnistumisensa ratkaisee toisen ja kolmannen aallon onnistumista ;-).

   Ja toisaalta, tämä on vain tapa, jolla haluamme käydä näitä historiallisia pelejä ;-)

   • avatar kalle

    Arvostan ehdottomasti historiallista lähestymistä peliin ! Nyt vaan pitää pistää figut vauhdilla maaleihin, ja koittaa selvitellä propuskaa peleihin.

 • avatar Teemu

  Eilen oltiin Jaakon kanssa SELWG-tapahtumassa Lontoon liepeillä (reissuraportti tulossa) ja ostin aloitussetin 15mm ranskiksia. Jos peliä pelataan myös 30.11. illalla, niin voisin silloin liittyä seuraan. Jos tämä on mahdollista, niin motivoidun tietty maalaamaan noita pikku-pikku-ukkoja. 15mm is on!

  • Hyvä homma, minkä firman figuja ovat? pelaamme lauantain ja jatkamme tarpeen mukaan sunnuntaille. Illasta en osaa sanoa vielä?

   • avatar Teemu

    Essex ja WarModelling. Mites nää pitää basettaa? (tosiaan pitäis olla se living rulebook / houserules, jotta ei tarttis aina kysellä / keskustella milleistä)

    • Hyvä ajatus, pitää koostaa basetuskonventiot johonkin sivulle. kerholla vallitseva käytäntö 15mm basetuksessa on kolme figua rinnakkain 30mm leveys ja 15mm syvyys, eli frontage 10mm per figu. Mulla on kuusi figua kahdessa rivissä 30 x 30 mm laatoilla.

     • avatar Teemu

      Kiitos. Miten olet(te) muuten maalanneet näitä? Ukot valmiiksi ja sitten vasta baselle?

      • avatar kalle

       Mä olen liimannut alustalle, ja maalannut sitten. Onnistuu tossa 30mm * 15mm laatalla erittäin hyvin. Sama käytäntö ratsujenkin kanssa. Sillä periaatteella, että jos jotain ei voi maalata, se ei luultavasti näykään.

      • Mulla ovat ensin maalausbasella, kun koetan maalata kaikenlaista tarkkaa, kuten kaulusten pipingit ja joskus jopa silmät :-D sen jälkeen liimaan varsinaiseen sotabaseen ja lakkaan basen.

      • avatar Nysse

       Mä vetäsen vaan suoraan baseen ja maalaan siinä. Jos on vaikea maalata niin on se vaikea sitten nähdäkin eli jos jotain jää ukkojen väliin huonosti maalatuksi niin tuskin sitä kukaan huomaa :) Vauhti ja massat kunniaan. Quantity has a quality of it’s own.

       • avatar Nysse

        Niin ja siis basetan 3 ukkoa 30x15mm laatalle ja 6 laattaa pataljoonaan.

        • avatar Antti Lahtela

         Ei meillä ole milleistä väännetty 15mm figujen alustojen kanssa. Useimmilla pelaajilla on ollut kaikilla vähän erilaiset alustat käytössä eikä haittaa peliä yhtään.

         Kuten todettu 30x30mm laatat joissa 6 figua toimii hyvin. Näistä sitten muodostaa pataljoonan joko kolmesta tai neljästä laatasta muodostelmasta riippuen (18-24 figua per pataljoona).

         Jos haluaa säästää figujen määrässä per pataljoona, leikkaat yhden isoista laatoista kahdeksi 3 figun laataksi, niin saat kaikki muodostelmat toteutettua niin että näyttää hyvältä (eli 2 isoa 30×30 alustaa ja 2 pienempää 30×15). Tai vaihtoehtoisesti kaikki laatat 30×15, joita sitten on 6kpl. Figumäärät on samat.

      • avatar Teemu

       Kiitos kommenteista, otetaanpa kokeiluerä työn alle.

    • avatar Teemu

     Vielä tarkennus: laitatteko yhdelle 6 ukon baselle sekaisin fusilierejä, voltigeurseja ja grenadierejä vai aina yhtä tyyppiä?

     Kattelen tota 15mm Waterloo raporttia ja siellä näytti olevan aika kirjavaa käytäntöä…

     • Basetin general de brigade aikoine voltigeurit ja grenadierit omille baseilleen, mutta se ei toimi nykyisessä basemäärässä, joten en ole enää siitä niin välittänyt. Koetan panna ne oikeille flankeille kun basetan. Pelillisestihän niillä ei ole oikein eroa, elleivät ole ihan erikseen skirmish baseilla.

 • avatar Samuli

  Voisin olla kiinnostunut pelailemaan jos figuja saa lainaan. Omasta takaa löytyy 15mm koossa vain preussilaisia.

 • avatar Sami K.

  Ei minulla tuollaista vastaan mitään ole, niin kauan kuin tehtävänannon jälkeen joukot ovat vapaasti komennettavissa. Historiallistahan on se, että aggressiiviset ja passiiviset komentajat toteuttivat tehtäviä hieman omanlaisella tavallaan…

  Tarkoitan lähinnä sitä, että pelin aikana jokainen hienosäätää tai on hienosäätämättä joukkojaan toteuttaen tehtävää parhaansa mukaan, ylikomentaja voi vain vaikuttaa isoon kuvaan + omiin joukkoihinsa.

 • avatar Sami K.

  En huomannut tuota Antin juttua ennen vastausta. Juu, tuo kuulostaa erittäin hyvältä, ja vain parantaa peliä.
  Hauskaahan tuossa ylikomentajan kannalta on se, että jokainen alikomentaja on oma persoonansa, ylikomentaja menestyy parhaiten, jos oppii tuntemaan, minkälainen komentajatyyppi pelaaja oikeasti on!

  Olisinko minä sitten “highly independent/ headstrong”-tyyppinen – pitäisikö antaa se traitti – jos on ensimmäinen komentaja vuorosssa, +1 komentamiseen, mutta blunderoi yhdellätoista!

  • Jokainen on kuin on ;-) jätetään moiset persoonallisuusanalyysit ja sääntöjen hienosäätö niiden mukaan muihin peleihin :-D.

   Loppujen lopuksi divisoonan komentajan homma on aika selkeä, kuulee tavoittensa ja saavuttaa sen tai sitten ei.

   Teemme muutamia houseruleja pelin kulun nopeuttamiseksi, kuten Waterloossakin oli. Mutta muuten mennään aika lailla “vanilija” säännöillä.

 • avatar Antti Lahtela

  Jokainen komentaja menestyy tai kaatuu joukkojensa mukana! Mikäli on aggressiivinen ja päätyy menettämään asemiaan viholliselle, niin se vaikuttaa samalla koko oman armeijan toimintaan kun ylipäällikkö joutuu sitomaan reservejä paikkamaan kovapäisen kenraalin toilailuja ;) Tästä on paljon historiallisia esimerkkejä olemassa.

  Samuli, jos lisään sinut Ranskalle kun siellä ei ole vielä Juhan lisäksi muita? Juhalla on valtava kokoelma ranskalaisia ja lisäksi Jaakon figut on pelissä mukana.

  Käytännössä Ranskan puolelle haluavat eivät tarvitse omia figuja, toivomus tietenkin että jotain kokemusta säännöistä olisi.

  Teemu, tule ihmeessä lauantaina pelaamaan, katsotaan lähempänä mikä päivän aikataulu tulee olemaan.

 • avatar Teemu

  Katsotaan se lauantain aikataulu ja tietty haluan tuoda omia ranskalaisia, jos pääsen pelaamaan. Säännöt on aika ok hallussa. Ensi viikolla pelaamme 28mm…

 • avatar Antti Lahtela

  Päivitin osallistujat ajan tasalle. Pelaajat ovat siis nyt kasassa, ilmoitelkaa jos ette pääsekään tai jos haluaa vielä välttämättä mukaan.

  Muutama kysymysmerkki pelaajissa vielä on, joten kokoonpanoja voidaan vielä joutua muuttamaan. Ketään ei toki laiteta ilman omaa halukkuutta väärälle puolelle ;)

 • Austerlitzimme deployment lisätty postiin! Aloitamme sovelletusti historiallisesta asetelmasta ja lähtökäskytys menee sen mukaan. Sen jalkeen kenraalit johtavat joukkojaan! Maalatkaa lisää figuja!

 • Hyvät herrat, Austerlitzin tarkennettu deployment -kartta ja OOB julkaistu! Kalle ja Teemu, osaatteko sanoa kuinka monta pataljoonaa olisi tulossa pikkumiehiä maaleihin?

  • avatar Teemu

   En muuten ihan tajua tota OOB:tä… Tarkoittaako toi, että Soultin alaisuudessa olevat 30 pataljoonaa jaetaan tasan kolmelle komentajalle, jolla kullakin siis 10 pataljoonan prikaatit?

   • avatar Antti Lahtela

    Ranskalla on siis 56 pataljoonaa jalkaväkeä tässä pelissä. Ne jaetaan kaikki pelaajien kesken, järkevästi niin ettei pelaajien tarvitse hyppiä pitkin pelikenttää komentamassa joukkojaan. Noi Juhan merkitsemät komentajien nimet on divisioonan komentajia, joiden alaisuudessa joukot on prikaateissa. Yleensä Ranskan prikaateissa oli 4-6 pataljoonaa, joten tuosta määrästä tulee 5-6 prikaatia pelaajille käyttöön.

    Teemu, ne 20mm figut on kyllä aivan eri skalaa 15mm figujen kanssa joten ei lähdetä sotkemaan skaaloja. Juhan ja Jaakon tykistöllä saadaan enemmän kuin tarpeeksi tykkejä kentälle. Kaartia löytyy Ranskalle, joten peruslinjajalkaväestä on aina pulaa pelissä kuin pelissä.

   • Tuo on taistelun OOB ja luulen, että tuo Bagration vs. Lannes kannattaa pitää hoitaa kahdella pelaajalla. Sitten isoin taistelu on tuo Soult vs. Miloradovitch/Kollowrath jossa on jo hommia parillekin kenraalille molemmin puolin. Pelkästään tuo keskirintama lie jo isompi, kuin pelaamanne Waterloo? Sitten on vielä nuo reservit, joihin pääsee jossain vaiheessa kiinni.

 • avatar Teemu

  Mulla on tossa aloitussetti ranskalaisia, perus jalkaväkeä, vähän kaartia ja aika paljon erilaista ratsuväkeä. Tykkejä on aika paljon, koska luulen, että noi pienemmät 20mm tykit soveltuu hyvin ja ne on jo maaleissa. Koska en juurikaan ehdi pelaamaan, niin en priorisoi tätä maalausta, mutta ilman muuta otan tuntumaa. Kertokaa siis mitä preferoidusti tarvitaan, niin kerron mikä onnistuu.

 • avatar Teemu

  Maalaan sitten perusjalkaväkeä. Mulla on sitä n. 80 ukkoa. Jos lasketaan tolla 18 figua / pataljoona, niin 4 pataljoonaa niistä sais. Saanko kaikkia maaleihin, niin en uskalla luvata. Lupaan siis 2 pataljoonaa varmoina.

  Mielelläni maalaisin myös ratsuväkeä, koska sitä on aika paljon tossa perussetissä (jota Jaakko kyllä kommentoikin, että lisää perusjalkaväkeä).

  Noi Essexin ukot on tollaisia perusmarssijoita, jos haluis vähän aggressiivisempaa posea mukaan, niin mitä valmistaa suosittelisitte?

  • Kaksi on hyvä ja neljä on jo sitten tämän taistelun pieni prikaati, joten jokainen patongin ystävä pääsee taisteluun, jos jotain ratsuväkeä, niin joko kevyttä (husaarit ja chasseurit) tai rakuunat, ne ovat ratsuväen työjuhtia ja niitä on kuuluisi olla jokaisessa corpsissa.

 • avatar Teemu

  Toinen asia: basejen hankinta. Koska toi 30mmX30mm (/15mm) ei ole mikään standardi basejen valmistajilla, niin vois tilata Uusitalon Hannun kautta tähän baseja. Kuka muu tarttis? Tehdään kimppatilaus.

  • Voisin ottaa niitä kyllä, mitähän nuo mahtavat maksaa?

   • avatar Teemu

    Ei paljoa. Tilaukset tasakympeissä. Hannu vahvisti juuri, että edelleen niitä saa. Eli laittakaa paljonko haluatte, niin laitan Hannulle listan.

    • avatar Antti Lahtela

     Mä tilaan 200kpl 30x15mm alustoja. Toivottavasti tällä kertaa Hannu hoitaa tilauksen, pyysin jo keväällä näitä mutta vieläkään en ole saanut vastausta.

    • No otan myös 200 noita 30x15mm. Mutta osaako joku kertoa edes sunmmittaisen hinnan, vaikk ei ole paljoa?

     • avatar Teemu

      Laitoin hintatiedustelun näillä volyymeillä. Nämä plakaattilevyt on n. 1mm paksuisia.

      • avatar Antti Lahtela

       Viimeksi kun näitä sain, niin noiden pienten alustojen hinta oli 15snt kpl. Eli toi 200kpl on 30 euron luokkaa. Ja jaettuna meidän alustakäytännölle, niin tuosta saa sen 30 pataljoonaa jalkaväkeä.

       • avatar Teemu

        Tämä kuulostaa samalta hintaluokalta, kuin millä oon ostanut.

        Laitan kohta siis tilauksen vetämään (ellette tänään muuta mieltänne):

        Juha 200kpl 30x15mm
        Antti 200kpl 30x15mm
        Teemu 50kpl 30x15mm ja 20 kpl 30x30mm

        Muut?

  • avatar kalle

   Beissejäkin saa kyllä internetistä ihan kaikenkokoisina. Jostain tilasin mun beissit, oiskohan ollu täältä : http://www.sarissa-precision.co.uk/store/bases/

   • Mä olen tilannut omani Warbases.co.uk:lta.

    Jos listatut koot ei miellytä, noi tekee kaikki kustomiakin. Maililla vaan kyselyä. Hintaa tulee euron molemmin puolin riippuen koosta ja optioista. Laserleikattu 30x30mm lätkä on näemmä 2 euroa per 20kpl pussi (+pk).

    Noi on kaikki MDF:ää, saa 2mm ja 3mm.

    Jos haluaa ohueampaa, 3x3cm on sattumoisin ollut Peter Pigin standardikoko viimeiset 20 vuotta tjsp. Mulla ei ole niitä, mutta käsittääkseni ne on n. millistä muovilevyä.

    Rahamies ostaa Litkolta valmiiksi magnetoidut baset…

 • Hyvät herrat, tulevan pelimme erityissäännöt ja komentamisen perusperiaatteet ja kevyt Fog of War lisätty postiin. Nyt alkaa olla homma kasassa.

  Puhdistakaa muskettinne ja terottakaa miekkanne, vuoden toinen SUURI Black Powder pikku-ukkopeli lähestyy.

 • avatar kalle

  Mun figut on siis kaksi Warriorin alotusboksia, eli tämmöset ukot kertaa kaksi :
  Austrian Napoleonic Army
  AUS 1 Line advancing 12
  AUS 3 Line Command 6
  AUS 4 Grenadier advancing 12
  AUS 6 Grenadier Command 6
  AUS 7 Landwehr advancing 12
  AUS 9 Landwehr Command 6
  AUS 10 Line, advancing 12
  AUS 12 Line, Command 6
  AUS 22 Artillery Crew 12
  AUS 23 6lb Field Gun 4
  AUS 13 Cuirassier Trooper 6
  AUS 14 Cuirassier Command 3
  AUS 21 Mounted Command General 3
  Horses 12
  Total 112

 • avatar JaakkoB

  Näyttääpä päheeltä! Noi Fog of War säännöt kuulostavat hyvältä ja varmasti nopeuttavat peliä. Good thinking!

 • avatar kalle

  Pistin yhden prikaatillisen lisää line infantry ukkoja tilaukseen. Mun laskuopin mukaan noista jo kootuista / kokoamattomista mun ukkeleista saa ehkä pari prikaatia jalkaväkeä kokoon, plus tykkejä ja ratsuväkeä jonkun määrän. Pitääpä piakkoin päivitellä kuvia maalatuista ukkeleista, nyt sai taas 30 äijää lopullisesti pelikuosiin.

  • Hienoa! Paras tapa on laskea pataljoonien määrää, kun se prikaati on vähän liikkuva maali, sen koko riippuu tilanteesta ja maasta ja usein myös ylipäällikön viimehetken päätöksistä. Normi ranskalainen prikaati olis 4 – 6 pataljoonaa, mutta sekin piru aina vaiheli. Tulipa taas luennoitua ;) anyhow, more is more, joten tilaa vaan.

   Mitäs laatua se ratsuväki muuten on?

 • avatar kalle

  Mites tuolta Warriorista on muilla tilaaminen onnistunut ? En onnistunut sieltä mitään online shoppia bongaamaan, joten laitoin maililla mitä haluaisin tilata. Eivät ole vielä vaivautuneet vastaamaan, mikä kuulostaa jo aika kaheksankytlukulaiselta…

 • avatar kalle

  Warrior Miniatures ei ole reagoinut mihinkään emailiin, eli pakko olettaa ettei firma ole toiminnassa, tai sitten ei vaan halua myydä mitään. Hiukan tyhmää, että joutuu vaihtamaan noihin sitten toimittajaa.

 • avatar Antti Lahtela

  Lisäsin tuonne ylös kuvat omista ja Kallen itävaltalaisista, otin vapauden lisätä Kallenkin kuvan jonka kopioin sotavasarasta ilman lupaa ;)

 • avatar Teemu

  Tiedoksi saatettakoon: Hannun kautta tilatut 30mmX15mm baset ovat hallussani. Hinnaksi tuli lopulta alle 10c / base, 9c jos ollaan tarkkoja. Tuon ne kertsille lauantaina.

  Maksakaa mulle tilille tai käteen omat basenne eli

  Antti 200 basea 18€
  Juha 200 basea 18€

  Tilinumero on 230518-1147 (Nordea) / Teemu Kujala

  • avatar Antti Lahtela

   Maksoin tilille. Jätä vaikka kerholle jonnekin nimellä, niin otan sieltä mukaani.

   • avatar Teemu

    Moi

    Unohdin lauantai-aamun hässäkässä napata mukaani. Voisin tänään käydä kertsillä kääntymässä… toivottavasti ette vielä etsiskelleet.

    Katsotaan tuota aikataulua lauantain osalta. Pääsen tosiaan vain piipahtamaan / illalla pelaamaan. Tarviitteko mun ranskalaisia mukaan? Olen maalaillut muuta, mutta voin tällä viikolla maalata lisää, nyt kun on basetkin.

    • avatar Antti Lahtela

     Uskon kyllä että ranskalaiset riittävät, mutta jos haluat että omat joukot pääsevät rähinän makuun niin maalaa ihmeessä ne. Eipä sitten ensi kerralla tule liikaa maalattavaa ;) Lähtökohta on pelata niin isoja pelejä kuin vain figut antavat myöten ja ranskalaisia ei ole koskaan liikaa.

     • avatar Teemu

      Ranskalaiset otettu jonon ohi maalauspöydälle ;-). Ne alustat ei vieläkää ole kertsillä, koska perhekuviot eivät mahdollistaneet irtoamista. Tuon ne sitten viimeistään lauantaina. Oliko teillä jotain takarajaa la pelaamisen lopettamiselle? Kalle oli siirtymässä kotirintamalle jossain vaiheessa. Mä pääsisin varmaan kuuden maissa kertsille. Jos se on liian myöhään voisin tulla jo aloitukseen, silloin saisitte mun figutkin mukaan.

      • Aloitamme jo aamulla yhdeksältä, ja luulen että lopetamme kyllä jo ennen kuutta lauantain osalta. Kallen ja omakin toiveeni. Siksi sunnuntai on kakkospäivä, jolloin viedään homma valmiiksi. Niin se meni viimeeksikin.

       • avatar Sami K.

        Jaahas, eli jos näin aikaisin lopetamme, voinemme olettaa, että sunnuntaille ei kannata varata mitään muuta alkupäivään?

        Milloinkohan peli loppuisi sitten sunnuntaina viimeistään?

       • avatar Teemu

        Vaimo kertoi lisää lauantain aikatrauluista, joten aamulla en pääse kertsille. Teidän tilaamat kamat on siellä toimistohuoneen piippuhyllyllä. Soittelen varmaan viiden maissa, että jatkuuko peli vielä.

        Niin, eikä noita ranskalaisia tässä mittakaavassa vielä ole montaa maaleissa.

 • Tämä Black Powder 15mm peli pelataan suunnitelmien mukaan!

 • avatar kalle

  En ole näköjään pitävää ilmoittautumista tehnyt, mutta olen tottakai lauantaina tulossa pelaamaan. Mielellään pelaan semmoisen herrasmiemäisen ajan, ja liukenen lastenhoitoon, jos onnistuu.

  Mut siis : aloitus on lauantaina yhdeksältä ?

 • avatar Sami K.

  Warriorista tuli kyllä pingi, Kalle, sieltä voi kyllä tilata, ettei tarvitse välttämättä toimittajaa vaihtaa tulevia matseja varten.

  Mitenkäs tuon sunnuntain loppumisaika-arvion kanssa?

 • avatar Sami K.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Battle_at_the_Austerlitz_campaign#Advanced_Guard_of_the_Tsar.27s_Army

  Olen tutkinut tuota OOB:ta ja teen Mariupolin ja Pavlogradin husaarit. Tuossa advance guardissa mainitaan myös Empress Cuirassierit, teen ne, jos ehdin.

 • Taisto taisteltu ja hienoo oli! Tasainen taistelu, mikä päättyi niukkaan Ranskan voittoon (jos sitä voi voitoksikaan sanoa). Kiitos pelaajille!

 • avatar Antti Lahtela

  Mahtava taistelu oli, kiitos! Ranska taisi saavuttaa tavoitteensa vähän paremmin kuin liittouma, mutta sen verran tasaista oli että taistelun voidaan sanoa jopa päättyneen tasapeliin :) Itävallan pääjoukot eivät kyllä minun komennossani oikein suorittaneet, Kallella taas oli tekemisen meininkiä!

  Raporttia ja kuvia odotellessa.

 • avatar kalle

  Hienosti tehty skenaario, ei voi kuin ihmetellä. Upeasti ohjattu peli historiallisesti relevantteihin uomiin. Oli kiva pelata, sääli vaan että sattu lastenhoitoviikonloppu tähän, ja joutu taas vähän kesken poistumaan. Vaan olihan noita kenraaleja onneksi paikalla runsaasti.

  Tästä saa kyllä hyvin taas intoa tehdä noita 15 millisiä lisää, vois laittaa vaikka vähän venäjääkin tilaukseen, itävaltaa on kait jo tulossa.

 • avatar Nysse

  Jees kiitos peleistä! Ehkä näihin 15mm kehtaa myös jatkossakin koskea :)

  Jotain kuvia löytyy täältä

 • avatar Sami K.

  Oli hienoa, kiitos kaikille.

  Nyt tajusin, että minultahan puuttuivat movement trayt, ja pataljoonat olivat kuudella laatalla. Ei ihmekään, että liikuttelussa välillä kestää.

  Pitää väsätä ne.

  Yritän nyt alkaa keräämään Warriorin tilausta taas, katsotaan nyt, jos joku jotain sieltä tilaa. Kätevästi ilmeisesti juuri missasin Kallen tilauksen.

 • avatar Sami K.

  Vähän sääntöä (The Bane of Juha!) FAQ:ista:

  Pelissä oli aika paljon joukkoja ja reservejä, jotka eivät päässeet taistelemaan tai joista ei ollut paljoa hyötyä, kun taistelut grindautuivat loppuun asti aina edessä. Mielestäni tähän peliin sopisi hyvin “voluntary fall back”, eli jos heittää “hold your groundin”, saa valita, ottaako sittenkin “retire”-tuloksen. Sopii mielestäni lähitaisteluun tuo.

  Ampumista vastaan taas olemme keskustelleet, että disodered-yksiköitä saisi käskeä perääntymään suoraan taaksepäin yhden liikkeen verran. Reiluinta varmaan, että vaatii käskyheiton, jos ei ole initiative-matkalla.

  Pelissä tuli eteen tilanne, jossa rynnäköin kyrassieereilla tykkilinjaan. Takareferenssin maininta siitä, että yksikkö joutuu ottamaan break testin, jos tulee artillery casualtya closing firestä, on oikea. Ja oikein pelasimme senkin, että tässä tapauksessa käytetään “shootin tablea” – “hand to hand tablea” käytetään vain, jos closing fire aiheuttaa shaken hyökkääjään (jossa tapauksessa ratsuväkihän joutuisi väkisin perääntymään).

  Lisäkommenttina FAQissa sanotaan, että jos yksikkö hyökkää useamman patterin kimppuun, he suosittelevat vain yhden saavan ampua, mutta tämä on suositus – ja onhan se tietysti vähän 2 in 1, joka kannustaisi erottelemaan tykit, sen sijaan että kerääntyisivät yhteen yhteiseksi turvaksi. Tätä voidaan miettiä.

  • Sen “grindin” aiheutti paljolti se venäläisten steady (vai mikä se nyt on?), joka pitää linjan paikallaan, ja joka on sellainen poikkeus normisääntöön. Jatkossa kokeillaan sitä toista.

   Muuten en näe tarvetta säätää mihinkään suuntaan, peli rullaa nyt mukavasti ja riittävän ylätasolla. 11 turnia 7,5 tunnissa on tämän kokoiselle pelille hyvä suoritus.

   Seuraavassa isossa pelissä sovelletaan sitä “viiden minuutin -sääntöä” ihan virallistettuna versiona, kirjoitan sen siihen mennessä ;-)

You must be logged in to post a comment.