logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Black Powder Battle Report: Quatre Bras 16.6.1815

Kesäkuun 15. päivänä pelattiin kerholla taas Black Powder-peliä 15mm skaalassa. TäQB22llä kertaa vuorossa oli historiallinen Quatre Bran taistelu. Pystyykö brittiläis-liittoutuneet pitämään tärkeän risteyksen hallussaan vai käveleekö Napoleon suoraan Brysseliin?

 Lisää kuvia täältä.

Napoleon on paennut Elban saarelta ja noussut uudestaan Ranskan valtaistuimelle. Napoleonia vastaan muodostettiin pian uusi liittokunta ja tällä kertaa sotilaallinen ylivoima oli selkeästi liittouman puolella. Tästä syystä ranskalaiset kävivät hyökkäykseen ennen kuin ylivoima kävisi liian massiiviseksi ja ensimmäisenä tulilinjalla olivat brittien johtamat liittoutuneet sekä Preussin Reinin armeija. Tätä lyhyttä mutta veristä ajanjaksoa on kutsuttu 100. päivän kampanjaksi, sillä Napoleon ehti olla vallassa sadan päivän ajan.

Kesäkuun 16. päivä 1815 Napoleonin johtamat ranskalaiset onnistuivat yllättämään Belgiassa ryhmittävän brittiläis-liittoutuneista koostuvan armeijan. Pieni Quatre Bran kylä muodostui tärkeäksi risteyskohdaksi, minkä hallinta ratkaisee kampanjan kulun. Samaan aikaan ranskalaiset kävivät preussilaisten kimppuun Lignyn kylän lähellä ja liikkeiden tarkoitus oli ajaa liittoutuneiden armeijat erilleen toisistaan. Molemmat liittokunnan armeijoista kärsivät taisteluissa tappion, mutta onnistuivat vetäytymään hyvässä järjestyksessä. Tämä oli edellytys tehokkaaseen yhteistoimintaan 18.6. käydyssä Waterloon taistelussa, missä Napoleon lopulta kukistettiin ja rauha palautettiin Euroopan mantereelle.

Quatre Bras 1815

Pelaamme lauantaina 15.6 ja skenaarion pohjana käytämme uudessa Hundred Days Campaign-kirjassa olevaa skenua. Peli on yksinkertainen, ranskalaiset yrittävät vallata liittoutuneiden hallussa olevaa risteystä.

Brittiläisliittouneet joukot:

CinC Duke of Wellington

2nd Dutch-Belgian division

3rd British-Hanoverian Division

5th British-Hanoverian Division

Brunswick Division

Ranskalaiset joukot:

CinC Marshal Ney

5th Division

6th Division

9th Division

2nd Cavarly Division

11th Cavarly Division

-

Taistelu käytiin Quatre Brasin kylän liepeillä, taistelukenttää rajasi lännessä suuri Bossu-metsä sekä kylän eteläpuolella laajat maissi- ja vehnäpellot. Pellot olivat viljeltyjä ja maissi kasvoi pään korkeudella joka rajasi näkyvyyttä runsaasti. Kuvassa upseeri Wellingtonin esikunnasta tarkastamassa liittoutuneiden asemia.

Taistelukenttä.

Taistelukenttä.

Kahakointia alueella oli käyty jo aamusta alkaen, sillä saksalais-hollantilaiset etujoukot olivat pitäneet risteystä hallussaan ranskalaisia vastaan. Taistelumme sijoittui klo 13 aikoihin, kun liittoutuneet olivat saaneet runsaasti lisäjoukkoja ja Ranskan II armeijakunta lähti marsalkka Neyn johdolla uudelleen hyökkäykseen kohti risteystä. Asemien kiertämisen sijaan ranskalaiset kävivät suoraan hyökkäykseen, eikä aikaakaan kun ensimmäiset ranskalaisprikaatit olivat jo saavuttaneet liittoutuneet.

Wellington ei kuitenkaan jäänyt vain katselemaan vihollisen liikettä vaan käski ratsuväkensä tekemään välittömän vastahyökkäyksen kohti ranskalaisten uhkaavasti etenevää ratsuväen kärkeä vastaan. Etenkin Brunswickläiset husaarit kunnostautuivat ja ajoivat ranskan kevyen ratsuväen pakosalle, joka ei osallistunut enään taisteluun. Belgialais-hollantilaiset rakuunat puolestaan iskivät ranskalaisten kahakoitsijoiden sekaan.

Samaan aikaan Ranskan 9. divisioonan joukot vyöryivät Hollannin 2. divisioonan sekä Brunswick-divisioonan joukkoihin. Hollantilaisten etujoukon muodostivat nassaulainen prikaati. Nassaulaiset murtuivat ylivoiman alla nopeasti ja joutuivat perääntymään. Toisessa linjassa olleet hollantilaiset nostoväkijoukot valmistautuivat vuorostaan ottamaan vastaan ranskalaisten seuraavan aallon. Etulinjan kukkulaa puolustavat brunswickläiset eivät myöskään kestäneet hyökkäystä ja perääntyivät. Vain Bossu-metsässä olevat jääkärit pidättelivät Ranskan Legere-joukkoja aloillaan.

Liittoutuneiden vasempaa sivustaa suojasi brittiläis-hanoverialainen 5. divisioona. Joukot olivat asettuneet hyviin asemiin pensasaitojen suojaan ja vaatisi Ranskan 5:ltä divisioonalta ponnisteluita ajamaan Niemimaan sodan veteraanit asemistaan. Ylämaalainen 79. rykmentti kuitenkin hermostui kevyiden joukkojen häirintään ja hyökkäsi ilman tukea ranskalaisia päin säkkipillien soidessa. Ranskalaiset torjuivat hyökkäyksen helposti ja reservissä olleita hanoverialaisjoukkoja komennettiin tukemaan ylämaalaisia. Ranskan ylivoima alkoi tuntua ja lopulta kaikki paitsi hanoverialainen “Munden” nostoväkiyksikkö oli pitämässä ranskalaisia aloillaan. Pataljoona piteli moninkertaista ylivoimaa vastaan puoliaan pitkään, kunnes joutui perääntymään.

Ranska ei kuitenkaan päässyt murtamaan liittoutuneiden vasenta sivustaa ja taistelu jähmettyi yhteislaukauksien vaihtamiseksi joukkojen kesken.

Toisella sivustalla loputkin Brunswick-divisioonan joukoista murtuivat ja Ranskan keihäillä varustetut kevyet ratsuväen joukot ajoivat liittoutuneiden kevyen ratsuväen pakosalle. Marsalkka Ney voi vain tyytyväisenä todeta taistelun kulun menevän Ranskan kannalta suotuisasti. Liittoutuneiden toivo taistelun kulun kääntämisestä alkaa hiipua kun Ranskan raskas ratsuväki saapuu kenraali Kellermanin johdolla, mukanaan pelättyjä kyrassieereja…

Risteystä puolustaneet hanoverialaiset nostoväen joukot joutuvat ensimmäisenä kokemaan kyrassieerien voiman, toisen pataljoonan onnistuu muodostaa neliö mutta toinen ei ole niin onnekas ja tuhotaan viimeiseen mieheen. Hollantilai-nassaulaiset rippeet ovat kuitenkin hidastaneet Ranskan jalkaväen etenemistä ja useimmat ranskalaispataljoonat olivat jo loppuunkuluneita.

Kaikkea toivoa ei ole siis menetetty ja juuri oikealla hetkellä saapuu taistelukentälle brittiläis-hanoverialainen 3. divisioona. Tuoreet joukot saapuvat juuri oikealla hetkellä, sillä viimeiset hollantilaiset joukot olivat murtumassa Bossu-metsän laidalla. Vetäytyvät liittoutuneiden joukot aiheuttavat kuitenkin kaaoksen eteneville lisäjoukoille, eivätkä ne pysty toteuttamaan tehokasta vastahyökkäystä. Edes Wellingtonin puuttuminen toimintaan ei saa linjaa kuntoon ja lopulta Ranskan raskaat rakuunat iskevät keskelle joukkojen sekamelskaa…

Ranskan rakuunat tekevät hakkelusta useasta hanoverialaisesta pataljoonasta, kunnes heidän puhtinsa viimein loppuu. Ranskan raskas ratsuväkikin oli siis kulutettu ja tuoreita ranskalaista jalkaväkeä ei ollut reservissä. Liittoutuneet eivät ole kykeneväisiä tekemään vastahyökkäystä, mutta risteystä puolusti vielä sen verran tuoreita voimia, ettei ranskalaiset sitä kykenisi valtaamaan ennen pimeän laskeutumista. Näin ollen marsalkat paiskasivat kättä ja sopivat taistelun päättyneen taktiseen tasapeliin.

Samalla tuli tieto lähetin tuomana preussilaisten tappiosta Lignyn kylän liepeillä. Wellingtonilla ei ollut vaihtoehtoa kuin vetäytyä risteyksestä tai vaarana olisi sivustahyökkäys idästä. Hänellä oli kuitenkin takataskussaan taistelukenttä missä aikoisi pysäyttää Ranskan etenemisen. Paikka sijaitsi 10 kilometriä pohjoiseen Quatre Brasta ja kulki nimellä Mont Sant Jean, mutta tultaisiin tuntemaan historiankirjoissa nimellä Waterloo…

Bookmark and Share

23 comments to Black Powder Battle Report: Quatre Bras 16.6.1815

 • avatar kalle

  Onko se Albion 2 jo myynnissä jossain ? Ei ollu ainakaan fantsun weppimyymälän listoilla vielä.

 • avatar Antti Lahtela

  Jaakko oli tilannut etukäteistilauksena sen ulkomailta, en tosiaan itsekään vielä kirjaa ole hankkinut. Jos et tohon mennessä ole omaa saanut, niin tule fiilistelemään pelin ohella sitä 15.6.

 • avatar Juha

  Onko joku jo ehtinyt vääntää tuon taistelun joukot BP:lle eli mitä joukkoja oli ja miten ne oli ryhmitelty divisiooniin? Vai onko jo olemassa valmis OOB, jota voi katsella?

  • avatar JaakkoB

   Albion Triumphant 2:sen sai ennakkotilattua siten että toimitus oli noin kuukausi sitten. Kauppoihin pitäisi tulla kohta ja suosittelen kyllä kaikille hankintaa. Mukana myös kaikenlaisia lisäsääntöjä joista suurin osa mielestäni ihan hyviä, mutta kaikkia en ottaisi käyttöön koska monimutkaistavat peliä ilman merkittävää hyötyä/tarvetta.

   Quatre Brasin skenu ja OOB:t löytyvät kirjasta. En tiedä kuinka paljon Antti ajatteli modata. Laitan tässä jossain välissä vaikka skannin jakoon peliin osallistuville.

 • avatar Antti Lahtela

  Laitoin sähköpostiin pelaajille tiedot joukoista, voidaan Ranskan suhteen tehdä muutoksia toki. Liittouneiden suhteen pyrin käyttämään pääosin omia joukkoja joita olen saanut maaleihin.

  • avatar JaakkoB

   Tosi hyvän näköisiä, bravo!

   Tosin kirjoittaisin itse kenraalin nimen Piré enkä Pire… tuo jälkimmäinen kun tarkoittaa “huonompaa” ranskaksi ;)

   • avatar Juha

    Kiitos, pitää kiinnittää huomiota Ranskan kirjoitusasuun, vuoden ranskan opiskelu kolmenkymmenen vuoden takaa on päässyt vähän ruostumaan ;-)

 • avatar kalle

  Nyt on muuten fantsussa sekä Albion 2 että HC Dacian Wars ! Käyn tänään hakemassa, pistin noutotilaukseen.

 • avatar Juha

  Hieno historiallinen wargame pelattu! Hauska ja hieno kokemus, ja ISO peli, seuraavaksi kohti Waterloota! Kiitos pelistä, gentlemen!

  • avatar JaakkoB

   Oli kyllä hyvä peli ja juuri sopiva fiilis. Piti heti pistää lisää figuja maaleihin.

   Kiitos Antti hyvästä skenusuunnittelusta ja perehtymisestä. Lopputuloskin heijasteli historiallisesti toteutunutta.

 • avatar Antti Lahtela

  Mahtava peli oli eilen ja tosiaan päästiin hyvin lähelle historiallista lopputulosta. Raporttia tulee myöhemmin.

 • avatar Sami K.

  Kuulostaa kyllä hyvältä, toivon mukaan joskus pääsee noita isojakin matseja 15-millisenä kokeilemaan.

  • avatar JaakkoB

   Olisikin kiva jos saataisiin vähän laajempi pelaajakunta mukaan omine figuineen. Löytyy paljon hyviä historiallisia ja fiktiivisiä skenaarioita joita voisi pelata pienilläkin armeijoilla. Myös isommat koalitiopelit voisi luonnistua teidän kyhäämistä aloitusjoukoista – esim. joku osa Leipzigin taistelua.

 • avatar Antti Lahtela

  Päivitin tämän vanhan sivun taisteluraportiksi, niin ei tarvinnut turhaan copy-pastea kaikkea.

  Tosiaan kaikki asiasta kiinnostuneet vaan maalaamaan figuja, niin saadaan vielä isompia pelejä pystyyn!

 • avatar JaakkoB

  Loistava rapsa… Välitti hyvin tapahtumien kulun pähkinänkuoressa. Oikaisuna kuitenkin että kyllä Ranskan raskaalla ratsuväellä vielä puhtia oli pelin lopussa ja jalkaväen reservejäkin löytyi edelleen kuutisen pataljoonaa. Britit olivat puolestaan erittäin heikossa hapessa, mutta risteys oli edelleen juuri ja juuri heidän hallussaan ja yö teki tuloaan.

  Ranskalaisten strategia pelissä oli sitoa molempien laitojen Britit taisteluun ja tämän turvissa hyökätä massiivisilla jalkaväkikiiloilla sekä ratsuväellä keskustaan. Tämä ei ihan toiminut tiettyjen joukkojen huonon suorituksen johdosta sekä siksi, että ranskalaiskomentajat innostuivat heittämään lisäjoukkoja laitojen eskaloituvaan rähinään.

  • avatar Juha

   Juuri näin, Ranskan vasemalla sivustalla oli kokonainen divisioona (hitaasti kiiruhtava ;-)valmiina työntämään puolustajat pois asemistaan, mutta ilta pimeni, aika loppui… 2 ratsuväkidisioona ei todellakaan onnistunut toimissaan :-(.

 • avatar Antti Lahtela

  Tarkoitus ei ollut sortua propagandaan, muistin että ne rakuunat olisivat olleet Shaken. Eikös suurin osa takana olleista Ranskan jalkaväestä ollut myös Shaken jo tai ainakin hyvin lähellä?

  Ei sillä nyt niin väliä, tämä todistaa hyvin että sotilaiden muistelmiin perustuviin historiankirjoituksiin kannattaa suhtautua kriittisesti. Voi olla että kaikkea ei muista aivan oikein ;)

  • avatar Juha

   Sehän se on juuri raporttien “suola” objektiivisuus on tylsää ;-) Lopultakin peli meni aika lailla, kuten sílloin aikanaan. Britiliittouma sai aika vahvasti nenilleen, mutta Ranska ei saavuttanut tavoitettaan, vaan kulutti paljon resurssejaan taistelussa. Lopulta tilanne oli taistelun kannalta ratkaisematon, tai tarkkaan ottaen Britit saivat torjuntavoiton, kovaan hintaan.

You must be logged in to post a comment.