logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Black Powder taisteluraportti: Espanja 1809

Epäonnistuttuaan espanjalaisten avustamisessa ranskalaisia vastaan, joutui brittien siirtoarmeija pitkälle vetäytymismatkalle kohti La Corunnan kaupunkia Espanjan pohjoisrannikolla. Alkuvuodesta 1809 brittien perässä oli jo kaksi ranskalaista armeijaa, joten punatakkien kohtalo näytti jo sinetöidyltä…

Corunna

Brittien onneksi ranskalaiset jäivät kuitenkin odottamaan lisäjoukkoja, jolloin kenraali Mooren johtamat britit ehtivät Corunnaan ja suorittivat onnistuneen vetäytymisen kuninkaallisen laivaston avulla.

Pelasimme kerholla Juhan kanssa fiktiivisen taistelun liittyen tapahtumiin ennen Corunnan taistelua. Ajatus oli kuvata rohkean ranskalaiskenraalin yritystä estää brittien vetäytyminen Los Maitenes kylän liepeillä. Mikäli brittien hallussa oleva harjanne menetään, voisivat ranskalaiset iskeä brittien sivustaan ja hidastaa ratkaisevasti heidän vetäytymistä.

Skenaario:

Briteillä on pelissä 3  prikaatia, joista kaksi reservissä pelin alkaessa. Ranskalaisilla on myös 3 prikaatia, joista yksi koostuu reservistä tulevasta ratsuväestä. Skenaarion tavoite on saada haltuun Maitenesin harjanne, mikä on pelin alussa brittien hallinnassa. Harjannetta voi pitää hallussaan vain “unshaken” jalkaväkiyksikkö. Peli kestää 8 vuoroa.

Los Maitenes, Tammikuu 12. 1809:

Brittien sivustaa Maitenesin harjanteella suojasi vain yksi pieni prikaati. Puolustajat koostuivat onneksi Kuninkaan Saksalaislegioonasta, jonka miehet tunnettiin urhoollisuudesta. Ranskalainen jalkaväki on ryhmittynyt lähelle tietä harjanteen eteen. Ei aikaakaan kun ilmaan kajahtaa “Viva la France!” ja ranskalaisten hyökkäyskolonnat lähtevät etenemään. Vallankumouksen innoittamana miehet marssivat hetkessä harjanteen kupeeseen. Ensimmäiset laukaukset ammutaan kun brittien kahakoitsijat ja kevyt jalkaväki ottavat yhteen sivustalla etenevien ranskalaispataljoonien kanssa.

 

Harjannetta puolustavat olivat kuitenkin ehtineet lähettää viestin pääjoukolle, minkä lähettämät ensimmäiset lisäjoukot ehtivät jo apuun. Ranskalaiset kuitenkin etenivät agressiivisesti tietäen brittien kohta saavan lisävoimia, kärkiprikaatin pataljoonat valmistautuivat etenemään harjanteen yli.

Kärkeen työnnetty tykistö asettui Maitensiin vievälle tielle, aikomuksenaan estää brittien tien haltuun otto. Vihollinen toimi kuitenkin nopeasti, kun lisäjoukoissa saapuneet ylämaalaiset antoivat tykkimiehille yhteislaukauksen säkkipillien soidessa. Tämä taisi sekoittaa tykkimiehistön, sillä lopputaistelussa he eivät onnistuneet osumaan juuri mihinkään vaikka vihollinen oli aivan nenän edessä!

Harjanteelle etenevät ranskalaiset eivät juurikaan hidastuneet kivikkoisesta maastosta vaan hyökkäsivät ryhmityksen jälkeen toisella puolella asemiaan pitävien brittien kimppuun. Seurasi ankara lähitaistelu kukkulalla, mitä kesti koko taistelun ajan. Ensimmäiset puolustajat ajettiin nopeasti pakoon, mutta brittien vastahyökkäys mursi toisen ranskalaisen prikaatin. Toinen ranskalaisprikaati kuitenkin oli valmiina vuorostaan tekemään oman vastaiskun.

Samaan aikaan lisää brittejä saapui puolustamaan harjannetta ja myös ranskalaisten ratsuväki päätti liittyä taisteluun.

Ranskalaisten ratsuväki ei aikaillut iskiessään brittien kevyttä ratsuväkeä vastaan. Britit joutuivat lopulta perääntymään ja voittoisa ranskalaisrakuunaosasto teki vielä iskun kohti brittien jalkaväkeä kohti. Jalkaväki kuitenkin oli aavistanut tapahtuman ja oli valmistautunut muodostamaan neliön ja ratsuväki perääntyi. Ratsuväki jäi kuitenkin odottamaan tykistön saapumista hermostuneiden brittisotilaiden harmiksi. Brittipataljoona jäi lopputaistelun ajaksi neliöön ratsuväen ratsastaessa heidän ympäri ja tykistön ampuessa kanisteriammuksia yhteenpakkautuneisiin riveihin. Toinen ranskalainen ratsuväkiosasto koukkasi samalla brittien selustaan.

Harjanteella kiivas lähitaistelu jatkui. Brittien menetykset alkoivat kuitenkin kasvaa liian suuriksi, etenkin kun suurin osa lisävoimista joutui vihollisen ratsuväen saartamiksi. Viimeinen brittien vastahyökkäys ei onnistunut ajamaan ranskalaisia pois harjanteelta, edes ylämaalaisten koukkaus ranskalaispataljoonan sivustaan ei riittänyt murtamaan vastarintaa.

Taistelun lopussa ranskalaisilla oli vain yksi pataljoona kykeneväinen pitämään hallussaan harjannetta, mutta se riitti sillä brittien joukot olivat kulutettu myös loppuun.

Loput vetäytyvästä brittiarmeijasta on kuitenkin koko ajan suuntaamassa kohti Los Maitenesta, pystyvätkö ranskalaiset pitämään hallussaan harjanteen kunnes ranskalaiset saavat tarpeeksi joukkoja alueelle…? Se jää vielä nähtäväksi.

 

 

Bookmark and Share

115 comments to Black Powder taisteluraportti: Espanja 1809

 • avatar Juha

  Hyvä raportti, todellisesta herrasmiesten wargamingista :) Hyvö peli ja hyvä skenario. tätä pitää jatkaa!

 • avatar JaakkoB

  Hyvä raportti ja hieno skenaario. Pelattiin sama joulukuussa ja oli silloinkin verinen. Muistaakseni puhuttiin että oli tasapeli tai brittien torjuntavoitto -en enää muista kumpi (kummallakaan ei ollut harjannetta hallussa ja molemmat oli pahasti moukaroituna).

  Juhan ratsuväen käyttö vaikutti toimivalta – koukataan sivusta ja sidotaan suuri määrä vihollisen jalkaväkeä tai rynnäköidään selkään. Itse yritin pehmittää jalkaväkiprikaatilla harjanteen puolustajia ja sitten saada ratsuväellä läpimurto samalla kun tykit ja toinen prikaati viivyttelisivät englantilaisten reservejä.

  Tästä innoittuneena menempä maalaamaan lisäjoukkoja…

  • avatar Juha

   Ratsuväkitaktiikka syntyi oikeastaan tilanteen sanelemana. Hyökkäsin molemmilla jalkaväkiprikaateilla kukkulalle, tavallaan kahdessa aallossa ja toinen aalto sai kukkulan. Tästä vain syntyi tilanne, että oikea sivusta oli avoinna, joten paikkasin sen rakuunoilla, jotka sitten tekivätkin läpimurron. Ratsuväkeä ei voi pidätellä :)

 • avatar kalle

  Kysymys kolleegoille 28mm kenraaleille : Preussi on tekemässä liikekannallepanoa, mutta minkäs kokoisia liikutusalustoja kantsii tehdä ? Napit on mulla 20mm prikoilla, eli teen magnetoituja liikutuslätkiä, mutta teenkö ne koolle 6 * 3 vaiko jollekin muulle ? 46 gubbea on tossa ens alkuun nyt koottavana.

  • avatar Juha

   Mulla on 2×2 = 4 solttua per base, siis 40x40mm, se on yksi vaihtoehto, toinen yleinen tapa on tehdä 3×2 = 6 eli kolme kaveria rivissä kahdessa ränkissä, siis 60x40mm. Tämä sitten markeeraa komppaniaa. Kaksi on hyvä syvyys alustalle BP:hen

   • avatar JaakkoB

    Vaikken 28mm BP:ia pelaakaan, kannattaa huomioida että alustakoilla saa aikaiseksi yksikön eri muodostelmaiteraatiot: linja, hyökkäyskolonna, kolonna, neliö (ontto keskeltä). Jos on prikoilla niin tämä tietenkin helpottaa. Kuusi tollaista 2×2 alustaa on varmaan hyvä yhdelle pataljoonalle (4 alustaa= pieni, 8 alustaa = iso muodostelma).

    • avatar Marko

     Just näin kuin JaakkoB sanoi.

     • avatar Sami K.

      Täytyy kyllä sanoa, että nyt kunnolla 15-milliset ja 28-milliset BP:t nähneenä, 28-millisillä tuolla alustakoolla tila ja joukot loppuvat kesken, ehdottomasti kannattaa aina pelata 8 per 6 jalkaa tai mieluusti 12 per 6 (kolme pöytää) ja niin, että joukot tulevat leveästä päästä (viimeksi taisivat toimia kapeasta päästä eli kuuden jalan leveydellä, ja tila loppui todella nopeasti).

      Toki toinen vaihtoehto on hieman kaventaa yksiköitä, 4 2×2 laattaa olisikin medium näyttäisi varmasti vielä hyvältä.

      • avatar Nysse

       Jos 20mm prikoille on asennettuna niin varmaan yhteensopivuuden nimissä kannattaa 2×2 asetuksilla laittaa 40mm laatoille. Siten taitaa käytännössä kaikilla olla basetettuna.

       Itse tungen 15mm frontagella 45x40mm alustoille 3×2. Sopii sekin suhteellisen hyvin yhteen muiden leveyksien kanssa.

       28mm pelatessa varmaankin 4 laattaa voisi olla parempi normaali yksikkökoko jolloin kuudella voitaisiin esittää sitten isompaa yksikkö. Neljällä saa kuitenkin kaikki muodostelmat toteutettua siististi ja pelipöydälle jäisi vähän enemmän tilaa.

       PS. Oisko porukalla intoa 28mm peliin joskus tulevaisuudessa?

       • avatar Sami K.

        Aika monessa skenaariossa sitäpaitsi käytetään isoja yksiköitä, ainakin Peninsular War-kirjan skenaarioissa jokaisessa, niin se 6 large-kokoiselle yksikölle ja 4 mediumille on parempi.

       • avatar Juha

        Tuo neljä laattaa on ihan hyväksyttävä (onhan niin myös 15mm puolella, tosin joka laatalla kuusi). Olemme nuo large yksiköt skipanneet usein, eikä se ole vaikuttanut pelin nautittavuuteen.

        Maaliskuun alussa olis tarkoitus taas kokoontua 28mm peliin.

 • avatar Juha

  Heino peli, kuusi – seitsemän tuntia intensiivistä vääntämistä ja tasaväkistä taistelua. Jokaisesta metristä taisteltiin, kenraaleja kaatui ja joukot suorittivat huimia tekoja, stuff of legends! Suurin Black Powder tähän asti. Kiitos liittolaisille ja vastustajille!

 • avatar Sami K.

  No niin kenraalit, tutkin Warrior miniaturesin tarjontaa http://www.warrioronline.demon.co.uk/15mm/15nap.htm (armeijapaketteihin pääsee ainakin sivun alalaidasta) tämänpäiväisen inspiroimana, mutta huomasin postikuluiksi muikeat 40%. 150£ tilaus pitäisi siis kasata ilmaisia posteja varten ehdottomasti.

  Olen kyllä valmis itse valmis ostamaan paljonkin kamaa (vaikkapa pari-kolme prikaatia brittejä ja venäläisiä), mutta mieluusti keräisin yhteistilauksen Teemun malliin.
  Laittakaa sähköpostia minulle osoitteeseen zelekendel@gmail.com, tai soittaakin voi (045-6764557).

  Britit ja heidän omituiset prosenttipostikulunsa! On kyllä kirkkaasti suurin prosentti, mitä olen nähnyt postituksesta.

  • avatar Sami K.

   No niin kenraalit, tutkin Warrior miniaturesin tarjontaa http://www.warrioronline.demon.co.uk/15mm/15nap.htm (armeijapaketteihin pääsee ainakin sivun alalaidasta) tämänpäiväisen inspiroimana, mutta huomasin postikuluiksi muikeat 40%. 150£ tilaus pitäisi siis kasata ilmaisia posteja varten ehdottomasti.

   Olen kyllä valmis itse valmis ostamaan paljonkin kamaa (vaikkapa pari-kolme prikaatia brittejä ja venäläisiä), mutta mieluusti keräisin yhteistilauksen Teemun malliin.
   Laittakaa sähköpostia minulle osoitteeseen zelekendelATgmail.com, tai soittaakin voi (045-6764557).

   Britit ja heidän omituiset prosenttipostikulunsa! On kyllä kirkkaasti suurin prosentti, mitä olen nähnyt postituksesta.

   ((Laitoin uudestaan, tuo edellinen meni johonkin typerään “ylipäällikön hyväksyntä”-juttuun))

   • avatar Juha

    Eipä ole tuollaisia rosentteja Essexillä, menee painon mukaan…

   • avatar JaakkoB

    Hyvä vertailu 15mm figuista löytyy osoitteesta: http://www.deepfriedhappymice.com/html/napoleonics.html

    Ainakin brittien kohdalla on myös Warrior mukana. Ne mun käyttämät ovat Fantassinia. Tykkään näistä enemmän kuin Essexistä tai tämän perusteella Warriorista, tosin ovat myös työläämpiä maalata.

    Täytyypä vähän harkita, voisin ehkä pari pataljoona tilata… katselen vielä.

    • avatar Sami K.

     Juu, tuttu vertailu on. Pitänee alkaa käymään noita kaikkia läpi uudestaan, josko löytyisi vaihtoehtoja 150£-tilauksen tekemiselle. Hinnalla on minulle kuitenkin väliä. Irregular näytti aika hyvältä myös yllättäen, pitää vaan saada selville heidän prikaatipakkauksiensa koostumus. Postiprosentti on kohtuullisempi 20%.

     Ja Antti, ken Preussilaisia halajaa, eikun tilaukseen mukaan!

    • avatar Juha

     Fantassin on hyvä!

     • avatar Sami K.

      Niin siis olivatko nuo teidän figunne 18-millisiä suurinpiirtein? En viitsi kyllä “oikeita” 15-millisiä ostaa jos te pelaatte noilla hieman isommilla, vaan samaa skaalaa tietenkin. Fantassin ainakin on 18mm. Tuosta Jaakon linkittämästä sivusta sen näkee.

 • avatar Antti Lahtela

  Mahtava peli oli eilinen Salamanca, todellista legendaa :)

  Sami, kerää ihmeessä brittejä jos siltä tuntuu. Britit vaan taisteli aika vähän Napoleonin sodissa ja näiden suurin taistelu oli Waterloo 1815. Mulla on iso kasa maalaamattomia brittejä ja eilisessä pelissä ei ollut edes kaikkia Juhan brittejä. Olen laskenut että muutamaa pataljoonaa lukuunottamatta meillä on jo kaikki Waterloon britit kasassa :) Toki voidaan kaikkien figuilla pelata, mutta itse olen tässä viimeiset 6kk maalannut brittejä päämääränä Waterloo, niin haluan omani ainakin kentälle.

  Mihin ne preussilaiset katosi listalta, niistä on erityisesti pula?

  • avatar Juha

   Ranskalaisia tarvitaan aina ja niillä pääsee mukaan kaikkiin Napoleonic sotiin, briteillä vain aurinkorannikolle ;), joten suositukseni on aina ranska. Varsinkin kun se Waterloo on tähtäimessä jossain vaiheessa ensi kesää! Maalaan itsekin lisää ransmanneja juuri siksi, vaikka sydämeni sykkii Itävalta-Unkarille.

   • avatar Sami K.

    Katsotaan nyt, tuleeko kukaan muu edes tilaukseen – jos ei (jos tulkitsen tästä, että te ette ainakaan lähiaikoina), niin minähän joudun ostamaan pian kolmea – neljää armeijaa 150£ saadakseni jos touhuun lähden! Tuolta saisi myös kerholla roomalaisia, jos EIRiä tarvitaan. Toinen olisi tietysti noiden pike&shot-joukkojen hommaaminen, ainakin ECW.

    Yksi prikaatipakkaus tuolla maksaa 18£, aika edullinen, sisältäen 3 pataljoonaa jalkaväkeä, yhden kevyen pataljoonan, 4 tykkiä, 9 cavalrya ja prikaatinkenraalin + ADCn.

    • avatar Sami K.

     Warriorista löytyi paljon kuvia tässä blogissa: http://15mm-madness.blogspot.fi/search/label/Period%3ANapoleonic
     Pätevän näköistä settiä hintaansa nähden on kyllä. Ei mitään AB-tasoa, mutta kelpaavat.

     Ilmeisesti luottokorttiostoksista veloitetaan aidot postikulut eikä aina vain 40%. Pitänee tehdä tuollainen vajaan parin kilon paketti (yli kahden kilon ei saa royal maililla mennä tai postikulut nelinkertaistuvat), mutta vielä on tuo “post free”-tarjous mielessä, jos joku siihen lähtee.

 • avatar Sami K.

  Tajusin juuri, että termit “prikaati” ja “pataljoona” ovat pelitermejä Black Powderissa. Oikeasti tässä pelissä tapeltiin prikaateilla perusyksikkönä, siksi oli isompaa ja pienempää “pataljoonaa” listoissa – katsos homma toimii niin, että tiny (1 laatta) on itsenäinen pataljoona, small (2 laattaa) kahden pataljoonan prikaati (tai ranskalaisilla joskus rykmentti) jne. Tämän näkee myös tykistöstä, sillä esim. Ranskan organisaatiossa 24-32 tykkiä tukee aina divisioonaa, prikaateilla ei organisaatiossa omia tykkejä ollutkaan. Tietysti kevyempiä battalion guneja oli jne., mutta pääasiassa näin.

  Tämä on hyvä homma 15mm-basetukselle, sillä käytämme normaalisti kolmea laattaa, se kuvaa siis kolmen pataljoonan prikaatia.

  Pelihän toimii yhtä hyvin näin ylöspäin skaalattuna, joten tämä helpottaa huimasti skenaarioiden suunnittelua, kun ei tarvitse tuskailla joukkojen vähyydestä niin paljon – yksiköt ovat prikaateja taisteluissa, pataljoonia kahakoissa.

  Tämä oli hyvä oivallus, koska vaikuttaa siihen, mitä joukkoja olen ostamassa.

  • avatar Juha

   Pelissä neljän tai useamman laatan yhdistelmä on pataljoona ja ja ne muodostavat prikaateja, jotka muodostavat divsioonia. Joten yksi laattaa on silloin joko komppania tai pari ;). Termi Prikaati (jota briti joskus kutsuvat divisoonaksi ;) on operatiivinen ja prikaateja oli hyvin eri kokoisia, riippuen maasta tai tilanteesta.

   Kun puhtu tuosta divioonaa tukevasta tykistöstä, puhut divisioonan tykistöstä :) , josta tykit sitten “jaettiin” prikaateille, joten prikaateilla ei ollut ja oli tykistöä. Sitten vielä ranskalla oli armeijan (corps) tykistö, isot 12 naulaiset, joita Napo tykkäsi pitää reservissä.

   Jälleen kerran, tämä muuttui ajan kuluessa sotien aikana ja maakohtaiset ero olivat suuria.

   Mutta, siis kertauksena perusyksikkö on pataljoona (4-6 laattaa jv) joista koostuu prikaatit (3-6 pataljoonaa) joista koostuu divisioonat, joista muostdostuu Corps -tason joukot (joita kaikill mailla ei ollut ;)

   • avatar Sami K.

    Nyt oikeasti, kun katsoo Salamancan OOB:ta siellä on 20 brittijalkaväkiprikaatia. Suunniilleen sen verranhan teillä jalkaväkiyksiköitä olikin – ei missään tapauksessa n. viittä-kuuttakymmentä, mitä oikeasti tarvittiin. Taistelukartta ei ollut mikään “taistelun osanen” myöskään.

    Black Powder toimii aivan hyvin, prikaatilla perusyksikkönä, niin tekevät monet muutkin sääntösetit.

    Tai samahan se, jos haluaa ajatella niin, että oikeasti pelataan jotain alaspäin skaalattua versiota, jossa divisioonat ovat muuttuneet prikaateiksi, kunhan skenaarion suunnittelussa käyttää tuota periaatetta, niin isommatkin taistelut onnistuvat.

    • avatar Juha

     Niin oli noin kahdeksan eri kokoista prikaatia per puoli ja pari ratsuväkiprikatia per puoli, Salamanca oli oikealta kooltaa noin 50 000 ukkoa per puoli, ei siis mikään iso taistelu. Kun mennään tosi taisteluihin – Borodino tms. niin silloin skenut on usein vain osa taistelua, kuten se Eckmuhl joka pelattiin joulukuussa.

     BP varmaan toimii myös prikaati perusyksikkönä, mutta me pelaamme nykyisellään pataljoona perusyksikkönä, se tuntuu kivalta. Ja ovathan nuo käytössä olevat skenariotkin juuri tällä abstraktiotasolla.

     Tuossa Salamncan OODssä vain kutsutaan prikaatia divisioonaksi, vaikka se on oikeastaan prikaati, se on hieman brittiläinen tapa ;)

     • avatar Sami K.

      No mutta johan te pelasitte Salamancan alaspäin skaalattuna ja todettiin, että tuli todellinen taistelun fiilis – miksei siis jatkossakin?
      Sanoit noin kahdeksan prikaatia per puoli, ja sen verran taistelussa juuri oli divisiooniakin http://en.wikipedia.org/wiki/Salamanca_order_of_battle
      Eiköhän se ole selvää, että Salamanca oli alaspäin skaalattu, oikeastaan hyvä, että se tuli näin “salaa”, niin avaa silmät muillekin keskikokoisille ja myöhemmin, kun figuja on lisää, isommille taisteluille. Ei kannata rajoittaa hauskanpitoa vain kahakoihin ja “taistelun osiin” koska se vaikeuttaa skenaarioiden luomista paljon (ainakin minulla).

      • avatar Juha

       Juu, niin se aina on näissä Napo sotien skenuissa, ei ne mitkään ole yksi – yhteen, ja tuossa Salamancassa Rick oli vin käyttänyt tuota skaalusta. Skenut kannattaa valita sen perusteella kuinka paljon pataljoonai löytyt kultakin, esim. mulla on reilut 120 laattaa ranskan jälkaväkeä, joita syntyy sitten neljän laatan pataljoonia tuollainen 30 ja 10 3 pataljoonan prikaatia, joka voi olla jo kaksi divisoonaa.

       Et silleen…

 • avatar kalle

  Mikäs armeija kannattaisi 15mm BP:iin hommata ? Eli, mikä armeija puuttuu rintamilta ? 28 millisiin on Preussi teossa, joten 15 millisiin jotain muuta. Villinä veikkauksena kuvittelisin että Ranskaa ja Brittejä on jo jollain, entäs Venäjä ? Itävalta ? Mulla ei ole ihan noi 1815 vaiheet enää niin tuoreessa muistissa, joten en muista suoralta kädeltä ketkä tuolla ympäri eurooppaa eniten riehuivat, ja kuka ketäkin vastaan milloinkin…

  Toisaalta, ehkä hommaan vaan brittejä.

  • avatar Juha

   Miksi kaikki hommaavat Brittejä :) Englanti oli marginaatlinen osallistuja koko Napoleonin ajan sotiin, ja kävi pientä sotaa sivurintamalla, ja tuli sitten mukaan 1815 kun muut olivat ensin lyöneet Napoleonin.

   Siis Kalle suosittelen Itävaltaa – hieno armeija ja samalla saa tehdä kolme kansallisuutta – saksalaisia, unkarilaisia ja kroaatteja. on valinna varaa väreissä ja joukkotyypeissä. Ja mulla on jo valmiiksi niitä joten päästään heti sotimaan.

   Toinen hyvä vaihtoehto on äiti Venäjä, maalauksen kannalta Itävaltaa helpompi ja nekin kävivät kunnolla sotia Ranskaa vastaan.

   Tai sitten yleisohjeena, maalaa Ranskaa, koska silloin löytyy aina vihollinen ja jos Waterloo on mielessä, niin ranskalaisia tarvitaan sinen paljon.

 • avatar Sami K.

  Itse varmaan keskityn pääasiassa Venäjään ja Ranskaan. Jos tulee Itävaltaa, se on hyvä, ne tappelivat usein yhdessä.
  Tässä skaalassa varmaan Itävallan valkoiset kaverit menevät Espanjasta jos niitä tarvitaan Iberiassa, vai onko se kerettiläisyyttä? Hattu vain on erilainen…

  Tulisitko Kalle siis ehkä mukaan Warriorin tilaukseen, niin olisi tuo 150£ realistinen? Entäs Mikko KS? Hänet pitää houkutella mukaan pelaamaan.

  Brittien hommaaminen on ymmärrettävää, koska niiden tappelut ovat ehkä parhaiten dokumentoituja ja “skenaarioituja”, koska yllättäen brittejä ne kiinnostavat.

  • avatar Nysse

   Mä voisin ehkä nappaa tuolta prikaatin tai parin verran joukkoja jos sitten pääsisi myös 15mm peleihin mukaan :) Millä basetusstandardilla porukalla on nuo joukkonsa? 4kpl 3×2 baseja ilmeisesti kuvien perusteella?

   Onko kenelläkään tällä hetkellä Preussilaisia? Jos Itävaltaa, Ranskaa ja Venäjää löytyy niin noita 1813-14 taisteluita pääsisi aika laajalti pelaamaan. Ja onko tietoa ovatko nuo Warriorin preussilaiset kaikki ns. uudemman mallin preussilaisia vai onko osa vallankumouksen ajoilta?

 • avatar Antti Lahtela

  Kuten aikaisemmin totesin, niin brittejä on mulla ja Juhalla jo yllin kyllin. En mitenkään halua omia brittejä, mutta kuten Juha totesi että niiden maataistelut olivat aika marginaalissa. Tästä syystä taistelut olivat suhteellisen pieniä ja vaikka pelaisimme ne täysin 1:1 pataljoonaskaalassa, niin meiltä oikeasti löytyy ne jo :)

  Minä pelaan usein pelissä kuin pelissä briteillä, joten oli luonnollista että teen myös britit napoleonin sotiin. Tästä syystä me ollaan pääosin pelattu juuri Ranska vs. Englanti matseja, kun aina on kiva pelata omilla figuilla. Jos kuitenkin olisi ajatellut enemmän koko napoleonin sotien yleisimpiä sotivia osapuolia olisi pitänyt aloittaa Itävallalla tai Venäjällä.

  Nythän me ollaan pelattu toisen maailmansodan esimerkkejä käyttäen siis lähinnä Afrikan taisteluita sen sijaan että pelattaisiin Itärintamaa tai Normandiaa missä oikeasti sota ratkaistiin.

  Mitä tulee tuohon taistelujen skaalaan, niin kuten Juha totesi meillä on perusyksikkö ollut pataljoona.
  Tuo Salamanca oli skenun tekijä hölmösti skaalannut, kun oli halunnut koko taistelun kuvata vähemmällä figumäärällä. Kritisoin tätä ennen kun sovittiin mikä skenu pelataan, mutta ei sillä pelin kannalta ollut mitään väliä. Black Powderin tekijöillä on selkeästi ollut tarve ja halu skaalata taisteluita pienemmäksi, jotta 28mm figuilla pääsee pelaamaan muutakin kuin pikkupelejä. Tossa meidän Salamancassa ollut figumäärä jos muutetaan 28mm, niin se on jo aika huima määrä maalattavaa itse kullekin! Mutta 15mm siihen olisi mahtunut vielä hyvin lisää ja meillä olisi ollut siihen figujakin ;)

  Tulipa taas tekstiä, mutta siis Ranskalaisia lisää vaan 15mm skeneen jotta päästään joskus pelaamaan oikeasti isoja taisteluita :)

 • avatar Antti Lahtela

  Niin ja lisäyksenä muuten vielä edelliseen, että meillähän on ollut 15mm porukassa tapana pyrkiä pelaamaan historiallisia taisteluita.
  Tämä siis perusteluna vielä jonkin muun maan kuin Britannian keräämiseksi, kun ainahan voi brittejä heittää vaikka 200 000 tuhatta miestä kentälle mutta silloin ei olla enää oikeissa historiallisissa mittasuhteissa.

  Eikä tätä pidä pitää tarkoituksena rajoittaa kenenkään figujen keräämistä, mutta jos päämääränä on pelata oikeita taisteluita niin silloin on kiva olla joukot sen mukaiset.

 • avatar kalle

  Jees, sen takia vähän kyselin, että mitä jo on ja mitä kannattaa hankkia lisää. Ja mielellään sellaisia joukkoja, joille on jo skenaarioita olemassa. Nyt hankin BP:n Albion Triumphant supplementin, missä äkkiä kattoen on mukana Ranska ja Britit, eli puoltaisi Ranskan hankintaan. Mutta Itävalta ja Venäjäkin noin ajatuksena käy, mun pitää vähän kattella nappuloita, ja ettiä kuvia maalatuista, että mitä olisi kiva maalata.

  Mutta jätän siis Britit suosiolla väliin :)

 • avatar JaakkoB

  Itävalta ja Preussi olisivat varmasti tervetullut lisä, sillä mahtuvat mukaan melko moneen liittoumaan ja skenaarioon. Toki myös Venäjä, mutta ehkä enemmän ekat 2. Ranskiksia on jo aika hyvin, ainakin jos ottaa linjaksi sen että lainaillaan figuja toisille tarpeen mukaan. Toki Grande Arméen (etu)riveihin mahtuu aina mukaan (tykinruoaksi).

  Tossa Salamancaskenussa oli karkeasti ottaen systeemi, jossa pataljoona kuvasti rykmenttiä (2-3) pataljoonaa. Lisäksi osa taistelualueesta ja myöhemmin sektorille saapuneet joukot oli jätetty skenusta pois. Kuitenkaan mikään ei estä pelaamasta peliä siten että figuyksikkö vastaa prikaatia. Tärkeintä mielestäni on että skenaario on hyvä ja kuvastaa historiallista tapahtumaa riittävän hyvin.

  • avatar Juha

   Jep, ei skaalaaminen haittaa yhtään. Jokaisen, joka alkaa näitä “muurahaisia” maalaamaan kannattaa ajatella pataljoona -tasolla, eli patljoona muodostuu 4 x 6 figun laatoista. Eikös teillä Jaakko ja Antti ole vielä ne pataljoonat basetettu kahdelle? Minulla yhdelle. siis silloin prikaati on suunnilleen kolme pataljoonaa.

   • avatar Antti Lahtela

    Meillä on Jaakon kanssa ne napit 6:lla 30×15 alustalla, joissa on 3 miestä per alusta. Tämä on mielestäni hyvä, kun saa nätin näköisen neliömuodostelmankin tehtyä ja helposti kaikki muutkin muodostelmat. Kun Juhan figut oli erilailla alustoilla, niin piti tehdä joku kompromissi miten niitä kuvataan. Näin olleen pidettiin että pataljoona muodostuu 3:sta Juhan alustasta, mutta lisätään hyökkäyskolonnaan yksi lisää jotta näyttää paremmalta. Mikäli ei käske miehiä esim. linjamuodostelmaan ollenkaan, niin silloin kyseinen pataljoona käytännössä on 4 alustaa. Näin Juha selkeästi haluaa omat joukkonsa kuvata ja ei haittaa minua :)

    Mä en kyllä ala lisäämään enää alustoja mun pataljooniin, kun muuten menee ihan sekaisin mun kokoelma, määrän ja esim. lippujen paikan suhteen yksiköissä. Black Powderissa ei onneksi ole väliä vaikka on erilaiset alustat, kunhan suurin piirtein ovat samaa kokoa eikä tieten tahtoen hae mitään peliteknistä etua mikäli on eri kokoisia kentällä. Tästä on turha vääntää yhtään suuntaan tai toiseen, kun tuskin kukaan haluaa olemassa olevaa kokoelmaansa enää muuttaa. Mielestäni paras ratkaisi olisi että uudet pelaajat lähtevät jo sovittuihin alustakokoihin.

    • avatar Sami K.

     Juu, näin ajattelinkin, sillä lisäyksellä, että niitä large-yksiköitä olisi hyvä olla mahdollista käyttää (eli olisi jonkin verran ylimääräisiä ständejä niitä varten, tai vain muuten vaan tarpeeksi yksiköitä). En näe mielekkäänä tuota yksiköiden kokoeron hävittämistä, niillähän on aina jokin historiallinen syy ja hieman muuttuu skenaarion balanssi aina.

     • avatar Antti Lahtela

      Large-yksiköt ovat hieno lisä kuvaamaan etenkin Kaartia yms. eliittijoukkoja jotka olivat usein isompia kooltaan. Mun brittien kaartilaiset koostuu 8:sta alustasta, eli 24:stä figusta. Olen jakanut komentoporukan kahdelle alustalle keskelle yksikköä niin näyttää hyvältä.

      Ei me isompia yksiköitä haluta kieltää, päätettiin vaan ton Salamancan suhteen olla niitä käyttämättä. Päättäköön skenaarion vetäjä jatkossa miten pelataan erikokoiset yksiköt :) Large-status on aika kova lisä BP pelissä, niin mielestäni ei kannata liikaa käyttää vaan tosiaan säästää erityistapauksiin.

      • avatar Juha

       Joo, niin on. LIsäksi, jos haluaa olla historiallisesti tarkka, niin esimerkiksi, Itavallan unkarilaiset linjapataljoonat olivat suuria samoin juuri kaartin yksiköt. Pitäisköhän vihdoin maalata prikaati tai pari Napoleonin kaartia, olen vältellyt sitä tähän asti ;)

       • avatar Sami K.

        Juuri noissa tilanteissa, jossa pataljoonat on skaalattu rykmentin kokoisiksi kuten Salamanca-skenaariossa, kokoerolla on merkitystä.

 • avatar Sami K.

  Itse voisin kyllä kannattaa yksinkertaista mekaniikkaa, että laattojen määrä on yksikön tulivoima ja stamina. Eli Large olisi 4 laattaa. En näe tällöin mitään syytä jättää niitä largeja pois skenaarioista, on ihan hyvä, että kokoerojakin on. Mutta juuri siksi on ok ajatella pataljoonan kooksi 4×6, siitä on helppo skaalata alaspäin laattoja poistamalla, jos tarvitaan mediumeja tai pienempiä. Jos menee niin, että largeen tarvittaisiin 6 laattaa, niitä voisi olla hankalampi käyttää.

  Antilla ja Jaakolla oli Salamancassa normipataljoonta kolmella kuuden figun laatalla.

  Muttamutta. Minä kun kerran siitä Venäjästä olen puhunut, niin teen sen henkilökohtaiseksi armeijaksi.
  Jakakaa Itävalta ja Preussi, Kalle ja Nysse! Hienoa, jos tulette tilaukseen mukaan, silloin armeijat ovat halpoja kuin karkit (18£ prikaatidiilejä : http://www.warrioronline.demon.co.uk/15mm/15armies.htm#napoleonic )

  Mitenkäs muuten, onko meillä 15-millisillä monta tykkiä patterissa? Warriorilla tulee 4 tykkiä per prikaati, onko se hyvä tykistöyksikön koko? 2 näyttää 15-millisissä ehkä vähän pieneltä.

  • avatar kalle

   Jos olet Sami tilaamassa, niin pistä mulle vaikka Preussi ja Itävalta -armeijat tuolta Warriorilta. Eihän noi maksa mitään, ja äkkiäkös tommoset sutasee kasaan.

  • avatar Nysse

   Noi valmiit prikaatit lienee tolla kolmen basen järjestelmällä (18 ukkoa per pataljoona)? Pitää muutamalla paketilla täydentää niin saa sopimaan mukavasti muiden sekaan nuo. Katson illemmalla millaisen setin itse otan. Preussilaisia nyt kuitenkin.

 • avatar Sami K.

  Siis haluatko Kalle yhdet “army dealit” kumpiakin? Niistä saa tosiaan prikaatin peliin. Jos näin, homma selvä. Odottelen Nyssen settiä. Mietin tässä itse, pitäisikö tilata vain niin paljon, että saa 150£ täyteen, vai “kaiken minkä kuvittelen tarvitsevani, koska toista tilaisuutta ei ehkä tule”-tyyppisesti, eli lähinnä otanko Venäjän lisäksi Ranskaa. Se taas riippuu siitä, pääseekö pelaamaan muissa kuin Venäjän peleissä ilman, että Ranskaa on ostanut itse.

  Myöskin tietysti kahden armeijan omistaminen tarkoittaa sitä, että voi pelauttaa peliä muillekin. Ja demopeleissä asiaan vihkiytymättömille ei vääränmaalaiset figut välttämättä niin paljon haittaaa…

  • avatar kalle

   No otetaan sitten pari army dealiä itävaltaa.

   • avatar Juha

    Joo, ota Kalle kaksi, yhdestä paketista tulee vähän pieni prikaati. Ja ovat jotenkin hassusti paketoineet linjaa, krenatöörejä ja landwehria samaan läjään. Ilmeisesti haluavat myydä kaikkia tekemiään figuja ;) Kahdesta saa jo mukavan Itävaltalaisprikaatin ja tuleepi vielä apujokkojakin.

  • avatar Antti Lahtela

   Katoin tota linkkiä ja siis ton 100 figua siis saa 18 punnalla? On kyllä tosi halpa, jos ette ole tilausta tehnyt, niin pistä mulle yksi tollanen brittien Army Pack. Teen noista vaikka portugalilaisia taikka hanoverialaisia liittolaisia, kun en välttämättä halua sekoittaa eri valmistajien figuja keskenään.

 • avatar Sami K.

  Jos haluatte muokata noita sisältöjä, se on mahdollista, mutta siis tyyliin infantry infantryyn, cavalry cavalryyn jne. Kysyin kun mietin brittien diiliä, ajattelin, että Life Guardeja harvemmin tarvitsee kun taas rakuunoita ja husaareja tarvitaan koko ajan.

  Vielä kun noista tykkien määrästä per yksikkö kerrotte, en muista montako oli, nimittäin jos 4 on jostain syystä liikaa, voi ottaa vaikka horse artillerynä osan.

  • avatar Antti Lahtela

   Mä voisin vaihtaa noi Life Guardit sitten Light Dragooneiksi, mulla on jo 3 yksikköä Life Guardia nimittäin.

   Me ollaan pelattu 2 tykkiä patterina, enempi niin tulee liian iso. Eli 4 tykkiä, niin saa 2 patteria.

   Milloin olet tekemässä tilausta ja pystytkö jo laskemaan mitä toi yksi maksaa per tilaaja postikuluineen?

  • avatar Nysse

   Laitoin nyt oman listauksen sulle mailiin. 2 preussilais “armeijaa” joissain vain fusilierit ja grenadierit muutettu lineksi ja landwehreiksi ja pari pakettia täydentämään yksiköt 24 miehen vahvuisiksi.

 • avatar Sami K.

  Ei tule postikuluja. 21 euroa per prikaati (oikeasti vähän vajaa 21, jos kiinnostaa)

  Tarvitaanko prikaatia kohti kahta patteria? No, kaipa sitten.

  • avatar Antti Lahtela

   Ei yleensä tartte noin montaa tykkiä per prikaati, mutta eihän kokelma tähän jää. Kerran kun napokärpänen puree, niin jää kohta Ikean laukutkin pieneksi ;)

   • avatar kalle

    Näin se varmaan on. Jahka noi parisataa hättiäistä on maaleissa, niin sitten voi hankkia lisää… Vähän epäilen omia 15mm maalausskillejäni, vaan sithän sen näkee.

    Nyt olen saanut 28mm preussilaisista line infantrystä puolet alustavasti sudittua, eli 23/46 ukkelia on melkein pelikenttätasossa. Täytyy sanoa että noiden maalaaminen on tosi hauskaa vaihtelua. Tätä ennen on tullut vedettyä roomalaiset ja persialaiset maaleihin, ja preussi on taas jotain ihan muuta.

   • avatar Sami K.

    No, jokaisen tilatun prikaatin mukanahan noita tykkejä tulee, eli lisää ostaminen ei “auta” varsinaisesti. Niitä voi sitten lahjoittaa toisille, että saavat raukat isompia tykistöpattereita tehtyä.

    • avatar JaakkoB

     Olemme pelanneet siten että pelitekninen “patteri” ja historiallinen patteri ovat kaksi eri asiaa. Pelitekninen “patteri” koostuu lähtökohtaisesti kahdesta tykistä, jotka kuvaavat yhteensä neljää tykkiä. Useimmiten jokaisella prikaatilla on oma pelitekninen “patterinsa” skenaarioissa. Historiallisesti ranskalaisilla oli ainakin Waterloossa lähes poikkeuksetta 8-tykkinen patteri per divisioona (divisioonassa 2 prikaatia jossa kummassakin tyypillisesti 4 pataljoonaa). Tällöin sama suhde säilyy hyvin: 2-tykkinen pelitekninen “patteri” per prikaati.

     Mielestäni tällä systeemillä tykistön tuhovoima suhteessa pataljoonien määrään on sopiva (verratuna skenaarioon jossa on yksi patteri per 8 pataljoonaa). Jos näistä haluaisi lähteä nysväämään, voisi pattereiden kokoa vaihdella historiallisten vahvuuksien mukaan. Esimerkiksi brittipatterissa oli 6 tykkiä, jonka voisi BP:ssa pelata normaalina 2-tykkisenä patterina sekä “small” 1-tykkisenä patterina, tai sitten yhtenä isona patterina.

     Venäläiset ovat aivan oma lukunsa tällä saralla. Esimerkiksi Borodinossa venäläisdivisioonissa oli 12 pataljoonaa ja kolme 12-tykkistä patteria (36 tykkiä!). Peliteknisesti tämän kannattaisi mielestäni kuvata 6:lla “large” patterilla, joissa jokaisessa 3 tykkiä. Toinen vaihtoehto on 9 “normaalia” 2-tykkistä patteria.

     Mutta tämä on sellainen ikuisuuskysymys mitä porukka jauhaa netin syövereissä… Itse lähtisin siitä että 2 tykkiä per prikaati.

     • avatar Juha

      Minustakin tuo kahden tykin patteri prikaatia kohden on ihan hyvä. BP:ssä kun ei esim. tykin kaliiperi merkitse mitään, toisin kun tarkemmissa säännöissä, silloin voisi jo säätää patterien tykkien kokoa ;-)

      Jos nyt joskus se Borodino päästään pelaamaan, niin ratkaistaan nuo tykistömuodostelmat sitten :-) ei ole ihan vielä ajankohtainen, tosin jos Borodinon palastelee osiin, niin sitten. Mutta kohta päästään pelaamaan Austerliz, kun Sami ja Kalle saavat maaleihin nuo uudet hankintansa. Ja sitten onhan meillä se Waterloo projekti. Hyvä 15mm hiitti on noussut!

      • avatar Nysse

       Waterloo projektia on näemmä vähän enemmänkin :) Itsellä työn alla yksiköt ja skenaario D’Erlonin hyökkäykseen La Haye Santen ympäristössä. Pitänee ehkä tehtailla kartat siten että saa helposti skaalattua 15mm

       • avatar Juha

        Joo, itse asiassa Antilla on ajatus pelata koko Waterloo 15mm skaalassa! jos nyt en nyt väärin ymmärtänyt, joka tapauksessa mun ranskalaiset ovat ilmoittautuneet mukaan.Se voisi olla jopa demopeli Ropeconissa jos ei ensikesänä, niin sitten 2014.

        • avatar Nysse

         Joo 28mm kohdalla koko Waterloon pelaaminen voi olla aika utopistinen idea (tosin on maailmalla näitä isompiakin pelejä saatu pelattua http://rosbiffrog.blogspot.com.au/2013/01/dennewitz-1813-2013-1.html ). 15mm ukoilla saattaisi Waterloo juuri ja juuri mahtua jollekin inhimillisen kokoiselle pöydälle. Pitää katsoa jos jossain vaiheessa innostuisi vielä laajentamaan peliskaalaa 6mm suuntaan niin saa oikeasti massiivisia rähinöitä pelattua :)

         • avatar Sami K.

          Tässähän kysymys on se, että 1) mikä on normaalipataljoonan leveys minimissään , jotta pelaaminen toimii järkevästi 2) Mikä on hinta täyttää se leveys ja 3) 2) monenko miehen levyinen lukumääräisesti pitää yksikön olla, jotta näyttää yksiköltä.

          1/72:silla saa kaikista eniten rintamaleveyttä täytettyä hintaan nähden, 6-millisillä saa eniten figuja tilaan nähden ja 28-millisillä saa eniten tilaa vietyä hinnasta riippumatta (jos ei isompia oteta huomioon).

          Itse voisin veikata, että 90mm (vaikka 3x30mm) alkaa olla pienin normaaliyksikön järkevä leveys, senteillä pelatessa toimii. Baccuksen uusituilla 6-millisillä tuohon leveyteen saa 18 sotilasta, kahdessa rivissä 36. Myönnettäköön, että kuulostaa hyvältä.

          Yksittäin ostettuna yhdestä 6£ paketista saa käytännössä 3 tuollaista 36:n miehen pataljoonaa. Eli halpaa on. Mutta vastapainona monilla on jo vanhastaan suuret 15-milliset armeijat, joten töitä saisi tehdä lujaa, että menisi ohi pataljoonien määrässä ainakin Juhan ja Jaakon yhdistettyjä ranskalaisia vastaan.

          On mahdollista, että juuri helpon kannettavuuden ja pienen tilantarpeen takia 6-milliset voisivat kuitenkin olla ideaalinen “matkaskaala”, jolla voisi viedä peliä eteenpäin toisille asian harrastajille.

          • avatar Nysse

           Jooh pientä tilanvientiä ja nopeaa valmistumista yms. noissa vähän haetaankin. Hintatehokkain se tuskin on (tosin n. 30e näyttäis irtoavan 13kpl 36 hengen pataljoonia ja päälle tykistöt). Tietty 15mm nyt rokkaa näihin isoihin taisteluihin juurikin valmiiden kokoelmien ansiosta. Siksipä siis itsekin laajennan tänne sekaan :)

           6mm koossa tuskin kannattaa enää blackpowderilla edes yrittää vaan käyttää jotain skaalaan tarkoitettua sääntöjärjestelmää. Fast Play versio Grande Armeesta on näyttänyt maailmalla olevan perin suosittu ja myös ilmainen http://www.deepfriedhappymice.com/html/gw_ga_fastplay.html .

          • avatar Sami K.

           No, eihän tuossa Black Powderissa ole mitään vikaa 6-millisille, en nyt näe, miksi eri skaaloille pitäisi olla eri säännöt…
           Näköjään tuo 36:n miehen pataljoona vie saman tilan kuin 18:n miehen pataljoona 15-millisillä, 90mm on meillä näköjään myös pataljoonan leveys. Toki voi tietysti viedä homman pitemmälle ja pelata vaikka 24:n miehen pataljoonilla 60mm frontagella, sekin toimii hyvin senteillä vielä. Siitä pienemmäksi ehkä nyt ei enää.

           6-milliset ovat mielestäni aivan parhaimmillaan antiikin taisteluissa, syystä koska niillä on hyvä luoda yksiköille massaa ja syvyyttä, Napoleonicissa kahden miehen rivit vähän rajoittavat. Vai oliko vain Briteillä kahden syvyiset?

           Joka tapauksessa 15-millisiä ancientseja on jonkin verran, muttei ehkä kriittistä massaa, etteikö 6-millisillä olisi vielä mahdollisuus, jos yhdessä niin päätämme asiasta kiinnostuneiden kesken. Sitäpaitsi eri aikakaudet voi hyvin tehdä eri skaaloissa, Hail Caesarilla on mistä valita. Eli itse ainakin olen messissä, olen vuosia ollut noista 6-millisistä kiinnostunut, ja nyt on vielä laatu paranemaan päin valmistajilla.

    • avatar Juha

     Hei, venäläiset tarvitsevat tykkejä, niillä oli isot patterit

     • avatar Sami K.

      Se on hyvä. Mutta tajusin juuri, etten tiedä vielä kunnolla, kuinka paljon tarvitaan Grenadiereja, Guardeja, Lightia ja erilaisia ratsuväkiyksiköitä (niitä on viittä eri tyyppiä), tarvitaanko greatcoat- tai kiwar-jalkaväkeä jne.

      Pitää tutkia asiaa, mutta vinkkejä otetaan vastaan. Tilaus lähtee varmaan sitten huomenna, jos saan nämä selville.

      • avatar Juha

       Krenatöörejä taitaa tulla sopiva määrä jo tuossa diilissä, ja ero on vain korkeampi tupsu hatussa ;). Light on varmaan jääkärit, jotka taisivat taistella omina rykmentteinään (2-3 pataljoonaa), joten makuasia, jos niitä haluaa.

       Kaartia minulla on jo kaksi rykmenttiä taistelukunnossa (Breobrazhensky ja Ismailovski -eli vanhimmat ja arvoistetuimmat rykmentit), siis välttämättä sitä ei tarvite ensimmäisenä.

       ratsuväkeä kannattaa hankkia pari rykmenttiä kevyttä ja pari raskasta, se mitä hankkii on makuasia ja kuinka hienoja haluaa maalata (husaarit olivat värikkäimpiä ;). Muista kuitenkin, että kevyt ja raskas taisteli omissa muodostelmissaan, jos historiallisuus kiinnostaa, joten sekoittaminen voi ahdistaa puristeja ;D

       Kiver on uuden mallinen shako, joka tuli käyttöön 1812 tienoilla (mun kaikki russakat on uudella shakolla) ja greatcoat tai ei on taas makuasia, kylmäälä ilmalla takki päällä – mulla on sulavasti sekaisin sekä että.

       • avatar Sami K.

        Keräilen tässä tilauksen loppuun huomenna. Otan varmaan tuolla vanhemmalla shakolla, isot hatut ovat hauskoja ja näkyviä tässä skaalassa, eikä -12 kuitenkaan vielä suuri osa vanhoista rykmenteistä sitä vielä saanut. March Attack posen takia pääasiassa, turvaan pistimet siten.

        Ymmärsinkö oikein, että prikaatiin aina 4 jalkaväkeä, joista siis 2 on lineä ja 2 krenatöörejä (jos siis prikaati koostetaan kahdesta rykmentistä, joista kenttäyksiköitä on 1 krenatööri- ja 1 musketööriyksikkö)? Jägereillä sitten vain 4 jägeriä samassa prikaatissa ilmeisesti, tässä olisi kokonainen divisioona kaiketi, se ainakin hommataan.

        Ehkä tuon Pavlovski Guardin voisi ottaa, kaipa se toimii jalkaväkiyksiköstä kuitenkin?

        Ratsuväestä varmaan otan Uhlaneita tai kasakoita pari yksikköä, en ole varma, onko Warriorin husaareilla peitset 1812-kampanjaa varten, mikä on tärkein. Kumpi nyt vaan menee paremmin husaareista tarpeen mukaan, pitää tutkia, oletettavasti uhlanit.

        Näistä ymmärsin niin, että kevyellä rykmentillä on 2 pataljoonaa, raskailla 1, eli joko tarvitaan tuplasti enemmän kevyttä ratsuväkeä tai vain “lasketaan” ne rykmenteiksi. Ovatko nuo omina prikaateinaan vai jaoteltuina jalkaväkiprikaateihin miten sattuu? Ratsuväkiprikaateissa on 2-3 rykmenttiä. Voin ihan tarpeen mukaan noita hommata, mitä nyt puuttuu.

        Raskaasta tietty pitää olla cuirassiereita, nekin sitten varmaan pitää ostaa prikaatiksi asti, kun ostaa.

        • avatar JaakkoB

         Sami, meillä on Antin kanssa pataljoonassa 6 laattaa (30x15mm alusta) jossa jokaisessa 3 ukkoa. Eli pataljoonassa 18 miestä. Juha on laittanut omat ukkonsa 30x30mm alustalle siten että 6 miestä alustalla ja 24 pataljoonassa.

         Suosittelisin että laitat tuolla minun ja Antin systeemillä, koska eri muodostelmat saa helpommin aikaiseksi ja isomman muodostelman voi sitten aina kasata tarpeen mukaan lisäämällä 2 alustaa.

         • avatar Sami K.

          Se on käypä ratkaisu, movement tray pitää kuitenkin olla ja magneettinen kaiketi.

          Ajattelin, että tuo divisioona tosiaan on pataljoonaskaalatuissa peleissä hyvä yhdelle komentajalle, jos taas yksiköt skaalaa rykmenteiksi, siinä onkin jo kokonainen armeija (useimmissa näemmä kaksi divisioonaa + ratsuväki).

          Juuri tuon ratsuväen määrä pitää säätää kuntoon.

          • avatar Juha

           Hih, tuosta en ymmärtänyt enää mitään ;), suloinen sotku rykmenttejä, pataljoonia ja divisoonia :D

          • avatar JaakkoB

           Hups, tajusin kysymyksesi väärin. Varustuksesta ja organisaatiosta löytyy melko hyvin esim. osoitteesta: http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/

           Tuolla on myös melko yksityiskohtaisesti venäläisten eri aikakausien organisaatiot sekä yksittäisten taistelujen OOB:ja.

           Ainakin mun ranskalaisilla ideana on että yksikkö on pataljoona ja jokainen siinä olevista kuudesta alustasta on komppania (4 fusilieriä, 1 voltigeur, 1 grenadier). Nyrkkisääntönä on että miniatyyri = 25-30 miestä (ota huomioon että tyypillinen vahvuus oli huomattavasti alle säädetyn).

          • avatar Juha

           No niin olen minäkin 15mm joukkoni rakentanut, pienin operatiivinen yksikkö on pataljoona, jossa on sitten laattoja (kaksi kompaniaa yhdellä = 6 ukkoa). Pataljoonista sitten rakentuvat operatiiviset prikaatit.

         • avatar Juha

          Joo, mutta ne on perua GdB pelaamisesta, jossa koko merkitsee enemmän. Jos nyt tekisin, niin se olisi kapea 3:n figun base.

          Itse asiassa mun venäläiset ja itävaltalaiset on kahdeksan figun laattoilla. Mutta ei se mitään, se noudattaa historiallista mallia.

        • avatar Juha

         Minulla on Pavlovskin krentöörin jo vahvuudessa ja ei se ollut oikeasti kaarti :) ja kohta on suomalaiset kaartin jääkärit ;), jotak olivat kaartia ja taistelivat Borodinossa!

      • avatar Nysse

       Jos et nyt vielä ehtinyt tilata niin pistin vielä vähän lisätavaraa sun mailiin :) Kyllähän preussilaisilla jääkäreitä pitää olla

 • Ansellin poika on löytänyt varaston pohjilta läjän vanhoja blistereitä, jotka dumpataan eBayssä. Enimmäkseen vanhoja Perry -figuja.

  http://myworld.ebay.co.uk/foundryminiatures

  Sorruin nyt sitten ja tilasin nipun sardiininsyöjiä. Katsotaan, mitä siitä oikein tulee.

  Minkä kokoisilla alustoille olette kasanneet yksiköitä? Tilaan kohta lisää sabottialustoja.

  • avatar Juha

   Welcome to the madness ;) Arvaanko oikein, jos veikkaan Portugalia?

   • Joo, tosin taisi mennä uudet ja vanhat hatut sekaisin… nyt joku puristi nylkee mut.

    Mä en rupea multibeissaamaan mitään, kaikki saa standardit tuumaset prikat alleen. Mutta hommaan kyllä sopivankokoisia sabotteja yksiköille, jahka saan selville mikä se oikea koko olisi. Kuka tietää vaikka pelaisin Flintloqueta näillä…

    BP:ssä varmaan pitäisi pystyä vaihtamaan yksikkö linjasta kolumniin ja neliöön? Eli yksikkö pitää käytännössä jakaa vähintään kahdelle laatalle…

    • avatar Juha

     Basekoko ei ole ongelma, varsinkaan PB pelissä, jos se nyt on vähän erilainen niin olkoon.

     • No mikä teillä on suunnilleen ollut yksikön leveys linjamuodostelmassa? Sama 120mm kuin HC:ssa vai jotain muuta?

      • avatar Juha

       Mulla tulee linjassa olevasta pataljoonasta joko 160 mm tai 200 mm riippuen siitä pelataanko koolla unit = 4 laattaa vai unit = 5 laattaa? Tämä sitten vaihtelee pelaajittain, enkä ole edes tarkkaan katsonut tässä 28mm skaalassa, se on ollut hyvin vaihtelevaa.

       15mm puolella standardointi on pidemmällä ;)

  • avatar Juha

   Tuo basekoko on minulla 28mm skaalassa 2×2 figua eli 40mm sivu. BP kirjassa suositellaan 20mm per figu, ja kaksi rinnan on joustavin. Toinen vaihtoehto olisi kolma rinna ja kahteen riviin.

  • avatar Nysse

   Taitaa kaikki muut minua lukuunottamatta vetää tuolla Juhan mainostamalla basetuksella. Itse vedän 45x40mm baseille 6 miestä. Omaan silmään tiukat rivit näyttävät vaan paremmilta. Eikä ole pelaamista suuremmin haitannut tuo muutaman sentin heitto koko linjan leveydessä.

   • avatar Juha

    Sulla on Perryjen tyyli, ne käyttävät 28mm figuissaan tuota 15mm per figu :) ei haittaa mitään nuo pienet erot, eikä se tuo mitään ongelmaa pelaamiseen.

   • avatar kalle

    Maalattu ja beissattu figu on ilo silmälle ja virkistys sielulle, kaikki muu on toisarvoista figupeleissä :)

    • avatar Juha

     Juuri näin, figupelaamisen juttu ovat figut, keräily, maalaaminen. Säännöt ovat vain syy hankkia lisää figuja maalattavaksi, jos säännöt ovat hyvät, niin sitten niillä voi pelata :) Pelaamisen idea on kasata mahdollisimman paljon maalattauja figuja pöydälle ja ihailla niitä ja fiilistellä ja kenties samalla vähän muistella pelin sääntöjä ;).

     Miten se oli, jokainen maalatu figu tekee maailmasta paremman paikan, hieno ajatelma!

     • avatar Sami K.

      Jervis Johnson kirjoitti taannoin ihan fiksunkin Standard Bearerin siitä, miten “figuharrastuskakku” jakautuu eri ihmisillä eri tavoin “figuilun”, pelaamisen ja yhteisöllisyyden kesken (olikohan vielä joku osio, mitä en muista?) Joka tapauksessa jokaiseilla on oma jakaumansa noiden kesken, eikä ketään pidä siitä tuomita, että joku kakunpala onkin toista suurempi tai pienempi, kunhan yhteiset pelisäännöt toteutuvat. Joka tapauksessa olemme varmaan yhtä mieltä, että kaikki palat täydentävät toisiaan, eikä vastaavaa toista harrastusta ole. Lautapelit ovat aivan oma juttunsa eikä niissä synny vastaavanlaista pelikokemusta.

      Itsehän pelaan vaikka näillä http://boardgamegeek.com/boardgame/41660/battleground-historical-warfare jos siitä saa hyvän pelikokemuksen ja yhteisöllisyyden tunteen. Figut ovat sama kuin grafiikka tietokonepeleissä, kyllä suuresti preferoin grafiikkaa ascii-roguelike-peleihin nähden ja se tekee pelifiiliksestä oikean.

      Mutta esimerkiksi nyt en osta figuja sen takia, että saisin maalata figuja (niitä on backlogissa jo satoja), vaan siksi, että Black Powder-peleissä on ollut oikea fiilis ja peli on erittäin hyvä. Vedän nuo tyyliin perusvärit ja dippi, muuten noin monesta sadasta ei tule mitään! Ainakin 3 prikaatia hommaan.

      Vielä on aikaa tulla mukaan 18£ prikaateja hommaamaan jos jotakuta kiinnostaa. Kiitos Juha vinkeistä.

 • avatar Antti Lahtela

  Waterloo on tosiaan tähtäimessä päästä pelaamaan 15mm skaalassa, olen jostain syystä hurahtanut siihen aiheeseen täysin :) Milloin ja missä kokoluokassa jää nähtäväksi, riippuu miten saadaan ranskalaisia kasaan. Preussia on ilmeisesti nyt tulossa Aitolla ja Kallella, mutta alunperin ajatus on pelata vain Waterloon ensimmäinen vaihe liittoutuneiden ja Ranskan kesken. Otetaan Preussi mukaan, jos saadaan tarpeeksi kentälle.

  Mikäli asiaan on yhtään perehtynyt, niin Waterloohan oli keskikokoinen taistelu Napoleonin sotien mittakaavassa. Tästä syystä sen pelaaminen ei ole mitenkään epärealistinen 15mm figuilla, etenkin kun voi hyvällä omallatunnolla jättää osan reservissä olleista joukoista kokonaan pois (Wellington pelkäsi ranskalaisten koukkaavan sivustasta ja piti tästä syystä 17000 tuhatta miestä turvaamassa läntistä sivustaansa). Nämä joukot on usein virheellisesti laskettu mukaan liittoutuneiden vahvuuteen itse Waterloossa.

  Lisäksi taistelukenttä oli hyvinkin suppea eikä mahdollistanut ranskalaisten käyttää ylivoimaansa hyväkseen. Näin ollen 2-3 pöytää riittää hyvin 15mm skaalassa.

  Olen sen verran tehnyt tutkimusta asian suhteen ja päädyin siihen että liittouneille (ilman Preussia) riittää n. 55 pataljoonaa jalkaväkeä ja 13 ratsuväkiyksikköä. Näistä on mulla ja Juhalla kasassa 45 pataljoonaa jalkaväkeä ja kaikki ratsuväki löytyy jo. Näissä laskuissa on siis mukana, brittejä, hollantilaisia, hanoverialaisia sekä brunswicklaisia.

  Ranskalla oli yhteensä n. 110 pataljoonaa jalkaväkeä kentällä, mutta niistä osa ei osallistunut taisteluun ja myös suurin osa reservistä sitoutui preussilaisia vastaan. Näin ollen jos ei preussilaisia oteta mukaan, niin joku 60-70 pataljoonaa ranskalle riittää. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Juhan ja Jaakon kokoelmista saisi n. 45 pataljoonaa tällä hetkellä. Lopullisesta määrästä voi vielä vähentää, etenkin kun Black Powderissa on hyvä olla suhteellisen tasavahvat joukot kun muuten menee pelitasapaino pieleen.

  • avatar kalle

   Minä valtuutin Samin tilaamaan kaksi settiä itävaltaa 15 milliin. 28 milliin mulla valmistuu 46 ukkelia preussin line infantrya parissa viikossa, sen päälle landwehriä kuukauden päästä, ja sitten on 15 millisten vuoro aikaisintaan.

  • avatar Juha

   Tällainen on juuri projekti, johon haluan osallistua! Laatikossa on vielä maalaamattomia ranskalaisia, juuri 1815 varusteissa! Ja tilaan AB miniaturesin kaartia kohta!

   • avatar Sami K.

    Kuulostaa siltä, että ranskalaisia kuitenkin tarvitaan vielä. Pitää vakavasti harkita niiden hommaamista, riippuu siitä, miten tuo lainaussysteemi toimii jatkossa sodissa, joissa Venäjä ei ole.

    Eikös Crimean War mene samoilla Napo-figuilla ainakin venäläisten ja brittien osalta?

    Täytyy kuitenkin ottaa huomioon näissä isoissa peleissä, että jos meinaa neljääkymmentä pataljoonaa komentaa per puoli, niin viikonloppu pitää varata Apocalypsen tapaan, ja tietysti tarpeeksi komentajia, jotka saavat siis samanaikaisesti komentaa.

 • avatar Sami K.

  Menee jo niin sekavaksi, niin jatketaan tänne alas. Eihän tässä hoppu ole, varmaan voisi Juhan kanssa jutella esim. matkalla FoFiin keskiviikkona.

  Mutta asiaan: onko lauantaisessa BP:sse komentajuuksia vielä tarjolla?

 • avatar Sami T

  Voisin kompata kaimaani ja kysellä samaa asiaa,
  kun sen verran mielenkiintoisesta pelistä on kyse :)

 • avatar Antti Lahtela

  Ei taida mahtua mukaan, kyse on jatkosta pieneen peliin mikä pelattiin pari viikkoa sitten. Meillä on vaan 3 prikaatia per puoli, niin ei ole tarpeeksi iso jaettavaksi. Katselemaan toki voi tulla.

  Meillä on ollut suunnitelmissa pelata jatkossa pienempiä pelejä myös arkipäivisin, joten niihin voidaan erikseen sopia vaikka demopelejä halukkaille. Lähtökohtana pidettäköön että innostuneet hankkivat omia figuja joilla pääsee sitten pelaamaan lainanappien tukemana, niin ei tarvitse vain pariin pataljoonaan tyytyä :)

  • avatar Sami K.

   Ahaa, eli oikeassa olin – tarvitaan siis omia ranskalaisia / brittejä, jotta pääsee Peninsularia pelaamaan. Pitää sitten lisätä niitä tilaukseen, 1 prikaati riittänee tai ehkä 2, jos se omien figujen määrä määrittää myös oman komennon koon. Yhdellä prikaatilla yksi epäonnistunut komentoheitto päättää koko oman vuoron.

   • avatar Juha

    Antin kanssa samaa mieltä, kolme prikaatia jalkaväkeä, tykkipatterit ja pari yksikköä ratsuväkeä, jos omaa niin siinäpä oiva geneerinen divisioona, jolla sitten voi jo järjestellä pelejä ja haastaa muita pelaajia ja osallistua isompiin peihin ihan divisioonan komentajana ;).

    Ideanahan on se, että samalla kun saadaan pelaajia, niin kasvatetaan figupohjaa, jolloin saadaan tosi isoja taisteluja aikaan ja kaikki saavat osallistua omalla armeijallaan. Ihan kuin nuo “oikeat” figupelaajat tuolla englanninmaalla, tavoitteena tuhansien minaityyrisotilaiden taistelut!

    Voin ottaa haastematseja tuossa kolme prikaatia + ratsuväki -kokoluokassa, Ranskalla, Englannilla, Itavalta-Unkarilla ja Venäjällä ;-)

 • avatar Antti Lahtela

  Maailmassa ei ole koskaan liikaa figuja, eli anna mennä vaan :) Aikaisemmat kommenttini briteistä edelleen pätee, joten ranskalaisia vaan kehiin.

  Lainanappeja löytyy aina, siitä ei ole kyse.

  Mielestäni paras on kun ihmiset tutustuvat napoleonin sotien historiaan ja oman kiinnostuksensa mukaan hankkivat joukkoja. Black Powderin suosio on nyt johtanut siihen, että peleihin osallistujia olisi enemmän kuin figujen määrä antaa myöten. Kuten Sami totesit, jos pelaa vain yhdellä prikaatilla ei helposti pääse tekemään mitään jos kyseinen prikaatin kenraali päättää ottaa vain nokosia kentällä.

  Kolme prikaatia per pelaaja on mielestäni minimi tässä pelissä. Meillä on nyt ollut isoimmissa väännöissä parhaimmillaan 6 prikaatia per puoli. Näin ollen selkeyden nimissä on pelaajia hyvä olla maksimissaan 3 per puoli, puolustajat pärjäävät jopa vähemmällä.

  Ja ei tämän homman aina tarvitse olla ison porukan tapahtuma, aina voi figuja omistavien kanssa sopia pelejä ilman sen kummempaa etukäteissuunnittelua.

 • avatar Sami K.

  Oli puhetta mixed order attack columnista, pelasitte sen niin, että ei saakaan samalla liikkeellä reformata ja hyökätä vaan reformaaminen chargenkin aikana veisi komennon.

  Homma toimii näin:
  Mixed Order-yksikkö EI saa Attack Columnin +1 command bonusta. Ranskiksille voinee kuitenkin myöntää Reliable-erikoiskykynsä, jotta touhussa olisi jotain järkeä.
  Mixed Order-yksikkö lasketaan skirmish-kohteeksi ammuttaessa edestä, ja attack columniksi (tai lineksi) ammuttaessa sivuilta tai takaa. Eli edestä ammuttaessa pätee -1 osumiseen, mutta moraalibonus ei (tuli kohdistuu pääasiassa etulinjassa oleviin skirmishereihin).

  Näitä oikeita sääntöjä käyttää, niin voi aivan hyvin pelata kirjan mukaan ja sallia mixed order attack columnin hyökätä ilman erillista reformia. Tämä on suhteellisen merkityksellistä ainakin Ranskalle.

  • avatar Nysse

   Tuossa olisi pointtina ehkä enemmänkin se että Closing Firessa ei hyökkäävällä osastolla olisi tuota skirmish bonusta. Kuitenkin historiallisesti skirmishaajat on vedetty sisään tai ovat siirtyneet pois tieltä ennen hyökkäystä eivätkä viimeisten kymmenien metrien aikana ole enää yksikköä suojanneet. Päätehtävähän niillä kuitenkin oli pitää yllä skirmish screeniä vihollista lähestyessä eikä vaikuttaa suuremmin hyökkäyksessä.

   Sinäänsä tuota erillistä käskyä reformaukseen ei mun mielestä tarvita vaan parempi vain olisi että tuo -1 to hit ei pätisi closing firessa jos tullaan mixed formationissa.

   • avatar Juha

    Tämä voisi olla hyvä ja ihan perusteltu vaihtoehto, ihan miten sovitaan.

   • avatar Sami K.

    Juuri näin, tuo unohtui myös listasta, eli se on lisänä noihin edellisiin. Silloin yksikkö saa moraalibonuksensa kyllä. Mixed order attack column suojaa jonkin verran musketeilta, muttei paljon suhteessa aitoon attack columniin, pääasiallinen tarkoitus on suojata attack columnia tykkitulelta, mutta vastapainona ei saa +1:tä komentoon, minkä johdosta asiat voivat hidastua.

    • avatar JaakkoB

     Sami, tulkintasi säännöistä taitaa olla oikea. Kuitenkaan tuossa ei mielestäni ole mitään järkeä. Historiallisesti skirmishereitä käytettiin erittäin paljon, myös erimuotoisten kolonnien kanssa. Näin ollen ei pitäisi olla mitään syytä miksei tämäkin muodostelma saisi tuota komentoplussaa.

     Lisäksi skirmishereiden hyötynä oli suojata jalkaväkeä lähietäisyydellä (kiväärikantamalla) omalla toiminnallaan – etenkin manööverien aikana. Näin ollen en näe syytä miksi tämän pitäisi antaa päämuodostelmalle suojaa tykistöltä pitkällä matkalla. Tuo rynnäkkökolonnan tuoma moraaliboonus puolestaan kuvaa sitä kuinka sotilaiden on vaikeampi vetäytyä tiiviimmästä muodostelmasta ja miten tämä kohottaa joukkojen taistelutahtoa. Lisäksi tämä kuvaa tulitoiminnan (kanisteri ja muskettituli, ei tykinkuulat) heikentynytää efektiä kun suurempi osa joukoista on eturivin ruhojen takana suojassa.

     Näin ollen en näe miksi rynnäkkökolonnan pitäisi menettää moraalibonustaan mixed orderissa.

     • avatar Sami K.

      Käytettiin paljon, mutta on sekä loogista (koska koordinaatio lienee vaikeampaa), että sääntöteknillisesti oikein, että ei ole enää varsinainen Attack Column, vaan Mixed Order (Attack Column-muodostelmassa).

      Mitään poikkeuksia skirmisher-kohteisiin osumiseen tykistöltä pitkältä matkala tuskin alamme vääntämään.

      No, ei ole iso juttu tämä kuitenkaan. Parempi ehkä, ettei ala turhaan muuttamaan sääntöjä tällaisessa tapauksessa kun varmasti isompiakin aukkoja voi löytyä jos etsii (onpa epätavallista, en ole varmaan koskaan sanonut näin, mutta minulle on sanottu tämä varmasti ainakin 37 kertaa, taidan pitää säännöistä aika paljon).

      • avatar Juha

       Se, onko mixed attack collumn attack collumn vai ei, on vähän semanttinen, sillä se että siinä on skirmarit edessä ei poista noita Jaakon esille nostamia faktoja sen taktisesta käytöstä. Eikä tykistöllä ole mitään järkeä apua skirmareita ;). Tosin ei tuo nyt ole oikeasti aiheuttanut ongelmia pelatessa, itse en paljoa ehdi skirmish screeniä hyödyntää :-D

       • Napon aikaisella tykillä on käytännössä mahdotonta osua skirmareihin millään merkittävällä vaikutuksella…

        …paitsi kanisterietäisyyksiltä, jos ne väkisin änkeää iholle.

You must be logged in to post a comment.