logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Making of Cavalry for Prussian Army & start of 15mm Austria

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKevään mittaan on tullut rakenneltua Preussin armeijaa Black Powderiin, 28 millin skaalaan. Projekti ei ole mitenkään valmis, vaikka parit pelitkin on tullut pelattua. Line Infantryä ja Landwehrin jalkaväkeä on jo sen verran koossa, että kimppapeleihin voi hyvin osallistua. Tässä postauksessa avaan vähän enemmän vaiheita ratsuväen rakentelusta, iloksi ja inspiraation lähteeksi muille Kenraaleille.

Toistaiseksi kasassa on 12 modelin rykmentti totenkopf -husaareja, ja teossa on samankokoinen poppoo rakuunoita. Postissa on lisäksi tulossa cuirassierejä, mutta siitä toisella kertaa…

Tarkoitus on tehdä armeijaan vielä line infantryä lisää, samoin landwehriä, niin että voi halutessaan pelata isompaakin peliä pelkällä Preussilla.

Historiallisten sotapelien suola ja haaste on luonnollisesti historiallisuus, ja taustojen tarkistaminen. Itselläni on tavoitteena tehdä Preussin armeija noin vuoden 1815 vahvuuteen, joten olen tutkaillut wikipediasta ja muista netin luotettavista lähteistä faktoja armeijan sen aikaisesta vahvuudesta ja ennnen kaikkea univormujen maalauksesta. Preussin väritys on pääasiassa preussinsinistä, kas kummaa. Semmoista jalkaväkeä onkin sitten tullut Perryn ja Warlord Gamesin muovibokseista tehtyä satakunta ukkelia, ja lisää on teossa :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noihin hihanvärityksiksi on valittu punainen, 2nd West Prussian regimentin väreissä, ja Landwehrillä Kurmarkin värit.

Tykistöäkin on hivenen :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Totenkopf !

Mutta, päivän aiheeseen, making of Totenkopf Hussars, nuo hurjat ja himuiset kuolemaa halveksivat Kuoleman Husaarit ! AugustvonMackensen

“One regiment stood out above the others. It dressed in black and took as its badge a skull. The regiment became known as the Death’s Head Hussars and struck fear into the enemy for many years. It was the 1st Life Hussar Regiment (1. Leib-Husaren-Regiment)”

Preussista löytyy tietoa verkosta hyvin, esim tuolla :

http://en.wikipedia.org/wiki/Totenkopf#Prussia

Joukko-osasto on Fredrik Suuren aikaan perustettu, ja tunnusomaista joukolle on Pääkallotunnus. Sopii siis hyvin GW:n pelejäkin pelaavalle noin esteettiseltä kantilta. Sen verran ilkeän näköisiä kavereita, etten ole halunnut ukkeleiden suorituksiin sen tarkemmin perehtyä, voisi jäädä figut sutimatta jos liikaa ajattelee :) Saksan armeijassahan pääkallotunnusta käytettiin toisessa maailmansodassakin ( Schutzstaffel eli SS) , joten voi sanoa perinteen kantaneen pitkälle…

Lista Kuoleman Husaarien taisteluista on pitkä ja kunniakas :

The 1st Life Hussar Regiment participated in record number of combats: 66 !
1806 – Drobin, Sierps, Biezun, Mlawa u. Soldau, Lahna, 1807 – Schippenbeil, Lennenburg, Waltersdorf, Wackern, Eylau, Braunsberg, Wusen (Vorpost.), Albrechtsdorf, Danzig (Gdansk), Spanden, Dietrichsdorf, Heilsberg, Gollau and Königsberg, 1812 (as Hus. R. Nr. 1 under Major von Cosel) – Poniewiesz, Borusk (Bobrujsk ?), Wyszki (part of regiment), Czeszawen, Garossenkrug (part of regiment), Neugut (part of regiment), Schöppingsmühle and Baldohnen, Neumühle (part of regiment) and Friedrichstadt, 1813 – Dannigkow, Magdeburg, Bernburg, Halle (Jäg. Sq.), Friedeburg (1. Sq.), Luckau (Jäg. Sq.), Kalau, Hoyerswerda, Luckau, Großbeeren, Jüterbog, Klausdorf, Dennewitz, Burgxdorf, Streumen, Colmitz, Treugeböla, Leipzig, Zütphen, Gorkum, Heusden, Herzogenbusch, Breda, Bavel, Doest and Ypelaer (part of regiment), 1814 – Hoogstraten and Turnhout, Antwerp, Lier, Condé, Soisson, Fontenay, La Fère Champenoise, Jonville and Compiègne

Juu, jamppoja ei nähty Waterloossa, mutta sellaista se elämä on.

Noniin, nyt oli sitten selvillä, mitä Preussin armeijani tarvitsee ollakseen uskottava, pelattava ja fluffikas. Siispä tilaamaan. Vaan harmillisesti Preussille ei myydä suomalaisissa kivijalkakaupoissa muovisia ratsuväen figuja, joten piti tilata sitten ihan ulkomailta asti. Perry Miniaturesilla oli ihan mukavasti nappuloita tarjolla, mutta hintoja vertailemalla päädyin tilaamaan Elite:ltä englannista : http://www.eliteminiatures.co.uk/ Ja ukkelia tuli vikkelästi perille, ja tältä näytti :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vähän hämmentävästi tuolla Elitellä myydään ukot ja hevoset erikseen, eli sen takia kauppa vaikutti ensin edullisemmalta kuin mitä olikaan… Sinänsä ihan hyväksyttävä käytäntö, kun ne ihan samat konit käy yhtälailla Preussille kuin ranskiksillekin. Minkäänmaailman beissejä noissa ei tullut mukana, joten tein modular movement traysta. Voishan noita beissejä tilata netistä niitäkin ( vaikka tuolta : http://www.sarissa-precision.co.uk/store/bases/ ). Mutta ei nyt jaksanut, joten tein GW:n modular movement traysta. Itse suosin systeemiä, missä ukkeleilla on metallia pohjassa, ja liikutusalusta on magnetoitu, sillai on vapaa tekemään millaisen muodostelman ikinä haluaakaan, ja ukot pysyy kuitenkin hyvin muodostelmassa. 3M:n tarramagneettiarkit Hobby Pointista ovat osoittautuneet toimiviksi. Ukkelien pohjiin olen liimannut ihan prikat, eli konien beissi näyttää siis tältä :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tota beissin pintaa olen vähän hinkannut hiomapaperilla ja viillellyt mattoveitsellä, notta mönjä ja koni tarttuisivat paremmin.

Eikun ukkelit kasaan, eli koni kiinni beissiin, ja ratsastajat kiinni koniin. Paitti että enimmäkseen olen maalannut ratsastajat irrallisina ja hevoset erikseen. On vaan helpompi sillai. Jotkut ratsastajat ovat sen muotoisia, että olen katsonut, että ne voi kiinnitettynä kin maalata. Siis kopukat beisseille, ja samalla liimailin vähän kiviä koristeeksi beissille, ettei olisi niin tylsän näköistä :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kaikessa liimaamisessa, missä liitetään metallia toiseen, tai metallia muoviin, suosittelen pikalimaa JA Magic reagenssia, esim army paintterilta :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nuo helpottavat metallin liimaamista niin paljon, että soisin suihkeiden keksijöille jonkun ihan spesiaalinoopelinpalkinnon myöntämistä.

Jotta hepoista tulisi maksimaalisen hienoja, törkin beissit täyteen kiviä ja white pumice -mönjää, näillä saa mukava cross-county lookkia figun beissiin :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sarjatyötähän tässä ollaan tekemässä, joten tässä ensimmäiset yhdeksän kopukkaa ryhmäkuvassa, koottuna, beissattuna ja valkoisiksi spreiattuina :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Beissaajan paras kaveri White Pumice, on myynnissä Fantasiapeleissä ja Hobby Pointissa, muitakin karkeuksia löytyy :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jees, ja eikun vaan maalaamaan heppoja ja ratsastajia. Maalaan yleensä (aina) valkoiseksi pohjamaalattuja figuja, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan laiska ja vikkelä maalari saa siedettävää jälkeä aikaiseksi näin :

 • Tummahkoa ja vahvasti vedellä ohennettua väriä  figuun. Käytännössä washi
 • Sitten toinen kerros washia , yleensä GW:n valmiita
 • vähän detaljien hinkkaamista ja drybrushaamista
 • Pientä virheiden korjausta ja paikkailua

Tässä koneista kuvia ekan maalauskierroksen jälkeen :

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Siihen kerros GW:n Seepia -washia, huomaa miten harjakset tulevat pelkällä sepia -washilla – tehokasta !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Eipä siinä mitään, samalla tekniikalla on maalattu ratsastajatkin, vähän hiplattu noita yksityiskohtia, ja tässä lopulliset ukkelit. Yksi kaunis päivä maalaan vielä napit oikeilla väreillä, ja viimeisten noita ratsastajia muutenkin, mutta  nyt ensin on tarkoitus tehdä jalkaväkeä joku 60 ukkelia lisää. Sitten kun ne on tehty, niin voin noita husaarejakin vähän viimeistellä. Eli dream on :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erityisesti pitää vielä antaa erityiskiitosta Army Painterin valmiille ruohotupsuille. Ikinä en aio enää laittaa beissiin mitään muuta ruohoa, noi on niin näppäriä. Ostelin vähän eri värejä ja tuuttasin niitä noihin beisseihin. Paljon parempaa kuin siroteruoho.

 Ja osa kaksi, 15mm Preussi nousee !

Tästä ei ole vielä making of -kuvia, kun tein vasta ekan rykmentin kokeeksi. Piti vaan katsoa saako näistä mitenkään pelikelpoisia tehtyä. Pistetään kommentoitavaksi. Olen vähän kartellut 15 millin ukkelien tekoa, kun tuntuu ettei silmä ja tarkkuus tahdo riittää kunnolla 28 milliinkään… Mutta tulihan näistä ihan OK:ta. Ihon maalauksen teen seuraavaan sarjaan toisin, ja hihojen ja kaulusten punaista pitää koittaa sutia vähän tarkemmin. Mutta muuten musta ihan siedettäviä. Kelpaako ?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Pienen sekaannuksen jälkeen huomasin, että mulla olikin tilattuna 15 millin Itävaltaa… Joten suditaanpa sitten ukot valkoisiin uniformuihin, mikäs siinä :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16 laattaa, eli 48 ukkelia on kasassa. Osa tosiaan väärissä vormuissa, mutta korjaan ne myöhemmin…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bookmark and Share

22 comments to Making of Cavalry for Prussian Army & start of 15mm Austria

 • avatar Juha

  Hieno juttu armeijan rakentelusta, mie tykkään!

 • avatar Teemu

  Hyvä artikkeli. Pari kyssäriä / huomiota:

  * Käytät pumicea – eikö silloin tarvitse hiekoittaa ollenkaan? Jos tarvii, niin onko tavoitteena tasottaa irtobase ja figun oma jalusta?

  * Tollaisen pikaliima + reagantti setin saa muuten rautakaupasta / biltemasta tms. paikalta huomattavasti edullisemmin kuin harrastus-liikkeistä

  * Vaikkei silmänvalkuaisia ole itsekään tullut joka ukolle enää maalattua, niin suosittelisin mustaa silmäpohjiin niin ukoille, kuin koneille. Nyt näyttävät läheltä vähän zombeilta, mikä tietty totenkopfeille sopii fluffillisesti

  • avatar kalle

   Kiitoksia !

   * En hiekota ollenkaan, ei ole mun nähdäkseen mitään tarvetta. Pumicella saa ihan riittävän hyvin ton figun oman basen ja irtobasen tasoitettua.

   * Toi liimahommahan on hieno kuulla ! En tosiaan tiennytkään, ei oo tarvinnut taas vähään aikaan tehdä isompia remppoja, niin ei ole tarvinnut rautakauppoja paljoa koluta.

   * Silmien maalaus on tosi hankalaa, ei tahdo enää tarkkuus vaan yksinkertaisesti riittää. Pitääpä jotain kokeilla seuraavaan satsiin.

   Tuli justiinsa postissa beissejä 15 millisiin, ja movement trayta 28 millisiin tuolta : http://www.sarissa-precision.co.uk/store/bases/
   Se mikä oli ylätys, oli se että movement trayssa tuli myös oikean kokoiset beissit mukana, eli sieltä olisi saanut suoraan paketin esim noille ratsastajille. No seuraavaan settiin sitten. Erityisen hyvä idea oli tilata valmiiit alustat skirmishereille ja sotakoneille, suosittelen.

   • Mä olen jo pitkään vetänyt tusinafiguille silmät 0.05 tussilla. Mustat nappisilmät on parempi kuin ei mitään. Vallejon mönjät on kyllä ihan ässiä, vaikka itse käytän yleensä hienompaa raekokoa kuin pumice.

    Biltemasta saa 50g pikaliiman + aktivaattorin muistaakseni femmalla. On muuten ensimmäinen pikaliima, jolla olen onnistunut liimaamaan muutakin kuin sormeni yhteen.

    Ja se, joka on keksinyt tämän “älykkään” tekstinsyötön, pitäisi viedä saunan taakse…

    • avatar kalle

     Kiitos vinkistä, tota tussausta voisin kokeillakin. Oikeasti noista silmistä tulee pelikäyttöön ihan hyviä ilman silmiäkin, kun silmäkuoppaan menee washia. Useimmat ratkaisut, missä tehdään silmänvalkuaisia 28mm figuihin ovat mun mielestä yleensä aikamoisia pullosilmiä, ja heikomman näköisiä kuin ilman silmien tekoa. Mutta tommosta mustaa nappisilmää vois ihan hyvin kokeilla.

 • avatar Teemu

  Joo mäkin oon tussannut, mutta sitten tussi katos jonnekin. Pitää hankkia uusi. Komppaan Mikkoa ton saatanan sananvaihto-systeemin suhteen. Ilman tarkastusta, tässäkin viestissä lukua ihan mitä sattuu. Saatana.

 • avatar kalle

  Pistin tonne loppuun kuvia mun ekasta 12 miehen koe-erästä 15 millisiä ukkeleita. Käykö noi maalatuista ? Jäi niihin vähän parantamisen varaa, mutta vähän kauempaa noi ajanee asiansa.

  • avatar JaakkoB

   Nämä näyttävät oikein hyviltä. Ehkä valkoiset rensselit voisi vielä lisätä ja pieni virheiden paikkailu niin olisivat erittäin hyviä. 15mm ukot ovat aika anteeksiantavia ja näissä tärkeintä on että alusta ja kirkkaat katseenvangitsijat (esim iho) on kunnossa. Muut osat saavatkin sitten olla enemmän samansävyistä massaa.

 • avatar Juha

  Noihan on krenatöörejä, vai? Ihan hyviä ovat ja kuten Jaakko sanoikin, valkoista rensseleihin ni muuttuvat vielä paremmiksi. Valkoiset rensselit ovat juuri se napoleonic armeijoille tyypillinen piirre.

  • avatar kalle

   V#ttu, näähän onkin itävaltalaisia… Enhän mä nyt enää muistanut mitä tuli joskus tilattua… No, onneksi ehdin sutia vaan yhden possen. Hyvä esimerkki siitä, ettei pitäisi ostaa mitään ennen kuin oikeasti kerkeää niitä rakentelemaan, koska ei nyt huvittais yhtään alkaa tekemään ausseja, mieluummin tekis Preussia. Pitääpä tuumata, ja googlailla noiden aussien vormuja…

   • avatar Antti Lahtela

    Kyllä noissa eroja oli, mutta ei välttämättä niin paljon että niitä 15mm skaalassa huomaa. Olen itse juuri aloittanut Itävalta projektin, niin voin kyllä ottaa jaloista pyörimästä ne sun figut jos haluat eroon ;)

    • avatar kalle

     No, äkkiähän tosta ton Itävallan kasaa, teen sitten Preussin perään :) Tai sitten käytän noista ne mitkä on riittävän preussia preusseina, ja loput annan vaikka Antille…

   • avatar Juha

    No siksi kysyin, kun vaikuttivat tutuilta karhunhattuhemmoilta ;) oli Preussillakin noita, mutta ei enää 1806 jälkeen, kun silloinen Preussin armeija koki tuhon. Tosin ihan sama univormu ei ollut. Komppaan itävalta ideaa! Mulla on sitä jo joten siitä saa nopeasti mukavan kokoisen vihulaisen ranskalle!

 • avatar Antti Lahtela

  Hyvältä näyttää, hienoa että myös 15mm Preussi sai alkunsa. Sun tuotantotahdilla päästään vielä pelaamaan Leipzig loppuvuodesta ;)

  • avatar kalle

   Danke, nyt kun sai ns korkin auki niin on jo 12 seuraavaa beissiä liimattuna.

   Mä olen noita ukkoja koittanut googlailla, että mikä on mikäkin… Toivottavasti mulle tuli tossa kimppatilauksessa oikeat ukkelit, kun esim Landwehriä on aika vaikea tuolta tunnistaa, jne. No, kokoilen ukkoja ja koitan arvailla mikä niistä on mitäkin.

   • avatar Juha

    Onkonniin,että tilasit preussin landwehriä ja sait itävallan krenatöörejä, eliittiä. Ei huono vaihtari, mutta vähän out of place :)

    • avatar kalle

     Ei, kun muistin yksinkertaisesti vaan väärin, eli olin tilannut Itävaltaa alunperinkin, ja unohtanut autuaasti. Rupesin noita sitten vaan preussilasit päässä kokoamaan ekaa yksikköä, ja vasta sen jälkeen aloin kattomaan että täällä on ihan oudon näköisiä yksikköjä.

 • avatar kalle

  Nonni, nyt on Itävallan armeija 15 millisissä alullaan, ensimmäiset 16 laattaa alustavassa kunnossa. Pientä paikkausta vaille hyviä, vaikka itse sanonkin… Ne neljä laattaa preussin väreissä olevia korjailen jossain välissä Itävallan kaapuihin, mutta ny mä alan kokoamaan lisää ausseja :)

 • avatar Antti Lahtela

  Hienoa jälkeä itävaltalaistenkin suhteen, tuo valkoinen univormu on helpottaa maalaamista :)

  Mulla on tosiaan nyt brittien jälkeen aloitettuna Itävallan joukot, joten saadaan yhdessä isojakin pelejä aikaan. Vaikka britit on lähellä sydäntä, niin tosi hyvä että päästään pelaamaan enemmän Napoleonin sotien suuria taisteluita mitä käytiin itä- ja keski-euroopassa.

You must be logged in to post a comment.