logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Black Powder 28mm pelipäivä 16.3. muistutus ja osallistujat

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Seuraava Black Powder 28mm peli on lauantaina ja alkaa olla aika katsoa mitä ja ketä on tulossa mukaan kansojen taistoon.

Että saadaan jonkilainen käsitys kuka pelaa ja millä, niin laitapa tämän postin kommenttiin osallistumistietosi ja mitä joukkoja tuota kentälle, siis laatu ja unittien määrä (n -pataljoonaa tai squadronia tai tykkiä).

Aloitetaan homma puolen päivän aikaan ja lopetetaan kuudelta.

Kiinnostuneita voi tulla fiilistelemään, mutta lähtökohtaisesti figuja tuoneet pelaavat ja muut jos jaetaan vakansseja tilanteen mukaan.

Lisää hiittiä sisäsivulla!

Kuvia valmisteluissa olevista Teemun ukoista:

Ranskalaiste saavat seuraavaan peliin Rakuuna-vahvistuksia (Perry Miniatures)

Tässä Samulin näyte:

black watch by samuli

Ja linkki Samulin blogiin, jossa lisää silmäherkkua ja hiitin nostatusta.

http://engineered-gaming.blogspot.fi/2013/03/wip-gordon-highlanders.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Maalatkaa lisää, jokainen maalattu minaityyri tekee maailmasta paremman paikan!

 

KALLE : Lisää Preussia on tulossa, tässä pohjustettuna, ja maalaus aloitettuna Preussin Landwehr :

Warlord Gamesin paketti hankittu Pelikaupasta, kerhon -10% alennuksella, pahuksen hyvä hinta/laatusuhde, nää on ihan loistavia figuja !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bookmark and Share

72 comments to Black Powder 28mm pelipäivä 16.3. muistutus ja osallistujat

 • avatar kalle

  Mä olen tulossa preussilaisten kanssa pelailemaan. Mukana on 46 jalkaväkiukkelia, neljän figun beisseillä, eli 12 beissiä. Mistäs kirjasta (sivulta?) katotaan joukkojen statsit ? Onko joku skenaario tiedossa ?

  • avatar Juha

   Eli sinulla on koossa kaksi pataljoonaa (2×6 basea), hyvä. Kaikki jv -miehen sotii perusarvoilla, ammunta 3 (noppaa) ja lähistely 6. En nyt muista sivua, mutta siellä on jossain kooste Napoleonic joukkojen taisteluarvoista.

   Kehittelen jonkinsortin skenun kun saadaan pataljoonien ja kansallisuuksien määrä selville.

 • avatar Juha

  Ai nin, siis miulla on 2 pataljoonaa Brittien linjaa ja 2 squadronia raskasta ja 2 kevyttä ratsuväkeä. Kaksi tykkiä ja kymmenen kiväärimiestä.

 • avatar Teemu

  Moi

  Olen edelleen tulossa ranskalaisten kanssa. Parhaillaan rakuuna-yksikkö (14 ukkoa) viimeistelyssä, kuva lisätty sivulle. Ennestään oli iso kasa tykkejä, iso yksikkö kuirassereja, varmaan 18 laattaa perus jalkaväkeä + 6 laattaa kaartia. Nämä kaikki siis 28mm. Tarkistan vielä kotona vitriinistä.

 • avatar Samuli

  Tulossa ollaan. Briteille maaleissa 3 pataljoonaa linjaa ja pataljoona kiväärejä, 2 tykkiä, 1 yksikkö husaareja. Enemmän tai vähemmän maaleissa vielä toinen highlander pataljoona.

  Ranskalle pataljoona jalkaväkeä ja yksi Cuirassier yksikkö.

  Pitäiskö yrittää muodostaa pataljoona nyt neljästä basesta niin yhden yksikön footprintti kentällä ei ois niin iso ja voitais osasta baseista yhdistellä yksiköitä?

 • avatar Marko

  En ole lupauksistani huolimatta maalannut lisää itävaltalaisia. Vielä on aikaa, joten pitää tsempata ennen lauantaita. Eli lupaan tuoda maalattuna lauantaina 2 pataljoonaa (12 basea) itävaltalaista jalkaväkeä ja yhden tykin. Pitää näitä nyt tykin verran olla maaleissa enemmän kuin preussilaisia.

 • avatar Sami K.

  Hmm, nyt pisti pahan. Oletusarvoisesti en ole varmaan pääsemässä pelaamaan, koska ei ole vielä figuja, joten siinä tapauksessa voisi noihin kevätbileisiinkin mennä jo ajoissa, siellä varmaan on ohjelmaa ja pelaamista jo heti puoliltapäivin.

 • avatar Teemu

  Hei, voidaanko aloittaa jo kympiltä tai 11? Mun täytyy olla kotona neljän maissa.

 • avatar Samuli

  Mulle käy kumpi vaan

 • avatar Teemu

  Laitan Markolle ja Juhalle tekstarin ja raportoin sitten tänne. Samulin numeroa mulla ei ole.

 • avatar Teemu

  Vahvistan, että kynpiltä aloitetaan. Jos viittit Samuli kuitata, että oot nähnyt tän.

 • avatar Sami K.

  Oletan, ellei toisin illan mittaan sanota, että komentoa ei ole (kuten lähtökohta olikin) ja oletusarvoisesti siis menen suoraan juhliin, nähdään siellä!

 • avatar Juha

  Mulle käy kympiltä

 • avatar Samuli

  Joo huomattu on. Huomisiin

 • avatar kalle

  Samuli, mikäs se putiikki oli, mistä Perryn metallia kannatti tilata ?

  • avatar Samuli

   Miniaturicumista (http://www.miniaturicum.de/) oon ite tilaillu. Ei löydy valikoimista ihan kaikkia Perryn metallisia. Preussilaisia näyttää löytyvän ja Markollekin vihdoinkin Itävaltalaisia :P

   Preussilaisia varten kannattaa vilasta Calpen (http://www.calpeminiatures.co.uk/) figuja. Aika paljon on kehuttu internetin ihmeellisessä maailmassa. Tossa aika hyvä esimerkki http://dhcwargamesblog.wordpress.com/2013/03/01/westpreussisches-grenadierbattalion/ . Näyttävät vaan vaihtaneen uusiin nettisivuihin eikä tuolla ollut kaikkea valikoimissa mitä ennen on näkynyt

   • avatar kalle

    Jees, danke, pitääpä tehdä vaikeita valintoja…

    • avatar Sami K.

     http://www.caliverbooks.com/ Tuolta saanee halvimmalla, ja ilman postikuluja. Victrixit myös.

     • avatar Samuli

      Oliko tuolla Caliverissa myös noita metallisia Perryjä? En ainakaan itse mistään bongaa. Ois ihan varteenotettava kauppa jos myis niitäkin. Hintaeroa nyt ei sinäänsä Miniaturicumiin juurikaan ole, lähinnä postit säästää.

     • avatar Marko

      Tilasin juuri pataljoonan itävaltalaisia jagereita täältä: http://www.albanminiatures.com/ Ovat kyllä lähempänä 25-millisiä ja aikas hoikkia poikia, mutta ei nyt parempiakaan osunut silmiin. Seuraavassa pelissä eivät enää Ranskan voltigeurit ja brittien 95th riflet pääse piilottelemaan metsissä.

      PS. Huomasitko muuten Sami, että päätimme käyttää jatkossa 4 basea pataljoonassa. Sun ei tarvitse maalata 28-millisiin enää kuin 16 figua. Kannattaako niihin 15-millisiin sotkeutua, kun niitä pitää maalata peräti 18 figua per pataljoona :-)

      • avatar Samuli

       Noi Albanit on kyl kivan näkösiä eikä ne oikeestaan edes erotu jos ovat omassa yksikössään. Jossain blogien ihmeellisessä maailmassa nähnyt noita maalattuna muiden seassa.

       Ja joo tosiaan 4 basea jalkaväkeä ja 6 basea ratsuväkeä taisi jäädä lopulliseksi ratkaisuksi ainakin siihen saakka että alkaa oikeasti figuja olemaan enemmän. Large unitteja voi sitten pelata 6 laatalla jos esim. kaartia tai vastaavia isompia muodostelmia peluutetaan.

      • avatar Sami K.

       No, en ole näillä näkymin ostamassa lisää 15-millisiä venäläisten lisäksi, siinä on jo niin iso ja pelattava armeija. On ihan hyvä, että porukka ostelee Preussia ja Itävaltaa 28-millisiinkin, mutta itse otaksun 28-millisten keskittyvän Peninsular Wariin ja sen mukaan teen hankinnat, jos teen.

       Figujen määrän sijaan yksikön leveys lienee tärkeämpi. Nyt se ilmeisesti on 160mm. Se tarkoittaisi 25-millisillä pyöreillä alustoilla per mies 12 figua.

      • avatar JaakkoB

       @Marko: Taas näitä netin vihapuheita… ;)

       • avatar Juha

        Aivan, kokoon perustuvaa syrjintää ;-) 15mm ansaitsee paikkansa pelipöydällä siinä kuin isommatkin soturit ;-D

        • avatar kalle

         Joo, 15mm preussikin siintää suunnitelmissa, heti kun Sami saa ne mun ukkelit tuotua kertsille…

         • avatar Sami K.

          Juu, my bad. En ole muistanut laittaa muistutusta, että otan ne, kun ajattelen aina pari tuntia ennen lähtöä, että otan ne, mutta sitten en otakaan. Nyt sitten keskiviikkona yritys taas ja muistutus kännykässä.

          Totta puhuen 15mm on figullisesti minulle vähän väliinputoajaskaala, ei tule ison figun fiilistä, eikä ihan massayksikön tuntuakaan, eikä se useimmiten ole mitenkään edullinen skaala (Warrior nyt löytyi sentään näille napoille – kun kerää tämän massiivisen kertaostoksen, muuten tulee 40% sakko). Siksi ideaali minulla on 28mm tai 6mm. Uudet 1/72:t tietty myös, mutta ei ole vielä kokemuksia, miten niiden maalaus sujuu (paitsi muutaman lautapelin osalta, ainakin War of the Ring, silloin ei mitään ongelmia ole ilmennyt).

          Mutta nyt Napoleoniceissa meillä on vahva pohja ja kannattajakunta 15-millisille, ja se on tarpeeksi. Pääasia, että pääsee mahdollisimman paljon pelaamaan, minulle siis.

       • avatar Marko

        Fyysisiä eroja Landwehrilla ja Jaegereilla on niin vähän, että noita figuja olisi voinut helposti käyttää. Ovat vain mielestäni hieman jäykkiksiä skirmaajiksi. Teen noista mieluummin sitten joskus ihan aitoa Landwehr-militiaa. :-)

   • avatar Marko

    Kiitos tiedosta Samuli.

    Pitääpä hankkia Jaegereja motivoimaan perusitävaltalaiskauran maalaamista. Muutenkin meidän metsäsäännöillä prikaatiossa pitää olla osasto skirmaajia tai käy huonosti. Niin ja toinen tykkikin pitää tilata, että mulla on samankokoiset patterit kuin muillakin.

    Oliko muuten nyt niin, että normipataljoona on 4 laattaa, pieni 3, tiny 1 ja suuri 6. Entä cavalryn koot? 4 laattaa neliössä tuntuu jotenkin oudolta? Pidetäänkö normi cavalryn koko edelleen 6 laatassa ja pienen 3 laatassa (ilman takariviä)?

    • avatar Teemu

     Vihapuhe jatkuu: tarkoititko Marko itävaltalaiskauran vai -kuran?

    • avatar Samuli

     Joo niitä metsäsääntöjä pitää ehkä korjata. Nyt pieni kiväärimiesryhmä pystyy teoriassa lamauttamaan kokonaisen pataljoonan tai enemmänkin ellei ohi päästä kulkemaan vauhdilla kantaman ulkopuolelle. Esim. siten että ampuakseen ulos pitää olla metsän reunalla jolloin jalkaväki pystyisi hyökkäämään käsikähmään. Jättää kiväärimiehille vielä Evade mahdollisuuden ja vaikka rajaa siten ettei linja pysty seuraamaan metsään?

     Ja oisko 6 large, 4 normal, 3 small ja 2 tiny fiksumpi? 1 Laatta on ehkä vähän hassu peliteknisesti? Tosin Preussilaisilla ainakin sillä pystyisi esittämään erilaisia Freikorpseja ja muita hassuja.

     • avatar Sami K.

      Metsäsäännöthän toimivat aivan hyvin, yksiköt, joilla ei ole skirmish-sääntöä, saavat muodostaa sen vain mennessään metsään tms, eivätkä osaa ampua skirmish-muodossa, mutta toki lähitaistella saavat normaalisti (normaalien miinuksien kera).

      En nyt ymmärrä, mikä estäisi jalkaväen rynnäkön skirmish-muodossa metsässä keikkaroiviin skirmareihin? Ratsuväen kanssa ymmärrän paremmin.

      Juha on joskus tehnyt skenaariosäännön, että jalkaväki ei saa mennä metsään ollenkaan, kuten edellisessä 15mm-pelissä, jossa koko idea oli mennä aukosta metsässä läpi, mutta ei sitä nyt yleissäännöksi pidä ottaa, kun kirjassa selkeäasti annetaan ohjeet Napoleonic-joukkojen kohdalla tästä.

      • avatar Juha

       No eipä mikään estä käyttämästä Napolenic säätöä ja antaa linjan rymistellä metsään. Eivät saa kumminkaan skirmaajia kiinni, mutta häätävät matkoihinsa.

       • avatar Sami K.

        Siis ei linjamuodossa mennä metsään, mutta varmaan tarkoitit “Line Infantrya” tuolla. Voivathan ne saada ne skirmaajat kiinni, jos heittävät tarpeeksi paljon komentoja (1 komento kuluu “open orderin” muodostamiseen metsän rajalla, ja skirmisherit varmaan saavat yrittää evadea), eli tuurilla saavatkin.

        • avatar Juha

         Juu linjaa tarkoitin. Eipä saa kiinni vaikka mitä heittelee.

         • avatar Sami K.

          Niin, siis ne skirmisherit pakenevat (evade) tasan yhden liikkeen, eli käytännössä jos linja heittää kolme liikettä, saa ne kyllä kiinni metsässä (jos aloittavat yhden liikkeen päässä siis).

          • avatar Samuli

           Joo no pelattiin sitten väärin tuo, tai Juhan versiolla siis. Pitää varmaan vetää virallisilla säännöillä ensi kerralla niin ei pari skirmaaja ryhmää pääse sitomaan niin isoja laumoja.

          • avatar Juha

           Kun unit evadaa, niin hyökkääjää jää siihen oli käsky mikä tahansa.

           Ja kyllä se on ihan virallista, että linjajalkaväki ei voi mennä metsään ellei ole tietä tai muuta pitkospuupolkua. Se on Napoleonic lisäsääntö, että voi omaksua skirmish muodon liikkuakseen metsässä, mutta osaako taistella, sitä ei ole mainittu. Tämä pitää siis sopia porukan kanssa, että miten halutaan tulkita.

          • avatar Sami K.

           Olet oikeassa tuossa, että hyökkäävä ei saa kiinni väistävää, se on sitten eri tavalla, kuin HC:ssä.

           Siis Juha, ilman Napoleonic-lisäsääntöä ei ole eroa Skirmisher-yksikön ja linjayksikön välillä, joten kaikki jalkaväki saa perussäännöissä mennä Skirmish-muotoon ja ampua tehokkaasti, Napoleonic-sääntö rajaa tämän vain skirmish-tittelillä varustetuille yksiköille.

           Se on house rule, että napoleonic line ei osaa ampua metsässä ollessaan skirmish-muodossa, mutta tarpeellinen sellainen. Lähistelyä on turha rajoittaa, koska skirmish order ei saa chargata muuhun kuin skirmishiin ja tykkiin.

  • avatar JaakkoB

   Hyvän näköistä settiä. Nythän teillä alkaa jo olemaan noita ukkoja pöydällä ihan kivasti, tosin aika vähän vielä jos suhteuttaa komentajien määrään.

   En voinut olla huomaamatta tilannetta jossa ranskalaiset mursivat brittijalkaväkilinjan ja sitten tykistö ja ratsuväen vastahyökkäys puolestaan mursi nämä. Huomatkaa että tykistö murtuu automaattisesti jos se on tukikantamalla (6″) lähitaistelussa murtuvasta yksiköstä. Jos taisteleva yksikkö vain vetäytyi niin sitten tykistö ei murru.

   Tämä tekee tykistön tuonnista linjaan hieman hasardia.

   • avatar kalle

    Seuraavalla kerralla taas vähän enemmän :) Mulla on koottuna (maalaamattomia) Landwehriä 30 ukkoa, ja kunhan saan tehtyä päätöksiä, pistän preussin ratsuväkeä ja tykistöä tilaukseen, ja jotain eliittijalkaväkeä pitää tiätty olla kanssa.

    Ehdottomasti tykkään näintä BP:stä ja HC:sta noin peleinä ja pelisessioina eniten.

   • avatar Marko

    Hyvä huomio Jaakko! Se brittiyksikkö breikkasi. Sitten brittitykistö kääntyi ja ampui enfidaling tulta voittoisten ranskisten kylkeen, kun sen olisikin pitänyt myöskin breikata. :-) No, taas opittiin lisää.

 • avatar Samuli

  Katsos hyvä huomio. Vaikuttikin vähän omituiselta että säännöt sallisi sen että tykki jää siihen. Peliin tuskin olisi suuremmin vaikuttanut koska vieressä oli nyt useampi brittiyksikkö jotka eivät sitten vain ampuneet kun tykin enfilade fire kanisterilla riitti hoitamaan homman.

  • avatar Teemu

   Eikun ehdottomasti oli koko pelin ratkaiseva juttu! (NOT) Vaadin uusintaottelua!

   Pelin ratkaisi, juten Juhakin totesi:

   * Britit saivat ekan vuoron ja taisivat heti olla vähän lähempänä rakennuksia –> valtasivat ne
   * Ranska-Itävalta ei saanut riittävän keskitettyä hyökkäystä kylään
   * Pari keskeistä closis nopanheittoa ei vaan mennyt edes tilastomatikan mukaisesti

   • avatar kalle

    Ratkaisut oli kyllä juuri noi kolme kohtaa. Eli brittien ja preussilaisten rohkea ja ennakkoluuloton strateginen eteneminen kohteisiin, kohteiden taktisesti oikein ajoitettu puolustaminen etulinjan ja reservien hyvin ajoitetuilla liikkeillä ja taistelujen kääntäminen sitkeydellä ja taistelijoiden ylivertaisella kyvykkyydellä voitoksi jopa altavastaaja -asetelmissa. Siis strateginen, taktinen ja operatiivinen ylivoima kaikilla kentän osa-alueilla, ja näillä tuli tällä kertaa aika selkeä voitto.

    • avatar Teemu

     Siis yllättävää, Kalle ei listaa omaa erinomaista osaamistaan keskeiseksi voiton kriteeriksi!

     • avatar kalle

      Kieltämättä mun nopat oli aika liekeissä :) Taidosta ei voi puhua, kun oli eka peli, mutta hiukan tosta jo sai käsitystä mitä pelissä pitäisi älytä huomioida.

      Tosi hauska peli, mutta sanoisin että hiukan nopat vei, ja pelaajat katteli vierestä mitä tuleman pitää.

      • avatar Marko

       Talojen valtaus on BP:ssa tosi vaikeaa. Kyllä pelin tärkein ratkaisu tuli siinä kohtaa, kun Britannia-Preussi sai ekan vuoron ja käytännössä molemmat rakennukset haltuunsa.

       Takaisinvaltausmahdollisuus toiseen taloon ja tasuriin tuli Itävalta-Ranskalle tokalla vuorolla, mutta se epäonnistui, kun ranskalaisten kaarti jäi hyökkäyksessä yksin, kun kahdesta yrityksestä huolimatta kukaan muu ei tullut apuun.

       Jos ensi keralla pelataan rakennuksista, niin olisi ehkä parempi, että rakennukset olisivat niin, että aloittavalla osapuolella ei ole lähes varmaa nakkia saada kaikkia rakennuksia haltuunsa. Tässäkin skenussa olisi asia ollut helpommin vältettävissä, jos talot olisivat olleet niin, että toinen olisi ollut lähempänä toista osapuolta ja toinen toista osapuolta.

       • avatar Juha

        Rakennetut alueet ovat vaikeita, totta. No katsotaan seuraavaa jos vaikka mentäisiin ihan tasaisella ja luotettaisi takaisin liikkeisiin. Itse asiassa peli oli tasaväkinen, mutta se pieni epäonnistuminen yhteishyökkäyksessä ratkaisi.

        • avatar Marko

         Kyllä niitä taloja voi olla. Pitää vain yrittää muistaa, että kuinka vaikeaa niistä on joukkoja shiftata. Haastetta on aina hyvä olla olemassa. :-)

 • avatar Juha

  Kaavailtiin seuraavaa huhtikuun loppupuolelle, miltäs näyttää?

 • avatar Juha

  OK, seuraava taisto on nyt asettumassa toukokuun ensimmäiseen viikonloppuun, eli 4. tai 5.5. Otetaan tämä oletukseksi, koetan värvätä Tapiolan pelikaupasta Hesen mukaan, hänellä on jonkinverran 28mm figuja.

 • avatar kalle

  Preussia on tulossa lujaa tahtia lisää :) Tilasin metallista ratsuväkeä, komentajia ja tykkejä, ostin toisen boksin linjamiehiä, ja työn alla on Landwehriä. Pistin kuvan noista teossa olevista Landwehristä tonne ylös. En tiedä onko noista pelillisesti mitään järkeä, mutta makeita figuja joka tapauksessa :)

  • avatar Samuli

   Landwehrithän on ihan parhautta historiallisesti ja myös pelillisesti ellei omaa itävaltalaista nopanheittotuuria taistelutaitoja arvottaessa. Epävarmuustekijät korvataan oluttuoppi symboliikalla yms. lipuissa :P

   Pitää varmaan itsekin tässä ruveta maalailemaan jos saisi pataljoonan tai pari lisää peliin.

  • avatar Juha

   Landwehriä voi käyttää ihan normaalina linjajalkaväkenä tai sitten se voi olla niitä “maakuntajoukkoja” , mutta ei se pelillisesti ole sen kummempaa. Jos halutaan niin sen voi dumata vähän “huonommaksi”, mutta ei ole pakko. Kalle on nyt kyllä kauden tuotteliain 28mm Napoleonic pelaaja!

 • avatar Marko

  Militian ero normiinhan on, että tasan command valuen heittämällä joukot eivät liiku. Eli on hieman parempi kuin seiskan command value, koska kutosen heitolla liikkuu jo 2 liikettä.

You must be logged in to post a comment.