logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Black Powder Austerlitz – taistelupäivän tarina


austerlitz centre

 

Austerlitzin taistelun tarina valmistui. Taistelu oli jälleen eeppiset mitat täyttävä miniatyyripeli, joka veti vertoja viime kesän Waterloon taistelulle. Oli hauska nähdä jälleen uusia kenraaleita omien joukkojen kanssa pöydän äärellä!

Taistelu eteni melko lailla kuten historiallinen esikuvansakin. Tässäkin taistelussa kulminaatiopiste oli kiivat taistelu Stahre Vinoradystä ja Prazenin kukkuloista. Samoin nähtiin uljas Imperial Guardin hyökkäys ja lopun raskaiden ratsuväkien rynnäköt. Lopulta kuitenkaan Ranska ei pystynyt murtamaan liittouman sitkeää linjaa.

Pidempi tarina löytyy allekirjoittaneen blogista.

Kiitos vielä kaikille kenraaleille panoksesta  ja hyvästä pelistä!

Seuraavaksi on ohjelmassa Wagram heinäkuussa!

Bookmark and Share

16 comments to Black Powder Austerlitz – taistelupäivän tarina

 • avatar JaakkoB

  Kiitos hyvästä rapsasta. Aika eeppinen vääntö taisi olla!

  Miten rajattu kommunikaatio ja kenraalikohtaiset tehtävänannot toimivat?

  • Rajattu kommunikaatio toimi OK. Muutaman kerran meinas tulla jutustelua, mutta muistivat ;) kenraalikohtaiset olivat voimassa vain pari ekaa kierrosta, ja kokonaistavoitteet molemmilla tähän peliin haastavat, sillä en halunnut “lipunryöstö” tyyppistä rynnistystä keskelle pöytää. Kaikki tavoitteet perustuivat tavallaan historiaan. Lopulta homma kuitenkin puuroutui massiiviseen mättöön keskelle pöytää.

   • avatar Sami K.

    Oikeastaan pääsyy pelin nopeaan etenemiseen. Pitää käyttää tuota jatkossa isekin Gettysburgissa. Yksi ranskalaispelaaja lisää olisi ollut täydellistä, kaksi oli hieman liian vähän lähinnä tappeluiden resolvaamisen kannalta.

  • Niin, siis taistelu itsessään oli hyvinkin eeppinen (tarkoittaakohan eeppinen muuten tätä ;). Harjaanteella käytiin pari todella massiivista jalkaväkitaistelua, jossa molemmet joukot puskivat toisiaan vasten, joukkojen virta painopisteelueisiin oli hienon näköistä, ja muistutti niitä kuvia, joita Napoleonic ajan maalauksissa joskus näkee.

   Jäi hyvä fiilis!

 • avatar Sami K.

  Toimi hyvin mielestäni. Ei niistä höpötetty kesken pelin. Tehtävänannon toki olivat tarkoituksellisen epärealistisia toteuttaa, koska olivat historialliset käskyt.

 • avatar Antti Lahtela

  Hieno taistelu oli ja hyvin toimi mielestäni “fog of war”. Ei tullut liikaa jutustelua siitä mitä pitäisi tehdä tai jättää tekemättä, peli eteni omalla painollaan kun kenraalit keskittyivät joukkojensa komentamiseen liian säätämisen sijaan.

  Joukkoja oli kyllä enemmän kuin tarpeeksi, osa liittouman reserveistä sekä suurin osa ratsuväeästä jäi kokonaan toiminnasta pois kun ei enää olisi mahtunut mukaan.

  Pitäisi vielä isompi pelilauta saada mahtumaan johonkin huoneeseen niin pääsee kaikki mukaan taistoon ;)

  • Osa reserveistä ei todella ehtinyt mukaan, mutta se ei ole paha. Näin oli myös aikanaan, osa joukoista oli kyllä alueella mutta ei komittoitunut.

   Nyt tuli tarve puskea hyviä reservejä hiukan turhaan linjaan, vaikka jäivät vain jonoon. Seuraavan kerran otetaan aidosti kaksi päivää, jolloin tulee tarve hieman ” säästellä” reservejä. Esim. Ekana päivänä pannaan peli poikki ” kesken” ja pelataan 7+7 kierrosta tms. Itse asiassa isoissa peleissä näiden puitteiden ja isojen pelin kulkuun vaikuttavien asioiden suunnittelu on tärkeämpää, kuin sääntöjen säätö ;)

 • avatar kalle

  Uutta putkeen vaan, tää oli hyvä :) Tilasin lisää itävaltaa, ei kylläkään ole vielä saapunut. Kiva olis joskus pelaa silleikin, ettei ole kiire hoitamaan ipanoita, mutta minkäs teet.

 • avatar Antti Lahtela

  Kyllä näihin isoihin peleihin on hyvä varata koko viikonloppu, saa rauhassa pienissä erissä viedä joukkoja taisteluun. Nyt tosiaan syntyi suorastaan “eeppinen” taistelu keskelle Pratzenin kukkoloita, mutta jäi hieman kesken koko homma. Sitä puuroa ei olisi kukaan jaksanut kahlata läpi, kun se olisi kestänyt pitkälle seuraavaan viikkoon. Ensi kerralla malttia joukkojen käyttöön ja jos on seuraavakin päivä aikaa, niin voi sitten jatkaa mihin jäi.

  Tosi hyvä fiilis kyllä jäi pelistä, aina vaan voi vielä paremman pelin saada aikaiseksi kun ottaa oppia edellisistä :)

  • Jep, kehitellään tuota konseptia lisää, kyllä se nytkin toimi. Sitä malttia tosiaan lisää.

  • avatar JaakkoB

   Puuroutumista voi kokeilla hillitä myös muutamalla sääntötulkinnalla. Ensimmäinen on että jokainen tukikantamalla oleva yksikkö joutuu ottamaan moraalitestin yhden murtuessa vs. 1 per sivu. Toinen keino on kieltää rynnäköt omien läpi (saa siis käyttää normiliikkeen kävelläkseen oman yksikön läpi ja sitten toisen liikkeen varsinaiseen rynnäkköön).

   Näiden kahden muutoksen/tulkinnan avulla pelaajilla on paljon vähemmän insentiiviä heittää kaikkia joukkoja etulinjaan kun toimintamahdollisuudet rajoittuvat ja riskit kasvavat.

   • Venäläisten ensimmäisen break testin automaattinen ignooraus oli syynä, muuten olisivat joutuneet heittelemään paljon enemmän testejä. Nyt linja vain pysyi paikallaan ja katseli…

    Tässä pelissä ei kannata rajata etenemistä, ei todellakaan. Jos puuroa keittää, niin puuroa syö ;-)

 • avatar kalle

  Operaatio 15mm Austria on ollut vähän jäissä, kun ei Warriorilta ole saanut uutta kamaa. Tilasin 24.11. roinaa, muttei ole vieläkään tullut, joten pistin Paypaliin rekkulaa asiasta. Itse asiassa tilailin jo kauan ennen tota, mutta tuolloin suvaitsivat lopulta reagoida tilaukseen…

  Ja samalla Essexistä ukot tilaukseen, toivottavasti toimii paremmin :) Kiva olis saada vähän lihaa tohon mun Itävaltaan. Nyt kun on looppikin noiden hättiäisten maalaamiseen.

You must be logged in to post a comment.