logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

Black Powder Napoleonic pelipäivä 16.3.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo perinteeksi muodostunut Black Powder pelipäivä olisi taas tulossa lauantaina 16.3.2013.

Ajatuksena on pelata 28mm miniatyyreillä (pääpaino 28mm ja 20mm täydentävät).

Tällä liikekannallepanolla kutsutaan kaikki Napoleonic kenraalit, joilla on ao. skaalan miniatyyrejä maaleissa ja valmiina Black Powder peliin.

Myös asiasta kiinnostuneet voivat ihmetellä spektaakkelia ja jos vakansseja löytyy, saavat kokeilla oman yksikön komentamista.

Olen valmis toimimaan Umpirena ja kehittelemään jonkin sortin skenarion. Koska edelleen tarkoituksena on perehtyä peliin ja saada motivaatiota maalausurkakoille, otamme tällä isojen miesten (28mm) osastolla suhteellisen rennon otteen historiallisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän taisteluun saa tuoda Ranskaa, Englantia, Venäjää, Preussia, Itävaltaa ja mitä tahansa kansakuntaa, joka taisteli tuolloin 1795 – 1815 välillä näissä sodissa.

Pelataan siis The Battle of the Nations! Ilmoittele osalllistumisesi ja kysymykset kommentteihin.

Nassakat täyteen mustaa ruutia ja linjaan miehet!

Vähän maalaushiittiä ylös! Kallella on työn alla Preussia kovaa vauhtia ja aloitin itsekin pienen täydennysprojektin viikonloppuna ja tässä ensimmäinen valmistunut base. Nyt on molemmilla pataljoonilla kunnon command. Ja sitten uudelleen beissattu prikaatin command.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisää heattia by Kalle, Preussilaiset ei kestä ihan noin kirkasta valoa, eikä aivan noin lähikuvaa, mutta tässä etenevien joukkojen eturintamaa :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beissit on vielä ihan kesken, ja kaikkea muutakin pitäisi laitella…

 

Bookmark and Share

78 comments to Black Powder Napoleonic pelipäivä 16.3.

 • avatar Juha

  Jouduin säätämään päivää ja uusi päivä olisi la. 16.3. tilanne on vaan sellainen että kaksi kuukautta on lyhyin suunnittelujänne ;) tosin se on positiivinen ongelma!

 • avatar Nysse

  Mukana. Brittejä ja Ranskalaisia kumpiakin löytyy joissain määrissä kun tuli pelkän punaisen maalaamiseen kyllästyttyä :) Jos sitä sitten myöhemmin katsoo kuinka paljon on pelipäivään mennessä oikeasti saanut maaleihin.

  • avatar Juha

   OK, kirjaan sinut prikaatinkenraaliksi, kumpaa puolta edustat ja monta pataljoonaa arvoit tuovasi kutakin?

   • avatar Nysse

    Luvataan nyt alustavasti briteiltä mukaan 3 jalkaväkipataljoonaa, pataljoona kiväärimiehiä, pari tykkiä ja yksikkö husaareja täysin maaleissa. Ranskalaisilta pataljoona jalkaväkeä ja yksikkö Cuirassierejä. Pelaamisen puolesta ei väliä. Tosin briteillä on pari viime kertaa mennyt niin ehkä voisi ranskalaisilla kokeilla hieman hyökkäävämpää asennetta jos joku haluaa vaihtaa vaikka figuja päittäin.

    Pyrin tässä vääntämään jokusen yksikön lisää valmiiksi, mutta sen näkee sitten lähempänä miten on aika riittänyt.

 • avatar Marko

  Mukana ollaan ja kiitokset taas järjestelyvastuun ottamisesta. Hyvä että päivä siirtyi. Maaliskuun alkuun pukkaa muuta puuhaa kovasti.

  Maalailen lisää itävaltalaisia. Lähden siitä, että niitä on peliin mennessä oma pieni toimiva prikaatinsa kaikilla kolmella aselajilla. Katsotaan muuten kumpia on enemmän peliin mennessä itävaltalaisia vai preussilaisia. Mulla on pataljoonan etumatka, mutta Kalle on kova poika maalaamaan. (Jos Kalle nyt pääsee osallistumaan.)

  Tuskin 20mm brittejä tai ranskiksia enää muuten tarvitaan.

  Kerroppa sitten myös joskus mieleen tulevat houserulet. Eli miten pelataan esim. metsä ja aloittavatko kaikki pataljoonat ilman skirmausskriiniä (pakottaa kuluttamaan yhden liikkeen, jotta saa mixed formationin), jne.

  PS. Suosittelisin muuten niitä puolitettuja mittoja/etäisyyksiä, mutta järjestäjä tekee niin kuin tahtoo.

 • Facebook: Kun teette juttuja ja jos haluatte jutun myös Facebookkiin niin oikeasta palstassa sivua editoitaessa, on näppäimet jolla sen voi uploadata Noppien FAN-pagelle.

 • avatar Juha

  Hyvä, Marko sai juuri komentajanvakanssin!

  Metsässä osataan jo mennä ja skirmarit voi asettaa eteen halutessaan, mutta ne pitää käskyttää pois jos haluaa hyökätä, joutuupa miettimään käytääkö vai ei. Minä en ranskalaisilla käyt, koska hyökkään koko ajan ;).

  Voidaan puolittaa matkat tai muuttaa tuumat senteiksi, se on helpoin tie, ihan miten sovitaan.

  • avatar Nysse

   Jonkun House Rulen vois kehittää myös käsikähmään. Nyt jos noppatuurilla selviää ensimmäisestä kurimuksesta tuo casualty palautuminen kolmeen helpottaa välillä liikaa. Esimerkiksi yksikkökoon putoaminen seuraavaksi pienempään jos ylitetään 6 casualtyä tai jotain vastaavaa?

   Myös tykistöä pitäisi ehkä jotenkin merkitä. Tällä hetkellä footage taistelukentällä on aika pieni jos käytetään yhtä mallia kuvaamaan yhtä tykkiä. Blogimaailmassa näkyy aika paljon 2 tykkiä = 1 tykki pelissä käytäntöä.

   Etäisyyksien pienentäminen 28mm yksiköillä ei ainakaan omaan korvaan kuullosta kovin hyvältä. Tai vastaavasti pitäisi basejen määrää ehkä pudottaa neljään jolloin suhteellinen frontage pienenisi.

   • avatar Juha

    Käsikähmästä, ehdotan, että pelataan lisää ja jos alkaa tuntua oikein pahalta tuo käsikähmä, niin… nyt useamman pelin perusteella ei se ongelmaksi ole muodostunut. kolmen jälkeen alkaa aina moraalin heitto helpommin ja miinuksilla.

    Käytämme 15mm puolella 2 tykkiä = 1 patteri eli yhden tykin tehot, toimii. Ja tykeistä sen verran, että kun meillä alkaa olla jalkaväkeä, niin periaatteella patteri / prikaati on hyvä. Joissakin skenarioissa voi olla tykistöprikaati, mutta ei usein.

    Ehdotus senteistä oli vain pragmaattinen vaihtoehto, minusta liikkuminan toimii ihan hyvin. GW hissutteluun tottuneelle siinä voi olla nielemistä ;). En kannata pataljoonien pienentämistä, koska muuten alkavat muistuttaa nykyisiä fire teameja :D

  • avatar Sami K.

   Metsään ei tarvita house ruleja, viralliset säännöt ovat käytännössä samat kuin mitä Juha määritteli aiemmin, pl. line infantryn tulituskyvystä skirmish-muodossa ei sanota mitään, mutta määräys, ettei ammu, on ok. Saa rynnäköidä metsässä kyllä toisia metsäjusseja vastaan aivan normaalisti.

   Line siis joutuu käyttämään yhden orderin metsän reunalla open orderiin menemiseen, ja tullessaan ulos sama juttu non-skirmish-muotoon.

   Nyt vaikka house ruleja itse käyttäyisinkin yleensä, tuota käsikähmäjuttua en kannata.

   Ainoa house rule, mitä black powderiin kannatan, on Hail Caesarin ja Pike & Shotten disordered-yksikköjen mahdollisuus vetäytyä suoraan taaksepäin yhden free moven verran, riippumatta, onko broken vai ei. Siinä vain on järkeä.

   Itse tulen toki ihmettelemään ainakin, tällä hetkellä mietin kovasti lähinnä 15-millisten ostoa. Toki jos ostamalla ja maalaamalla yhden boxin Victrixiä pääsee mukaan kähinään, se sijoitus varmaan pitäisi tehdä.

   Pelaammeko nyt medium = 4 2×2-laattaa ja large 6 laattaa? Siis parempi varmaan niin, kuin että medium on 6 ja largeja ei käytetä figupulan takia?

   • avatar Juha

    Ajattelin, että perusbasetus on 2×2 = figua per laatta, ja sitten laattojen määrää säätämällä voi pienentää tai kasvattaa pataljoonia. Mutta näin aluksi, pelataan kaikki normaaleina pataljoonina. Otetaan sitten noita isoja mukaan kun figuja alkaa olla. Mulla esimerkisi brittien peruspalaljoona koko on 6 laattaa per neöjä figua eli 24 figua, ja sitten reservissä on ylimääräisiä laattoja joilla voin kasvattaa pataljoonaa aina neljän figun erissä vaikka 36, kuten eräät hurjat Perryt ;)

    • avatar Sami K.

     Ongelma on edelleen tuon rintamatilan loppuminen kesken 15-millisiin verrattuna noin isoilla yksiköillä, hassu sinänsä, että 15-millisillä kelpaa pienempi figumäärä, kuin 28-millisillä! Mutta toki, jos laittaa tarpeeksi pöytiä rinnakkain, puolittaa matkat ja pelaa leveimmällä sivulla, homman pitäisi onnistua.

     Oliko lippu ja komentotiimi linjan keskellä historiallisesti? Jos kyllä, 5 laattaa voisi olla hyvä kompromissi, on aina vähän hassua mielestäni, kun se command ei olekaan aivan keskellä ja vähän sivussa.

     • avatar Juha

      Minulla on aikankin ollut 15mm normaalin pataljoon määrä 4×6 eli 24 figua.

      No se koko lippu nyt on sellainen abstraktio, edessä se oli kun marssitiin, mutta tappelussa varmaan jossain keskellä osoittamassa pataljoonan rally pointtia, ja tarkkaan ottaen usein taistelulinjan takana ;) Figuilla se nyt on abstraktio ja fiilistelyä.

      • avatar Antti Lahtela

       Eikös Juha sunkin 15mm ranskikset tipahda 18 mieheen, kun siirtyvät hyökkäyskolonnasta linjamuodostelmaan? Oikea ranskalaispelaaja tosin pelaa vain kolonnaa ja hyökkää, niin pysyy muodostelmat isoina kun tarvitsee enemmän miehiä muutenkin ;)

    • avatar Nysse

     Itse ehkä kannattaisin tuota 4 laattaa on normaali yksikkö ja 6 large. Saataisiin nykyisilläkin figuilla hieman isompia kärhämiä toteutettua (ainakin yksikkömäärän perusteella) ja liikkumiselle jää enemmän tilaa vaikka pelattaisiin kapeammalla sivulla. 4 laatalla myös 3×2 basetukseen on kivempi siirtyä kun ei yksiköt tunnu niin massiivisilta? :)

     Pitää nyt ehkä vielä miettiä jos siirtäisin itse omat figut tuohon 2×2 basetukseen kun sitä näyttää kaikki muut tällä hetkellä noudattavan. Pataljoonamäärätkin saisi kivasti kohoamaan.

     • avatar Antti Lahtela

      Kuten ollaan empiirisesti todettu 15mm pelaajien kesken, että Black Powder toimii parhaimmillaan kun on paljon joukkoja. Näin tulee enemmän Napoleonin sotien fiilistäkin kentälle.

      Pelissähän normaalit yksiköt ovat figumäärästä riippumatta abstrakteja ja kuvaavat keskimäärin 500 miestä. Tällöin ei mielestäni voi olla väliä onko yksiköissä 18 vai 24 miestä, kumpikaan ei pääse lähellekään oikeaa historiallista mieslukua.

      Vaikka en olekaan ollut mukana 28mm peleissä, niin suosittelen ainakin kokeilemaan pienempiä yksiköitä.

     • avatar Juha

      Tuo 2×2 on hyvä, varsinkin isoihin figuihin. Sitten on makuasia miten ne yhdistää pataljoonaksi, 4 – 6 laattaa. Mutta mitä enemmän pataljoonia on, sitä enemmän komennettavaa = pääsee pelaamaan enemmän :)

 • avatar Teemu

  Koitetaan saada mahtumaan kalenteriin… niin paljon pelejä, liian vähän aikaa.

 • avatar Juha

  Hiittiä! edellisen pelin kuvaus ja lisää kuvia täällä: http://mentor888.blogspot.fi/2013/01/black-powder-salamanca.html

 • avatar kalle

  Viis preussilaista on jo maaleissa, tällä vauhdilla kerkeää mukaan :) Paitsi että noiden 46 preussilaisen kanssa on pari taloa + 20 empiren halberdiakin tekeillä…

 • avatar Sami K.

  Saanen vielä vinkata, että esim. Perryn figuja (ja paljon muuta) saa ilman postikuluja ja vielä pari puntaa halvemmalla per setti Caliver Booksista: http://www.caliverbooks.com/figures/catviewer.php?130698cec8d519760bb190b95cde4958&producer=83&range=NAPOLEONIC&menu=3

  Saako käyttää 1/72-skaalan 12 pdr-tykkejä? Niitä saa 4 7€:llä HÄTiltä. Miehistöt ehkä sittten heittää vaan kaivoon.
  Nehän ovat vain 4 tuumaa alle skaalan (tosin Victrixin ja Perryn figut ovat roimasti yli skaalan, siitä se ero tulee)

  • avatar kalle

   Ne 1/72 tuuman kamat mitä minä olen nähnyt on paremmin kotonaan 15mm peleissä. Onhan ne siellä hölmön isoja, mutta 28 millisten seassa ne näyttää suunnilleen samalta kuin Spinal Tapin Stonehenge, missä oli tuumat ja jalat menneet vähän sekaisin.

  • avatar Juha

   Heroic 28mm on se skaala, jolla näitä pelataan. Noita 1/72 on köytetty hätäapuna, mutta niitä ei varmaan jatkossa tarvitse käyttää, siis jos näihin halajaa omilla mukaan, niin Perryt, Victixit, Foundryt (ymmärrät kyllä)ovat juuri niitä oikeita.

   Nyt kun Kalle on saanut tuotantolinjan käyntiin. Sitäpaitsi minä en ole vielä käynnistänyt 28mm napoleonic tuotantoa, mutta kunhan saan sen ylös, niin kamaa tulee kuin ameriikasta nelkytluvulla :D

   ei ne 1/72 kelpaa 15mm pöydälle, rumia ja isoja ;)

  • avatar Nysse

   Miniaturicum.de toimittaa myös noita Perryjä melko halvalla Suomeen. Muutama euro postien jälkeen tulee enemmän hintaa kuin Caliverista, mutta toisaalta myyvät myös metallisia. Kannattaa katsella jos muutakin kuin muovia haluaa ostella ilman Perryn veljesten älyttömiä postituskuluja.

 • avatar Sami K.

  Syy on siinä, että nuo Victrixit ja Perryt ovat karvalakin päähän 40 milliä.
  Mutta nyt puhutaankin vain itse tykeistä. Jos on siinä skaalassa 12 pdr, varmaan menee 8 pdr:ista tms.

  • avatar Juha

   Millit sikseen, on tietty koko figuja, joita nuo Perryt ja Warlordit ja muut kerholaisten yleisimmin keräämät ovat ja ihan fiiliksen ja visuaalisuuden vuoksi niihin on hyvä mätsätä, luulen että ymmärrät kyllä.

   No voihan se 1/72 tykki olla vaikka sellainen 4 naulan kanuuna mikäs siinä? Osta vain jos haluat, ihan sallitua. Niitä tarvitsee normaalisti kaksi per prikaati.

   HäT muuten tekee ihan 28mm figujankin ;)

 • avatar Nysse

  Ainakin ne Zvezdan 20mm oli huomattavasti lähempänä 15mm kuin mitään 28mm. Itse tykinputki varmaan menisi hyvin pienemmästä tykistä 28mm joukossa, mutta runko voi olla vähän pienen näköinen miehistön rinnalla. Tosin eipä tässä ruveta kieltämään ostamasta. Enemmän joukkoja kentällä on aina parempi :)

  Victrixin tykit eivät nekään mitään ihan mahdottoman hintaisia ole. Sen n. 7e tulee hintaa ulkomailta yhdelle. Tykit sinäänsä käyvät mille tahansa osapuolelle mutta miehistö vaatii muokkausta jos ei briteiksi niitä kokoa.

 • avatar Juha

  Laitoin pari maalaushiittikuvaa, ikäänkuin todisteeksi sotaponnistuksista tällä isoijen miesten skaalaa ; http://www.nopat.fi/2013/tapahtumat/black-powder-napoleonic-pelipaiva-9-3/#more-17588

 • avatar Nysse

  Pistetään vähän lisää hiittiä niin alkaa joukkoja valmistumaan peliä varten. http://engineered-gaming.blogspot.fi/2013/02/1st-royal-scots.html

 • avatar Sami K.

  Tässähän olisi hyvä runko Peninsular War-kampanjalle, näytti vielä kohtuullisen hyvin pelattavalta. Tarvitsee lähinnä umpiren ja kaksi ylikomentajaa, alikomentajia saa olla vaikka kuinka monta, ja palaveerata saa niin paljon kuin haluaa, mutta ylikomentajat antavat käskyt. Alikomentajat sitten voivat toimia kenttäkomentajina ellei ylikomentaja itse ole tilanteessa paikalla.

  Itse voisin jopa toimia Umpirena, mutta tietämys Peninsular Warista on vielä aivan liian heikoilla kantimilla, koska umpire määrittää monia asioita, olennaisimmin guerillojen määrän, sijainnin ja toiminnan.

  Ehkä jossain vaiheessa kuitenkin?

 • avatar kalle

  Nyt mulla on 46 preussilaista sillai auttavasti maalattuina, ja 2*2 magneettibeisseille tuikattuina. Pääseex niillä pelaamaan ? Ajattelin noita vielä vähän kaunistella ennen sessiota, mutta en ole tällä hetkellä aloittamassa vielä projekti Landwehriä suoraan perään. Aattelin maalata välissä jotain muuta kuin sakemanneja, eli Empiren uljaita halberdeja pörröturnaukseen…

  Ainiin, pitää vissiin vilkasta säännötkin ainakin kertaalleen läpi :)

  • avatar Juha

   Pääsee, se on jo pari pataljoonaa. Huutelen lähempänä uuden inventaarion osallistujilta, niin katsotaan sitten miten osapuolet jakautuvat.

   Tilanne on valitettavasti vielä se, että harrastajakunnassa on ranskaa aivan liian vähän (se on jostain syystä aika yleistä;), mutta ranskakn vihollisia pursuaa.

   Siis tulevassa pelissä joudumme rakentamaan hieman epähistoriallisen pelin, jossa kaikki muuta euro -maat käyvät sotaa saarivaltiota vastaan ;-), muuten tulee yksipuolinen ottelu :-D no katsotan lähempänä miten menee oikeasti.

   • avatar Nysse

    No onneksi mulla on työn alla etanan syöjiäkin niin saa niitä lisää peliin. Pitää olla jotain vaihtelua ainaiseen puna-valkoiseen :P Katotaan nyt paljon saa tähän kertaan. Ratsuväkiyksiköllä ja jalkaväkipataljoonalla nyt ainakin tullaan.

   • avatar Sami K.

    Onko Victrixin Bicorne-ranskalaisista mitään iloa enää, kun Peninsular Waria pelataan, vai onko niin, että niitä tarvittaisiin juuri Austerlitziin tms. ?
    Lähinnä kuitenkin brittejä on enemmistö 28-millisissä, niin niitä vastaan pitäisi pelata, ja varsinkin, jos tuo kampanja pelataan 28-millisillä (jos pelataan).

    En haluaisi noita March Attack-figuja pelkästään, joita sekä Perryn että Victrixin Shakopää-ranslalaiset ovat käytännössä kaikki. Basetus olisi tuuman alustoille kuten Mikolla siten, että pataljoonaan kuuluu neljä 2×2-alustaa (16 figua). Olisin harkinnut kontribuoivani kolme prikaatia tuollaisia + tykit, ja yhden prikaatin poistamalla voi pelata large-yksiköitä 24 per pataljoona (tai jos muuten vaan halutaan pelata jättikokoisia normipataljoonia). Niillä sitten olisi voinut pelata hienoa 40k Imperial Guard-jalkaväkimassaa myös.

    Toinen vaihtoehto ranskalaisista olisi nuo kaikki kaartin boxit, niissä tulee riittävästi eri asentovaihtoehtoja, ja ovat vielä hienompia – mutta onko niiden pelaamisessa massana järkeä (vaikka sitten line infantrynä)?

    Kansojen sekamelska on asia erikeen, tiedän, että siinä voi olla mitä vaan, nyt kysymys onkin siitä, alkaako 28mm pyörimään koskaan oikeilla historiallisilla skenaarioilla. Vai pelaammeko aina sekamelskaa, silloin voi olla vaikka kaikki kaartifiguja?

    • avatar Juha

     Bicornepäiset ranskikset menevät hyvin peninsular sotaan, se voi olla perusteltua, esim. siksi että Ranskan joukkojen huolto oli aika kehnoa, ja koten vanhaa kamaa ja sitä tun tätä oli päällä.

     Minulla on prikaatin verran bicorne -jannuja 15mm peleissä mukana, ja kukaan ei ole edes huomannut ;-).

     Heti kun saadaan lisää ranskalaista linjajalkaväkeä maalattua, niin voidaan siirtyä historiallisiin tai historiaa mukaeleviin skenuihin. Jos maalaatte ranskaa, niin ensisijassa linjajalkaväkeä, se oli se vasara, jolla Napoleon voittonsa takoi.

     • avatar Sami K.

      http://www.victrixlimited.com/index.php

      Nuo figut näyttävät sopivan moneksi. Line Grenadier, Voltigeur, kaikki Chasseurit, Middle Guard….olisiko yleispätevämpi ratkaisu?
      Varmaan myös menee linjafusiliereistä greatcoateissa.

      • avatar Nysse

       Jos historiallisesti pelaa niin kaarti on siitä vähän ongelmallista että se ei kovin usein osallistunut taisteluihin. Ja jos osallistui niin useimmiten siten että koko vanha kaarti hyökkää yhtenä divisioonana. Middle Guard näkikin sitten paljon enemmän taistelua, mutta sitäkin useimmiten käytettiin yhtenä isona massana. Eli tarvetta on useammallekin pataljoonalle jos niitä haluaa peluuttaa ja samalla myös historiallisten skenaarioiden määrä pienenee. Tietty voihan niitä pelata normi linjajalkaväkenä. Itseä ei ainakaan haittaa suuremmin.

       Tuolla 1807-1812 paketilla ainakin pääsee pelaamaan lähes kaikkia aikakausia juurikin ranskan huollon toimivuuden takia. Tietty ostamalla yksi kumpaakin Victrixin pakettia niin pystyt rakentamaan aika hyvännäköisen ja sopivan kirjavan joukon. Henk. koht. en vaan tykkää Victrixin käyttämästä muovista, vähän haurasta ja hankalempi muokata jos jotain haluaa konvertoida. Vastineeksi taas asennot ovat parempia ja vaihtelevampia suoraan paketista. Liimailua sitten onkin paljon enemmän.

       • avatar Juha

        Just noin, kaarti tappeli omissa muodostelimissaan ja kohtuullisen harvoin, jos ollenkaan ;-). Lisäksi ne olivat mokomat aika isoja, mikä on noin keräilyn ja maalsuksen kannalta hankalaa – siis tehdä sioja muodostelmia, joilla ei ole käyttöä kovinkaan paljoa. Voihan niitä käyttää ihan vain linjana.

        Toistan itseäni, ranskalaisissa linjajalkaväki on paras valinta, sillä pääsee kaikkiin kisoihin ;-)

        • avatar Sami K.

         Pointtihan oli, että tuo kuvaa linjajalkaväkeä yms. greatcoatissa.
         Sitä taas en tiedä, tuliko Iberiassa (siellä kun on lämmin) tilanteita, joissa Fusilierit greatcoatia käyttivät, tai yleensäkin kuinka usein sitä käyttivät. Pitää päättää, onko vanha päähine vai greatcoat “enemmän väärin”. Mutta jos nyt tästä tulkitsen, niin mieluummin väärä hattu, kuin säähän sopimaton takki.

         Kuten sanottua, 1807-1812-setti on kokonaan marssiasennossa, samoin Perryn ranskalaiset, joten ne eivät käy. Jos nyt löytyy muita shakollisia, mitä tarkoititte, niin kertokaa.

         • avatar Nysse

          Marssiasennossahan joo valtaosa on koska siitä etanansyöjät tunnettiin. 1807-1812 setti on aika paljon dynaamisempi sentään kuin Perryn paketin miekkoset. Muovisina ei juurikaan ole tuoreempia yksiköitä muussa kuin marssimuodostelmissa.

          Metallisilla saa sitten elävöitettyä mukavasti jos sitä haluaa. Niin ainakin itse olen tehnyt. Ripottelee sekaan eri asentoja ja laittaa vaikka march columnin ekat rivit hyökkäämään niin tulee eloa yksikköön. Tietty budjettiratkaisuna toi ei nyt kovin toimiva ole. Metallin hinta sen 2-2.5x muoviseen nähden.

          Tuskimpa kukaan murhaa jos nyt vääränlaiset uniformut on päällä. Helpoiten saat tehtyä vähän dynaamisempia yksiköitä ostamalla kumpikin boxi ja käyttämällä ylimääräiset päät uudemman uniformun boxista päivittämään vanhempaa. Ainakin olettaisin että noissakin tulee runsaasti valinnanvaraa päissä, kun kerta muissakin victrixin boxeissa on niin ollut.

    • avatar Teemu

     Victrixin vai oliko se Warlord Gamesin uusia Middle Guard ukkoja mainostivat sillä, että niistä voi tehdä mitä tahansa jalkaväkeä campaign-asussa, kun vaan laittaa relevantin pään.

     • avatar Sami K.

      Juuri tuosta Victrixin setistä olikin puhe, kiitos selvennyksestä.

     • avatar Juha

      No ni, se ratkes sillä, eiku vaan maalaamaan lisää patongin paistajia ;-)

      • avatar Sami K.

       Pitää tutkailla ostopaikka, sattuuko joku haluamaan esim. vaikka yhden setin Victrixiltä mitä tahansa, niin voisi ottaa viiden boxin diilin? Kolme ei riitä, neljää ei saa tilata ilman postikuluja (jos siis ostaa pelkän diilin, saa ilmaiset postit).

       Toinen on sitten Caliverista erikseen. En muuten jotenkin ollut sisäistänyt, että tuoltahan saa Spartalaisia hopliitteja, siinä sitten seuraava projekti selkeästi.

       • avatar Sami K.

        Eipäs tarvitsekaan muita mukaan. Mitenkäs tuo ratsuväki, vähintäänkin yhden husaariyksikön tarvitsen, jos infantry on 16, onko ratsuväki 8 per yksikkö, vai pelaammeko niitä skaalaamattomana (12 edelleen)?

        • avatar Nysse

         Niin onkos näitä yksiköitä nyt ollut tarkoitus skaalata alaspäin 4 baseen? Ainakin tähän saakka on 28mm pelit pelattu 6 basen yksiköillä. Tietty voihan noita isompia pelata largena ja 4 basen mediumina

         • avatar Juha

          Eipä ole mitään skaalailuista sovittu, minusta tuommoinen 5 – 6 basea on hyvä normiyksikön koko.

          • avatar Sami K.

           Sen mukaan, miten pelaajilla riittää figuja, pelataan. Edelleen ei ole mitään syytä vaatia enemmän figuja pataljoonaan 28-millisillä kuin 15-millisillä. Minun pataljoonani lähtökohtaisesti olisivat 16 miestä. Toki siitä saa 24, kun pelataan isoja yksiköitä.

          • avatar Sami K.

           Mietin tässä, että vosimme sopia kuitenkin yksikön minimileveyden milleissä, kun yksikkö on linjassa? Vaihtoehtoina voisi olla vaikka 240mm, 220mm, 200mm, 180mm.

           Figujen määrä riippuu sitten, minkälaisilla alustoilla ne ovat ja oman mieltymyksen mukaan. Esimerkiksi jos käyttää 25-millisiä prikkoja figuilla yksilöalustana, niin jos laittaa figut kuudella kolmen miehen alustalle (yht. 18 miestä), kokonaisleveys linjassa olisi 225mm, näillä voisi varmaan jo pelata “normaaleja” pataljoonia vastaan (24 figua, 240mm)

           Olemme tässä tilaamassa alustoja, niin olisi hyvä oikeastaan jos siihen saada mukaan 28-millisten alustat.

           Kävikin niin muuten noiden ranskalaisten kanssa, että samat asennot on Victrixin shakopäisillä line infantry-boxeilla kuin muillakin, eli väärinkäsitys siitä, että kaikki ovat marssiasennossa (huonot arvostelut ja kuvat). Eli niillä mennään, tosin varmaan yritän saada 15-milliset ensin maaleihin.

          • avatar Nysse

           Siis tolla rintaman leveydellähän nuo on käytännössä tällä hetkellä määritetty. Eli 240mm on ollut se standardiyksikön frontage linessä ja 80mm attack columnissa. Siinä sitten se +-20mm heittoa suuntaansa ja pysytään riittävän lähellä.

           Kannattaa vähän kokeilla noita eri figujen frontageja. 25mm alkaa käydä aika harvaksi ainakin omaan silmään jos pyritään kuitenkin esittämään yksiköitä mitkä olivat aika massiivisia ja tiiviitä. Täältä löytyy aika hyvin testailtuna eri basetuksia 28mm ukoille ja pystyy hyvin vertailemaan. http://craigswargamingblog.blogspot.fi/2011/07/28mm-napoleonic-basing-2.html

 • avatar Nysse

  Victrixin tarjontahan on aika puhtaasti Pre-1812 kamaa. Tällä hetkellä taitaa kaikki 28mm olla Peninsular tai Post-1812 joten Bicornipäiset eivät suoraan istu mukaan. Tosin ranskalaisilla oli joitain yksiköitä vanhalla varustuksella vielä 1809 mukana.

  Eiköhän noihin historiallisiin skenuihin joskus päädytä kun figuja vain alkaa olemaan riittävästi. Britit riittävät kohtapuoliin ainakin pienimpiin skenaarioihin ja ei ranskalaisten määräkään hirveän kauas jää. Vapaussodan/Befreiungskriegen (1813-1814) taisteluitakin varmaan kohta saa aikaiseksi jos Preussia ja Itävaltaa alkaa useampia yksiköitä ilmestyä mukaan.

 • avatar Sami K.

  Figut ovat 25-millisillä pyöreillä skirmish-alustoilla, jotta voivat pelata skirmishiä. Tämä varmaan muutamaan kertaan tulikin todettua, mutta vielä kerran varmuuden vuoksi siis. Niillä ei kuitenkaan tule olemaan tuollaista “rakoa” eli ylimääräistä alustojen reunoissa, mitä tuossa on.

  • Ei tästä nyt mitään maailmanluokan ongelmaa tarvitse tehdä.

   Maalaan ukkoni niinkuin hyvältä tuntuu ja katsotaan sitten mitä niillä tehdään.

   • avatar Juha

    Maalaa baseta kuten haluat, kunhan maalaat, se on hyvä! Kyllä niillä pelataan Black Powderia, usko pois ;-). Voihan tätä basetuskeskustelua käydä ihan loputtomiin, mutta se ei tuo yhtään maalattua figua pöydälle, joten jokainen “taaplaa tyylillään”.

 • avatar Nysse

  Joo tärkeintähän ois saada lisää kamaa kentälle. Onneks blackpowder on aika vapaa ja kunhan nyt yksikön koot osuu edes suht lähelle ja onnistuu muodostelmiin siirtyminen niin hommat skulaa.

  Mikäs meillä on muuten nyt yksikköjakauma peliin. Yhden pataljoonan ehtis varmaan vielä maalailla peliin mennessä ja mietin että kummalla puolella on enemmän vajausta Ranska vai muu maailma?

  • avatar Juha

   Ranskaa tarvitaan aina! Edelleenkin muita on todennäköisesti enemmän, kyselen koht’sillään uuden vahvuuden, päivään osallistujilta.

You must be logged in to post a comment.