logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Eksentriset pelit

Longstreet taisteluraportti – koukkaustaistelu

Keskiviikkona pelasimme jälleen Yhdysvaltain sisällissotaa Longstreet-sääntöjä käyttäen. Tällä kertaa ovelat etelänpojat pyrkivät koukkaamaan vihollisen selustaan hyökkäystehtävässä. Jenkkien tavoite oli levittää linjaansa siten että selusta tulisi suojatuksi. Ankkurina toimisi selustassa sijaitesva kylä, ja Jenkkien tuli pitää hallussaan sekä kylä että suuri kukkula, sekä torjua Etelävaltioiden hyökkäys.

Taistelu alkoi ripeillä marssiliikkeillä. Etelävaltioiden päävoima oli heidän oikealla, jossa se pyrki saavuttamaan kylän ja koukkaamaan vihollisen ennen kuin tämä ehtisi ryhmittyä. Ensimmäiset pari kierrosta pelistä menivätkin siinä kun marssikolonnissa olevat sotilaat hakivat asemia ja levittäytyivät linjaan niin oikealla kuin vasemmallakin.

 

 

Eteleävaltioiden tykistö otti asemat keskeltä, josta ne saattoivat tukea hyökkäystä. Seuraavien parin kierroksen aikana rihlatut tykit niittivätkin keskeisellä lohkolla sijaitsevia sinitakkeja kiitettävään tahtiin.

 

Etelävaltioiden vasemmalla lohkolla harmaatakkiset veteraanit etenivät tienhaaralle asti ennen kuin levittäytyivät linjaan – kaksi rykmenttiä edessä ja kolmas reservissä. Veteraanit olivat itsevarmoja, sillä heitä vastassa tällä lohkolla oli vain kaksi isohkoa rykmenttiä vastikään värvättyjä alokkaita.

 

 

Oikealla koukkaus sen kuin jatkui. Kolme rykmenttiä oli muodostamassa puolikaarta vihollisen laidalle neljännen toimiessa reservinä.

 

Tulitaistelu alkoi keskeisellä lohkolla, jossa Etelävaltioiden tykit moukaroivat jenkkejä ja yksittäinen virginialainen rykmentti oli edennyt metsän suojissa lähikantamalle. Tulitaistelu kiihtyi ja pian myös jenkkien alokkaat avasivat tulen Etelävaltioiden vasemmalla laidalla. Sinitakkien tulitus oli kuitenkin vaisua, toisin kuin harmaatakkisten veteraanien, jotka tiputtivat jenkkejä tasaiseen tahtiin.

 

 

Tulitusta jatkui muutama kierros, mutta sinitakit tuntuivat olevan altavastaajina tässä mittelössä. Etelävaltioiden joukot olivat juuri ryhmittymässä hyökkäykseen pehmitettyjä kohteita vastaan, kun heidät yllätettiin pahanpäiväisesti. Liittovaltion sotilaat toimittivat yhteislaukauksen, jonka jälkeen heidän koko keskeinen ja oikea rintamansa rynnäköi harmaatakkien kimppuun hullusti kiljuen ja piiput tyhjinä. Longstreet-pelissä tämä oli yllättävää, sillä toiminto vaati erikoiskortin joka tuli  juuri sopivasti Liittovaltio-pelaajan käteen (normaalisti voi joko ampua tai rynnäköidä).

Sen mikä alokkailta puuttui taidossa he korvasivat innokkuudella ja vimmalla. Hyökkäyksen seurauksena koko Etelävaltioiden linja joutui perääntymään häthätää. Tappiot olisivat olleet suuret, elleivät kapinakenraalit ja adjutantit olisivat saapuneet paikalle uudelleenryhmittämään ja kannustamaan vetäytyviä joukkoja (pelissä tappioita voi vähentää kuluttamalla komentokorttejaan – joita tässä tapauksessa piti uhrata melko paljon).

 

 

 

Taistelu jatkui tähän malliin vielä muutaman kierroksen. Etelävaltion kenraali sai korjattua linjansa, jonka jälkeinen tulitus ja vastahyökkäys piti jenkit aisoissa.

Tässä vaiheessa Liittovaltion joukot päättivät kuitenkin suorittaa vetäytymisen ja näin ollen luovuttaa voiton Etelävaltioille (taloyhtiön saunavuoro ei odota!). Liittovaltion armeija oli ottanut merkittäviä tappioita (noin 33% vahvuudestaan) ja oli näin vaarassa murtua jos sama myllytys jatkuisi. Vaikka ensimmäinen hyökkäys olikin torjuttu, vaikutti tilanne liian huonolta jotta taistelua kannattaisi jatkaa.

 

Peli oli hauska, vaikka jäikin hieman kesken. Tämä peli oli vielä lähinnä sääntöjen ja mekaniikan opettelua, mutta kyllä tuosta ihan hyvän matsin sai aikaiseksi. Armeijat voisivat kenties olla vielä hieman suurempia (50-60 alustaa per puoli voisi olla ihan toimiva), sillä tässä(kin) pelissä oli ratkaisu syntymässä “nopeasti” tappioiden kautta eikä kortteja tuntunut kuluvan tarpeeksi (pelin pitkittyessä vähenisi korttien ja optioiden määrä ja lopulta tappio voisi tulla jos kortteja käyttää liikaa – nyt tämä ei ollut riskinä).

Bookmark and Share

2 comments to Longstreet taisteluraportti – koukkaustaistelu

 • avatar Antti Lahtela

  Oli hienoa päästä kokeilemaan tätä peliä. Tykästyin kyllä tähän systeemiin, mukavan erilainen.

  Korttien käyttö toki tekee pelistä ajoittain enemmän korttipeliä muistuttavan. Moniin muihinkin uusiin peleihin on kuitenkin otettu mukaan kortteja mistä pidän. Tekevät pelistä jopa sujuvampaa kun voi korteista katsoa mitä aikoo tehdä.

  Ensi kerralla pelataan ilman saunavuoroa, niin pistetään orjuuden kannattajat kuriin. Tuli hyvä hiitti maalata loputkin 6mm jenkit valmiiksi :)

  • avatar JaakkoB

   Tykkään itsekin mekaniikasta. Täytyy vähän paremmin opetella säännöt ja voi miettiä jos haluaa vaikka säätää korttipakkaa peliä varten. Esimerkiksi pienemmässä pelissä voisi vähentää korttien määrää, jolloin niitä pitää ehkä enemmän säästellä, tai sitten vaikka poistaa joitain kortteja puolustajalta, jne. Täytyy pelata vielä muutama peli jotta on sinut sääntö,ekaniikan kanssa.

   Tärkeintä kuitenkin on että on hyvä hiitti aikakautta ja skaalaa kohden. 6mm ukoilla saa sopivaa massatuntua rykmentteihin ja näiden maalaus on kivaa.

You must be logged in to post a comment.