logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu
Black powder

The Russian Campaign of 1812

 

Prince Bagration leads the counterattack, Battle of Borodino 1812

Taustatilanne

Herrat Kenraalit!

Napoleonin 1812 Venäjän kamppanja on ollut jo muutamalla kerholaisella tavoitteena pelata ja fiilistellä 15mm skaalassa. Koostan tähän lankaan OOB:t, kartat, taustamateriaalit, aikataulut sekä skenut kampanjaan liittyen.

Kutsun myös muita ottamaan kantaa ja muokkaamaan tätä lankaa jotta saadaan täyteläinen paketti ko kampanjasta.

Kommentoikaa myös mikäli haluat osallistua kampanjaan, mitä joukkoja sinulla on käytössä ja mitkä taistelut kiinnostavat eniten!

Ilmoittakaa:

 • Nimenne
 • Käytössä olevat joukot
 • Mihin taisteluihin haluat osallistua sekä kummalle puolelle haluatte

Taistelut ja OOB:t

Lista jo olemassa olevista skenuista. Esitän että valitaan 3-5 skenua näistä.

1. Klyastitzy (July/August 1812)

2. Gorodeczna (august 1812)

3. First Polotsk (August 1812)

4. Loubino (August 1812)

5. Borodino (September) (kehitetään oma mega battle)

6. Maloyaroslavets (October 1812)

7. Vyazma (November 1812)

8. Berezina (November 1812) (ei ole vielä saatavilla)

Linkki: http://napoleonicscenarios.weebly.com/scenarios.html

Kenraalit – Ranska

Juha (Ranska 31 jvpatl, Puola 4 jvpatl, Baijeri 4 jvpatl ja Venäjä *)

Jaakko B (Ranska: 14 pataljoonaa jalkaväkeä, 3 pataljoonaa legereä, 8 rykmenttiä Cuirasserie, tykistöpattereita)

Teemu K. (Ranska: samat kuin ennen, n. 4 pataljoonaa jalkaväkeä + tykistöä, mut maalaan toki lisää – löytyy Ranskaa maalattuna myös 28mm ja Venäjää maalaamattomana…)

Samuli (Sveitsi 11jv, Kroatia 2jv, Ranska 4 Chasseur a Cheval, 1 Lancer)

Kalle  (Itävalta 10 pataljoonaa jalkaväkeä +  8 laattaa skirmish, 2 pataljoonaa ratsuväkeä, 4 tykkiä, Gorodecznan taistelua varten)

 TOTAL:53 jvpatl, 20+ ratsuvryk, useita tykpstoa (pl. Itävallan joukot)

Kenraalit – Venäjä

Aito (10 JV pataljoonaa, 4 tykpstoa, 2 ryk cuirassier)

Antti (ei joukkoja)

Herkko (15  jvpatl, ratsuväkeä ja tykpsto)

Reservissä: Juhan joukot: Linja 6 btn, jäger 6 btn. Krenatöörit 6 btn. Kaarti 7 btn. Nostoväki 3 btn. Eli 28 jalkaväkeä. Ratsuväki ja tykistö (ei vielä inventoitu)

TOTAL: n 60 jvpatl, n 22 ratsvryk, useita tykpstoa

Taustamateriaalia

1.) 1812 kampanjan yleisrakenne ja asetelma http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/Invasion_of_Russia_1812.htm

2.) Borodinon taistelu, materiaalia megapeliä varten http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/Borodino_battle.htm

3.) Borodinon taistelun OOB:t http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/French_Russian_order_of_battle_Borodino.htm

Aikataulu

Päivitetty 2.8: Syyskauden pelipäivät.

21.3 Klyastitzy

25.4 Gorodeczna

23.5 First Polotsk

11.10 Loubino

13.12 Borodino

xx.1 BEREZINA?

xx.2 MAYORSLAVETS

Bookmark and Share

103 comments to The Russian Campaign of 1812

 • Pelaaminen kiinnostaa, omia joukkoja ei vaan ole tarjota. Preussilaista on maalissa mutta eivätpä juurikaan taistelleet vaikka nimellisesti Grande Armeen mukana yksi armeijakunta heitä oli.

  Heinrich Vosslerin päiväkirja “With Napoleon in Russia” juuri sopivasti aloitettuna. Ei tainnut ratsuväkiupseerin elämä kovin auvoisaa olla.

  14.3. on tuo Bolt Action skenaariopäivä joten siihen ei varmaan mahdu sekaan ja taitaa aika moni pelaajistakin olla samoja.

  • avatar Aito

   Jep, sama ongelma itellä myös Preussilaisten suhteen. Haaveena olisi pistää pystyyn yksi Venäläinen jalkaväkidivisioona muutamalla tykillä ja Cuirassier rykmentillä tuettuna jossain vaiheessa.

   14.3 noteerattu, pistetään vaihtoon.

   EDIT: Nappasin joulun alla stokkalta alennuksesta Alexander Mikaberidzen “Russian eyewitness accounts of the campaign of 1812″, suosittelen jos kiinnostaa ymmärtää myös venäläisten näkökulma tähän kampanjaan!

  • Ja päivämääristä muuten. Itsellekin lauantait sopii parhaiten. 14.3. ja 28.3. bookattu, muuten vapaata.

 • Mukana ehdottomasti, ja kiitos Aito, kun otit rintamavastuun tästä! Minulla joukkoja Venäjälle ja Ranskalle, sekä liittolaisina Puolaa ja Baijeria. Voin omaksua kumman tahansa puolen ja toinen armeija on käytössä halukkaalle komentajalle, normaalisti olen edustanut Ranskaa. Aikatauluista muut käyvät paitsi tuo 14.-15.3. koska on Bolt teempäivä. Suosin lauantaita pelipäivänä.

  • avatar Aito

   Hienoa, tervetuloa! Otin vain sihteerin/puheenjohtajan ominaisuuden tässä projektissa, vanhemmat jäärät jotka tietävät paremmin ja omistavat joukkoja voivat sitten linjaille omia visioitaan tänne. Tärkeintä on että saatiin tämä nyt alkuun ja rullaamaan!

   Olen samoilla linjoilla Juhan kanssa, lauantait sopivat myös itselle paremmin.

   • Operaatio tarvitsee aina johtajan, joka kertoo milloin asioita tapahtuu. Ihan perus BP on parasta näihin, niillä hyväksi havaituilla tehostuksilla, joita ollaan käytetty. Otatko Aito ne Venäläiset johtaaksesi?

    • avatar Aito

     Otan Venäläiset komentooni.

     Voin selvittää Venäläisten joukkojen määrän ja laadun jokaiseen skenarioon, tarkastellaan sitten mitä oikeasti on käytettävissä puolin ja toisin. Noi skenariot antaa aika hyvän taustan josta voidaan lähteä ponnistamaan.

     • Täydennän tähän postiin joukkoni tuonnempana, niin tiedät mitä Venäjälle on tulossa. Joukkoni on linjajalkaväkeä, jääkäreitä sekä eliittiä (kaarti ja Pavlovksi). Ratsuväkeä joka lähtöön sekä julmasti tykistöä.

   • avatar Sami K.

    Minulla on divisioonallinen venäläisiä, voin harkita myös Ranskalaisten tekoa.

 • avatar kalle

  Mulla on vaan itävaltaa 15mm skaalaan, mutta ne ei näyttäis olevan tässä sodassa mukana.

  • avatar Aito

   GORODECZNA (August 1812) taistelussa oli nimenomaan kyseenalaiset Itävallan joukot mukana. Mukaan vaan!

   “Napoleon’s drive on Smolensk is threatened to the south by the success of the Russian Third Army of the West. This leaves the Emperor no choice but to order his questionable Austrian allies to engage Tormassov’s army. Having avoided battle thus far, will Schwarzenberg now press the attack?”

   • avatar kalle

    No, mä yritän siihen taisteluun tulla, jos se skenaario tulee kampanjaan mukaan. Ja joukot on tietty käytettävissä jos tarvitaan joka tapauksessa. Täytyypä joku päivä kattoa, onko mulla vielä maalaamattomia joukkoja, ja sutasta niitä lisää kasaan :) Tai pistää uutta tilaukseen. Tosin vois 15 milliin alkaa tehdä jotain muuta maata välillä, toi valkonen on tullut aika nähdyksi. Venäjä olisi varmaan the next choise.

 • Yhdessä taistelussa näyttäis olevan Itävalta matkassa ;)

 • avatar JaakkoB

  Hyvä Aito! Olen messissä Ranskan marsalkkana. Voin tarjota suoraan 14 pataljoonaa linjajalkaväkeä, 3 pataljoonaa legeriä, 8 rykmenttiä kyrassieerejä sekä yhdet husaarit. Lisäksi paljon tykkejä ja voin maalata esim kevyttä ratsuväkeä, linjaa tai vanhaa kaartia.

  • avatar Aito

   Trés bien, mon generale! Suurin osa taisteluista vaatii sen 2-4 jalkaväkidivisioonaa lisukkeilla, sun ja Juhan ranskalaisilla varmasti päästään lähelle tätä todellisuutta.

   Nyt pitäis vaan saada reippaasti lisää Venäläisiä mukaan…toisaalta hyvä mun on kuitenkin huudella kun figupanos on valitettavan pyöreä nolla tällä hetkellä! Pitäiskö sitä pistää ukkoja tilaukseen?

 • avatar Herkko

  Jes, mukana ollaan. Venäläisiä löytyy n. 15 pataljoonaa jalkaväkeä sekä ratsuväkeä ja tykistöä päälle. Kampanjan myötä tulee varmasti maalatttua lisää.

 • No niin, joukkojen viimeisin katselmusraportti kertoo seuraavaa. Venäjä: line btn 6, jäger btn 5, oplochenie 4, grenat 6 (pääosin kaartia), Pavloc gren 3btn, siis venäjän jalkaväki 24 btn. Noin 2 div. Ratsuväki, lancer 3, hussar 2, cuirass 2-3, cossack 5, eli 13 ratsuväkeä.

 • Ranka, en jaksa tarkemmin, mutta ilmoitan että tuon 23 btn jalkaväkeä ja 8 kevyttä jalkaväkeä. Sekä ratsuväkeä enemmän kuin on yleensä tarvittu ;) sekä tykistöä noihin tarpeisiin.

 • Niin, ja venäjää voin maalata lisää mieluusti!

 • Niin, ja vielä 4 btn baijeria ja 4 btn puolaa, huh…

 • avatar Aito

  Sodan jumalatkin kalpenevat joukkojen määrästä – kestääköhän pöytä noin paljon rautaa? :D

  Ajattelin pistää CGM:lle tilausta jahka saisi yhden Venäläisen Divisioonan maaleihin tän hiitin alla.

 • Unohdin mainita, että komentooni on myös alistettu noin kymmenen pataljoonaa Ranskan kaartia! Nyt lopetan tämän :D

 • Aito, laitoin sulle muutaman aiemman pelaajapaketin malliksi ja pohjaksi, niin näet millaisia matskuja olen noista peleistä rakennellut.

 • Onko kenelläkään muuten 15mm sveitsiläisiä napoleonin joukkoihin tehtynä? Jos ei niin voisin varmaan niitä yrittää tähän tehdä pikana jos CGM tilaus saadaan nopeasti aikaiseksi. Saa edes jotain figu kontribuutiota itse kampanjaan aikaiseksi eikä tarvitse vain lokkeilla Juhan figuja lainaan :)

  • Mulla on muistaakseni pari pataljoonaa sveitisiläisiä maaleissa, tein aikanaan vaihteluksi, kun sai maalata punatakkisia ranskalaisia. Mutta tee vaan lisää, itse en aio tehdä niitä lisää ja saat siitä hyvä lisän. Omani olen maalannut ranskalaisista, kun niillä taisi olla sama uniformu, mutta eri väri.

   • Allright, no pistetään niitä tilaukseen. Vähän riippuen millon tilaus lähtee niin varmaan huhti-toukokuussa sais ehkä valmiiks viimeistään. 13 pataljoonaa taitais tulla jos tuon 9. Divisioonan tekee missä oli 4 rykmenttiä sveitsiläisiä ja 1 Kroatilainen rykmentti. Sveitsiläiset linjan-univormuilla ja kroaatit Legereä.

    • avatar Aito

     Pistän teille piakkoin viestiä!

     EDIT: qsoa pistetty tulemaan.

    • Perhana sisäinen univormunatsini nostelee päätään kun ei CGM:llä ole oikeanlaisella univormulla figuja tarjolla ja Warmodellingin tuotanto on just siirtymässä Capitan Gamessille… Pystyyköhän sitä elämään ilman oikeanlaista töyhtöä lakeissa. Takin liepeiden pituuden voi vielä ohittaa, mutta noi korkeat töyhtöt on kyllä pirun silmäänpistävät ja ikoniset.

     • Onko ne siis sillä varhaisemmalla uniformulla? Kuviahan tuolla saitilla on venäläisistä aika säästeliäästi.

      • Noiden ranskalaiset on Bardin univormulla eli lyhyempi takinhelma ja liivi ja vähän erilainen hattu. Venäjälle mentiin kuitenkin aika pitkälti sillä aiemmalla ja sveitsiläisillä vielä krenatööreillä karvalakki käytössä. Toukokuussa tulee kuulemma tuon ajan univormuilla ranskiksia ulos heiltä, mutta se mennöö jo turhan myöhäiseksi tän kamppiksen kannalta.

       Ehkä tässä pitää elää sen kanssa että päähineet ovat väärän näköisiä tai sitten vääntää greenstuffist niitä töyhtöjä itse :)

       • Ai ranskalaiset. Joo ei ollut Bardin vielä ehtinyt levitä. Mulla on sujuvasti molempia malleja, ja sitten paljon greatcoatilla, mikä korjaa tilanteen, Myös vaihtelevasti bicornea ja shakoa.

        • Joo pitänee vetää noilla. Ehkä osan eliitistä ottaa Warmodellingilta sen mukaan mitä niillä on varastossa. Päähineet erottuu sentään pelipöytätasolla. Sillä näkyykö se 1mm alue liiviä takin alta vai ei on aika triviaalia.

         Mun mielestä noista venäläisistä oli aika hyvin kuvat. Niissä battalion packeissa yms. ei yleensä ole mitään mutta yksittäissten figu pakettien kohdalla on aina ihan hyvät kuvat.

         EDIT: Laitatko muuten mailiin mitä tilaat jos sais jo täl viikol ne lähteen maailmalle.

 • avatar Antti Lahtela

  Hyvä että tämä lähti käyntiin. Mukana ollaan, pahoittelut hitaasta reagoinnnista.

  Mulla ei myöskään ole tähän figuja muuta kuin Itävaltaa 30 pataljoonaa, mutta taisivat olla niin pienessä roolissa ettei kannata niitä sotkea mukaan.

  Mielellään olisin Venäjän riveissä, varmaan voin siivun Juhan joukoista ottaa komentooni tarvittaessa.

  Näihin lainajoukkoihin voisi hyvin ottaa sellaisen kiertävän kenraalin paikan, kun kaikki eivät kuitenkaan pääse joka peliin mukaan. Näin ei tule sitä ongelmaa, että kenraaleja on 6 per puoli ja jokaiselle riittää yksi prikaati. Tämä ei tunnetusti Black Powderissa ole toimiva konsepti.

  • avatar Aito

   Antti, pistän sut Venäjän kenraalikuntaan, jaetaan joukot noista Juhan reserveistä. Komppaan täysin kommenttiasi liittyen joukkojen johtamiseen. Paras tapa olisi saada 1 kenraali per divisioona ja yksi voisi toimia armeijakunnan/rintamakomentajana.

   • Aito, kun meillä on tässä nyt kenraaleja, niin kokeillaanko sellaista, mitä on fiilistelty usein Jaakon ja Antin kanssa, eli just tuo sun esittämä idea. Pelissä on divisioonan komentajat, jotka komentavat (pelaavat) omilla divisioonillaan. Sitten yksi toimii ylipäällikkönä, joka ei varsinaisesti operoi joukoilla, vaan seuraa tilannetta ja pitää hallussaan esim. Kaartin divisoonaa. Voin hyvin ottaa tuon roolin kummalta tahansa puolelta, ja samalla dokumentoin taistelut, ja raportoin ne blogissa. Tämä on vain ajatus pohdittavaksi.

 • avatar A. Meaney

  Hei, vois yrittää sovitella noita päiviä vähän Aito, ettei mene päällekkäin C&C kampanjan kanssa.

 • avatar A. Meaney

  PYHÄ maa kampanjan suunnitellut aikataulut

  1. Vuoro alkaa Ke 4.3.

  2. Vuoro alkaa Ke 11.3 (huomaa lyhyempi aikaväli ekaan vuoroon.

  3. Vuoro alkaa Ke 25.3.

  4. Vuoro alkaa Ke 8.4. – HATTININ taistelu Lauantaina 11.4.

  5. Vuoro alkaa 22.4. – SAMANA PÄIVÄNÄ: THE SIEGE OF THE CITY OF GOD – skenaario.

  6. FINAALI: ARSUF – Joko La 25.4. TAI La 9.4. (kumpi parempi?)

 • avatar A. Meaney

  Sori. Vika pelipäivä on 25.4. Jolloin pelataan Arsufin megataistelu DV:n säännöillä.

 • avatar A. Meaney

  Ja meidän on pakko pelata Hattin 18.4. Joten meillä on päällekkäin Borodinon kanssa. Voitteko joustaa?

 • avatar Teemu

  Lisäsin itseni mukaan.

 • avatar Aito

  Kampanja voidaan pelata ns tehostettuna yhdessä kuukaudessa, tai sitten pelaa kevyemmin pienemmät matsi ensi kuussa ja pitää sitten n kuukauden tauko Borodinoa varten.

  Kommentoikaa ja kertokaa mikä teille sopii, päivitän vaihtoehtoaikataulun päälankaan.

  Muutos ehdotus:

  7.3 (la) Klyastitzy
  14.3 (la) Gorodeczna
  21.3 (la) Loubino
  28.-29.3 (la-su) Borodino

  TAI

  7.3 (la) Klyastitzy
  14.3 (la) Gorodeczna
  21.3 (la) First Polotsk
  28.3 (la) Loubino
  25.-26.4 (la-su) Borodino

  • Mä kannatan löysempää ratkaisua. Joka viikko peli on aika tiukka tahti varsinkin kun nää pelit ei oo ihan sellasia parin tunnin settejä yleensä. Parin viikon välein pelejä korkeintaan koska helposti noihin menee valmisteluineen melkeen koko päivä.

   Ja sen verta oma lehmä ojassa etten varmaan ehdi saada noita sveitsiläisiä edes postista ennen tuota ekaa peliä ja melkeempä kaikki taistelut ohi ennenkuin ovat mitenkään kaikki maaleissa :P Jos maaliskuussa käytännössä kaikki pelit pelattu niin jätän varmaan nyt tilaamatta nuo figut koska ei kuitenkaan ehdi niillä hirveästi kampanjassa pelaamaan ja lähinnä vain tätä varten kuitenkin hankin ne.

   28.3. ei sovi mulle ja 14.3. se Bolt Action päivä.

  • Olen itsekin kevyemmän kannalla. Tätähän voisi viedä sellaisena hieman pidemmän jänteen juttuna, niin että venytettäis pelejä pidemmälle ajalle. Vähän kuin se meidän viimevuotinen Danube kampanja, ehkä vähän tiukempana.

   • avatar Aito

    Ei mullakaan mitään kiirettä tän suhteen ole, työn luonne vaan rajoittaa näitä pelipäiviä aika lailla. Tosin ei mun tarvitse jokaiseen pelipäivään osallistua. 1-2 perus peliä ja Borodino kiinnostaa eniten.

    Jos teillä on selkee visio niin pistäkää tänne esitystä.

    Tässä on omat vapaat, osa on tietty juhlapäiviä.

    7.3 (la)

    21.3 (la)

    4.4 (pääsiäisviikonloppu, onko kiinnostusta?)

    18.4 tai 19.4 (jos saadaan vapaaks/deus vult pelipäivä, voidaanko sumplia?)

    25.-26.4 (jos saadaan vapaaks, deus vult pelipäivä)

    1.-2.5 (Vappuviikonloppu, ei varmaan ole lähtiöitä?)

    Tän jälkeen mut tavoittaa seuraavan kerran waterloon taistelukentältä 18.6 :D

    27.6 (la)

    4.7 (la)

    • Mun mielestä 3-4vk välein ois aika hyvä tahti näissä. Kunhan ennen jahtikautta ollaan valmiita. Sitten onkin kaikki viikonloput kiinni joulukuuhun asti :)

 • avatar A. Meaney

  Ok. Anna mun tsekata Aito. Yritän säätää jommankumman mukaan. Laitan viestiä ASAP.

  -A.

 • avatar A. Meaney

  Crescent and Crossin kampanja näyttäisi seuraavanlaiselta. Jos meette tuolla aikataululla, että Borodino 24.-25.4. niin nää natsaa molempiin suuntiin hienosti.

  28.2.
  PRELUDE: Deus Vult Peli: AT THE GATES OF KERAK
  1. Vuoro alkaa Ke 4.3. – BETRAYED BY THE CROSS
  Vuoro päättyy Ma 9.3.
  2. Vuoro alkaa Ke 11.3. – REVENGE OF THE CRESCENT
  Huom! Lyhyempi aikaväli edelliseen.
  Vuoro päättyy Ma 23.3.
  (Tiedän, että Juhalla on tuolloin Tarawa kampanjan päätös… mut aikataulut on vain vaikeita)
  3. Vuoro alkaa Ke 25.3. – KINGDOMS IN CRISIS
  Vuoro päättyy Ma 6.4.
  4. Vuoro alkaa Ke 8.4. – THE ROAD TO HATTIN
  La 18.4. Deus Vult peli: THE BATTLE OF HATTIN
  Vuoro päättyy 20.4.
  5. Vuoro alkaa Ke 22.4. – THE CITY OF GOD
  Ke 22.4. Multiplayer SIEGE SKENAARIO Saga säännöillä
  Siege pelin jälkeen vuoro jatkuu teemoilla: The Long Trek, ja Acre/Aleppo.
  Vuoro päättyy Ma 4.5.
  FINAALI – La 9.5. Deus Vult Megabattle: ARSUF – THE LION AND THE EAGLE

 • avatar Aito

  Aikataulua päivitetty.

  1 matsi per kuukausi. Borodinon taistelut vielä kesken koska Waterloo puskee myös kesällä päälle.

  Kuka lähtee vetämään Waterloon 200v anniversary megabattlea? Milloin tämä pelataan? Lähinnä että saadaan sumplittua Borodinon matsia riittävällä hengitysvälillä aikatauluihin.

  Waterloohon liittye voin suunnitella Plancenoitin/Papelotin taisteluun tarvittavat joukot sekä toimia Preussin ylikomentajana.

  • Eiköhän oteta tuo isompi Waterloo suunnittelutiimillä työn alle, niin tehtiin edellinenkin.

  • avatar JaakkoB

   En lupaa 100% varmuudella, mutta voisin yrittää maalata sen kaksi divisioonaa lisää patongin purijoita Waterloota varten, jolloin saisin koko d’Erlonin armeijakunnan kasaan. Tämä vapauttanee vastaavan määrän Juhan figuja, minkä lisäksi jos joku sutii vähän lisää joukkoja niin saadaan myös Plancenoit-rintamalle vaadittava määrä ranskalaisia ja näin koko taistelu katettua. Tämä siis olettaa että preussilaisia riittää (jos eivät, voivat he käyttää jotain wave attack tyylistä sääntöä).

   Edellinen Waterloo toiminee hyvin pohjana tällekin pelille. Osallistun mielelläni suunnitteluun. Onko Juhalla tai jollain muulla jokin hauska visio komentorakenteen ja tehtävänannon järjestämisestä peliin vai mennäänkö tavanomaisella?

   • Kyllähän tuota komentorakennetta voisi miettiä.

   • avatar Aito

    Plancenoitin taistelu vaatii 4 Preussilaista prikaatia eli 4 Divisioonaa. Multa löytyy kaks ja samulilta varmaankin saman verran? Harmi vaan ettei ole landwheriä oikea määrä, Bulowin neljännessä armeijakunnassa ei ollut reserviläislinjaa ollenkaa joten ne korvattiin landwher yksiköillä joita oli 24 pataljoonaa (multa löytyy 6 kpl)…Tästä huolimatta prikaatit syötettin pareittain jolloin wave attack kahdella prikaatilla toimisi jotenkuten. Tämä vapauttaisi Samulin joukot kuvaamaam Ziethenin I corpsia joka vaikutti Papelotin suunnalla (n divisioonan verran kalustoa).

    • Pitäis rykästä noita Preussilaisia vähän tehokkaammin maaleihin. Nyt on vain runsas prikaati maalattuna. Parin prikaatin verran valmiina beisseillä odottamassa maalausinspistä ja sopivaa tavoitetta. Ranskalaiset 28mm koossa ja Sveitsiläiset 15mm koossa ajaa nyt ainakin alkuun vielä noiden ohi. Oli loppukesästä tarkoitus alkaa keskittyä noihin preussilaisiin vasta.

     • avatar Aito

      Voidaan myös yhdistää joukkomme kuvaamaan Bulowin IV corpsia Plancenoittia varten ja käyttää sitten loppupelistä ns tuhoutuneita joukkoja kuvaamaan Ziethen I Corpsia papelotissa. Näin alkuun laitan mun reserviläispataljoonat kuvaamaan landwheriä jos ei nyt sitten tuu inspistä tilata 18 pataljoonaa maalattavaks :D

  • avatar Teemu

   Tämä 1 peli kuukaudessa aikataulu sopii mainiosti. Tässä on sen verran paljon peli-humppaa päällä (Ristiretket, Venäjä, Waterloo). Maalaan toki lisää 15mm. ranskalaisia. Onko prioa, että mitä pitäis maalata? Haluaisin ainakin maalata noi lancerit.

   Tacticasta tarttui mulle ja Juhalle mukaan Venäjä-kampanjaan sopivat nopat. Kutosen paikalla hienot kotkat (Ranskan ja kaksipäinen Venäjän) Myyjä oli http://www.schilling-figuren.de/

   En tosin vielä löytänyt noppia heidän sivuiltaan, lähetin tiedustelun.

  • avatar Herkko

   Peli per kk tahti sopii myös mulle, kerkee järkevästi maalaamaan lisää joukkoja. Ikävästi 21.3 ja 25.4 on just ne viikonloput molemmista kuukausista kun ei onnistu meikäläisen kalenterin, joten joudun jättäytymään kahdesta ekasta tappelusta pois. 25.4 on Salute ja siellä olisi tarkoitus pyörähtää.

 • avatar Aito

  Ilmeisesti eka pelipäivä 21.3 on 40k turnaus.

  Mahtuuko kerholle pelaa johonkin nurkkaan vai siirretäänkö suosiolla?

  EDIT: Kaikki huoneet käytössä MUTTA hissin vieressä oleva isompi tila olisi käytössä. Riittääkö tämä meille? Teippiä vaan valokatkaisiaan kiinni ja menoks? :D

 • Päivitin omat joukot tonne. Jalkaväen saan varmaan tuohon Polotskiin mennessä valmiiksi ellei ihmeitä satu ja ratsuväki työn alle sen jälkeen.

  • Hienoa, onko lancerit mukana vaan ihan fiiliksen vuoksi?

   • Tossa on toisen armeijakunnan 9. divisioona (poislukien 4 ranskalaista pataljoonaa) ja ratsuväkidivisioona (4x Chasseurs, 1x Lanciers). Eli on toi sinäänsä ihan historiallisesti yhdessä seikkaillut posse :) Ratsuväkeähän taisi muutenkin olla enemmän kuin tarpeeksi niin sinäänsä lähinnä maalaukseen vaihtelua tuomaan tuli nuo napattua.

    • No niinpä olikin. Noissa armaijakunnissa oli tyypillisesti yksi kevyen ratsuväen corps mukana, joka hoiteli tiedustelun ja flank guardin. Jossain vaiheessa ranskikset liittyvät lancierit raskaan ratsuväen joukkoihin. Ollaan aika usein siroteltu chasseureja prikaateihin. Kevyttä ratsuväkeä ei ole koskaan liikaa ;)

 • avatar Silveri

  Tere, vieläkö tähän kamppikseen mahtuisi mukaan? BP:n kirjan saisin varmaan lainaan ja ehkä pari pataljoonaa alkuun figujakin saisin tilattua ja alkaa ehkä vähän niihin pistämään väriäkin.

  • avatar JaakkoB

   Tottahan toki! Tervetuloa 25.4. tai jonain muista tulevista pelikerroista. Mitä olit ajatellut hankkia?

   • avatar Silveri

    Tyhjästä on helppo lähteä liikkeelle, eli oikeastaan kaikki käy – ts. “sitä mihin on eniten tarvetta”. Mulla oli ajatus beissiä jalkaväkeä 4 figua 20mmx20mm alustoille ja näistä koota sitten 60mm -fronttisia unitteja, mutta miten teillä on totuttu tämä tekemään?

    • Varsinaisesti emme ole “nillittäneet” noista unit ja base -asioista, mutta suosittelen Noppakerhon “standardia” näissä 15mm Napoleonic joukoissa, silloin sujahdat mukaan formaatioihin. Eli perus -unit on pataljoona, ja se muodostuu 2 x 6 + 2 x 3 figusta, siis 18 figua. Kuuden figun basen koko on noin 30mm leveys x 30mm syvyys. Kolmen figun base on puolestaan 30mm leveys x 15 mm syvyys. Pataljoonat muodostavat prikaateja, joita sitten pääasiassa komennetaan, ja niitä on vaihteleva määrä riipppuen pelin skenariosta, yleensä 15 ylöspäin per pelaaja.

     Joten suosittelen ottamaan saman tien esimerkiksi 6 pataljoonaa, joissa kussakin on se 18 figua. Silloin sinulla on suhteellisen tyypillinen isohko prikaati tai pieni divisioona, riippuen kansallisuudesta.

     Ja sitten, nyt akuutein tarve on saada venäläisiä, kun on suuri Borodino ja sen jälkeen joskus suurempi Leipzig tulossa.

     Tervetuloa mukaan!

     • avatar Teemu

      Mahtavaa, ensin tulee suuri ja sitten tulee suurempi! Silveri, jos 28mm. kiinnostaa, niin skirmish mittakaavassa olen huhtikuun lopussa demottamassa tällaista peliä: http://1812-retreatfrommoscow.blogspot.fi/

      Siihen saa ilmoittautua 3 pelaajaa kokeilemaan. Jaakko B. taisi jo ilmoittautua.

      • avatar Silveri

       Oli kuule tarpeeksi vaikeaa ylipuhua vaimo jo tähän 15 mm:kin. :D

       Pike&Shotteen on kyllä 28 mm figuja sitten enemmän ja sitä voi sitten halutessaan pelata vaikka Song of XXX säännöillä skirmishiä.

     • avatar Silveri

      6 pataljoonaa venäläisiä (3 x 24+12) + kenraali pistetty tilaukseen Campaign Game Miniaturesilta

      • Now you are talking! Hienoa, tervetuloa Napoleonic wargamingin pariin, it’s true wargaming!

       • avatar Silveri

        On sitten ihan eri asia noitten maalien saamiseen kanssa… Yritän toki parhaani, mutta voi olla, että 100+ figun kanssa voi aika loppua kesken…

        • avatar kalle

         Se menee mun näppituntumalla kolmasosa ajassa 28 millisiin verrattuna, eli ~20 päivän homma.

         • Kannattaa huomioida, että Kallella kova tuotantotahti. Itse maalaan pataljoonen, eli 18 figua parissa illassa, eli noin kuudessa tunnissa.

          • avatar kalle

           Niin, mutta tolla työmäärällä kaikki napit, kaulukset ja takinliepeet on tarkalleen oikeissa väreissä :)

          • avatar Silveri

           Ei näköjään anna enää replytä Kallen viestiin, mutta onko hyviä ehdotuksia väreistä? Tummanvihreä takki joo, mutta mitä pataljoonaa noi nyt periaatteessa pitäisi edustaa?

           Mietin pelaavani noilla myöhemmin (kun joukkoni kasvavat tarpeeksi) myös Suomen sotaa vähän pienemmällä pöydällä ja vähän siitä hutiloiden mietin 21. divisioonan väritystä, jolloin 2 noista pataljoonista olisi jääkäreitä… Tosin en nyt vielä Bagrationin saappaisiin ajatellut ihan ekassa pelissäni hypätä… vähän turhan iso vastuu…

           Paikallisessa mygamestoren puljussa on lisäksi vain GW:n maalivalikoima – millä pääsisi sopivaa vihreää edes lähelle (tosin ei se kai niin tarkkaa ollut silloinkaan, kun virheän sävy varmaan vaihteli erienkin mukaan aika paljon)?

 • avatar kalle

  Mä lisäsin mun aussijoukkojen määrät tonne postaukseen.

 • Silverille väreistä (koetan pitää Pandoran lippaan kiinni ;). Venäjä on helpoo, vihreä täkki (tumma mikä tahansa sävy) ja valkoiset housut, valkoiset remmit ja punaiset käänteet ja kaulukset. Hattu on musta. Jääkäreillä sama setti kesällä ja vihreät housut talvella. Krenatööreillä sellainen pitkä tupsu hatussa, sekin musta, paitsi rumpaleilla, joilla punainen. Lipuilla erotetaan rykmentit, ja jääkäreillä ei ollut lippuja rintamalla. Divisioonassa oli yleensä pari jääkärirykmenttiä, ei aina. Rykmenttien kenttävahvuus yleensä kaksi pataljoonaa. Vihreän sävyllä ei ole oikein väliä, kunhan se on tumma, 15mm skaalassa kannattaa mennä hieman valita tummista vaalein, niin näyttää nätimmältä pöydällä, pesulla voi aina tummentaa. Lopetan tähän… Voisin jatkaa toisin, mutta armahdan ;)

  • avatar Silveri

   Eikö jääkäreillä ollut mustat remmit?

   (vrt. http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/Russian_infantry.htm)

   Ehkä kuitenkin helpompi maalata noi ensisijaisesti pelkiksi rivimiehiksi, kunhan ensin saapuvat, kun tohon tilaukseen kuitenkin sisältyi noita lipunkantajia… Yksi “valkoinen” armeijalippu ja yksi “värillinen” rykmenttilippuko se nyt oli?

   • Joo, oli mustat remmit. Linja on se yleisin, joten jos sitä tekee, niin ei tee koskaan turhaan.

    Ensimmäisessä pataljoonassa oli ns. valkoinen eli tsaarin lippu ja rykmentin lippu. Muissa taisi olla kaksi rykmentin lippua… niin olen ainakin itse tehnyt, ja se oli muistaakseni niin. täältä voi sivistää itseään lisää: http://www.warflag.com/napflags/index.htm ,varoitus on kohtuullisen monimutkaista ;)

    • avatar Silveri

     Pitää varmaan gimpata noista valkoisista lipuista noi saumat vekka, kun lähteestä, jota en juuri nyt muista/osaa googlettaa luin, että käytännössä noita saumoja ei miltään järkevältä etäisyydeltä nähnyt.

 • Jatkoa, Citadelin väreistä caliban green tai waagh flesh olisivat minun valinta, ja ehkä highlightia death world forestilla (voi olla liian vietnam vihreä)

 • avatar slugi

  Hei, teillä on ens la toi Waterloo 200 v. tappelu? Paljonkos tarviitte tilaa? Muutama Faba-pelaaja haluis vetää vikat treenit ennen MM-kisoi.

  • Koko iso pelihuone on käytössä perjantai-illasta lauantai-iltaan. Pienemmässä huoneessa on yksi standardipöytä, joten sinne mahtuu, ja aina mahtuu käytävälle.

 • avatar slugi

  Ok. Koitetaan puristautua pieneen huoneeseen kahella pöydällä ja käytävälle yks, eiköhän se riitä.

 • avatar kalle

  Siellä on kanssa huoneita tyhjillään. Jos ei ole lukittu, niin niitä voi käyttää. Pöytiähän kertsillä on kuitenkin enemmän.

 • avatar Icchan

  Mahtaisko sinne jäädä sen verran tilaa illalla, että vois tulla laittaa pöydät valmiiks seuraavaa päivää varten ja ehkä pelaamaan yhen pelinki?
  Mihin asti veikkaatte pelinne kestävän?

You must be logged in to post a comment.