logo

Kerhohuone on Malminkartanon juna-aseman vieressä. Asemalta katsottaessa Myyrmäenpuolella tunnelia ja näppärästi kaupan vieressä. Osoite on Pihkatie 6 Helsinki.

Nopat Facebook ja pelikeskustelu

Nopat ja Taktiikka Facebook
» Liity Nopat Facebookiin

Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään
» Sovi peleistä, eri peleilla on alikeskusteluryhmiä

Huom. aktiivisin keskustelu on Facebookissa kuten peleistä sopiminen.

Ylläpito

Noppien ylläpitäjien kirjautumissivu Kirjaudu

Ohjeet sivujen tekemiseen

Olen koonnut tälle sivulle ohjeita, joita pitää noudattaa kun tekee sisältöä portaaliin.  Mikäli joku asia tai WordPress-ohjelmiston ominaisuus aiheuttaa jotain ongelmia ota yhteyttä: tapio tai mika.

Yleisiä ohjeita ja tietoja wordpress-järjestelmästä

WordPressissä on kahden tyyppisiä perussivuja, PAGE eli sivu ja POST eli juttu tai artikkeli.

Juttu (POST) on blogikirjoitustyppinen sivu, jotka julkaistaan etusivulle jatkuvana listana sitä mukaan kun niitä valmistuu.  Jutuille pitää valita kategoria (CATEGORY), jonne juttu tulee etusivun lisäksi. Juttu voi olla useassa kategoriassa, mutta on järkevää valita vain muutama parhaiten kuvaava.  Post > Category -valikosta voit tarkastaa mitä mihinki kategoriaan kuuluu.

Sivu (PAGE) on tarkoitettu ylävalikkorakenteeseen kuuluvia pysyviä sivuja varten,  joita ei voi kommentoida. Sivut pitää asettaa olemassa olevaan rakenteeseen. Sivun voi laittaa myös toisen sivun alle, jolloin se näkyy valikossa ko. sivun alla. Sivuille tehtävä aineisto on luonteeltaan pysyvämpää, eli sisältöä.

Juttuille voi myös määrittää Tägin (TAG), jotka auttavat jäsentämään sisältöä ja helpottavat tiedon hakemista. Tagit ovat tavallaan perusmuotoisia hakusanoja tai metatietoa joka kuvaa sisältöä.

Sivuston kategoriat

Käytä vain sivustolle tehtyjä kategorioita. Jos et löydä sopivaa kategoriaa, jätä juttu “uncategorized” -kategoriaan. Portaalin editorit siirtävät sen aikanaan  oikeaan ryhmään. Tässä jotain yleisimpiä kategorioita ja niiden käyttötarkoituksia.

 • Yhdistys tiedottaa – yhdistyksen virallisia tiedotuksia, vältä tämän käyttämistä turhaan.
 • Kerhohuoneen tapahtumia – tänne kaikki ilmoitukset tulevista peleistä, pelipäivistä ja muista tapahtumista.
 • Galleria – kuvat peleistä, figuureista ja pelitapahtumista.
 • Peli-illat, -raportit ja -arvostelut – juttuja, raportteja ja arvosteluja eri peleistä
 • “nimetty peli” – ko. peliin liittyviä juttuja, tapahtumia, sääntöjä, jne.

Tagien käyttö

Tageja ei ole pakko käyttää mutta se on erittäin suositeltavaa, jotta tiedon haku ja kategorisointi helpottuu. Tageja voi tietenkin syöttää niin kuin haluaa, mutta suosittelemme seuraavaa tapaa. Idean on, että kun datan määrä kasvaa tagien avulla voi etsiä dataa metatiedon perusteella. TAG-kentään laitetaan yksi tai useampi seuraavista tiedoista:

 • sotanäyttämö, sota
 • aikakausi
 • kyseessä olevat armeijat tai valtiot
 • tapahtuman nimi
 • vuosiluku, vuosisata
 • hallitsija, komentaja, sotapäällikkö, sankari
 • sotakone, -laite, ase
 • aselaji, armeijatyyppi

Esim. Russian Front -pelin peliraportin tägeinä voisi olla:  Itärintama, Venäjä, Saksa, WW2, Barbarossa

Järjestelmä myös ehdottaa tägejä ja voit valita jo olemassa olevista tageistä.

Huom! älä käytä pelien nimiä tägeinä, koska ne on valittu  jo kategorian kautta.

Kuvien lisääminen

Kuvat on suositeltavaa laitettavan esimerkiksi Google Picasaan tai Photopuckettiin. Tällä tavoin kerho säästyy levytilan ylläpito ja varmistus vaivalta.

Kuvat voi linkittää näitä kummastakin  yksitellen tai animaationa. Yksittäisen kuvan lisääminen on helppoa. Kuvan lisäyskohdasta valitsee url-kohdan mihin laittaa Picasa/Photopucket kuva urlin. Lisättyä kuvaa klikkaamalla pääsee sitä suurentamaan/pienentämään sivustolla. On suositeltavaa että kuvan pienentää ja linkittää itseensä, jolloin se avautuu uuteen ikkunaan tarkempaa katselua varten.

Picasasta saa 1GB levyä ilmaiseksi, nosto 20GB:aan maksaa viisi sollaria vuodessa. Jo pelkästään sen takia suosittelemme vahvasti tutustumaan Picasaan.

Muita ohjeita

WordPress on julkaisujärjestelmä, eli:

 • Älä muokkaa aikaisemmin tehtyjä sivuja uudelleen toisella nimellä, esimerkiksi jos olet tekemässä uutta vastaavaa tapahtumaa kuin aikaisemmin, avaa sille uusi juttu ‘Posts > Add new’  ja sen jälkeen Copy&Paste vanhasta materiaalit.
 • Älä modaa päivämääriä ilman lupaa
 • Kun kirjoitat juttuja aloita aina jollain järkevällä lauseella ja yritä saada myös jotain sanallista sisältöä mukaan. Mieti lukijaa, mitä hän haluaa kuulla ja mitä hän saattaa kysyä.
 • Nimeä otsikot järkevästi
 • Käytä väliotsikoita (editorin paragraph-valikkosta vaikka h2 väliotsikoille.)
 • Lisää sopivasti teemakuvitusta. Se antaa jutuille ilmettä ja identifioi ne myös visuaalisesti. Kuvia voi kopioida netistä tai jostain, jos joku valittaa niin poistetaan sitten.
 • Käytä more-tägiä, rajaamaan pitkät jutut keskeltä poikki jotta etusivulle ei tule 3 sivun mittaista juttua näkyviin.
 • Kirjoita hyvää tekstiä, ei jatkuvaa pelislangia “dd:n komppi on tuplat normis kumpeloihin ja klanutsit +30 mortsuihin. Ei WPP, tai CPP-numiksia röökelöille. Naksut kielletty ja pygmit tokalta rundilta.”

Uuden tapahtuman lisääminen

Olet siis järjestämässä kerhohuoneella tapahtumaa, peli-iltaa tms. Tässä ohje miten ilmoitat siitä oikeaoppisesti ja hyvän tavan mukaan.

 1. Maksa yhdistyksen kerhohuonejäsenyys!
 2. Rekisteröidy portaaliin
 3. Pyydä Editor-tunnukset
 4. Avaa uusi juttu “Posts > Add New”
 5. Kirjoita otsikko formaattiin:     Pelin nimi -tapahtumatyyppi, päivämäärä  esim.    Flames of War -pelipäivä, Sunnuntai 25.5.
 6. Kirjoita tapahtuman lyhyt kuvaus, säännöt, ohjeet, aikataulut, kuka saa osallistua, mitä maksaa ei jäsenille. Muista lukija ei ole sinun pään sisällä, eikä välttämättä pelin pioneeri, eli käytä normaalitermejä, ei pelislangia.  Sivuja lukee muutki kuin
 7. Valitse kategoriaksi: Kerhohuoneen tapahtumat JA pelin oma kategoria.
 8. Valitse tageiksi eeppisen kohtaamisen tai sotanäyttämön (ks. tägien käyttö yläpuolelta)
 9. Julkaise juttu
 10. Tarkasta visuaalinen taitto sivuilta. Korjaa jos tökki. Pyydä apua jos et osaa.

Sitten kun pidät itse tapahtuman, vastaat että homma toimii, paikka on siivottu lopuksi ja muiden käynnissä oleviin peleihin ei kosketa.

Bookmark and Share

3 comments to Ohjeet sivujen tekemiseen

You must be logged in to post a comment.